Μην σας μπερδεύει ο τίτλος του άρθρου. Πρόκειται για την επόμενη προσθήκη της πασίγνωστης σειράς ποδοσφαίρου γνωστή ως «Pro Evolution Soccer», αλλά φέτος έχει ένα πιο… esports ύφος. Μα όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δύο τιτάνες των παιχνιδιών ποδοσφαίρου, το FIFA της EA και το PES της KONAMI, κονταροχτυπιούνται για το ποιος είναι ο βασιλιάς της χρονιάς.

Πριν λίγο καιρό καλύψαμε το FIFA 20. Έτσι, με λίγες μέρες καθυστέρηση από την ημερομηνία κυκλοφορίας του, καλύπτουμε και το νέο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της Ιαπωνικής εταιρείας. Η KONAMI θέλει να απαντήσει δυναμικά στο δίλημμα «PES ή FIFA» και αυτό φαίνεται από το διαφορετικό interface, τα γραφικά, την αλλαγή στο όνομα, και το marketing πίσω από τον τίτλο.

Απ΄τα πρώτα λεπτά, και συγκεκριμένα όταν ανοίγουμε τον launcher του παιχνιδιού, καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα από διάφορες ρυθμίσεις απόδοσης και γραφικών. Αυτό είναι όλο και όσοι έχουμε ξαναπαίξει παιχνίδι ποδοσφαίρου, γνωρίζουμε πως η εμφάνιση είναι κάτι που δύσκολα αλλάζει με τα χρόνια. Τα γραφικά και ο ρεαλισμός γίνονται κάθε χρόνο το σημείο αναφοράς του PES, με κύριο γνώμονα όμως πως οι αρκετά συστήματα είναι ικανά να αναπαράγουν το παιχνίδι, ακόμα και στις υψηλές ρυθμίσεις στα 60FPS.

Το PES 2020 περιέχει για άλλη μια χρονιά τα πολυαγαπημένα και απαράλλακτα modes του, το «Become a Legend», και το «Master League». Στο πρώτο, μπαίνουμε στην θέση ενός ποδοσφαιριστή και μπορούμε να επιλέξουμε κάποιον παίκτη από πραγματική ομάδα. Στην πραγματικότητα είναι πως ο κύριος λόγος ύπαρξης του mode είναι για να δημιουργήσουμε τον δικό μας παίκτη από την αρχή.

Υπάρχει μια ικανοποιητική ποικιλία από ρυθμίσεις στην δημιουργία προσώπου και σώματος, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να υπάρχουν και περισσότερες. Αφού είναι έτοιμος, επιλέγουμε το πρωτάθλημα που θέλουμε να ξεκινήσει ο παίκτης, και μπαίνουμε σε μια τυχαία ομάδα συνήθως χαμηλής δυναμικής. Έχουμε ένα μενού στην διάθεση μας όπου μπορούμε να διαβάσουμε μηνύματα του προπονητή, να επιλέξουμε τον τρόπο προπόνησης του παίκτη μας και να φροντίζουμε για το μέλλον του, όπως την πραγματοποίηση κάποιας μεταγραφής. Η αλήθεια είναι πως όσο συναρπαστικό ακούγεται, άλλο τόσο επαναλαμβανόμενο είναι. Σίγουρα κάποιος που συγκινείται με την ιδέα του να βρεθεί στην θέση του ποδοσφαιριστή θα το διασκεδάσει πολύ. Αλλά γενικότερα νιώθουμε πως θα μπορούσε να δώθει ακόμα περισσότερο βάρος σε αυτό.

Στο Master League αναλαμβάνουμε τα ηνία μιας ομάδας, είτε με την αυθεντική της εντεκάδα, είτε με τους κλασσικούς παίχτες του PES. Με απλά λόγια μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ένα πιο απλοποιημένο Football Manager. Μπορούμε να ασχοληθούμε με τις μεταγραφές, με τις ανανεώσεις συμβολαίων, με τις προπονήσεις, και με το να ικανοποιήσουμε την διοίκηση μέσω κερδισμένων αγώνων και πρωταθλημάτων. Ο κύριος σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα με τους παίκτες που διαθέτουμε. Πάλι, όπως και στο Become a Legend, κάθε σεζόν μοιάζει κλασσική, χωρίς να προστίθεται κάποιο twist που να προσφέρει ενδιαφέρον στο mode. Παρότι είναι διασκεδαστικό, και σίγουρα είναι αυτό το απλό που θέλει κάθε ποδοσφαιρόφιλος για να διασκεδάσει στον υπολογιστή του, πιστεύω πως μια εταιρία με το budget της KONAMI θα μπορούσε να επενδύσει λίγο παραπάνω σε αυτά τα modes. Βέβαια από την άλλη, μην ξεχνάμε πως η KONAMI δεν φημίζεται και για τις αποφάσεις της, ειδικά τώρα τελευταία.

Όσον αφορά το gameplay, μπορώ να πω πως σε γενικές γραμμές έμεινα ικανοποιημένος αλλά για έναν συγκεκριμένο λόγο. Ήμουν οπαδός του PES όλη μου την ζωή, αλλά εγώ όπως και πολλοί άλλοι, παρατηρήσαμε με τα χρόνια πως μια μεταμόρφωση είχε ξεκινήσει, και το παιχνίδι αντί να είναι πλέον μια περισσότερο διασκεδαστική εκδοχή του πραγματικού αθλήματος, άρχισε να γίνεται το αντίθετο. Το PES, όπως και το FIFA, άρχισαν να αλλάζουν και να κάνουν έναν αγώνα για το ποιο από τα δύο αγγίζει πιο πολύ τον ρεαλισμό. Έτσι έγιναν πιο αργά, πιο ακριβή σε χειρισμό, πιο κουραστικά, με πολύ, πολύ μεγαλύτερη σημασία να δίνεται στην λεπτομέρεια των συστημάτων και των ατομικών οδηγιών στους ποδοσφαιριστές. Με το PES 2020 περίμενα να συναντήσω ακριβώς αυτό. Η αλήθεια είναι πως έπεσα μέσα κατά το ήμισυ. Σίγουρα δεν ήθελα να βρω την ποικιλία λεπτομερειών που είδα πριν μπω στο γήπεδο , όταν έφτιαχνα το σύστημα μου.

Παρόλα αυτά, με λίγη υπομονή, μπορούμε να στήσουμε την ομάδα μας όπως ακριβώς θέλουμε. Το PES 2020 αποδίδει έναν ελκυστικό ρεαλισμό στην κίνηση των ποδοσφαιριστών, με τις πάσες και τα σουτ να βασίζονται πλήρως στο πως κινούμαστε στο γήπεδο, στην στάση των ποδοσφαιριστών μας πριν εκτελέσουν την ενέργεια τους, αλλά και στην συνεργασία μεταξύ τους. Παράλληλα, ο ρυθμός είναι γρήγορος και ευτυχώς δεν είναι τόσο κουραστικός όσο τον θυμάμαι. Αυτό είναι κάτι που το βιώνω όταν παίζω FIFA. Αν είστε λάτρεις του πιο γρήγορου ρυθμού, γενικά το PES θα σας βρει πιο γοητευμένους. Επίσης, η ανταπόκριση των ποδοσφαιριστών στις εντολές μας είναι αρκετά καλή, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι τρομερά διαφορετικό από αυτή του παρελθόντος.

Το online μοιάζει πολύ με το FUT του FIFA, και έχει την ίδια φόρμα όπως και πέρυσι. Παίρνουμε παίκτες είτε με πόντους, είτε με φακελάκια. Έτσι, φτιάχνουμε την εντεκάδα μας και είμαστε σε εγρήγορση για να πάρουμε νέους παίκτες και να αναπληρώσουμε αυτούς των οποίων τα συμβόλαια τους λήγουν. Το παιχνίδι μας δίνει αρκετά έπαθλα, ειδικά στην αρχή, με τα πιο σπουδαία να είναι θρυλικοί παίκτες, γνωστοί σε όλους μας, όπως ο Ronaldinho. Κλασσικά στοιχεία όπως τα leaderboards, τα φιλικά, τα τουρνουά και άλλα παραμένουν ως τα βασικότερα.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά, αν και πλέον βρισκόμαστε σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο θεωρείται στάνταρ. Αυτό προφανώς δεν είναι άσχημο, αφού ξέρουμε ότι οι αγαπημένοι μας αθλητές και τα γήπεδα θα είναι πιστά στην πραγματικότητα, κάτι που είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Απλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι το «μπαμ» στα γραφικά που ενδεχομένως υπάρχει η τεχνολογία για αυτό, όπως επίσης δεν υπάρχει περίπτωση οι φανατικοί του PES να αποφασίσουν να αγοράσουν το παιχνίδι χάρη στα γραφικά του. Όπως είπαμε όμως. Οι παίκτες είναι πιστοί στην πραγματικότητα, τα γήπεδα, τα physics βασίζονται στις καιρικές συνθήκες οι οποίες είναι εξίσου ρεαλιστικές. Όλα αυτά, με μια ακόμα διασκεδαστική κάλυψη του αγώνα από τις σταθερές επιλογές πλέον της KONAMI για την ελληνική έκδοση του παιχνιδιού , τον Σωτηρακόπουλο και τον Θαναηλάκη.

Το PES 2020 είναι ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι που αποκτά επάξια μια καλή θέση στο είδος του. Αν είστε από αυτούς που νοστάλγησαν λίγο παλιό καλό PES, να ξέρετε ότι θα βρεθείτε και εσείς στην θέση του να αντιληφθείτε πως κινούνται πλέον οι παίκτες και γενικότερα η όλη ροή του παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι ακόμα διασκεδαστικό και μπορείς εύκολα να δεις πως πλέον ζητά από τον παίκτη να γίνει καλύτερος για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και στους αγώνες ενάντια σε άλλους παίκτες.

Το eFootball PES 2020 είναι διαθέσιμο μέσω Steam στην τιμή των 49,99€.

Ευχαριστούμε την Zegetron για την παροχή του Review Code.

eFootball PES 2020 - PC Review
GAMEPLAY8
ONLINE7
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ7
8Αρκετά καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0