«The time has come and so have I.” Ένας στίχος, μια σειρά. Το Devil May Cry ήταν ένα από τα παιχνίδια που καθόρισε μια γενιά, μια κονσόλα. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 για το Playstation 2 και αποτέλεσε έναν από τους τίτλους που θα εκτοξεύανε τις πωλήσεις για την Ιαπωνική εταιρεία. Η Capcom ήθελε την σειρά να γίνεται ο διάδοχος του Resident Evil όμως η απροσδόκητη επιτυχία δημιούργησε κάτι νέο εξ’ολοκλήρου. Ο συνδυασμός της γοτθικής ατμόσφαιρας με το ανανεωμένο, γεμάτο δράση σύστημα μάχης , επαναπροσδιόρισαν το 3D Hack-n-slash είδος και δημιούργησαν το Character-Action.

Βρισκόμαστε λοιπόν, σε μια περίοδο που οι φήμες για την ανακοίνωση, την ανάπτυξη και ενδεχόμενη κυκλοφορία του Devil May Cry 5 φουντώνουν. Ίσως με αυτό τον τρόπο, η Capcom μας προετοιμάζει κατάλληλα, ώστε να θυμηθούμε από που ξεκίνησε η σειρά και γιατί απέκτησε τόσους φανατικούς παίχτες σε όλο το κόσμο. Με την HD Collection η εκδότρια εταιρεία ελπίζει να αναζοπυρώσει το πάθος μας και ίσως να μας προετοιμάσει για κάτι καινούργιο.

Δεν θα σταθούμε στο gameplay και στην ιστορία των παιχνιδιών μιας και είναι ακριβώς αυτό που θυμόμαστε από το παρελθόν. Αγαπητοί χαρακτήρες, δυναμικό και διασκεδαστικό σύστημα μάχης, ατάκες που θα ακούγαμε σε ταινίες δράσεις, και έναν πρωταγωνιστή που με μόνο άσπρα μαλλιά θα μπορούσαμε να δούμε. Αυτή την φορά, θα εστιάσουμε περισσότερο στο τι προσφέρει η HD Collection, αν είναι διαφορετική από εκείνη των PS3 και Xbox 360, και φυσικά αν διατηρεί τα λάθη του παρελθόντος.

Δυστυχώς, η PC έκδοση της HD Collection δεν φέρνει κάτι διαφορετικό από εκείνη των κονσολών. Οι αναλύσεις επεκτάθηκαν από 720p σε 1080p αλλά δεν είδαμε αλλαγές σε προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Οι προσθήκες των 1080p και 60fps συνοδεύονται από τα ίδια προβληματικά textures, τις «δύσκολες” γωνίες κάμερας και την απουσία ενισχυμένων και καλύτερων μοντέλων για τις τοποθεσίες και τους χαρακτήρες. Δεν υπάρχουν επιλογές για 4Κ αναλύσεις ενώ παράλληλα, τα μενού και τα Cutscenes των πρώτων δύο παιχνιδιών αναλύουν τις 4:3 αναλύσεις των παλιών οθονών.

Το πακέτο περιλαμβάνει τα Devil May Cry, Devil May Cry 2 και το Devil May Cry 3: Special Edition. Όλα τα παιχνίδια της σειράς υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω. Κάμερα, κακοδουλεμένα assets, αλλά και μερικά στοιχεία που ίσως μας εκνευρίσουν κατά την διάρκεια του gameplay.

Όταν τρέξουμε για πρώτη φορά την συλλογή, θα διαβάσουμε μερικά μηνύματα όπως εκείνο του ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε παιχνίδια ή να βγούμε από την διεργασία αν δεν την διακόψουμε εμείς οι ίδιοι. Στους υπολογιστές αυτό γίνεται με το Alt+F4 αλλά είναι ένας τρόπους που μπορεί να προκαλέσει και πολλά προβλήματα. Βέβαια, αν είμαστε ήδη μέσα σε ένα από τα παιχνίδια τότε θα παραμείνουμε σε αυτό για πολλές ώρες μιας και είναι εύκολο να βυθιστούμε στην ιστορία τους και το gameplay. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όμως, όταν μπαίνουμε στο Devil May Cry 2 που πρέπει να εναλλάσουμε μεταξύ των «δίσκων”, ή αλλιώς των πρωταγωνιστών για να κυλίσει η ιστορία.

Και μιλώντας για το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, το DMC2 δεν αποτέλεσε ποτέ ένα από τα καλά παιχνίδια της σειράς. Πέρα από την αδιάφορη συμπρωταγωνίστρια του Dante, υπάρχουν στοιχεία που ακόμα δεν μας «κάθονται καλά” μέχρι και σήμερα. Το περίπλοκο σύστημα μάχης θυσιάζεται για μια πιο ανοιχτή ιστορία που μοιάζει περισσότερο σαν ένα παράπλευρο επεισόδιο, εχθρούς που δεν έχουν υπόσταση, σημασία και ξεχνιούνται εύκολα, και ένα επίπεδο δυσκολίας που γίνεται ευκολότερο όσο φτάνουμε πιο βαθειά στο τέλος της ιστορίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του DMC2 όμως είναι οι χαρακτήρες του, η ατμόσφαιρά του, η προσωπικότητά του. Η ομάδα ανάπτυξης ήταν διαφορετική τότε και δεν είχε καταφέρει να αποτυπώσει την προσωπικότητα του Dante ή την αρτιστική προσέγγιση που είχε ακολουθήσει το πρώτο παιχνίδι. Ο Dante δεν είναι ο ευχάριστος δυναμικός τυπάς με τις ξεχωριστές ατάκες και κινήσεις, αλλά ένας σοβαροφανής κηνυγός που καταφέρνει να γίνεται αντιπαθητικός. Από την άλλη, τα σκηνικά και τα επίπεδα είναι πιο ανοιχτά, ο σχεδιασμός τους όμως φανερώνει το χάος και το αίσθημα αποπροσανατολισμού που δίνεται στους παίχτες.

To Devil May Cry 3: Special Edition είναι το καλύτερο εκ των τριών, τουλάχιστον κατά προσωπική άποψη. Ιστορικά, αποτελεί πρόλογο του πρώτου παιχνιδιού και μας δείχνει την σχέση μεταξύ των αδερφών Dante και Vergil. O Dante δεν έχει ξεκινήσει την δουλειά του ως κηνυγός δαιμόνων και έτσι το «Devil May Cry” (το όνομα του μαγαζιού του) δεν είναι ακόμα σε λειτουργία. H Lady, μια κοπέλα που εμφανίζεται από το πουθενά, εμφανίζεται στο μαγαζί του και του δίνει μια δουλειά που έχει να κάνει με τον πύργο που εμφανίστηκε στην μέση της πόλης. Το Gameplay του παραμένει ίδιο με εκείνο του πρώτου παιχνιδιού προσθέτοντας νέους συνδυασμούς κινήσεων, νέα στυλ μάχης και νέα όπλα που θα μας δώσουν περισσότερες επιλογές για Combo.

H Special Edition της HD Collection θα μας θυμήσει πως ο Dante είναι ένας πολύ αγαπητός χαρακτήρας που δεν κολλάει σε τίποτα, έχει ατάκες που μένουν στο μυαλό και κάνει φανταχτερές κινήσεις κάθε φορά που παίρνει ένα νέο όπλο. Όπως και στα πρώτα παιχνίδια, η κάμερα έχει προβλήματα και θα μας ζαλίσει πολλές φορές αλλά ευτυχώς είναι λιγότερο αισθητά σε αυτή την περίπτωση. Το DMC3 ίσως να είναι εκείνο το παιχνίδι της συλλογής που διατηρείται καλύτερα σήμερα.

Όσον αφορά την απόδοση, η HD Cοllection δεν θα ζορίσει το σύστημά μας. Δεν υπάρχουν νέα Assets, νέες επιφάνειες ή προσθήκες στους τίτλους, και στο σύνολό τους οι ουσιαστικές αλλαγές υστερούν. Τα μενού μένουν ίδια όπως ήταν στο παρελθόν, κάτι που συμβαίνει και με τα cutscenes. Η αλλαγή σε 1080p μεγάλωσε τα textures των χαρακτήρων και των επιπέδων χωρίς όμως να επιβαρρύνει τα σύγχρονα συστήματα είτε παίζουμε σε κονσόλες είτε στους υπολογιστές.

Η Devil May Cry HD Collection είνια μια πρόχειρη δουλειά. Η Capcom λανσάρει στο Steam το port που κυκλοφόρησε πριν 6 χρόνια για τα PS3 και Xbox 360 και το μόνο που προσθέτει είναι αναλύσεις 1080p χωρίς να κάνει ουσιαστικές αλλαγές ή επιδιορθώσεις. Απευθύνεται κυρίως στους φίλους της σειράς αλλά και σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν τους τίτλους αυτούς όταν πρωτοκυκλοφόρησαν. Όμως, πέρα από τις αλλαγές που θα μπορούσαν να είχαν γίνει, θα ήταν ωραία να βλέπαμε και το Devil May Cry 4: Special Edition μέσα στην εν λόγω συλλογή. Σε γενικότερα πλαίσια, μιλάμε για μια συλλογή με λογική τιμή πώλησης η οποία όμως δεν προσφέρει το κάτι παραπάνω που θα θέλαμε.

To Devil May Cry HD Collection είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 29,99€.