Αντιγραφή. Λίγο πολύ όλοι την κάνουμε. Είτε αντιγράφουμε συνήθειες, είτε πράξεις, είτε ακόμα και εργασίες άλλων (ειδικά στο σχολείο). Αλλά πάντα με κάποιο μέτρο. Αυτό το μέτρο όμως αρχίζει να ξεφεύγει όταν στην μέση υπάρχουν λεφτά. 

Κάτι τέτοιο έγινε και με το Fabulous, μια σχετικά νέα εφαρμογή που έχει ως σκοπό την βελτίωση της προσωπικής μας ζωής καθώς υπόσχεται να μας βοηθήσει να “δημιουργήοσυμε υγιείς συνήθειες μέσα σε 30 μέρες”. Προφανώς μια τέτοια εφαρμογή χρειάζεται και μια ελκυστική εμφάνιση για να την παρατηρήσουμε. Η εμφάνιση της όμως τράβηξε και την προσοχή της Devolver Digital που κατηγορεί την εταιρεία του Fabulous για αντιγραφή του Intro video του γνωστού και όμορφου Gris.

Παρόλο που δεν είναι ίδιο σε τεράστιο βαθμό, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες που “βγάζουν μάτι”. Βασικά, είναι τόσο εμφανείς που η ίδια η ομάδα του Fabulous δε προσπάθησε να το αρνηθεί. 

Λίγες ώρες μετά την δημοσίευση του Tweet από την Devolver, η ομάδα απάντησε διαγράφοντας το βίντεο και ξεκινώντας μια έρευνα για την σύνδεση.

Σήμερα, ο co-founder και CEO της Fabulous, Sami Ben Hassine μοιράστηκε τα ευρύματα μέσω του αντίστοιχου blog post, η οποία αναφέρει πως πρόκειται για ένα λάθος ενός developer τους (ο οποίος παραμένει ανώνυμος για λόγους προστασίας).

Ωστόσο, ο ίδιος ο designer έκανε μερικές δηλώσεις αναφέροντας που είχε ως έμπνευση το παιχνίδι, αλλά τελικά ξέφυγε από τα όρια:

Αντιλαμβάνομαι πλήρως πως αντέγραψα το παιχνίδι, αλλά κατά την διάρκεια της δημιουργίας δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Καθόλου. Το σχέδιο του παιχνιδιού με είχε συνεπάρει, ειδικά η κάπα του χαρακτήρα που μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη της Amber και δεν είχα ιδέα πως να σχεδιάσω την κάπα του δικού μας χαρακτήρα, οπότε έπαιξα το opening cinematic ξανά και ξανά για να καταλάβω την λογική της κίνησης.

Για το opening του Fabulous, το οποίο μοιάζει με αυτό του Gris, μου άρεσε τόσο πολύ η σκηνή που θεώρησα πως θα ταιριάζει με το ταξίδι του χαρακτήρα μας οπότε και έκανα κάτι αντίστοιχο χωρίς όμως να έχω αυτή την πρόθεση. Έπειτα, με τις κινήσεις της κάπας, έκανα κάτι εξίσου αντίστοιχο κάνοντας παράλληλα το ίδιο λάθος: προσπαθούσα απλά να έχω ως σημείο αναφοράς τους μηχανισμούς της κάπας. Αλλά το παρατράβηξα και έχασα τον έλεγχο χωρίς να το καταλάβω.

Τώρα, το animation έχει αφαιρεθεί από την εφαρμογή. Παρόλα αυτά, μπορώ (έως έναν βαθμό) να καταλάβω τον σχεδιαστή καθώς δεν είναι και ότι πιο εύκολο να σκαρφιστείς κάτι καινοτόμο και μοναδικό. Αυτό, από την άλλη, δεν σημαίνει πως πρέπει να δίνεις στον κόσμο και “παραμασημένη τροφή” αλλά να δουλέψεις λίγο παραπάνω για το κάτι καλύτερο και πιο μοναδικό.