Έχουμε πει αρκετές φορές πως το Steam Early Access μας έχει προσφέρει τίτλους με μοναδικό περιεχόμενο ή σκοπό. Παιχνίδια επιβίωσης, δράσης, περιπέτειας αλλά και στρατηγικής είναι μονό μερικά από αυτά που μας χαρίζουν εκατοντάδες ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας μέσω της αγαπημένης μας πλατφόρμας και δικαιολογημένα. Δεν είναι εύκολο να αμφισβητήσουμε την ποιότητά τους μιας και πολλά από αυτά έχουν κυκλοφορήσει και σε κονσόλες νέας γενιάς, είτε στατικές είτε φορητές (βλ. Don’t Starve). Αν όμως, έπρεπε να σχολιάσουμε έναν τίτλο από το θέμα του, τότε η σειρά του The Escapists θα μας κέντριζε το ενδιαφέρον του όχι μόνο με την υπόθεσή του αλλά και το γενικότερο gameplay. Η σειρά αυτή έγινε γνωστή μέσω του Early Access και η ανάπτυξη του πρώτου παιχνιδιού πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των παιχτών μέσω της συνδρομής τους στο αντίστοιχο Kickstarter Project.  

To «παιδί» της Mouldy Toof Studios που κυκλοφόρησε επίσημα το 2015, άρχισε να γίνεται γνωστό μέσω διαφόρων -αναμφισβήτητα γνωστών- Youtubers όπως του Markplier και Jacksepticeye, και γνώρισε μεγάλη αναγνωρισημότητα και από την κοινότητα. Οι παίχτες μπαίνουν στην φόρμα ενός φυλακισμένου και έχουν ως συγκεκριμένο σκοπό, την απόδρασή τους από τις φυλακές. Για να το κάνουμε αυτό επικαλούμαστε την εφευρετικότητά μας και τις σχέσεις μας με άλλους συγκρατούμενούς μας ώστε να αποδράσουμε δίχως να γίνουμε αντιληπτοί. Η ψυχραιμία και η ορθή κριτική παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς μια λάθος κίνηση μπορεί να μας στερήσει την ελευθερία και να μας χώσει στα πιο σκοτεινά βάθη της φυλακής.

Μετά από περίπου 2 χρόνια, η Mouldy σε συνεργασία με την Team17 επιστρέφουν με το τρίτο παιχνίδι της σειράς, και αυτή την φορά χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια του Steam Early Access. Και ναι, τo The Escapists 2, μπορεί να είναι το sequel στο The Escapists αλλά αποτελεί τον τρίτο τίτλο αν αναλογιστούμε ότι πιο πριν είχαμε το The Escapists: The Walking Dead. To Sequel φέρει πολλές νέες προσθήκες και αισθητά σημαντικές βελτιώσεις που το καθιστούν αρκετά διασκεδαστικό καθώς και εύκολα προσβάσιμο από παλιούς και νέους παίχτες. H «retro» παρουσίαση του σε συνδιασμό με το απλό του gameplay μας προκαλούν να το δοκιμάσουμε και να το εξετάσουμε από κάθε πτυχή του.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιστορία για να ακολουθήσουμε, αλλά μικρά σκηνικά εδώ και εκεί που λαμβάνουν χώρα μέσω των πράξεών μας. Στην ουσία είμαστε εγκληματίες που έχουν φυλακιστεί για πολύ καιρό σε μια φυλακή κάπου μακριά. Δεν ξέρουμε τον λόγο, και ούτε χρειάζεται. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να ελευθερωθούμε και να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή – όσο μπορούμε τουλάχιστον. H εν λόγω απόδραση δεν είναι κάτι εύκολο όμως. Το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει αισθητά λόγω των πολλών μεταβλητών που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας. Ως φυλακισμένοι πρέπει να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά. Η Δουλειά, το διάλειμμα, το φαγητό και η δήλωση παρουσίας είναι μόνο μερικές από τις ασχολίες που θα πρέπει να ακολουθούμε ευλαβικά για να μην προκαλέσουμε τον πανικό στις τάξεις της δικαιοσύνης.

Πέρα από την εκπαιδευτική αποστολή, όλο το υπόλοιπο παιχνίδι ανοίγεται διάπλατα και το επίπεδο δυσκολίας εκτοξεύεται. Οι πληροφορίες που πρέπει να συγκρατήσουμε πληθαίνουν αρκετά και πρέπει να δώσουμε προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, ακόμα και στην πιο ασήμαντη κίνηση κάποιου χαρακτήρα. Η αποτελεσματικότητα του σχεδίου μας εξαρτάται από την προσοχή που θα δώσουμε στις καθημερινές κινήσεις των φρουρών και των συγκρατούμενών μας. Θα μαζέψουμε διάφορα αντικείμενα που θα βρούμε παρατημένα μέσα στην φυλακή, και ενώ κάποια από αυτά δεν θα χρησιμεύουν ιδιαίτερα στην αρχή, όσο θα προχωράμε θα διαπιστώνουμε ότι αποτελούν σημαντικά εργαλεία.

Κατά την διάρκεια της πρώτης απόδρασης, χρειάστηκα ένα μπλοκάκι για να σημειώσω τις συνήθειες των άλλων κρατούμενων, τα πρότυπα ελέγχων και περιπολιών, και τις θέσεις των φρουρών μέσα στη ημέρα. Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε καρποφόρα για πολλούς λόγους. Ορισμένες περιοχές μένανε αφύλακτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στιγμές που αν τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα θα μπορέσουμε να εργαστούμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια ασφαλή διαφυγή.

Θα μας δωθούν πολλές ευκαιρίες για να δραπετεύσουμε. Διαφορετικά μονοπάτια μας δίνουν πρόσβαση σε διαφορετικά σημεία του συστήματος και σε κάθε προσπάθεια θα ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο. Κρυφά τείχη, υπόγειες σύρραγες, ακόμα και διαφυγή από τις κεντρικές πύλες, είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορούμε να σκαρφιστούμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και διαφορετικές στολές για να αποφύγουμε ορισμένους φρουρούς, εκ των οποίων πολλοί είναι δύσκολο να απατηθούν. Η συνεχόμενη εξάσκιση και ο πειραματισμός είναι το κλειδί για να γίνουμε αφεντικά του εαυτού μας και της κάθε περίστασης αντίστοιχα.

Το σύστημα δημιουργίας (Crafting Systems) είναι ο σημαντικότερος μηχανισμός, και εκείνος που δέχεται αισθητές αλλαγές ως προς τον τρόπο χρήσης. Η περιπλοκότητα του συστήματος αντικαταστάθηκε από ένα πιο απλό και κατανοητό. Τώρα μπορούμε να συνδιάζουμε αντικείμενα για να δημιουργήσουμε περιεχόμενο και εργαλεία που θα μας βοηθήσουν. Αντίθετα με τα πρώτα παιχνίδια, τώρα μπορούμε να ξέρουμε το αποτέλεσμα της συνταγής και τι υλικά χρεαιζόμαστε για να την υλοποιήσουμε. Επιπλέον, ο χαρακτήρας μας μπορεί να γίνει καλύτερος και δυνατότερος εκπαιδεύοντας την δύναμη και την ταχύτητά του μέσα από τα κατάλληλα όργανα και πράξεις.

Παρά τις στιγμές απογοήτευσης και απελπισίας που ενδέχεται να νιώσει, το αίσθημα κατορθώματος υπάρχει έντονα όταν επιτέλους δραπετεύουμε. Η χαρά που θα νιώσουμε καθώς και όλα τα αρνητικά και θετικά στοιχεία που αποκομίζουμε για το μέλλον μας στο παιχνίδι αξίζουν την ταλαιπωρία της όλης διαδικασίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα βαρεθούμε ποτέ.

Μαζί με τις νέες προσθήκες, έχουμε και αυτή του Multiplayer. Φτιάχνοντας τους δικούς μας φυλακισμένους και φρουρούς, μπορούμε να ανοίξουμε το παιχνίδι μας σε άλλους παίχτες στον κόσμο και να τους επιτρέψουμε να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε ή να μας αποτρέψουν. Το καλύτερο σε όλο αυτό είναι πως η είσοδος των τεσσάρων παιχτών κατορθώνεται σε έναν χάρτη εύκολα μέσω του Drop-in/Drop-out μηχανισμού. Και αν θέλουμε κάτι πιο ανταγωνιστικό, το Versus mode μας βάζει αντιμέτωπους με άλλους φυλακισμένους και νικητής είναι αυτός που θα αποδράσει πρώτος.

Όσο για το Port του Nintendo Switch, δίνεται η αίσθηση πως ταιριάζει γάντι στην κονσόλα, τουλάχιστον αν λάβουμε υπόψιν τα γραφικά του. Το The Escapists 2 ως ενα φορητό παιχνίδι φαντάζει τέλειο, και η ικανότητα να μετατρέψουμε τα JoyCons σε ξεχωριστά χειριστήρια μας επιτρέπει να παίξουμε με κάποιον φίλο μας στην ίδια οθόνη χωρίς περιορισμούς. Από την άλλη όμως, δεδομένων των μικρών μοντέλων για τους χαρακτήρες, τα αντικείμενα και τα περιβάλλοντα ίσως χρειαστεί να παίξουμε σε μια αρκετά μεγάλη οθόνη προκειμένου να μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν απευθυνθούμε σε μια μικρότερη οθόνη όπως αυτή της βασικής κονσόλας.

Σε γενικές γραμμές, το The Escapists 2 είναι ένα αξιόλογο sequel με παραπάνω περιεχόμενο και μηχανισμούς που μας επιτρέπουν να δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Μπορεί να μην έχει κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, όμως η στρατηγική που απαιτείται το καθιστούν ένα ευχάριστα δύσκολο παιχνίδι. Αν είχατε δοκιμάσει τον πρώτο τίτλο, τότε αυτή η συνέχεια θα φαντάζει κάτι οικείο και καινούργιο παράλληλα.

Το The Escapists 2 είναι διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 19,99€.

Ευχαριστούμε την Team17 Digital για την παροχή του Review Code.

[Alt-tab Galaxy] The Escapists 2 - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0