Πριν από μερικά χρόνια, η φορητή κονσόλα της Sony, καθώς και η σταθερή κονσόλα της (PS4), είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν ένα ακόμα μεγάλο Franchise στην συλλογή τους. Από την πρώτη της παρουσίαση μέχρι και σήμερα, η σειρά Digimon θεωρείται από πολλούς ο πιο άμεσος ανταγωνιστής των Pokemon, μιας τα ψηφιακά πλάσματα τσέπης κυκλοφόρησαν την ίδια εποχή με την επιτυχημένη σειρά της Nintendo αλλά κατόρθωσαν να αποκτήσουν ένα μεγάλο και σεβαστό Fanbase. Από Manga, Anime, μέχρι και βιντεοπαιχνίδια, η πλέον μεγάλη σειρά επιστρέφει με ένα νέο franchise που κατακλύζει τις κονσόλες και τώρα τους υπολογιστές, και ωθεί τους παίχτες στον ψηφιακό κόσμο. Φυσικά, ο λόγος για το Digimon Story: Cyber Sleuth & Hacker’s Memory, την ολοκληρωμένη συλλογή που διηγείται μια τελείως διαφορετική ιστορία σε έναν αγαπημένο μας κόσμο.

To Cyber Sleuth ανακοινώθηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2015 με την συνέχειά του να ακολουθεί λίγα χρόνια αργότερα. Η Bandai Namco, η υπεύθυνη εταιρεία για την έκδοση του τίτλου, περιγράφει το Hacker’s Memory ως μια εναλλακτική ιστορία που διηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν στον χαμό του Cyber Sleuth μέσα από τα μάτια ενός νέου χαρακτήρα. Τα δύο παιχνίδια της σειράς αξιοποιούν τους ίδιους χάρτες και τα ίδια Digimon με την μόνη διαφορά ότι αλλάζουν οι πρωταγωνιστές και τα γεγονότα που τους «βασανίζουν». Επιπλέον, τέσσερα νέα Digimon θα κάνουν αργότερα την εμφάνισή τους ως free DLC με αυτά να είναι ο Owryumon και οι εξελίξεις του. Με την συλλογή να έχει πλέον κυκλοφορήσει όλοι αναρωτιόμαστε αν αξίζει και αυτό μια ματιά και αν οι ιστορίες του είναι τόσο καλές όσο περιμένουμε.

To Cyber Sleuth ξεκινάει με τον παίκτη (Takumi Aiba ή Ami Aiba), έναν αρχάριο hacker να «αράζει» σε ένα διαδικτυακό chatroom. Βρισκόμενος εκεί μαζί με άλλους χρήστες και φίλους του λαμβάνει ένα μήνυμα από έναν άλλο hacker. Το μήνυμα έλεγε να συνδεθούν όλοι στο Cyberspace EDEN, ένα γνωστό physical-interaction network για να λάβουν ένα «μοναδικό δώρο». H πλειοψηφία του δωματίου αποφασίζει πως το μήνυμα είναι αρκετά ύποπτο εκτός από τον/ην Aiba που με τους φίλους του «Akkino» και «Blue Box» το επισκέπτονται. Την επόμενη μέρα, ο Aiba τους συναντά στο Kowloon, μια περιοχή γεμάτη hackers μέσα στην EDEN. Εκεί τους συναντά ένας άλλος hacker ο οποίος τους δωρίζει την συσκευή «Digimon Capture» και παράλληλα τους κλειδώνει μέσα στον ψηφιακό χώρο. Εκεί, οι χρήστες αντιμετωπίζουν ορισμένα πλάσματα γνωστά ως Digimon σημαίνοντας παράλληλα την έναρξη της περιπέτειας και της συνεργασίας με τα ψηφιακά τέρατα για την λύση του μυστηρίου και την αναζήτηση της εξόδου.

Το Hacker’s Memory από την άλλη, μας διηγείται την ιστορία μέσα από έναν χαρακτήρα επιλογής μας που έχει ως κύριο όνομα το «Keisuke Amazawa». Η ιστορία του παιχνιδιού είναι ένα spin-off από το πρώτο παιχνίδι, με κάθε κεφάλαιο να δίνεται ως «μια εναλλακτική ιστορία». Σε μια μελλοντική Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του αρχικού παιχνιδιού, ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορία περιτριγυρίζεται γύρω από το ψηφιακό βασίλειο του EDEN. O Keisuke θα περιπλανηθεί σε δεκάδες ψηφιακούς κόσμους και περιοχές της πραγματικής Ιαπωνίας με σκοπό να εντοπίσει τον Hacker για τον οποίο κατηγορείται ότι βοηθάει. Γι’αυτό τον σκοπό, θα βρεθεί μέσα στα κυκλώματα των Hacker, θα γίνει ένας από αυτούς και θα χρησιμοποιήσει την βοήθεια των Digimon.

Οι φυσικές περιοχές στις οποίες θα περιπλανηθούμε αποτελούν τοποθεσίες του πραγματικού κόσμου όπως η Akihabara, η Ikebukuro και η Shibuya. Δεν είναι αισθητικά εντυπωσιακές τουλάχιστον σε ότι αφορά τα textures αλλά φέρουν αρκετές λεπτομέρειες και τον απαραίτητο πληθυσμό για να νιώσουμε πως βρισκόμαστε σε ένα «ζωντανό» παιχνίδι. Παρά το γεγονός αυτό, θα περάσουμε αρκετό χρόνο σε αυτά τα περιβάλλοντα, θα ψάξουμε για αντικείμενα και άλλους θησαυρούς, και σίγουρα θα εντυπωσιαστούμε από την ποικιλία χαρακτήρων, των κτηρίων, και της ζωής που προσφέρεται στον τίτλο. Αυτό που θα κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πλήθος των NPC που υπάρχουν στον χώρο. Αλλά, όσο σπουδαίες και αν είναι αυτές οι τοποθεσίες, αν έχετε παίξει τις εκδόσεις του παρελθόντος τότε έχετε δει τα περισσότερα από αυτά και ξέρετε ήδη τι σας περιμένει.

Τα παιχνίδια της σειράς Digimon και ειδικά τα Cyber Sleuth Stories, αφιερώνονται στην συλλογή των ψηφιακών πλασμάτων, την ενδυνάμωσή τους και την εξέλιξή τους σε δυνατά θηρία. Και στα δύο παιχνίδια μπορούμε να αιχμαλωτίσουμε Digimon και να τα προσθέσουμε στην συλλογή μας. Συγκεκριμένα, μόλις συναντήσουμε κάποιο από αυτά τα πλάσματα αρκετές φορές στη μάχη, είμαστε ελεύθεροι να «κατασκευάσουμε» το δικό μας φιλικό αντίγραφο μέσα από το αντίστοιχο μηχάνημα του Digi-Lab. Αυτό είναι λιγότερο απογοητευτικό από το Pokémon, μιας και δεν θα χρειαστούμε μπάλες για να τα αιχμαλωτίσουμε, αλλά σίγουρα θα περάσουμε αρκετές ώρες σε ψηφιακά διαστήματα «φαρμάροντας» για συγκεκριμένα τσιπάκια.

Τα Digimon μας εξελίσσονται μόλις συναντήσουμε ορισμένα κριτήρια μέσα από μάχες ή συγκεκριμένες αποστολές που καλούμαστε να κάνουμε. Κάθε βασική μορφή μπορεί να εξελιχθεί σε τρεις (και παραπάνω) εναλλακτικές. Ευτυχώς, μπορούμε αν θέλουμε να γυρίσουμε σε προηγούμενη μορφή αν αυτή η μορφή που επιλέξαμε δεν μας αρέσει, με αποτέλεσμα να μην χαλάμε ώρες μαζεύοντας νέα τσιπάκια και ανεβάζοντας εκ νέου το επίπεδο του τέρατος μας. Για να αποκτήσουμε το ιδανικό Digimon συχνά απαιτείται πολύ digivolving και de-digivolving. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία αλλά αυτό είναι και η γοητεία αυτού του RPG συστήματος, κάτι που το κάνει αρκετά ικανοποιητικό.

Τα παιχνίδια Cyber Sleuth διατηρούν ένα πολύ απλό σύστημα μάχης που βασίζεται σε μια συγκεκριμένη σειρά επιλογών – μπορούμε να επιτεθούμε, να αμυνθούμε, να χρησιμοποιήσουμε μια ικανότητα ή ένα element, ή να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε. Κάθε Digimon χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο στοιχείο της φύσης και ένα extra χαρακτηριστικό που προσδίδει ορισμένες δυνάμεις και αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές είναι υπεύθυνες για την πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς από συγκεκριμένη επίθεση και ούτω καθεξής. Ευτυχώς όμως, οι μάχες πλέον είναι πολύ συντομότερες, αλλά γίνονται γρήγορα επαναλαμβανόμενες. Αυτό που κάνει την διαφορά όμως είναι το Domination Mode. Δύο ομάδες των τριών βρίσκονται αντιμέτωπες σε ένα πεδίο μάχης που θυμίζει σκάκι. Οι παίχτες που θα βρεθούν στο ίδιο διάστημα ξεκινούν μια αποκλειστική μάχη και ο νικητής στέλνει τον χαμένο πίσω στην αρχική του θέση μαζεύοντας πόντους. Η πρώτη ομάδα που φτάνει τους 30 πόντους κερδίζει.

Η νέα ολοκληρωμένη έκδοση του Cyber Sleuth φέρει καλύτερα γραφικά στα νέα συστήματα (υπολογιστές & Nintendo Switch). Η εμφάνιση τόσο των περιοχών όσο και των χαρακτήρων έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια και πάρα τους τεχνικούς περιορισμούς του παρελθόντος φαίνεται πως η ομάδα ανάπτυξης έκανε αρκετή δουλειά πριν την κυκλοφορία. Οι λεπτομέρειες των Digimon, τα πολύχρωμα ρούχα των χαρακτήρων, οι δεκάδες NPC που πλημμυρίζουν την οθόνη όταν βρισκόμαστε στον πραγματικό κόσμο, και τα εφέ από τις επιθέσεις δε ζορίζουν το σύστημά μας αλλά αντιθέτως γοητεύουν την μονόχρωμη όψη του ψηφιακού κόσμου περισσότερο απ ότι θα περιμέναμε. Κατά την διάρκεια του Gameplay δεν παρατήρησα πτώση στα καρέ ή κολλήματα στην περιπλάνηση ή στις μάχες. Με ασφάλεια μπορούμε να πούμε πως από τεχνικής άποψης, η συλλογή της Bandai Namco καταφέρνει να παραμείνε διαχρονική ακόμα και μετά από 5 χρόνια.

Τα Digimon Story: Cyber Sleuth & Hacker’s Memory χρειάζεται πάνω από 80 ώρες για να τα ολοκληρώσουμε και άλλες τόσες αν αποφασίσουμε να παίξουμε το New Game+. Με αυτή την επιλογή διατηρούμε τα Digimon μας από το πρώτο playthrough αλλά παράλληλα θα συναντηθούμε με δυνατότερους εχθρούς και πιο δύσκολες αποστολές. Μέσα στο 2018, το Hacker’s Memory φάνταζε περισσότερο ως ένα ακόμα DLC πάρα ως ένας διαφορετικός, πλήρες τίτλος αφού διατηρεί πολλά στοιχεία του παρελθόντος και προσθέτει μόνο μια εναλλακτική ιστορία και μερικά παραπάνω πλάσματα. Με το Complete Edition όμως, η συλλογή γίνεται μια πιο…ολοκληρωμένη εμπειρία. Προσωπικά, ευχαριστήθηκα το κάθε λεπτό των παιχνιδιών (έχοντας ολοκληρώσει και τα δύο και στο παρελθόν), ειδικά τώρα που η αναμονή για τα Pokemon Sword & Shield μεγαλώνει.

Το Digimon Story: Cyber Sleuth – Complete Edition είναι διαθέσιμο στην τιμή των 39,99€.

Digimon Story: Cyber Sleuth - Complete Edition | Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0