Ένα μεγάλο βήμα για τις μπαταρίες Λιθίου έκαναν οι επιστήμονες στη Βρετανία. Οι μπαταρίες Λιθίου Οξυγόνου, έχοντας μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και απόδοση, (90% περισσότερο από τις απλές μπαταρίες Λιθίου) μπορούν να επαναφορτιστούν πάνω από 2.000 φορές. Ακόμα όμως χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρις ότου οι μπαταρίες νέας γενιάς γίνουν αξιόπιστες και αντικαταστήσουν αυτές Λιθίου-ιόντων.

aaa

Πηγή: Getty Images

Οι μπαταρίες λιθίου οξυγόνου, γνωστές και ως μπαταρίες λιθίου αέρα, χρησιμοποιούν πλέον γραφένιο στο ηλεκτρόδιο τους σε αντίθεση με τις σημερινές που χρησιμοποιούν γραφίτη και θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως οι «απόλυτες μπαταρίες”. Η Clare Gray, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Cambridge, αναφέρει πως δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα όλες οι τεχνικές δυσκολίες, εκτιμώντας πως η μπαταρίες λιθίου αέρα θα βγουν στην αγορά σε μια δεκαετία τουλάχιστον. Το βασικό πρόβλημα είναι πως η μπαταρία λειτουργεί με καθαρό οξυγόνο ενώ ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει μόνο 21% οξυγόνο, καθώς επίσης και διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο και άλλα αέρια που καταστρέφουν το μεταλλικό ηλεκτρόδιο της μπαταρίας.

Ήδη το Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη πατέντα για τη νέα τεχνολογία σκοπεύοντας να την αξιοποιήσει εμπορικά μέσω του Cambridge Enterprise.