Η σειρά Disgaea έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές τακτικών RPG της NIS America και της Nippon Ichi Software. Τα σχέδια των χαρακτήρων, η τρελή ιστορία που παραπέμπει σε κάποιο anime, το gameplay και άλλα τόσα στοιχεία, συνθέτουν ένα ευχάριστο αποτέλεσμα που είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και διασκεδαστικό για πολλούς παίκτες ανά τον κόσμο. Με την τεχνολογική πρόοδο των κονσολών, θα ήταν λογικό να δούμε πολλούς από αυτούς τους τίτλους να κάνουν επανεμφάνιση με Remastered ή Definitive εκδόσεις. Ο πιο πρόσφατος τίτλος Disgaea που θυμάμαι είναι το Disgaea 5 Complete που κυκλοφόρησε για υπολογιστές και κονσόλες νέας γενιάς.

Αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η NIS America αποφάσισε να λανσάρει την Complete Edition του Disgaea 4: A Promise Unforgotten στους υπολογιστές αλλά και σε μερικές από τις κονσόλες νέας γενιάς όπως το PS4 και το Nintendo Switch, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των κονσολών και το νέο δημογραφικό που της κατέχει. Φυσικά, η πλήρης έκδοση του τέταρτου παιχνιδιού της σειράς έρχεται καλύτερη από ποτέ με ανανεωμένα γραφικά, ήχους και οπτικές αναβαθμίσεις όπως καλύτερη ανάλυση και FPS.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Disgaea είναι ένα Tactical RPG με εξωφρενικά διασκεδαστικές επιθέσεις και τεράστιους αριθμούς για την απεικόνιση της ζημιάς. Κάθε μάχη γίνεται σε ένα επιτραπέζιο χάρτη με ανυψώματα, παγίδες, φυσικά εμπόδια και δεκάδες εχθρούς. Ο παίκτης ελέγχει μια ομάδα ανθρωποειδών μονάδων και τεράτων που καταλαμβάνουν ένα τετράγωνο ο καθένας. Ανάλογα με τον επιλεγμένο χαρακτήρα και το είδος της επίθεσης του, ο παίκτης μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ένα συγκεκριμένο αντίπαλο ή σε μια καθορισμένη έκταση του χάρτη. Η μάχη τελειώνει όταν καταστρέφονται όλες οι μονάδες του εχθρού ή όλες οι μονάδες του παίκτη.

Το Disgaea 4 ακολουθεί την ίδια φόρμουλα με τα παιχνίδια του παρελθόντος και εστιάζει για άλλη μια φορά στο Netherworld. Δύο νέοι χαρακτήρες κάνουν την εμφάνισή τους με την βασική υπόθεση να έχει να κάνει με ένα διαφορετικό θέμα. Η Nippon Ichi, ξεφεύγει από τα σχολία και τα πιο ελαφριά σκηνικά και αλλάζει πλεύση προς την πολιτική. Πιο συγκεκριμένα θα δούμε πως είναι η ζωή ενός βασιλιά του υποκόσμου – όχι ενός τόσο…σοβαρού βασιλιά, αλλά σίγουρα αστείου και ενδιαφέροντος.

Το παιχνίδι έχει πολλαπλούς επιλόγους που ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο παίξαμε μέχρι σε ένα σημείο, θα δούμε τα γεγονότα να εκτυλλίσονται με διαφορετικό τρόπο. Ακόμα και στην αρχή, αν χάσουμε από τον πρώτο αρχηγό πάλι θα δούμε το αντίστοιχο cutscene και γενικά θα ντρεπόμαστε να λεγόμαστε παίκτες στρατηγικής.

Το Disgaea 4 ακολουθεί τον Valvatorez, έναν βρυκόλατα που κάποτε ήταν ο τρόμος και ο φόβος μέχρι που υποσχέθηκε σε μια γυναίκα πριν από 400 χρόνια ότι δεν θα ξαναπιεί ανθρώπινο αίμα μέχρι να την κάνει να φοβηθεί. Δυστυχώς, η γυναίκα αυτή πέθανε πριν το καταφέρει και έτσι κατέληξε να κάνει μια ασήμαντη δουλειά στον Άδη, εκεί όπου οι ψυχές των νεκρών ανθρώπων στέλνονται για να μετατραπούν σε Prinnies. Εκεί βρίσκεται μαζί με τον πιστό υπηρέτη του, Fenrich. Όταν η Corrupternment (κάτι σαν Κυβέρνηση) διατάζει τη μαζική εξολόθρευση όλων των Prinnies, ο Valvatorez και ο Fenrich αποφασίζουν να σταματήσουν αυτή την διαταγή και να οργανώσουν μια επανάσταση ενάντια στην Κυβέρνηση.

Οι Valvatorez και Fenrich θα καταλήξουν να δημιουργήσουν έναν πόλεμο στο Netherworld με σκοπό να στρατολογήσουν τις μάζες στον σκοπό τους, με αποτέλεσμα να συναντούν διάφορους χαρακτήρες και συμμάχους. Μέσα σε αυτούς είναι και η μυστηριώδης Fuka Kazamatsuri, ένα νεαρό κορίτσι που πέθανε και έγινε (τεχνικά) Prinny, αλλά κράτησε την ανθρώπινη μορφή της γιατί «δεν υπήρχαν οι πόροι για να μετατραπεί». Μέσα στους υπόλοιπους κεντρικούς χαρακτήρες έχουμε τον Desco, ένα τέρας που δημιουργήθηκε στην Γη αλλά κατέληξε στην κόλαση ως αποτυχία’, ο Death Emizel, ο γιός του Προέδρου του Netherworld, ο οποίος προδώθηκε και εξορίστηκε, και η Vulcanus, μια κλέφτρα η οποία μοιάζει πάρα πολύ στην γυναίκα από το παρελθόν του Valv.

H κατάσταση όμως θα ξεφύγει από την απλή καταστροφή των Prinnies στην καταστροφή όλου του κόσμου. Έτσι, η ομάδα θα βρεθεί στην Γη αλλά και στο φεγγάρι προσπαθώντας να αποτρέψει την καταστροφή και να εκθρονίσει την τωρινή κυβέρνηση. Γι’αυτό θα αντιμετωπίσει παντοδύναμους αντιπάλους αλλά και τραγελαφικές καταστάσεις.

H πλήρης έκδοση του Disgaea 4 φέρνει πέρα από γραφικές αναβαθμίσεις και μικροαλλαγές, αρκετά νέα στοιχεία και περιεχόμενο για να μας κρατήσει απασχολημένους πέρα από την βασική ιστορία. Ως ένα Ιαπωνικό RPG, είναι αναμενόμενο πως θα περάσουμε αρκετές ώρες παίζοντας στους ίδιους χάρτες ξανά και ξανά προκειμένου να μαζέψουμε αντικείμενα, όπλα, χρήματα και πόντους εμπειρίας προκειμένου να δυναμώσουμε τα στρατεύματά μας. Κάθε χάρτης επιτρέπει την χρήση ενός περιορισμένου αριθμού χαρακτήρων οπότε ίσως να είναι καλύτερο να προγραμματίζουμε ανάλογα το μέγεθος και την μορφολογία του χάρτη, τις απαιτήσεις κάθε αποστολής και τους εχθρούς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Στον πυρήνα του μιλάμε για ένα βαθύ RPG στρατηγικής και τακτικής που αξιοποιεί τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητες των χαρακτήρων μαζί με την σωστή τοποθέτησή τους στον χάρτη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιος χαρακτήρας μου πέθαινε κατά την διάρκεια της μάχης γιατί ξέχναγα να τον γιατρέψω, παρέλειπα την σωστή τοποθέτηση του Healer Class, ή γιατί δε λάμβανα υπόψιν τα Geo Tiles – κλασικά προβλήματα.

Σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους, θα δούμε την επιστροφή γνωστών μηχανισμών αλλά και την προσθήκη νέων στοιχείων όπως τις νέες ικανότητες ‘Evilities’ καθώς και την δημιουργία πύργου ηρώων. Συγκεκριμένα, τα Evilities είναι ειδικές ικανότητες που ξεχωρίζουν ανά χαρακτήρα και δημιουργούν διαφορειτκές καταστάσεις και σενάρια σε κάθε μάχη. Από την άλλη, το γράπωμα και σήκωμα των συμμάχων μας επιστρέφει βελτιωμένο μιας και πλέον μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα από τους χαρακτήρες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, κάτι που μας επιτρέπει να διανύσουμε μεγαλύτερες αποστάσεις, να εξαπολύσουμε περίπλοκες επιθέσεις, και να καλύπτουμε περισσότερα τετράγωνα.

Κάτι εξίσου ιδιαίτερο είναι η ικανότητα μετατροπής των συμμάχων μας σε όπλα. Τα τέρατα της ομάδας μας μπορούν να μετατραπούν σε όπλα μέσω της ικανότητας Magichanged – διαθέσιμη μόνο σε ορισμένους χαρακτήρες – και να ανεβάσουν την συνολική ικανότητα των βασικών ηρώων. Από την άλλη, το Demon Fuse επιτρέπει σε πολλαπλά τέρατα να συνδυαστούν και να δημιουργήσουν μια τεράστια εκδοχή των τεράτων. Αυτή η ικανότητα μπορεί έπειτα να συνδυαστεί με το Magichange για να φτιάξουμε τεράστια όπλα που επιτρέπουν δυνατότερες επιθέσεις σε μεγαλύτερες εκτάσεις.

Οι χαρακτήρες μας μπορούν να γίνουν ξανά δάσκαλοι για άλλους πολεμιστές, να αλλάξουν τον εξοπλισμό τους, να εκπαιδευτούν, και να αλλάξουν τις ικανότητέ ςτους με καλύτερες. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα μέσω του Hub World το οποίο έχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, ακόμα και για αγορές υλικών και εξαρτημάτων.

Δεν θα μπορούσαμε να ρίξουμε την κυβέρνηση χωρίς να κατακτήσουμε τις γειτονιές. Όσο προχωράμε στην ιστορία θα κατακτήσουμε εκτάσης γης και, ως εκ τούτου, περισσότεροι χαρακτήρες μπορούν να γίνουν σύμμαχοί μας. Στα σημεία που κατακτήσαμε μπορούμε να τοποθετήσουμε αντικείμενα που θα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εκτυλλίσεται κάποια μάχη. Για παράδειγμα, η τοπθέτηση ενός συγκεκριμένου αντικειμένου σε ένα τετράγωνο μετατρέπει τους εχθρούς μας σε «Disciplined» στρατιώτες. Σε αυτή την περίπτωση, οι αιχμάλωτοι εχθροί μας υποχρεώνονται μέσω διαφόρων ‘actions’ να κάνουν θελήμματα προς όφελός μας όπως να εντοπίσουν κάποιον θησαυρό, να μας δώσουν όλα τα λεφτά τους, να τους στρατολογήσουμε, ή απλά να τους απελευθερώσουμε τελείως. Στην τελευταία περίπτωση μαρκάρονται ως «Ex-hostages».

H Ολοκληρωμένη Έκδοση του Disgaea 4 είναι καλύτερη από την αντίστοιχη των Disgaea 1 και Disgaea 5. Υπάρχουν έξτρα σενάρια για να εξερευνήσουμε, περισσότεροι χαρακτήρες για να ξεκλειδώσουμε, και νέες επιθέσεις για να εξαπολύσουμε.Σε πολλά σημεία ίσως διακρίνουμε πτώσεις στα καρέ αλλά δεν είναι τόσο έντονη όσο θα περιμέναμε. Ευτυχώς, τα σχέδια των χαρακτήρων έχουν την υψηλότερη ευκρίνεια που έχουμε δει σε παιχνίδι της σειράς ενώ τα περιβάλλοντα και οι εικόνες του UI φέρουν λείες γραμμές και αρκετές λεπτομέρειες. Αυτό βέβαια που θα ήθελα να δω να βελτιώνεται είναι το βασικό U.I μιας και παραμένει «χοντροκομμένο» σε πολλά σημεία, αλλά και τα εφέ των επιθέσεων καθώς πολλές φορές δίνουν την αίσθηση ενός αρκετά παλιού παιχνιδιού. Οι εκρήξεις είναι θολές, και δίνουν μια «ξένη αίσθηση σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία.

Πέρα από μικρά θέματα στην εμφάνιση και τον χειρισμό, έχουμε να κάνουμε με ένα εκπληκτικά βαθύ παιχνίδι στρατηγικής γεμάτο με συμπαθητικούς χαρακτήρες και, σε κάποιες στιγμές, αστεία ιστορία. Θα περάσουμε πολλές ώρες μέσα σε κάποιον χάρτη τοποθετώντας τα στρατεύματά μας κατάλληλα πριν επιτεθούμε, και άλλο τόσο καθαρίζοντάς τον από εχθρούς (μιας και αυτό είναι το βασικό απαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αποστολής). Η υπομονή, η επιμονή, και η καλύτερη διαχείριση του χρόνου είναι εξάλλου μερικά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε σχεδόν όλα τα παιχνίδια στρατηγικής.

Σε γενικές γραμμές, το Disgaea 4 Complete+ είναι μια ακόμα προσπάθεια της Nippon Ichi Software να δώσει μερικά χρόνια ζωής στην σειρά, τουλάχιστον πριν από το πιθανό Disgaea 6. Προσωπικά, θεωρώ πως η ιστορία του Disgaea 4 είναι διαφορετική και αξιόλογη σε σχέση με τα άλλα παιχνίδια της σειράς και πολλές φορές ένιωθα πως ήθελα να γελάσω. Εξάλλου, πρόκειται για ένα παιχνίδι γεμάτο με άφθονο χιούμορ, μερικούς ευχάριστους και καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία στο gameplay και με αμέτρητες ώρες μάχης και grinding. Ολοκληρώνοντας την ιστορία μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή διατηρώντας τα αντικείμενα, τα όπλα μας, τα επίπεδα των χαρακτήρων μας και όλα όσα ξεκλειδώσαμε. Οι χαρακτήρες φτάνουν σε απίστευτα μεγάλους αριθμούς επιπέδων με αποτέλεσμα κάθε κίνησή μας να προκαλεί ζημιά μερικών δισεκατομμυρίων μονάδων. Ευχαριστήθηκα κάθε λεπτό και μπορώ να πω με ασφάλεια πως είναι ένα από τα παιχνίδια τακτικής που με κάνουν να επιστρέφω στον κόσμο τους.

Το Disgaea 4 Complete+ κυκλοφορεί για PS4 και Nintendo Switch στην τιμή των 49,99€.


Disgaea 4: Complete+ | Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ7
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ8
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0