H Arc system Works είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες ομάδες ανάπτυξης στον κόσμο, τουλάχιστον όταν πρόκειται για παιχνίδια ξύλου. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως μετέτρεψε ένα πολυαγαπημένο franchise σε ένα από τα καλύτερα 2.5D fighting games της γενιάς μας. Φυσικά, το DragonBall FighterZ δεν θα μπορούσε να υπάρχει αν η ArcSys δεν «ακόνιζε» το ταλέντο της με παιχνίδια όπως το Blazblue, Under Night In-birth, και το διαμάντι της, το Guilty Gear.

Το Guilty Gear μπορεί να θεωρηθεί ο πρόγονος των Anime Fighters, αν εξαιρέσουμε παιχνίδια όπως το Street Fighter και το Tekken. Ξεχωριστό γνώρισμα είναι οι πολύχρωμοι, ιδιαίτεροι, και στυλάτοι χαρακτήρες, οι δυνάμεις που έχει ο καθένας, η πολύπλοκη αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς και το σύστημα μάχης με τα φαντασμαγορικά combos και finishers.

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 20 χρόνια ζωής της σειράς, η Arc System Works σε συνεργασία με την PQube, κυκλοφόρησαν μια νέα έκδοση με τίτλο Guilty Gear XX Accent Core Plus R η οποία περιέχει ανανεωμένα γραφικά, τροποποιήσεις στο gameplay, και περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των φίλων του είδους. Ο ερχομός του στο Nintendo Switch μας κέντρισε ξανά το ενδιαφέρον, και ήταν η αφορμή για να το ελέγξουμε (δεδομένου ότι υπάρχει και στο Steam).

To Accent Core Plus R χρησιμοποιεί ως βάση του το «GUILTY GEAR XX ΛCORE CORE» και ίσως να δάνεισε το gameplay του στο FighterZ. Πατώντας κουμπιά συγχρονισμένα και διαδοχικά μπορούμε να εξαπωλύσουμε τα λεγόμενα «Gatling Combos» ή να εκτοξεύσουμε τους αντιπάλους μας στον αέρα και να συνεχίσουμε με εναέριες επιθέσεις που τους καθιστούν ανύμπορους αντεπίθεσης. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα Cancels (Roman Cancel) που ακυρώνουν επιθέσεις μας στην μέση ενός combo, για να δημιουργήσουμε πιο μακροσκελείς επιθέσεις.

Με 25 γνωστούς χαρακτήρες να επιλέξουμε, συμπεριλαμβανομένων των Kliff Underson και Justice, μας δίνεται η ευκαιρία να εξοικειωθούμε με τα βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού καθώς και με πιο εξειδικευμένες τεχνικές και modes. Το Core Plus R (με το R ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι είναι ‘Remaster’) έχει βελτιωθεί με επίκεντρο το ανταγωνιστικό κομμάτι και το Online VS. Κάθε χαρακτήρας έχει ισορροπιστεί έτσι ώστε να επιβραβεύεται η πρόοδος και η προσπάθειά μας, αλλά και η εκπαίδευση που κάνουμε με τους αγαπημένους μας ήρωες.

Όπως όλα τα παιχνίδια της σειράς, έτσι και το Core Plus R απαιτεί την αφοσίωσή μας αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε. Ξεκινάμε με τα απλά combos και κινήσεις που θα μας βοηθήσουν στους πρώτους αγώνες, αλλά όσο προχωράμε θα διαπιστώσουμε πως θα πρέπει να βελτιωθούμε και να αξιοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που υπάρχουν. Ικανότητες, Roman Cancels, Force Breaks, άμυνες και Follow-ups, και η σωστή χρήση τους θα διαχωρίσουν τους καλούς από τους πολύ καλούς παίκτες. Ευτυχώς, το Training Mode μας μαθαίνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και μας επιτρέπει να εξασκηθούμε όσο θέλουμε για να νιώσουμε έτοιμοι.

Μιλώντας για Training, όλα τα Modes παραμένουν ως έχουν, με τα Survival, M.O.M. και Mission Mode να μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να κορυφώνονται με το Story Mode που περιέχει πάνω από 350 διαφορετικά σενάρια για να ανακαλύψουμε. Και ενώ τα Single-player Modes είναι αρκετά για να μας απασχολήσουν, το «ζουμί» βρίσκεται στο Online Mode. Ακόμα και εδώ, η Arc System Works έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά με το NetCode να παραμένει σταθερό, ειδικά αν και από την μεριά μας έχουμε δυνατή σύνδεση.

Η ανάλυση του Core Plus R διατηρεί το 4:3 Aspect Ratio, αντικαθιστώντας τις μαύρες πλευρές με μωσαϊκό, με τα γραφικά να έχουν βελτιωθεί λιγότερο απ’όσο θα θέλαμε. Αυτό δεν πάει να πει πως δεν παραμένουν ελκυστικά και ευχάριστα, με τις απαραίτητες λεπτομέρειες να αποτυπώνονται πάνω στους αγαπημένους χαρακτήρες.

Τα παραπάνω συνοδεύονται από την δυναμική, έντονη, και χαρακτηριστική μουσική του Daisuke Ishiwatari. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του μουσικό θέμα, που πολλές φορές ταιριάζει και στην εμφάνιση ή την προσωπικότητά του.

Κάτι στο οποίο δεν αναφερόμαστε συχνά είναι οι χαρακτήρες των παιχνιδιών που εξετάζουμε. Οι περισσότεροι από αυτούς διατηρούν την ίδια προσωπικότητα με άλλους ήρωες του παρελθόντος. Στην περίπτωση του Guilty Gear όμως, κάθε χαρακτήρας είναι ξεχωριστός και μας μένει πιο εύκολα στην μνήμη. Για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής Sol, και η Baiken είναι οι δύο από τους μαχητές που προσπαθώ να μάθω σε κάθε έκδοση της σειράς λόγω εμφάνισης, κινήσεων, και ιστορίας. Είναι δύσκολο να επιτύχει κάτι τέτοιο ένα παιχνίδι ξύλου, και δεν αναφερόμαστε σε άλλα όπως το FighterZ που έχει τους μαχητές του βασισμένους σε ήδη γνωστή σειρά.

Σε γενικές γραμμές, το Guilty Gear XX Accent Core Plus R μας θυμίζει την άριστη ποιότητα του παλιού fighting game. Μοιάζει με ένα καλό κρασί, νόστιμο τον πρώτο καιρό αλλά γίνεται ακόμα καλύτερο όσο περνάνε τα χρόνια. Πάντως, το Plus R είναι μια δυνατή εμπειρία που ταρβάει την προσοχή των παικτών και μας προσφέρει μια πληθώρα από modes και μαχητές για να διαλέξουμε. Και σε σχέση με το παρελθόν, η παρουσία του Online Play είναι αρκετή για να μπορέσουμε να παίξουμε κάτι που θα δοκιμάσει τις ικανότητές μας και θα μας ανταμείψει για τον κόπο μας.

Το Guilty Gear XX Accent Core Plus R είναι διαθέσιμο στην τιμή των 19,99€.

Ευχαριστούμε την PQube και την Arc System Works για την παροχή του Review Code.