Η χρόνια μάχη μεταξύ των μεγαλύτερων παιχνιδιών ποδοσφαίρου συνεχίζεται και φέτος. Όσο η τεχνολογία ανάπτυξης διαφόρων τίτλων αναπτύσσεται ενεργά, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις των παικτών για ένα διαφορετικό και καινοτόμο παιχνίδι στην αγαπημένη τους κατηγορία. Η φετινή μάχη βρίσκει αντιμέτωπα τα eFootball PES 2020 της KONAMI, και το FIFA 20 της EA Sports το οποίο επιστρέφει για να κλείσει την δεκαετία αλλά όχι όπως θα θέλαμε.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δύο εταιρίες κονταροχτυπιούντε για το ποια θα αποκτήσει τα περισσότερα δικαιώματα για χρήση αυθεντικών ομάδων, πρωταθλημάτων και παικτών. Το FIFA 20 από την μεριά του έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για περισσότερα από 30 πρωταθλήματα, 17.000 παίκτες και 700 πραγματικές ομάδες, όπως και 90 πραγματικά γήπεδα ανά τον κόσμο. Σημαντικότερη όμως είναι η διατήρηση της κατοχής των δικαιωμάτων του UEFA Champions League, της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο, που είναι κάτι που οι fans προσμένουν κάθε χρονιά.

Ξεκινώντας, το FIFA 2020 διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε game modes που είναι ικανά να μας κρατήσουν με τις ώρες στις οθόνες μας. Βασικότερο μέρος του παιχνιδιού τα τελευταία χρόνια, είναι το online κομμάτι και η σύγκρουση με παίκτες από όλο τον κόσμο για μια καλύτερη θέση στο leaderboard. Το FIFA Ultimate Team 20 (γνωστό κι ως FUT) είναι το βασικότερο μέρος της online εμπειρίας του παιχνιδιού. Το παιχνίδι μας ξεκινάει με μια μέτρια εντεκάδα από άσημους παίκτες και με ένα σωρό από διάφορες απαιτήσεις και στόχους τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσουμε προκειμένου να συγκεντρώσουμε χρήματαs (βασικό currency στο παιχνίδι) αλλά και φακελάκια με παίκτες για να προσθέσουμε στην ομάδα μας.

Κάθε φακελάκι φέρει ξεχωριστή σπανιότητα και ανάλογα με αυτή περιέχει και το αντίστοιχο περιεχόμενο. Έτσι, είναι λογικό να περιμένουμε βαρβάτα rewards σε αντίστοιχης σπανιότητας φακελάκια, που ως επί το πλείστον είναι και «τσιμπημένα», με την απόκτηση τους να περιορίζεται σε χρήση πραγματικών χρημάτων. Μετά από κάθε παιχνίδι, μπορούμε να αποκτούμε παίκτες και από το transfer market, να αναπροσαρμόζουμε την εντεκάδα μας και τέλος να βουτάμε στον επόμενο αγώνα. Ο κάθε χρήστης έχει το δικό του rank στην παγκόσμια κατάταξη και στο τέλος κάθε season του παρέχονται διάφορες επιβραβεύσεις για την τελική του θέση.

Το επόμενο online mode, που ίσως απασχολήσει μια μεγάλη βάση παικτών, είναι το Seasons. Σε αυτό μπορούμε να επιλέξουμε την αγαπημένη μας ομάδα και να αντιμετωπίσουμε άλλους παίκτες που έχουν επιλέξει μιας ανάλογης δυναμικής ομάδα με την δική μας, με σκοπό την άνοδο στην επόμενη κατηγορία και την διατήρηση μας σε αυτήν. Κάθε κατηγορία που ανεβαίνουμε θα συναντάμε και πιο δυνατούς παίκτες, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Η μεγαλύτερη προσθήκη στο FIFA 2020 για φέτος είναι το VOLTA mode. Αποτελεί έναν φόρο τιμής στο δοξασμένο FIFA Street και ακόμα και σε δομή είναι παρόμοιο. Δημιουργούμε τον δικό μας παίκτη και τον ρίχνουμε στα βαθιά. Με modes όπως 3v3, 4v4 και 5v5, παίζουμε σε διάφορα γειτονικά ή μικρά τοπικά γήπεδα ανά τον κόσμο. Οι κανόνες και τα γήπεδα είναι βασισμένα στην πραγματικότητα και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από το παλιό FIFA Street. Σε ορισμένες πίστες υπάρχει το άουτ, όπως επίσης και τα φάουλ. Οπότε δεν μπορούμε να αναβιώσουμε τα τάκλιν στο καλάμι και την ασταμάτητη, αδιάκοπη δράση του FIFA Street. Παρόλα αυτά, το VOLTA είναι αρκετά καλοφτιαγμένο, οι παίκτες κινούνται ομαλά στο γήπεδο, οι διαφορετικοί τρόποι παιχνιδιού που προαναφέραμε του δίνουν μια διαφορετική διάσταση από τους προκατόχους του, και η ενδυνάμωση του ποδοσφαιριστή μας μέσω του skill tree αλλά και της γενικής απόκτησης XP έχει ενδιαφέρον. Είναι επάξια ένας λόγος που κάποιος μπορεί να θέλει να αποκτήσει το FIFA 20.

Δυστυχώς όμως, με δυσκολία μπορώ να προσάψω περισσότερα θετικά σχόλια, γιατί σε ένα skill based παιχνίδι όπως το ποδόσφαιρο, το σημαντικότερο είναι το gameplay και… δεν είμαστε εντυπωσιασμένοι. Σίγουρα, η όλη αίσθηση είναι ρεαλιστική μιας και η μπάλα έχει πραγματικά physics και οι παίκτες κουράζονται σε πιο λογικά πλαίσια… Αλλά κάτι δεν μας κάθεται καλά. Δεν είναι διασκεδαστικό. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετώπιζα πάντοτε στο FIFA και μετά από πολλά χρόνια, το παρατηρώ και φέτος. Πολύ αργό, πολύ βαρετό. Κάθε χρόνο νιώθω την θυσία της ψυχαγωγίας και της αδρεναλίνης, στον βωμό του ρεαλισμού και της αληθοφάνειας. Η απογοήτευση ολοκληρώνεται με την λεπτομερέστατη, συχνά αχρείαστη χρήση ομαδικής και ατομικής κατεύθυνσης πριν κατέβει η ομάδα στο γήπεδο. Από την στιγμή που ο χειρισμός είναι βαρύς και χωρίς ικανοποιητική ανταπόκριση, δεν καταλαβαίνω γιατί να πρέπει ασχοληθώ με το πως κινούνται οι παίκτες όταν δεν τους ελέγχω άμεσα. Καταλαβαίνω πως για κάποιον που έχει αφιερώσει εκατοντάδες ώρες στο FIFA, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας, αλλά το ότι αναγνωρίζω πως το παιχνίδι είναι αργό και οι παίκτες αν είναι κάτω από 80 μέσο όρο στα στατιστικά τους είναι σχεδόν unplayable, είναι κάτι που δεν ζητάει εμπειρία για να δει κανείς.

Επιπλέον, παίζοντας το VOLTA mode που αναφέραμε πιο πριν μετά το κανονικό 11vs11, παρατήρησα πως οι παίκτες γενικά έχουν κτιστεί πιο πολύ να λειτουργούν φυσικότερα στο γηπεδάκι, παρά στις συνθήκες του χορταριού. Ίσως είναι η ανάγκη του FIFA να ξεφύγει από το μονότονο στάνταρ παιχνίδι που κυκλοφορεί ως καινούργιο κάθε χρόνο. Καταλήγει δηλαδή να είναι ένα συνονθύλευμα από ανέμπνευστες προσπάθειες της EA να δώσει μια φρέσκια πνοή στο παιχνίδι της.

Πάνω σε αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως την στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό, το Career Mode, το μεγαλύτερο single player κομμάτι του FIFA 20 δηλαδή, είναι γεμάτο με bugs που το καθιστούν unplayable, με ανύκουστα προβλήματα και λάθη στον σχεδιασμό. Άλλη μια απόδειξη πως η EA για ακόμη μια χρονιά, έδωσε στην κυκλοφορία ένα παιχνίδι που στοχεύει ένα συγκεκριμένο target group, που δεν το απασχολεί ένα well polished παιχνίδι. Και παρόλο που η εταιρεία δήλωσε πως αναγνωρίζει τα προβλήματα και δουλεύει στο να τα επιδιορθώσει, η αντίστοιχη αναβάθμιση θα καθυστερήσει να κυκλοφορήσει. Γιατί όμως οι παίκτες πρέπει να συνεχίσουν (ή καλύτερα να ανέχονται) να δίνουν 60€ και πάνω για τίτλους οι οποίοι αναπτύσσονται γύρω από τα microtransactions και στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι ημιτελείς;

Οπτικοακουστικά το παιχνίδι διατηρεί την γνωστή του ταυτότητα, δηλαδή γραφικά που κοντέυουν να αγγίξουν την πραγματικότητα. Ωστόσο, με μια γρήγορη ματιά στο FIFA 19, δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς διαφορές ανάμεσα στους δύο τίτλους. Σαν ξεχωριστό παιχνίδι πάντως, έχει ένα αρκετά ταιριαστό και πλούσιο soundtrack , τα μοντέλα των παικτών και των γηπέδων είναι καλοσχεδιασμένα, τα χρώματα είναι ζωντανά και οι καιρικές συνθήκες δίνουν ζωντάνια και ποικιλία στα διάφορα γήπεδα στα οποία θα αγωνιστούμε.

Το FIFA 20, σε ένα mid-high range σύστημα (GTX 1060 3GB – I5 4690K – 8GB RAM), στις υψηλές ρυθμίσεις, τρέχει χωρίς προβλήματα στα 60 καρέ ανα δευτερόλεπτο καθ’όλη, με εξαίρεση κάποιες φάσεις, όπως για παράδειγμα στην εκτέλεση των πέναλντυ αλλά και στους πανηγυρισμούς μετά από γκολ, όπου αντιμετώπιζα ανεξήγητα μια πτώση στα καρέ.

Εν κατακλείδι, με μεγάλη άνεση και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, δεν προτείνω το FIFA 20 σε κάποιον που σκεφτόταν να το αποκτήσει και δεν είναι τόσο σχετικός με το άθλημα. Αυτό το λέω γιατί ξέρω πως το παρόν άρθρο δεν θα επηρεάσει το target group που φοράει παρωπίδες όταν αφορά το αγαπημένο τους άθλημα. Για τους υπόλοιπους που ζητάνε και μια εμπειρία που να δικαιώνει το full price, (στην καλύτερη, δεδομένου του πόσο κοστίζουν τα σχεδόν υποχρεωτικά για την πλήρη εμπειρία FIFA Points στο παιχνίδι, αλλά και οι Ultimate εκδόσεις με τα «προνόμια» που προσφέρουν) συνιστώ να το αφήσετε για φέτος. Αν η εκδότρια εταιρεία δει πτώσεις στις πωλήσεις της ίσως ξανασκεφτεί την στρατηγική της και εστιάσει σε λειτουργικά παιχνίδια και όχι τα εύκολα…cashgrabs.

Το FIFA 20 είναι διαθέσιμο μέσω του Origin Store στην τιμή των 59,99€.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco (επίσημη αντιπρόσωπο της EA στην Ελλάδα) για την παροχή του Review Code.

FIFA 20 - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ6
GAMEPLAY6.5
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ8
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ONLINE7
7Overall Score
Reader Rating: (0 Votes)
0.0