Το Stoneshard είναι ένα ακόμα Kickstarter Project που προσπαθεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως προκειμένου να κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα του Steam. Πρόκειται για ένα RPG που αναπτύσσεται από την Ink Stains Games και θα κυκλοφορήσει με την βοήθεια της HypeTrain Digital. Ωστόσο, μιας και το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2018 με τα μέσα του 2019, εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για την δωρεάν Alpha Demo του πλήρες παιχνιδιού, το κεφάλαιο «Prologue», που μας δείχνει τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού μέσα σε διάστημα τριών ωρών.

Μέσω αυτού του προλόγου θα μάθουμε την βασική ιστορία πίσω από τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, θα εξερευνήσουμε τα σκοτεινά μπουντρούμια του Aldor, θα αντιμετωπίσουμε αρχαίους βρυκόλακες με την βοήθεια της παντοδύναμης πανοπλίας και των όπλων μας. Επιπλέον, θα δούμε τα συστήματα υγείας και δύναμης καθώς θα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές σωματικές φθορές και τον πόνο του χαρακτήρα μας. Στο τέλος, θα αντιμετωπίσουμε τον πρώτο μεγάλο αρχηγό – ένα εγχείρημα που θα αποδειχθεί δύσκολο αν δεν είμαστε έτοιμοι.

Ξεκινάμε ως ένας απλός μισθοφόρος, ταξιδεύοντας στον μεσαιωνικό κόσμο του Aldor. Το βασίλειο πρόκειται να πέσει, όταν ένας μυστηριώδης ξένος μας κάνει μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε ένα επικίνδυνο ταξίδι ώστε να εξερευνήσουμε τα όμορφα εδάφη τους βασιλείου, να επιστρατεύσουμε νέους συμμάχους και να αντισταθούμε στα τέρατα που θα βρεθούν στον δρόμο μας. Αυτή η περιπέτεια δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και φυσικές ασθένειες, ψυχολογικά τραύματα και διαφωνίες μέσα στην ομάδα μας.

Εμπνευσμένο τόσο από τα κλασικά roguelikes όσο και από τα σύγχρονα RPG, το Stoneshard μας προσκαλεί να διαμορφώσουμε το μέλλον του Aldor, και να πεθάνουμε αμέτρητες φορές κατά την διάρκεια της περιπέτειας μας. Καλούμαστε να εξερευνήσουμε τον ζοφερό μεσαιωνικό κόσμο σε αυτή την επική περιπέτεια, καλωσορίζοντας και προκαλώντας τόσο τους βετεράνους των roguelike όσο και τους νεώτερους στο είδος, παίκτες.

Το παιχνίδι συνδυάζει ένα turnbased roguelike σύστημα μάχης με στοιχεία επιβίωσης με τα επίπεδα, τους εχθρούς, αλλά και τα αντικείμενα που βρίσκουμε, να δημιουργούνται από το σύστημα κάθε φορά διαφορετικά και εντελώς τυχαία. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή εάν ο χαρακτήρας μας πάθει κάτι, μπορεί να μην τύχει να βρούμε το αντίστοιχο αντικείμενο που θα μας σώσει την ζωή.

Όπως έχουν αναφέρει και άλλοι, έτσι και σε εμένα προσωπικά το παιχνίδι μου έφερε στο μυαλό το Diablo. Όχι μόνο από το παρόμοιο User Interface αλλά κυρίως από την σκοτεινή ατμόσφαιρα του, την ιστορία και τους εχθρούς του. Τα στοιχεία επιβίωσης του παιχνιδιού είναι πολλά με την πείνα, την δίψα, τους νάρθηκες για τα σπασμένα κόκκαλα, το αλκοόλ για την άνοδο της διάθεσης, τα δηλητήρια και κάθε άλλης λογής buff/debuffs, να αποτελούν τα βασικότερα από αυτά.

Εκτός της διαχείρισης του ίδιου μας του οργανισμού πρέπει να προσέχουμε και τον εξοπλισμό μας με διάφορα Repair kits. Εδώ να τονίσουμε ότι και το κάθε τι που κάνουμε μπορεί να έχει επιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν πάρουμε φάρμακα για τον πόνο ανεβαίνει η τοξικότητα στον οργανισμό μας, που με την σειρά της πρέπει να μειωθεί με κάποιο αντίδοτο ή πίνοντας νερό, αλλιώς μπορεί να πέσουμε και σε κώμα.

Όσον αφορά το gameplay είναι αρκετά καλό για το είδος. Το tutorial επίπεδο είναι πολύ σωστά δημιουργημένο και δεν αφήνει κενά. Εντύπωση κάνει η ευρηματικότητα των developer να παρουσιάσουν μέχρι και το πώς λειτουργεί το inventory βάζοντας τον παίχτη να “σπάσει” τα δεσμά του κάνοντας τα unequip από το slot των ποδιών. Γενικά σε πάρα πολλά survival παιχνίδια τα tutorial είναι ελλιπή/ανύπαρκτα, οπότε είναι μία ευχάριστη αλλαγή (για μερικούς τουλάχιστον).

Το μόνο που μας ενόχλησε (τουλάχιστον στην Alpha έκδοση) είναι το πόσες φορές χρειάστηκε να ανοιγοκλείσουμε το inventory όπως και η έλλειψη σύγκρισης αντικειμένων από το inventory με αυτά που έχουμε φορέσει στον χαρακτήρα μας. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε πως θα διορθωθούν αυτά τα χρηστικά προβλήματα. Γενικά ένα ωραίο παιχνίδι από όσο μπορέσαμε να δούμε, καθώς όπως είπαμε και στην αρχή η διαθέσιμη έκδοση του στο Steam είναι ένα είδος alpha demo.

Σύμφωνα με την Ink Stains, το τελικό παιχνίδι, Stoneshard, θα έχει:

  • Τρία races και τέσσερα “archetypes
  • 12 classes
  • Πάνω από 200 skills
  • Πάνω από 150 εχθρούς
  • 12 είδη όπλων
  • 6 NPC factions

Το Stoneshard: Prologue είναι διαθέσιμο στο Steam εντελώς δωρεάν.