Κάθε μεγάλη διοργάνωση στον κόσμο, αθλητική και μη, έχει γνωρίσει επιτυχία μέσα από την στήριξη του κόσμο. Αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχουν ήδη τις δικές τους μεγάλες διοργανώσεις που μαζεύουν εκατομμύρια θεατές και ευρώ κάθε χρόνο. Σήμερα όμως, κοιτάμε ένα άθλημα λίγο πιο διαφορετικό από όλα αυτά που έχουμε συνηθήσει να βλέπουμε στην τηλεόραση, ή να παίζουμε εμείς οι ίδιοι και πρόκειται για τους αγώνες ταχύτητας, και πιο συγκεκριμένα την Formula 1. To ομώνυμο παιχνίδι που κυκλοφόρησε για υπολογιστές έφτασε στα χέρια μας και είναι η ώρα να του ρίξουμε μια ματιά και να αποφασίσουμε αν αξίζει τον χρόνο μας.

To F1 2018 είναι ο δέκατος τίτλος της σειράς Formula One και επικεντρώνει στην περίοδο 2017-2018 του αγωνίσματος και πιο συγκεκριμένα στο 2018 Formula One World Championship. Η ανάπτυξη του τίτλου, καθώς και η έκδοση, έγινε από την Codemasters. Οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα στις 21 πίστες του ημερολογίου, σε όλους τους 20 πιλότους και ανάμεσα σε 10 αγωνιζόμενες ομάδες. Με μια πρώτη ματιά, το F1 2018 περιέχει την πλειοψηφία των modes που έχουμε δει εκατοντάδες φορές σε προηγούμενες εκδόσεις της σειράς. Όπως και να’χει, οι λάτρεις του αθλήματος σίγουρα θα μπορούν να περάσουν ώρες στα υπάρχοντα modes και να διασκεδάσουν.

Ξεκινώντας την αγωνιστική μας καριέρα έχουμε μια ποικιλία από modes για να επιλέξουμε. Πρώτο είναι το Career Mode, όπως είθισται σε αυτά τα παιχνίδια, όπου δημιουργούμε τον δικό μας πιλότο, λαμβάνοντας αργότερα σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα μας όπως την εταιρία με την οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, τις πίστες που θέλουμε να δούμε και τις αναβαθμίσεις που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στο μονοθέσιό μας. Με την κάθε αναβάθμιση επιτυγχάνουμε αύξηση των στατιστικών μας, αλλά και του οχήματος μας με αποτέλεσμα καλύτερη κατάταξη σε κάθε σεζόν. Στο Grand Prix Mode μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα διήμερο αγώνων, ή να παίξουμε σε ήδη υπαρκτά Grand Prix προκειμένου να μάθουμε το παιχνίδι και τους κανόνες του καλύτερα.

Ένα από τα σημαντικότερα ίσως modes είναι το multiplayer. Είναι εκείνη η επιλογή που μας επιτρέπει να τρέξουμε ενάντια σε παίκτες από όλο τον κόσμο, αφού εισέλθουμε στο session τους ή αν φτιάξουμε το δικό μας. Το Time Trial είναι ένα mode παρόμοιας φύσεως, καθώς αγωνιζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε καλύτερους χρόνους ενάντια σε άλλους παίκτες από τον κόσμο ώστε να αποκτήσουμε μια θέση στο leaderboard. Στο Event mode, μπορούμε να συμμετέχουμε σε διάφορα σενάρια τα οποία έχουμε κατεβάσει, με προκαθορισμένα αμάξια και συνθήκες. Τέλος, στο Championships, μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας αμάξια και τους οδηγούς τους, αφού λαμβάνουμε μέρος στα υπαρκτά και γνωστά σε όλους μας τουρνουά, μπαίνοντας στην θέση του αγαπημένου μας μονοθέσιου.

Το πιο βασικό κομμάτι του F1 2018, πέρα από τα νομικά δικαιώματα για τα αμάξια και τους οδηγούς, είναι το κομμάτι του gameplay. Ο χειρισμός των αμαξιών, τα physics στις πίστες, και γενικότερα ο έλεγχος σε ολόκληρο τον αγώνα, είναι πολύ διαφορετικά από οποιοδήποτε racing παιχνίδια που μπορεί να έχουμε παίξει στο παρελθόν. Ξεχνάμε τις κόντρες, τις συγκρούσεις, και τα επικίνδυνα ρίσκα που μπορεί να λαμβάναμε. Στο F1 2018, κάθε δευτερόλεπτο και χιλιοστό μετράει. Απαγορεύεται να συγκρουστούμε με άλλα οχήματα, όπως απαγορεύεται να βγούμε εκτός του δρόμου. Αυτά μπορεί να φαίνονται λογικά και απλά για κάποιον που ασχολείται με το άθλημα, αλλά σαν νεοφερμένος ένιωσα πολύ αποξενωμένος, και το επίπεδο δυσκολίας φάνταζε πολύ πιο μεγάλο απ’ότι πραγματικά είναι. Όσον αφορά τον τομέα του gameplay και μόνο, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά από την Codemasters. Το μονοθέσιο μας το νιώθουμε πραγματικά υπό τον έλεγχο μας (προτείνουμε χειριστήριο αν δεν υπάρχει τιμονιέρα) στοιχείο θετικό αφού κάθε πάτημα σε χειρόφρενο και γκάζι πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή με απόλυτη ακρίβεια.

Ουδεμία φορά νιώσαμε το παιχνίδι να φταίει για κάποιο από τα λάθη μας κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Γι’αυτά ευθύνονται η έλλειψη εμπειρίας και ικανοτήτων από την πλευρά μας. Από την άλλη, υπάρχει η επιλογή flashback, όπως και σε όλα τα παιχνίδια του είδους τα τελευταία χρόνια, η οποία μας επιτρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο λίγα δευτερόλεπτα πίσω, ώστε να διορθώσουμε κάποιο ολέθριο λάθος που μπορεί να κάναμε και να μας κόστισε την πρωτιά. Πέρα όμως από τα λάθη όπως μια κακή στροφή ή έναν λάθος υπολογισμό, μπορεί να μας αποσοβήσει κάτι ακόμα πιο σημαντικό, το οποίο είναι η καταστροφή των κομματιών του οχήματος μας. Άμα συγκρουστούμε με το όχημα κάποιου αντιπάλου, μας εμφανίζεται μια ένδειξη που δηλώνει το χτύπημα που μπορεί να δέχτηκε το αμάξι μας σε κάποιο σημαντικό του κομμάτι. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την κούρσα μας, οπότε είναι καλό να προσέχουμε την πορεία μας, αλλά και την απόσταση μας μεταξύ των άλλων αμαξιών.

Ο οπτικοακουστικός τομέας του παιχνιδιού είναι καλοδουλεμένος. Όπως μας υπόσχεται η Codemasters, είναι πραγματικά η πιο σωστή και πιστή μεταφορά του κόσμου της F1 σε βιντεοπαιχνίδι. Οι αγώνες λαμβάνουν χώρα σε πανέμορφες πίστες, σε τοπία και τοποθεσίες πιστά σχεδιασμένες βάση της πραγματικότητας. Ακόμα όμως και στο τεχνικό κομμάτι, το παιχνίδι έχει πολύ όμορφα textures και μοντέλα που σίγουρα τονίζουν και με το παραπάνω τις γνωστές στους λάτρεις του F1 φυσιογνωμίες, τις τοποθεσίες, τα οχήματα, και γενικότερα όλη την αίσθηση. Τέλος, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το κομμάτι του ήχου, ο οποίος είναι ο «κρυφός ήρωας» στον τομέα αυτό. Με ρεαλιστικούς ήχους κινητήρων, περιβάλλοντος, αλλά και με αφήγηση και περιγραφή αγώνων, το F1 2018 είναι πραγματικά ότι πιο κοντινό σε μια διαδραστική εμπειρία της Formula 1 για όλους τους οπαδούς της.

Το F1 2018 τρέχει στις υψηλές ρυθμίσεις, αψεγάδιαστα στα 60FPS, σε ένα mid-high range σύστημα (GTX 1060 3GB – I5 4690K – 8GB RAM), οπότε είναι και το tier συστήματος που προτείνουμε. Το παιχνίδι είναι αρκετά optimized, και δεν θα συναντήσουμε προβλήματα απόδοσης.

Εν κατακλείδι, το F1 2018 είναι ένα καλοδουλεμένο racing παιχνίδι. Φαίνεται πως έχει πέσει πολύ δουλειά στον τεχνικό τομέα, μα και στον αγώνα για τα δικαιώματα και την πιστή αναπαράσταση του κόσμου της ταχύτητας. Το παιχνίδι προτείνεται ανεπιφύλακτα στους φανατικούς οπαδούς της Formula 1. Όσον αφορά τους υπόλοιπους που δεν είναι σχετικοί με αυτό, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί, καθώς εύκολα μπορεί να νιώσετε έξω από τα νερά σας, και να μην σας αγγίξει το παιχνίδι ούτε στο ελάχιστο. Θεωρούμε πως η πρώτη επαφή με τα παιχνίδια ταχύτητας θα πρέπει να γίνει με μια πιο χαλαρή εμπειρία.

Το F1 2018 βρίσκεται στο Steam στην τιμή των 59,99€.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media και την Codemasters για την παροχή του Review Code.

 

F1 2018 - PC Review
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΜΟΥΣΙΚΗ6.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
7.5Overall Score
Reader Rating: (0 Votes)
0.0