Το Άγιο Δισκοπότηρο. Ένα ιερό σκεύος ικανό για εντυπωσιακά θαύματα ή να πραγματοποιήσει την ευχή του κατόχου του. Το δισκοπότηρο – ή ιερό Γκράαλ – ήταν ένα σκεύος που χρησιμοποιήθηκε κατά τον μύθο από τον Χριστό στον Μυστικό Δείπνο και δόθηκε στον Ιωσήφ της Αριμαθείας. Μετά από τον θάνατο του Χριστού, ο Ιωσήφ φυλακίστηκε σε έναν τύμβο, όμοιο με εκείνον που χρησιμοποιήθηκε για την ταφή του σώματος του Ιησού. Παρατημένος, στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, ο Ιωσήφ ανακάλυψε την μαγική δύναμη του γκράαλ το οποίο του παρείχε τροφή και νερό κάθε πρωί με θαυματουργό τρόπο. Αργότερα – και σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου – ο Ιωσήφ ταξίδεψε στην Μεγάλη Βρετανία με την οικογένειά του και διάφορους συντρόφους του. Εγκαταστάθηκε στο Ύνυς Βίτριν, αλλά το δισκοπότηρο πήγε στο Κορμπένικ και στεγάστηκε σε ένα θαυματουργό κάστρο, που φυλασσόταν πάντα από τους Βασιλείς του Δισκοπότηρου, απόγονους της κόρης του Ιωσήφ Άννας ή Ενυγκέους και του συζύγου της Μπρονς.

Θα μου πείτε τώρα, γιατί έκανα αυτόν τον θρησκευτικό πρόλογο. Το Άγιο Δισκοπότηρο είναι ένα αντικείμενο του οποίου οι μύθοι και η υπόσταση, χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ιστορίες όπως εκείνη του Βασιλιά Αρθούρου Στην σύγχρονη εποχή, θα δούμε το δισκοπότηερο να είναι το επίκεντρο σε σειρές, ταινίες αλλά και Ιαπωνικά Anime με πιο χαρακτηριστική την σειρά Fate/Stay, Fate/Extra και ούτω καθεξής. Το Fate/Extra είναι ένα από τα παιχνίδια της σειράς αυτής και κυκλοφόρησε για τις φορητές κονσόλες της Sony όπως το PsP. Σύμφωνα με την ιστορία του, ο χαρακτήρας μας (Hakuno Kishinami) ξυπνάει μέσα σε έναν παράξενο ψηφιακό κόσμο με αμνησία. O Hakuno είναι υποχρεωμένος να επιβιώσει σε έναν μεγάλο πόλεμο με έπαθλο την εκπλήρωση μιας ευχής. Ο κάθε πολεμιστής έχει στο πλευρό του και έναν «Υπήκοο», το πνεύμα ενός αρχαίου πολεμιστή που τον βοηθάει να επιτύχει τον σκοπό του.

To Fate/Extella Link συνεχίζει την ιστορία του The Umbral Star καθώς προσθέτει νέους χαρακτήρες στον στρατό μας, ενώ ταυτόχρονα μας βάζει αντιμέτωπους με μερικούς νέους κακούς που θέλουν να κατακτήσουν τον πλανήτη και τον SE.RA.PH. Για να το επιτύχουν αυτό χρησιμοποιούν ορισμένα ‘bugs’ και ‘glitches’ για να αλλάξουν την βούληση και την συμπεριφορά ορισμένων Servants. Ανοίγουμε με την απεικόνιση μιας εναλλακτικής και ειρηνικής Ρώμης, με τις συνειδήσεις ανθρώπων που ζουν μια παραλλαγή της πραγματικής ζωής στην Γη με την μόνη διαφορά ότι βρίσκονται μέσα σε ψηφιακά σώματα. Αυτή η ειρηνική ζωή διακόπτεται όταν το SE.RA.PH. δέχεται επίθεση από μια εχθρική στρατιά που προσπαθεί να το υποδουλώσει.

To κυριότερο χαρακτηριστικό του Fate/EXTELLA Link είναι η ιστορία του. Με το που ξεκινήσουμε το παιχνίδι, έχουμε πρόσβαση σε τρεις διαφορετικούς Servants με τους οποίους συμμαχήσαμε στο The Umbral Star. Πέρα από τα δύο θηλυκά Servants, μπορούμε να ξεκινήσουμε με τον Charlemagne και να παίξουμε το Tutorial Mission που μας μαθαίνει το σύστημα μάχης, ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά και την μετάβαση στους τομείς του χάρτη. Το Link θεωρεί πως γνωρίζουμε τα περισσότερα από αυτά μέσω του The Umbral Star οπότε δεν χάνει χρόνο από το να εμβαθύνει στην ιστορία.

Η εξιστόρρηση γίνεται με την μορφή μιας γραφικής νουβέλας και με ορισμένα μικρά cutscenes κατά την διάρκεια της πολιορκίας. Καταλαβαίνουμε αμέσως πως θα διαβάσουμε πολλές γραμμές διαλόγων και περιγραφών μαζί με το αντίστοιχο ιαπωνικό Voice Acting. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων και η ηθοποιία που τις συνοδεύει είναι αρκετές για να τραβήξουν την προσοχή μας και να αποδείξουν πως η ομάδα ανάπτυξης προσπάθησε να παραδώσει στους φίλους της σειράς έναν αξιόλογο τίτλο που βρίσκει τις ρίζες του στο Fate/Extra και Fate/Night.

H γνώση προηγουμένων γεγονότων είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Οι πρωταγωνιστές διαμορφώνουν σχέσεις μεταξύ τους και κουβαλάνε μαζί τους τις μνήμες τις παλιάς τους ζωής αλλά και της ζωής των άλλων Servants. H ιστορία συνεχίζει το χτίσιμο των χαρακτήρων για να μας προετοιμάσει για τον νέο κακό του παιχνιδιού, μιας και η Altera είναι με το μέρος μας αυτή την φορά.

Το Fate/EXTELLA LINK προσθέτει 10 ακόμα υπηκώους στο σύνολο ανεβάζοντας τον αριθμό τους στους 26. Τα βασικά συστήματα μάχης και gameplay ενισχύονται προκειμένου να δωθεί στους παίκτες μια νέα, καλύτερη οπτική στον φανταστικό κόσμο του SE.RA.PH. Για ακόμα μια φορά, υιοθετείται το στυλ της σειράς Warriors. Οι αποστολές και οι μάχες γίνονται ενάντια σε αντίπαλα στρατεύματα, σε μεγάλα πεδία μάχης γύρω από την βάση μας και κάθε φορά έχουν διαφορετική φύση ή μορφολογία. Οι αποστολές είναι πιο άμεσες σε σχέση με το παρερλθόν καθώς πλέον δεν μαζεύουμε κλειδιά για να φτιάξουμε το Matrix, αλλά αντιμετωπίζουμε άλλους Servants και αρχηγούς για να αποκαλύψουμε τον αντίπαλο Στρατηγό. Παράλληλα, μπορούμε να καταλάβουμε όλους τους τομείς του χάρτη σκοτώνοντας παράλληλα όλα τα στρατεύματα, με κυριότερο στόχο την καλύτερη τελική βαθμολογία.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για την σειρά Fate χωρίς να αναφερόμαστε σε θεαματικές μάχες, φοβερά ειδικά εφέ, και υπερφυσικές επιθέσεις που δεν έχουν καμία θέση σε μεσαιωνικούς κόσμους. Οι μάχες είναι έντονες και δυναμικές, κάτι που επιτυγχάνεται από τα δεκάδες combo και τις ικανότητες του χαρακτήρα μας που επιτρέπουν να ‘σχίζουμε’ τα πλήθη με μικρή δυσκολία. Όπως στα Warriors παιχνίδια έτσι και εδώ, το EXTELLA Link περιέχει roster από χαρακτήρες της σειράς με Servants από τα Fate/Extra, Fate/stay night, Fate/Zero, Fate/Apocrypha, ακόμα και από το Fate/Grand Order. Κάθε χαρακτήρας έχει μοναδικούς συνδιασμούς κινήσεων και ικανότητες που ξεκλειδώνονται όσο αποκτούμε επιπλέον επίπεδα δύναμης ή καλύτερους δεσμούς φιλίας – τους οποίους αποκτούμε όταν ολοκληρώνουμε side missions που μας αναθέτουν οι σύμμαχοί μας.

Το ποσοστό ζημιάς που μπορούμε να προκαλέσουμε στους αντιπάλους μας αυξάνεται με τα αντίστοιχα συστήματα. Μπορούμε να φτιάξουμε εξοπλισμό για τον χαρακτήρα μας και να τον «φορτώσουμε» σε κάθε μάχη. Το κάθε εξάρτημα ή ρούχο έχει και έναν συγκεκριμένο αριθμό χρήσιμων αντικειμένων όπως φάρμακα, δυνατότητα αλλαγής ενεργού χαρακτήρα και μαγικές ιδιότητες. Από την άλλη, το Bond Level αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα ανάπτυξης του χαρακτήρα και των ιδιοτήτων του. Η απόκτηση επιπέδων για το Bond μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε περισσότερες και καλύτερες ιδιότητες, και γίνεται μέσω των αποστολών ή του διαλόγου κατά την διάρκεια της εξιστόρρησης.

Κάτι που παρατηρήθηκε όσο παίζαμε στους διάφορους χάρτες είναι πως ενώ είναι ξεκάθαροι οι όροι για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας αποστολής, το παιχνίδι απαιτεί την γρήγορη ολοκλήρωση τους παρά την…διασκεδαστική. Με πιο απλά λόγια, αν αργήσουμε να καταλάβουμε τους τομείς του χάρτη είναι πάρα πολύ πιθανό να χάσουμε και τον πόλεμο με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσουμε τα πάντα από την αρχή. Η απουσία των Saved Checkpoint είναι αισθητή και άκρως εκνευριστική όταν έχεις φτάσει στο τέλος μιας μάχης και χάνεις από κάτι τόσο «χαζό».

Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες ήταν αυτές των νέων Multiplayer Co-op και VS Modes. Μέσω αυτών οι παίκτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε αποστολές και Challenges με άλλους φίλους ή κατόχους του παιχνιδιού, ή να έρθουν αντιμέτωποι με άλλους Player Servants μέσω των 8v8 Online Battles. Την στιγμή συγγραφής αυτού του άρθου δεν είχαμε πρόσβαση στο Online καθώς δεν κατορθώσαμε να βρούμε άλλους παίκτες.

Ενδιαφέρον μας προκάλεσε και η προσθήκη μιας νέας βάσης για τους χαρακτήρες μας καθώς και η χρήση ενός μοντέλου για τον Summoner μας, κάτι που έλειπε από το The Umbral Star. Το Noble Phantasm του Charlemagne είναι ένα μεγάλο κάστρο που περιέχει δωμάτια, σκηνές και αποθήκες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προετοιμασία των Servant μας καθώς και την εκκίνηση μιας εκστρατείας.

Στον γραφικό τομέα, το Fate/Extella Link συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με άλλα παιχνίδια του 2019 αλλά παραπέμπει αρκετά στο στυλ του αντίστοιχου anime. Τα μοντέλα έχουν ανανεωθεί και τροποποιηθεί για κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά. Η κίνησή τους είναι αισθητά καλύτερη σε σχέση με αυτή του πρώτου παιχνιδιού, ενώ τα περιβάλλοντα, τα εφέ και ο αριθμός των εχθρών έχει βελτιωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Η απόδοση παραμένει υψηλής ποιότητας. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο αριθμός των αντιπάλων που γέμιζαν την οθόνη μας, δεν αποτέλεσαν αρνητικό παράγοντα για κάποια πτώση στα καρέ. Το Fate/EXTELLA Link απαιτεί έναν επεξεργαστή Intel Core i5-4460 @ 3.4 GHz με 6GB μνήμης RAM και μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 960 για να έχουμε την ολοκληρωμένη (οπτική) εμπειρία.

Παίζοντας σε ένα σύστημα με Intel Core i5-4690, 8GB μνήμης RAM και μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 1060 3GBVRAM, το Fate/EXTELLA Link κατόρθωσε να κρατήσει σταθερά καρέ παρά το πλήθος των χαρακτήρων και των εφέ ενώ όλες οι ρυθμίσεις βρίσκονταν στο μέγιστο.

Το Fate/EXTELLA Link είναι όλα όσα θα θέλαμε να δούμε από ένα Sequel της σειράς. Η ιστορία του είναι αρκετά ξεκάθαρη και πιο ευχάριστη, και δεν θα χρειαστεί να δούμε τα γεγονότα του The Umbral Star για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Το σύστημα μάχης έχει δεχθεί μερικές αλλαγές που το καθιστούν ακόμα πιο διασκεδαστικό, με τα νέα Multiplayer Modes, τα Challenges και τους νέους χαρακτήρες να αποτελούν το περιεχόμενο που χρειαζόμαστε για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον μας μετά το βασικό campaign. H Marvelous καταφέρνει για άλλη μια φορά να μας δώσει έναν διασκεδαστικό τίτλο που μπορεί με ευκολία να μας εθίσει χωρίς να το καταλάβουμε.

Το Fate/EXTELLA Link είναι διαθέσιμο για PS4, Xbox One, Nintendo Switch και PC μέσω Steam στην τιμή των 49,99€.

Ευχαριστούμε την Marvelous και την Decibel για την παροχή του Review Code.

Fate/EXTELLA Link - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.4
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
8Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0