Παρά το βροχερό κλίμα αυτής της εβδομάδας, και το γεγονός ότι Πανελλήνιες και Εξεταστική είναι προ των πυλών, πολλοί από εμάς ήδη ετοιμάζουν τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις και δραστηριότητες Εξάλλου, το καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί μια περίοδος χαλάρωσης και ξεκούρασης από την καθημερινότητα, και μια αφορμή για να πιάσουμε όλους εκείνους τους τίτλους που δεν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα. Είναι επίσης, και η εποχή της Ε3, της μεγαλύτερης εκδήλωσης αφιερωμένης στο Gaming, όπου οι μεγαλύτερες εταιρείες και ομάδες της βιομηχανίας μας δίνουν μια ιδέα από τα νέα τους project.

Και όσο βρισκόμαστε στην αναμονή για νέους τίτλους και ανακοινώσεις, νιώθουμε την ανάγκη να σκάψουμε όλο και πιο βαθιά και να ανακαλύψουμε θαμμένα διαμαντάκια που ίσως εμπλουτίσουν την συλλογή μας ή μας ωθήσουν στην αναζήτηση περισσότερων αντίστοιχων παιχνιδιών. Τώρα τελευταία, η Tribute Games, μια μικρή ομάδα που ειδικεύεται σε δυνατά platformers και ένα εκκεντρικό αλλά πολύ ευχάριστο pixel artstyle. H πιο πρόσφατη επανακυκλοφορία αφορούσε το Mercenary Kings Reloaded Edition που το είδαμε να κυκλοφορεί στο Nintendo Switch, PS4, Xbox One και στο Steam ως Free Update για τους κατόχους του προηγούμενου τίτλου. Ήταν αυτή η κυκλοφορία που μας ώθησε στο να ψάξουμε στο ενεργητικό της ομάδας και να ανακαλύψουμε το Flinthook, ένα Roguelite Action Platformer.

To Flinthook δανείζεται αρκετά στοιχεία από προγενέστερους τίτλους όπως το Rogue Legacy και το Bionic Commando. Ο Flinthook, ο μικρός ήρωας αυτής της διαστημικής περιπέτειας, είναι ένας επίδοξος κλέφτης που προσπαθεί να κλέψει τα πλούτη των διαστημικών πειρατών και να σώσει τους φυλακισμένους συμμάχους του. Με κάθε εισβολή του, σε κάθε ένα από τα τυχαία πειρατικά πλοία, φεύγει με μια πληθώρα από λάφυρα, αντικείμενα, ικανότητες και κλειδιά αφότου καταφέρει να κατατροπώσει τον καπετάνιο κάθε μέσου. Τα λάφυρα αυτά – που έχουν την μορφή νομισμάτων – είναι ικανά να ανεβάσουν το επίπεδό μας και να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στον τελικό αρχηγό και να εκπληρώσουμε επιτυχώς την αποστολή μας.

Οι μηχανισμοί, τα χαρακτηριστικά, και η βασική δομή του παιχνιδιού έχουν αναπτυχθεί με φροντίδα και προσοχή. Το Gameplay δεν γίνεται ποτέ κουραστικό και δεν θα κατηγορήσουμε κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό μας σε περίπτωση που χάσουμε. Ο χειρισμός και η μετακίνηση του ήρωα στην οθόνη μας είναι αρκετά εύκολη και ευχάριστη, και το Hook θα είναι το μεγαλύτερό μας όπλο για την επίλυση των γρίφων και την αντιμετώπιση των εχθρών μας. Εκεί που επιτυγχάνει το Flinthook είναι ο χειρισμός, η δυναμική του και η κίνηση του χαρακτήρα μας. Με λίγη προπόνηση και εξοικείωση θα γίνουμε οι καλύτεροι κλέφτες, και το ρίσκο που παίρνουμε πηδώντας από πλατφόρμα σε πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το φυλακτό που κάνει τον χρόνο να κυλάει πιο αργά, μαζί με την ακρίβεια του Hookshot, δημιουργούν ένα σύστημα μάχης που είναι τουλάχιστον εθιστικό. Η αποφυγή των εχθρικών πυρομαχικών και η θανάτωση των εχθρών μας δημιουργούν ένα μοναδικό συναίσθημα π[ου δύσκολα βρίσκουμε σε άλλα παιχνίδια. Φυσικά, μπορούμε πάντα να γυρίσουμε σε προηγούμενα δωμάτια ακόμα και αν νικήσουμε τον αρχηγό, προκειμένου να πάρουμε το χρυσό και τα αντικείμενα που παραλείψαμε στην αρχή – όπως θα κάναμε και στο Binding of Isaac.

Τα ρίσκα που θα πάρουμε αποδίδουν και τα αντίστοιχα έπαθλα, ενώ οι ικανότητες που θα επιλέξουμε στην αρχή μας προσφέρουν ένα μικρό επίπεδο ευκολίας στο ταξίδι μας. Ως ένα πιστό Roguelite παιχνίδι, το Flinthook έχει μια πληθώρα από αντικείμενα και δυνάμεις που μπορούμε να μαζέψουμε, με το μόνο αρνητικό πως κάποιες από αυτές θα τις βρούμε πολλές φορές και δεν μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε χρήματα ή πόντους εμπειρίας. Και μιλώντας για την σημασία των ικανοτήτων, αυτές μοιράζονται ανάλογα στα άδεια slots του χαρακτήρα μας – slots που ξεκλειδώνονται με εξαργύρωση νομισμάτων στο Black Market. Οι κάρτες αυτές είναι ικανές να μας δώσουν παραπάνω πόντους ζωής, καλύτερο στόχο και αναβαθμίσεις σε επιθέσεις και κύριες ικανότητες, κάνοντας το όπλο μας πιο δυνατό ή την επέκταση του Hookshot μεγαλύτερη. Όμως, η πρόοδος αυτή θα μας φανεί ένα αρκετά απαιτητικό στοιχείο. Το επίπεδο δυσκολίας θα δοκιμάσει την υπομονή και τις ικανότητές μας καθώς προσπαθούμε να μάθουμε να αποφεύγουμε σφαίρες και παγίδες που είναι σκορπισμένες στο επίπεδο.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει όμως είναι η ποιότητα. Μπορεί να μην υπάρχει η μεγάλη ποικιλία εχθρών και τοποθεσιών, όπως θα θέλαμε, υπάρχει όμως μια γοητεία που μας καλωσορίζει σε όμορφα σχεδιασμένα σκηνικά, έναν ενδιαφέρον πρωταγωνιστή και μια γενικότερη εμφάνιση που φλερτάρει με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Όλα τα παραπάνω δένονται αριστοτεχνικά και μας προσφέρουν ένα προϊόν χωρίς προβλήματα απόδοσης, ή χειρισμού. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλά σε όλα τα συστήματα και να υποστηρίζεται από όλα τα πρότυπα χειρισμού. Σίγουρα, μιλάμε για ένα “ελαττωματικό” παιχνίδι αλλά η βάση του είναι τόσο δυνατή και καλοφτιαγμένη, γεμάτη προσωπικότητα και ποιότητα, που δεν μας ενδιαφέρουν τόσο οι ατέλειες. Αυτό που ίσως μας «ενοχλήσει» είναι οι αδυναμίες του Roguelite είδους, ειδικά όταν μιλάμε για τα επίπεδα και τον τρόπο που παράγονται. 

Το Flinthook είναι ένας από τους τίτλους που θα μας εκπλήξουν. Είναι γοητευτικό, διασκεδαστικό και άκρως εθιστικό. Όπως είπαμε όμως, υποφέρει από τις ατέλειες του είδους. Είναι ένα προσεγμένο Action Platformer με ελκυστικούς Roguelite μηχανισμούς, αλλά τα τυχαία επίπεδα, η αυξομείωση στο επίπεδο δυσκολίας και η μικρή ποικιλία σε αφεντικά, εχθρούς, επίπεδα και σκηνικά θα μας αφήσουν να ζητάμε το κάτι παραπάνω. Αυτό όμως, δεν πάει να πει πως δεν αξίζει τα λεφτά του. Ίσως να μην είναι ένας τίτλος που να αξίζει την αγορά του στην πλατφόρμα του Steam, είναι ότι πρέπει όμως για κονσόλες και πιο συγκεκριμένα, για την νέα ευέλικτη κονσόλα της Nintendo, το Nintendo Switch.

Thanks to Tribute Games for providing us with a Review Copy of the game.

 

 

Flinthook - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ6.5
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ9
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
8Πολύ καλό
Reader Rating: (1 Vote)
7.5