Dusk Diver - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ6
7.5Αρκετά καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

To Jojo’s Bizarre Adventure, ένα από τα πιο σημαντικά anime στην ιστορία του είδους ψυχαγωγίας, έχει επηρεάσει ένα μεγάλο κομμάτι των τηλεοπτικών σειρών και των σύγχρονων βιντεοπαιχνιδιών. Η ιστορία του είναι όντως…παράξενη, αλλά καταφέρνει να μένει κατανοητή και διασκεδαστική με πολυδιάστατους χαρακτήρες, ενδαιφέρουσες δυνάμεις και την παρουσία των…Stands! Πολλά παιχνίδια έχουν «δανειστεί» την ιδέα των stands με βασικότερη την σειρά Persona.

Τα Stands είναι οι ψυχές συγκεκριμένων ανθρώπων που αποκτούν υλική υπόσταση και φέρουν δυνάμεις και χαρακτηριστικά που βοηθούν τον κάτοχό τους να πολεμάει ή να ολοκληρώνει δύσκολα κατορθώματα. Τα πιο πρόσφατα παιχνίδια που υλοποιούν αυτή την λογική είναι το Persona 5, το Astral Chain του Nintendo Switch και το πρόσφατο Dusk Diver από την JFi Games. Η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού είναι μια απλή κοπέλα η οποία μια μέρα δέχεται επίθεση από άγνωστα πλάσματα και μετατρέπεται σε μια νέα πολεμίστρια η οποία μπορεί να χειριστεί την μαχητική ικανότητα ορισμένων πολεμιστών «ρουφώντας» την ψυχή τους στο σώμα της.

H ιστορία λαμβάνει χώρα στην Taiwan εκεί όπου οι Θεοί ζουν ως απλοί άνθρωποι στην περιοχή του Kunlun, ένα είδος σύγχρονου παραδείσου. Με τον παράδεισο όμως υπάρχει και το χάος, μια διάσταση όπου οι δαίμονες, ή φαντάσματα όπως ονομάζονται, ζουν και προσπαθούν συνεχώς να εισβάλλουν στον ανθρώπινο κόσμο και να δολοφονήσουν οτιδήποτε ζωντανό. Οι Θεοί δεν μπορούν απλώς να σφραγίσουν το Χάος, γι ‘αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά τις εισβολές από τις 5 έως τις 7 μ.μ. δηλαδή την ώρα που αρχίζει να πέφτει ο ήλιος. Το Ximending είναι η πόλη του πραγματικού κόσμου που μεταμορφώνεται σε ένα μυστικό σταυροδρόμι όπου το Kunlun και το Chaos συναντιόνται. Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται το Youshanding με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των κόσμων. Για οποιοδήποτε λόγο, ένα κορίτσι που ονομάζεται Yumo και η φίλη της, Yusha, επισκέπτονται την Ximending μια μέρα, και καθώς προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους βρίσκονται κατά λάθος στην Youshanding και δέχονται επίθεση από τα φαντάσματα.

Εκεί θα τους βοηθήσει ο Leo, ένας Guardian της Ximending, αλλά ενώ προσπαθεί να βοηθήσει, ο Leo μεταφέρει τυχαία όλες τις δυνάμεις του στην Yumo, μετατρέποντας άθελά τον την Yumo σε μια πολεμίστρια – η οποία προσπαθεί να κάνει τις κινήσεις που έχει δει από ταινίες καράτε της τηλεόρασης στην πράξη, και παραδόξως με μεγάλη επιτυχία. Μη θέλοντας να παραβλέψουν αυτή τη σπάνια ευκαιρία, οι Θεοί αποφασίζουν να προσλάβουν τη Yumo στο πλευρό τους και να την βοηθήσουν να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει στην φυσιολογική ζωή της. Για να το κάνει όμως αυτό η Yumo θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ρωγμές όπως αυτές εμφανίζονται, και παράλληλα να δουλεύει στο στο τοπικό κατάστημα που διαχειρίζονται ο Leo και το αφεντικό του.

Η ιστορία του Dusk Diver είναι σαν την ιστορία του DOOM. Δεν είναι απαραίτητη για να δείρουμε τα φαντάσματα, αλλά λειτουργεί ως ένας απλός λόγος για να το κάνουμε. Η Yumo και οι υπόλοιποι χαρακτήρες που θα συναντήσουμε στην πορεία της ιστορίας είναι αξιαγάπητοι, με πανέμορφο σχεδιασμό και δυνάμεις που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Η Yumo διατηρεί δύο βασικές μορφές, αυτή του απλού καθημερινού κοριτσιού και εκείνη του «Super Saiyan» όταν απορροφά ή χρησιμοποιεί την ψυχή κάποιου Θεού.

Το πρώτο στοιχείο που τράβηξε την προσοχή μας στο παιχνίδι ήταν η παρουσίασή του. Πρόκειται για έναν τίτλο που μας παραπέμπει αρκετά στην εμφάνιση του Persona 4 με τα κίτρινα, ροζ και γενικότερα πιο ανοιχτά χρώματα, και χαρακτήρες που άνετα θα μπορούσαν να είναι συμπρωταγωνιστές στην αγαπημένη RPG σειρά. Όπως είπαμε και παραπάνω, τα σχέδια των χαρακτήρων είναι αρκετά ευχάριστα και ξεχωριστά και αποτυπώνονται το ίδιο ικανοποιητικά και στην τρίτη διάσταση. Ακόμα και ο κόσμος της Taipei αποτυπώνεται όμροφα μιας και τα πλήθη διαμορφώνονται με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, οι παρέες που βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις φαίνονται ως πολύχρωμες σιλουέτες και όταν πλησιάζουμε πιο κοντά αρχίζουν να μετατρέπονται σε κανονικά μοντέλα.

H επιβλητική και ελκυστική εμφάνιση της πόλης αλλάζει όμως όταν μεταφερόμαστε στον σκοτεινό κόσμο. Ο ανθρώπινος πληθυσμός μηδενίζεται, τα κτήρια μετατρέπονται σε τετράγωνα άδεια κουτιά, και περιοριζόμαστε σε ζώνες που χωρίζονται από κόκκινα πλέγματα και περιοχές όπου θα πρέπει να καθαρίσουμε για να προχωρήσουμε παραπέρα. Θεωρώ πως υπήρχε το περιθώριο να διατηρηθεί μια ποικιλία μέσα σε αυτόν τον κόσμο αφού και στο Astral Chain, παρόλο που ο αντίστοιχος κόσμος δεν είχε ανθρώπους ή κτήρια, είχε αντικείμενα και artifacts που τον έκαναν να ξεχωρίζει.

Το gameplay του Dusk Diver είναι δυναμικό, άμεσο και αρκετά εκρηκτικό. Η Yumo έχει στην διάθεσή της μέχρι και 4 guardians που μπορεί να επικαλεστεί για να αλλάξει το στυλ και το στοιχείο των επιθέσεών της. Μπορούμε να εξαπολύσουμε ‘ελαφριές’ και ‘βαριές’ επιθέσεις και να κάνουμε συνδυασμούς των δύο για διαφορετικά αποτελέσματα. Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το σύστημα μάχης με το αντίστοιχο του Dynasty Warriors μιας και μαχόμαστε ενάντια σε ορδές εχθρών χτυπώντας τους ανελέητα με τον οπλισμό μας.

Θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικούς τύπους φαντασμάτων ξεκινώντας από μικρά mobs μέχρι και μεγαλύτερα αφεντικά που χρειάζονται διαφορετικά είδη επιθέσεων για να ‘τρυπήσουμε’ την άμυνά τους. Κάθε εχθρός έχει μια μπάρα υγείας και πολλοί από αυτούς φέρουν και προστατευτική ασπίδα που πρέπει πρώτα να διαλύσουμε αν θέλουμε να τους κάνουμε ζημιά. Οι γρήγορες και ασταμάτητες επιθέσεις είναι πολλές φορές το κλειδί για να ολοκληρώσουμε το εκάστοτε κύμα εχθρών ενώ θα παίξει και καθοριστικό ρόλο για τον βαθμό ολοκλήρωσης της κάθε αποστολής.

Καθώς παίζουμε θα αποκτήσουνε πόντους εμπειρίας που χρησιμεύουν στην αλλαγή των στατιστικών της Yumo (δύναμη, ευελιξία, τύχη κ.λπ.) καθώς και για να ξεκλειδώσουμε περισσότερους και ισχυρότερους συνδυασμούς για τις επιθέσεις της. Επιπλέον, ξεκλειδώνουμε και νέες ικανότητες για τους Guardians, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε ένα σημείο να προκαλούμε αρκετά μεγάλα επίπεδα ζημιάς. Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα να παίζω και Devil May Cry αλλά μόνο στο σύστημα μάχης (καθώς δεν υπάρχει platforming ή κάτι αντίστοιχο).

Το Dusk Diver είναι ένα…διαφορετικό παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι το «μεγάλο» παιχνίδι που περιμέναμε για τον προηγούμενο και τρέχον μήνα αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αξίζει την προσοχή μας. Δυστυχώς όμως, διατηρεί την Ασιατική λογική σε ορισμένα στοιχεία του gameplay του όπως τον τρόπο που ανοίγουμε τα rifts κάθε ημέρας. Συγκεκριμένα, πρέπει να βρίσκουμε Dragon Vein Stone Shards που στην ουσία είναι τα κλειδιά ή το νόμισμα για να περάσουμε στην άλλη άκρη και για να τα αποκτήσουμε θα πρέπει να ολοκληρώσουμε παράπλευρες αποστολές ή να πάρουμε S Ranks στα προηγούμενα επίπεδα. Και θα χρειαστεί να το κάνουμε μιας και ορισμένα rifts χρειάζονται όλα τα πιθανά Shards που μπορούμε να λάβουμε.

Σε γενικές γραμμές, ο τίτλος των PQube Games και JFi Games ήταν αρκετά ευχάριστος και δεν απαιτούσε πολύ από τον χρόνο μας για να φτάσουμε σε σημείο να τον χαρούμε. Μπορώ να πω με ασφάλεια πως είναι ένας ποιοτικός τίτλος ο οποίος όμως θα μπορούσε να επωφεληθεί από λίγο παραπάνω χρόνο ανάπτυξης και «ζουμί» στον κόσμο του. Προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης και ένα σύστημα μάχης που παραμένει ευχάριστο όσο ξεκλειδώνουμε νέες επιθέσεις και guardians στην ομάδα μας. Αυτό που θα ήθελα να μην υπήρχε είναι η απαίτηση του «completion» για να προχωρήσουμε σε νέες αποστολές μιας και χρειάζεται να είμαστε τέλειοι αν θέλουμε να επιτύχουμε στον σκοπό μας.

Θα βρείτε το Dusk Diver στην τιμή των 33,99€.

Review Code provided by the publisher.