Από εχθές οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν κολλήσει με τον πυρετό του «το GTAV είναι το πιο πετυχημένο προϊόν αναψυχής», και αυτό χάρης μιας «μονόπλευρης έρευνας» που δημοσιεύτηκε στο MarketWatch. Κάπου εδώ, το GameWatcher έρχεται να δώσει φωνή σε εμάς που βρισκόμαστε από την άλλη πλευρά του ποταμού, και θα προσπαθήσουμε και εμείς με την σειρά μας να συμβάλουμε σε αυτό το θέμα συζήτησης δίνοντας ορισμένα δεδομένα. Αν και το GTAV είναι ένας από τους πιο πετυχημένους τίτλους, δεν είναι ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις ή κέρδη.

Συγκεκριμένα το MarketWatch ισχυρίζεται πως το Grand Theft Auto V είναι το πιο πετυχημένο προϊόν στην βιομηχανία αναψυχής επειδή έχει κατορθώσει να φτάσει τις 90 εκατομμύρια πωλήσεις, κερδίζοντας το υπέρογκο ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για χάρη της Rockstar & της Take-Two και ξεπερνώντας κατά πολύ το Avatar. Κάπου εδώ όμως μπαίνουν στην μέση άλλοι τίτλοι που ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα του GTAV. Αρχικά έχουμε το Space Invaders που έχει φτάσει κέρδη ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έπειτα ακολουθεί το Pac-Man που φτάνει τα 13 δισεκατομμύριου δολάρια και το Street Fighter 2 κλείνει την τριάδα φτάνοντας κοντά στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη. Το Minecraft έχει πωλήσεις που αριθμούν κάτι περισσότερο από 144 εκατομμύρια μοναδικές πωλήσεις, έναντι των 90 εκατομμυρίων του GTAV, με την διαφορά πως το Minecraft έχει μικρότερο κόστος αγοράς. Τέλος, στο παρελθόν έχουν γίνει διάφοροι υπολογισμοί σχετικά με τα κέρδη του World of Warcraft που ξεπερνούν εξίσου τα νούμερα του Grand Theft Auto V.

Η «έρευνα» λοιπόν που δημοσιεύτηκε, θα είχε κάποια βάση αν αναφερόταν αποκλειστικά σε κέρδη ανάμεσα σε τίτλους στις κονσόλες. Η λογική πως το World of Warcraft δεν μπορεί να μετρήσει διότι απαρτίζεται από expansions ή μηνιαία συνδρομή, δεν έχει κάποια βάση από την στιγμή που συνυπολογίζονται τα DLC, τα microtransactions (+merch και όχι μόνο) του Grand Theft Auto. Σε καμία περίπτωση όμως το GTAV δεν είναι το «μεγαλύτερο» προϊόν αναψυχής στον κόσμο. Δυστυχώς τέτοιες ασάφειες είναι αναμενόμενες όταν δεν ξεκαθαρίζονται οι λεπτομέρειες μιας τέτοιας «έρευνας».