Τα παιχνίδια ξύλου δύσκολα θα φτάσουν το βεληνεκές των MOBA ή των Battle Royales. Δεν αρνούμαστε πως η διοργάνωση EVO και διάφορα τουρνουά εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να προσελκύουν ένα μεγάλο κομμάτι παικτών λόγω του εντυπωσιακού θεάματος που προσφέρουν. Με τα DragonBall FighterZ και Tekken 7 να κρατάνε τον πήχη ψηλά, αρκετές μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης προσπαθούν να αποκτήσουν την δική τους θέση στο Πάνθεον του είδους με ιδιαίτερους τίτλους όπως το SoulCalibur VI, και το Dead or Alive.

H Team Ninja συνεργάζεται για άλλη μια φορά με την KOEI Tecmo για την ανάπτυξη του Dead or Alive 6 η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017. Tο νέο παιχνίδι της σειράς χρησιμοποιεί μια νέα μηχανή γραφικών για τα μοντέλα και τις κινήσεις των χαρακτήρων, ενώ μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι η μείωση του ελκυστικού παρουσιαστικού των ηρωίδων. Μαζί με τα διάφορα Competitive Modes, το DOA6 περιέχει και ένα Single-player Campaignγια να ανταποκριθεί σε όσους ψάχνουν κάτι πιο χαλαρό από τα παιχνίδια τους.

Το Dead or Alive 6 διατηρεί την κλασσική φόρμουλα του παρελθόντος προσφέροντας, πέρα από όμορφους χαρακτήρες, μάχες που ξεκινούν απλά αλλά γρήγορα μετατρέπονται σε ένα εντυπωσιακό θέαμα που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παίζουμε. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ξύλου με απλά και περίπλοκα combos, διαφορετικούς χαρακτήρες που ανταποκρίνονται σε διάφορα στυλ παιχνιδιού, ενώ διατηρούνται πολλά συστήματα που έχουμε δει και στο παρελθόν. Αν θέλουμε να τα αδράξουμε τότε θα χρειαστούμε χρόνο και προπόνηση για να ανταποκριθούμε στους πιο σκληρούς αγώνες. Οι χαρακτήρες κινούνται αρκετά γρήγορα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα. Και όλα αυτά, σε αρένες που μπορεί να έχουν τμήματα που καταστρέφονται ή σημεία στα οποία μπορούμε να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά αν τα αξιοποιήσουμε.

Μέσα στα παλιά συστήματα θα βρούμε τα τεχνικά tackles και τα side-steps που μας βοηθούν στο να βρούμε ανοίγματα στην άμυνα του αντιπάλου μας. Το σύστημα μάχης είναι αρκετά διασκεδαστικό, ειδικά όταν είμαστε ικανοί να ‘γυρίσουμε’ την κίνηση του εχθρού μας ή να προβλέψουμε τι θα κάνει και να αντεπιτεθούμε αντίστοιχα. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να εξαπολύσουμε ασταμάτητες επιθέσεις και combos που θα βλέπαμε και σε παιχνίδια όπως το Tekken.

Ευτυχώς, το Dead or Alive 6 παραμένει πιστό στο παρελθόν και διατηρεί έναν απλό χειρισμό για όσους δεν θέλουν να σπαταλούν ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να μάθουν κάποιο combo. Έχουμε ένα κουμπί για τις μπουνιές, ένα για τις κλωτσιές, ένα για τα throws και ένα για να μπλοκάρουμε. Το ίδιο απλά γίνονται και οι ειδικές επιθέσεις, με τα combo να μην χρειάζονται τίποτα παραπάνω από το ταυτόχρονο πάτημα μερικών κουμπιών. Μέσα σε αυτά έχουμε και μερικούς νέους τρόπους επιθέσεων όπως το νέο Fatal Rush, ή το Slow-Motion που μας βοηθάει να προκαλέσουμε μεγάλη ζημιά. Θα δούμε μπουνιές να ‘σκάνε’ πάνω σε πρόσωπα και σώματα και, ορισμένες φορές, ρούχα να σκίζονται.

Το Break Gauge είναι ένα από τα νέα συστήματα της σειράς που ενώ δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, είναι μια ευχάριστη προσθήκη. Όπως έχουμε δει στο MKX με τα X-Ray Moves, to Break Gauge ενεργοποιεί μια κινηματογραφική κάμερα που επικεντρώνει στην στιγμή που η μπουνιά μας βρίσκει δέρμα. Αν καταφέρουμε να χτυπήσουμε τον εχθρό μας σε κάποιο σημείο που φοράει ρούχα, θα δούμε την οπτική επιβεβαίωση του χτυπήματος αφού το ρούχο θα έχει σκιστεί και ο χαρακτήρας θα φέρει τραύματα.

Η προσπάθεια να γίνει πιο προσβάσιμο το παιχνίδι όμως δεν δικαιολογεί το ‘τεμπέλικο’ Story Mode που το DOA6 προσφέρει. Πρόκειται για ένα mode που μοιάζει να προέρχεται από την αντίστοιχη κινηματογραφική ταινία, με περιεχόμενο που θα μας κρατήσει απασχολημένους για μερικές μόνο ώρες, και μια υπόθεση που είναι πιο αδιάφοροι και από τους ίδιους τους χαρακτήρες.

Πέρα από το Story Mode, έχουμε την επιλογή να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στο DOA Quest, ένα Challenge Mode που μας προκαλεί να ολοκληρώσουμε πάνω από 100 προκλήσεις. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε συγκεκριμένα combo για συγκεκριμένους χαρακτήρες, να τελειοποιήσουμε ορισμένα move lists, να συμμετέχουμε σε arcade mods, time attack και Survival Modes. Ολοκληρώνοντας τις προκλήσεις ξεκλειδώνουμε περισσότερα στοιχεία για την ιστορία και νέες στολές για τους χαρακτήρες. Ωστόσο, αφού τα ξεκλειδώσουμε, θα πρέπει να τα αγοράσουμε με το αντίστοιχο in-game currency, ενώ τα Lore Texts είναι διαθέσιμα δωρεάν – αλλά και πάλι πρέπει να τα εξαργυρώσουμε μέσω του καταστήματος.

Για τους λάτρεις της Competitive σκηνής, το Online Mode περιλαμβάνει το Ranked Mode για να αποκτήσουμε μια θέση στα leaderboards. Αν όμως, θέλετε κάτι πιο χαλαρό, τότε ίσως απογοητευτείτε να μάθετε πως τα Online Lobbies για το Casual Play θα γίνουν διαθέσιμα αργότερα μέσω της αντίστοιχης ενημέρωσης.

Η εμφάνιση του Dead Or Alive 6 ήταν κάτι που με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Η νέα μηχανή γραφικών που χρησιμοποιήθηκε ώστε το παιχνίδι να φτάσει τα στάνταρ του σήμερα δεν ξεφεύγει από την εμφάνιση του παρελθόντος. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ‘καθαρά’, δηλαδή δεν φέρουν ρυτίδες ή άλλα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα οι συνομιλίες και τα υποτιθέμενα συναισθήματα των ηρώων να κρύβονται κάτω από ψεύτικα πρόσωπα που τους κάνουν να μοιάζουν με μανεκέν. Από την άλλη, τα περιβάλλοντα και τα εφέ είναι πιο βελτιωμένα και ελκυστικά αλλά και πάλι δίνουν την αίσθηση ότι παίζουμε ένα remastered παιχνίδι παρά κάτι νέο.

To Dead or Alive 6 απαιτεί έναν επεξεργαστή Intel Core i7 8700 με 16GB μνήμης RAM και μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 1060 για να τρέξουμε τον τίτλο στις μέγιστες ρυθμίσεις διατηρώντας υψηλά καρέ και μια καλή απόδοση. Παραδόξως, παρά την απαίτηση της υψηλής RAM, στο σύστημά μας (Intel Core i5-4690, 8GB RAM, NVIDIA GeForce 1060) δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα και τα καρέ παρέμεναν υψηλά καθ’όλη την διάρκεια του gameplay, με ασήμαντες πτώσεις σε πολύ ‘έντονες’ στιγμές όπως την αλλαγή αρένας. Όσον αφορά τον χειρισμό, το χειριστήριό μας αποδεικνύεται αρκετό για να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Το Dead or Alive 6 είναι το sequel που οι φαν της σειράς ζητούσαν. Αποτελεί ένα σχετικά καλύτερο παιχνίδι από το προηγούμενο αφού το σύστημα μάχης παραμένει απλό και προσβάσιμο. Τα Story και Challenge Modes μας δίνουν έναν λόγο παραπάνω για να παίξουμε, χωρίς όμως να καταφέρνουν να μας εντυπωσιάσουν. Αν παραλείψουμε τα γραφικά, τότε μιλάμε για ένα αρκετά ευχάριστο παιχνίδι ξύλου με συστήματα που δουλεύουν και ανταποκρίνονται σε μια ευρεία ποικιλία ικανοτήτων. Ωστόσο, ορισμένες τακτικές των Team Ninja/KOEI Tecmo όπως τα εξωφρενικά DLC και ακριβά Season Passes (ναι, PassES) ίσως απωθήσουν πολλούς από εμάς – παρόλο που αυτό είναι κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν. Ακόμα και η τιμή του βασικού τίτλου (τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου) θα μας οδηγήσει σε άλλους πιο κλασσικούς ή περίπλοκους τίτλους.

Το Dead or Alive 6 είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 69,99€ (με την τιμή να μειώνεται στον επόμενο μήνα).

Ευχαριστούμε την CD Media και την KOEI Tecmo για την παροχή του Review Code.

Dead or Alive 6 - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ6
GAMEPLAY8.2
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6.5
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ8.5
7.5Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0