Την προηγούμενη εβδομάδα, η Βραζιλία, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή οπτικών ινών που θα φτάνουν σε μήκος τα 3,500 μίλια, και θα επικοινωνούν με την Πορτογαλία έτσι ώστε να αποφύγει την παρακολούθηση που της ασκεί η NSA.

Τόνισαν πως από τα 185 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα δαπανηθούν έτσι ώστε να κατασκευαστούν οι γραμμές τίποτα δεν θα δοθεί σε Αμερικάνικες εταιρείες έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρακολουθήσεις/πιέσεις που ίσως ασκηθούν από την Κυβέρνηση της Αμερικής.

Είναι κωμικοτραγικό το πόσα χρήματα προτίθενται επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, να δαπανήσουν έτσι ώστε να προστατευτούν από την χώρα των «ευκαιριών και της ελευθερίας».

Η Γερμανική κυβέρνηση, είναι αναστατωμένη από την ανακάλυψη, ότι η Αμερική κατασκοπεύει κοντά στα σύνορά της. Και για αυτό έχει προβεί σε μέτρα κατά της κατασκοπείας. Έχουν φτάσει στο σημείο, σε σημαντικά meetings, να βάζουν κλασσική μουσική έτσι ώστε να αλλοιώνονται οι συζητήσεις σε περίπτωση που κάποιος παρακολουθεί. Επιπλέον, σκέφτονται πολύ σοβαρά να γυρίσουν στις γραφομηχανές έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα υποκλοπής στοιχείων μέσω ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι η Κυβέρνηση της Αμερικής δεν είναι «αγαθή». Ήταν αυτή η οποία καθιέρωσε το Ίντερνετ που ξέρουμε σήμερα, αλλά έχει κάνει μεγάλη κατάχρηση της εμπιστοσύνης αυτής, για δεκαετίες. Πλέον ο κόσμος δεν βασίζεται στην Αμερική.

Και ακριβώς επειδή πολλοί δεν την εμπιστεύονται σε θέματα ασφάλειας δεδομένων, και όχι μόνο, έτσι και η Βραζιλία αποφάσισε να εγκαταστήσει δικό της δίκτυο οπτικών ινών.

Εσάς ποια η άποψή σας; Θα σταματήσει η κίνηση αυτή της Βραζιλίας, την NSA ή θα βρει άλλο τρόπο να συνεχίσει την κατασκοπεία;
Μήπως είναι ώρα να αρχίσουν τα ΠΑΝΤΑ να λειτουργούν με κρυπτογράφηση έτσι ώστε να είμαστε ασφαλείς;