To Grand Kingdom είναι ένας τίτλος που έρχεται μετά από αρκετό καιρό κυκλοφορία στην Δύση. Ένας τίτλος που κυκλοφόρησε αρχικά για τις κονσόλες της Sony στην Ιαπωνία, καταφέρνει επιτέλους να «γνωρίσει» τον αέρα της Δύσης και να έρθει σε φορητές και μη κονσόλες. Το Grand Kingdom του 2016 δέχτηκε το πολυαναμενόμενο localization από την NIS America και ίσως να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα RPGs του έτους. Η αρχική ανάπτυξη έγινε από την Vanillaware σε συνεργασία με την Spike Chunsoft οπότε μπορούμε να περιμένουμε έναν δυνατό τίτλο.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά απλά και δεν αποτελεί κάτι καινούργιο σε σχέση με άλλα παιχνίδια. Είμαστε οι αρχηγοί μιας ομάδας μισθοφόρων στην έκπτωτη αυτοκρατορία της Uldein. Οι τέσσερις μεγάλες χώρες πολεμούν για την κυριαρχία και εμείς βρισκόμαστε ανάμεσα στα συντρίμια ως απλοί στρατιώτες και τίποτα άλλο. Όταν ανοίγει η ιστορία, βρισκόμαστε με την ομάδα μας στο πεδίο της μάχης και είμαστε έτοιμοι για την ολοκληρωτική νίκη εκ των εχθρών μας οι οποίοι τελικά παραδίνονται. Αυτό για εμάς σημαίνει πως δεν θα πληρωθούμε. Παρόλα αυτά, το φως της ελπίδας παραμένει αναμένο αφού ένας στρατιώτης μας προτείνει να γίνουμε μέλη της Guild, μιας μεγάλης οικογένειας πολεμιστών που μάχεται για το καλό της Αυτοκρατορίας. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ιδανικά αφού θα βρεθούμε μάρτυρες ενός συμβάντος που θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου.

Όταν πρωτοείδα το παιχνίδι στα Trailers, μου κίνησε την περιέργεια το σύστημα μάχης. Με μια πρώτη ματιά, έμοιαζε με το σύστημα μάχης του Valkyrie Profile. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έκανα λάθος μόνο στον τρόπο διεξαγωγής και όχι για τον πυρήνα του συστήματος. Στο Grand Kingdom έχουμε υπό τον έλεγχό μας μια ομάδα τεσσάρων πολεμιστών και καλούμαστε να την οδηγήσουμε μέσα από ένα πεδίο μάχης προς έναν τελικό προορισμό. Μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορους εχθρούς. Κάθε ομάδα έχει έναν ορισμένο αριθμό γύρων για την κίνηση και την επίθεση. Η μπάρα οι οποία μας επιτρέπει να κάνουν όλες αυτές τις πράξεις (Action Bar) αδειάζει σταδιακά ανάλογα με την απόσταση που θα διανύσουμε και τον αριθμό των επιθέσεων που θα κάνουμε. Με πιο απλή περιγραφή, το σύστημα μάχης είναι ίδιο με εκείνο του Valkyria Chronicles απλά σε δισδυάστατο περιβάλλον.

Η ομάδα μας μπορεί να αποτελείται από έναν συγκεκριμένο αριθμό χαρακτήρων και κλάσεων. Οι κλάσεις αυτές είναι πολλές με αποτέλεσμα να έχουμε την δυνατότητα να πειραματιστούμε με τους καλύτερους συνδιασμούς που μπορούμε να κάνουμε. Αφού οργανώσουμε τους συμμάχους μας και τους εξοπλίσουμε με τα καλύτερα όπλα και ρούχα, μπορούμε να διαλέξουμε μια αποστολή από το Quest Board. Κάθε μία από αυτές έχουν συγκεκριμένες συνθήκες ολοκλήρωσης και αποτυχίας ενώ περιέχουν υλικά, θυσαυρούς και ένα σύνολο εχθρών που ξεκινάνε από αδύναμους στρατιώτες και φτάνουν σε παντοδύναμα τέρατα. Τα Side Quests λειτουργούν ως πηγές εμπειρίας και δώρων και η ολοκλήρωσή τους επηρεάζει την σχέση μας με την κάθε χώρα.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αυτά που θα περιμέναμε από μια εταιρεία όπως η Vanillaware. Τα Dragon’s Crown και Muramasa Rebirth είναι ακόμα μερικά από τα παιχνίδια της εταιρείας που μέχρι και σήμερα είναι πανέμορφα. Η αρτιστική προσέγγιση της εταιρείας είναι έντονα αντιληπτή και θα λέγαμε πως είναι ένα από τα πολλά θετικά στοιχεία που περιέχει ο τίτλος. Η οθόνη του Vita όμως τα μικραίνει αρκετά και πολλές λεπτομέρειες περνάνε απαρατήρητες ενώ κατά την διάρκεια της μάχης το σκηνικό φαντάζει…χαοτικό.

Παρά την ομορφιά και το ελκυστικό gameplay, ο παίχτης θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή και πειραματιστεί με τους συνδιασμούς και τα αντικείμενα που έχει στην κατοχή του. Όσο κατευθύνουμε το στράτευμά μας μέσα στο πεδίο της μάχης θα παρατηρήσουμε πως με κάθε βήμα μας, κινούνται και τα αντίπαλα πιόνια. Εξετάζοντας την πορεία τους και γενικότερα το δρόμο που ακολουθούν, μπορούμε να αποφύγουμε μια ανούσια μάχη. Αν βρεθούμε σε κάποια μάχη, τότε θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την θέση των χαρακτήρων μας στο επίπεδο και ποιες επιθέσεις είναι οι καλύτερες για κάθε στιγμή – να σημειώσουμε ότι υπάρχει το Friendly Fire οπότε οι μεγάλες επιθέσεις ενός μάγου μπορεί να χτυπήσουν και τα στρατεύματά μας για παράδειγμα.

Οι πρώτες εντυπώσεις μου πάνω στο παιχνίδι είναι αρκετά καλές. Τα περισσότερα RPG που κυκλοφορούν έχουν ίδιους ή παρόμοιους μηχανισμούς που δύσκολα τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Το Grand Kingdom και το επερχόμενο Odin Sphere είναι δύο τίτλοι που καταφέρνουν με την υπόστασή τους, την αναπαράστασή τους και τα χαρακτηριστικά τους, να τραβήξουν την προσοχή μας για πολλές ώρες. Ωστόσο, αν θέλετε κάτι χαλαρό τότε ίσως να δυσκολευτείτε πολύ μιας και θα χάσετε πολλές φορές στην μάχη και θα χρειαστεί να ξεκινήσετε μια αποστολή από την αρχή.

Το Alt-tab Galaxy είναι μια νέα προσθήκη στα κεφάλαια της αγαπημένης μας σελίδας. Στη σειρά αυτή θα μοιραζόμαστε μαζί σας ειδήσεις, κριτικές και αξιοπερίεργα που δεν αφορούν άμεσα το PC Gaming. Όπως για παράδειγμα νέα για κονσόλες, ταινίες, σειρές και όχι μόνο… Ελπίζουμε να σας αρέσει!