Όσα χρόνια και αν περάσουν, πάντοτε θα κυκλοφορούν νέα παιχνίδια, είτε μεγάλοι τίτλοι με ακριβή παραγωγή, είτε μικρότεροι indie τίτλοι που θα δημιουργούνται ως φόρος τιμής σε παλιότερα και γνωστά σε όλους μας ιερά τέρατα της βιομηχανίας. Είναι μια απολύτως φυσιολογική κίνηση από την μεριά των δημιουργών, καθώς οι εμπνεύσεις και τα στοιχεία από αυτά τα έργα έχουν αφήσει εποχή, και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην γέννηση κάποιου νέου παιχνιδιού ή είδους. Αυτή είναι και η περίπτωση του Dead Cells, το νέο (και πρώτο) δημιούργημα της Motion Twin.

Το πρώτο παιχνίδι της μικρής ομάδας κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια στο πρόγραμμα του Steam Early Access και από τότε μέχρι σήμερα έχει δεχθεί αρκετές ενημερώσεις περιεχομένου, νέα στοιχεία και αρκετές αλλαγές που το μετατρέψαμε σε ένα αξιόλογο metroidvania. Με μια πρώτη ματιά, το Dead Cells χαρακτηρίζεται ως υβρίδιο των κλασσικών Metroid και Castlevania παιχνιδιών αφού συνδυάζει 2D pixelated γραφικά, μεγάλους χάρτες στους οποίους η εξερεύνηση είναι σημαντική, και ένα σύστημα μάχης που στηρίζεται από τα εκατοντάδες όπλα, τις παγίδες και τα μαγικά ξόρκια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Το gameplay του Dead Cells είναι τελείως ξεκάθαρο και απλό, κάτι που καταλαβαίνουμε από τα πρώτα λεπτά. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπόθεση για να παρακολουθήσουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε από την αρχή είναι πως αποτελούμαστε από μια πράσινη μυστήρια μάζα, σαν ένα παράσιτο, και μπαίνοντας στο σώμα ενός πολεμιστή, ερχόμαστε στην ζωή μην πιστεύοντας την κατάστασή μας. Ξεκινώντας, βγαίνουμε από το μπουντρούμι και στόχος μας είναι να φτάσουμε στο τέλος του ταξιδιού αντιμετωπίζοντας τον τελικό αρχηγό. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς μας μαζεύουμε όπλα, σκοτώνουμε ορδές εχθρών, κάνουμε αναβαθμίσεις, μάχες ενάντια σε αφεντικά. Όταν πεθάνουμε χάνουμε όλη την πρόοδό μας (τα όπλα που αποκτήσαμε και τα Dead cells) και επιστρέφουμε στην αρχή ξεκλειδώνοντας νέα όπλα και εργαλεία. Ουσιαστικά, είναι ένα συνεχόμενο run το οποίο πρέπει να τερματίσουμε χωρίς να πεθάνουμε, αλλά αυτό θα γίνει με προσοχή, τα απαραίτητα upgrades και δυνάμεις που βρίσκουμε στους χάρτες. Αφού περάσουμε μια πίστα, μπορούμε να ξοδέψουμε τα cells που μαζέψαμε από εχθρούς την ώρα της μάχης για τις αναβαθμίσεις μας, που είναι και η μοναδική μόνιμη αλλάγη που μπορούμε να κάνουμε στο χαρακτήρα μας. Θέλει υπομονή και ακόνισμα των ικανοτήτων μας, παρατηρητικότητα, και να μάθουμε τις κινήσεις των εχθρών αφού ο καθένας μπορεί να μας κάνει σημαντική ζημιά και να συντελέσει στον θάνατο μας.

Το Dead Cells λειτουργεί, όπως είπαμε και πιο πάνω, σαν ένα κλασσικό Metroid – Castlevania. Βρισκόμαστε σε ένα dungeon, όπου προσπαθούμε να βρούμε την έξοδο, μαχόμενοι παράλληλα με ορδές εχθρών. Ο χειρισμός, για τον οποίο συστήνεται ένα χειριστήριο, είναι κομμένος και ραμμένος ώστε η εμπειρία μας να είναι όσο πιο ευχάριστη γίνεται. Αυτό βοηθάει αρκετά στο gameplay καθώς κάθε ικανότητα και όπλο που θα αποκτήσουμε, λειτουργεί διαφορετικά, και είναι δική μας απόφαση τι θα αξιοποιήσουμε σε κάθε προσπάθεια. Για επιθέσεις σώμα-με-σώμα μπορούμε να έχουμε κάποιο σπαθί, είτε με υψηλό damage, είτε με κάποια ειδική ικανότητα, όπως το bleeding. Μπορούμε όμως και να κάνουμε χρήση μαγείας, κυρίως για επιθέσεις από απόσταση. Αν δεν μας βολεύει όμως και θέλουμε να παίξουμε πιο απλοϊκά, μπορούμε να παίξουμε και με τόξα, που πραγματοποιούν αρκετά υψηλή ζημιά. Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία από όπλα και τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καθένα. Όλα αυτά τα θετικά όμως, είναι καλό να μην σας δώσουν την εντύπωση πως το παιχνίδι είναι εύκολο ή πως οι πίστες είναι γρήγορα προσπεράσιμες.

Τα λάθη δεν συγχωρούνται, και φυσικά, τιμωρούνται. Πέρα από τον απλούστατο λόγο πως με τον θάνατο μας καταδικαζόμαστε να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή, οι εχθροί μας είναι το ίδιο επιθετικοί, και επιτίθενται σε μεγάλους αριθμούς ή με επιθέσεις που καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Το μόνο που απαλύνει κάπως την δυσκολία της εξερεύνησης μας στις σπηλιές, είναι τα portals που συναντούμε ανά μερικά μέτρα, αφού κάνουν την μετακίνηση μας λίγο πιο έυκολη, και γλιτώνουμε περιττό χρόνο και κόπο. Οπότε προετοιμαζόμαστε καταλλήλως, ακονίζοντας τα αντανακλαστικά μας και την υπομονή μας.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, το Dead Cells απορροφά την γοητεία των προγόνων του. Με pixelated τετραγωνισμένα γραφικά που θυμίζουν σπιτικές κονσόλες της δεκαετίας των 90’s, αλλά όσο καθαρά και νοητά μπορούν να είναι με την σημερινή τεχνολογία, ξεχωρίζουμε εύκολα το κάθε τι που υπάρχει στην οθόνη. Αυτό δείχνει εξαιρετική δουλεία από τους προγραμματιστές, και είναι ένα πολύ μεγάλο bonus. Και αν δεν σας έπεισε αυτό, τότε θα χαρείτε να μάθετε πως ακόμα και η κίνηση τόσο του χαρακτήρα, όσο και των αντιπάλων μας είναι «απαλή» και αρκετά ευχάριστη στο μάτι. Σε ένα παιχνίδι που κάθε pixel μετράει για την πορεία και την εμπειρία μας, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι βλέπουμε στην οθόνη μας. Πέρα όμως και από τον τεχνικό τομέα, σαν σχέδια οι χαρακτήρες και τα dungeons είναι όμορφα, ξεχωριστά, και χαιρόμαστε να πηγαίνουμε από επίπεδο σε επίπεδο, γνωρίζοντας το setting του Dead Cells. Είναι αξιομνημόνευτο, αλλά σίγουρα έχει γίνει δουλεία στα ηχητικά εφέ, δίνοντας extra πόντους στο πόσο βαθεία θα μπούμε στον κόσμο του παιχνιδιού.

Το Dead Cells το τρέξαμε σε ένα mid-high range σύστημα (GTX 1060 3GB – I5 4690K – 8GB RAM) και όπως ήταν φυσιολογικό, έτρεχε αψεγάδιαστα σε πιο υψηλές ρυθμίσεις και σταθερά στα 60FPS. Είναι πολύ ελαφρύ παιχνίδι, μικρό σε μέγεθος, όποτε δεν θα χρειαστεί να αγχωθείτε για το άν μπορείτε να το τρέξετε, καθώς ένα πολύ απλό σύστημα είμαστε σίγουροι πως μπορεί να έχει την ίδια καλή απόδοση.

Εν κατακλείδι, το Dead Cells είναι μια τίμια δημιουργία που σέβεται τον εαυτό της. Κρατώντας τα πιο σημαντικά στοιχεία από παιχνίδια του εξαφανισμένου αυτού πλέον είδους, στέκεται επάξια στην αγορά του Steam. Προτείνεται στους απανταχού οπαδούς του action dungeon crawling παιχνιδιών, μα και στους gamers που θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό γενικότερα, αφού η τιμή του είναι αρκετά προσιτή. Δεδομένου πως είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην επανάληψη, και με έναν βαθμό δυσκολίας που δεν μας απωθεί, αλλά μας τραβάει να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, τότε σίγουρα δεν θα μείνει στην παιχνιδοθήκη σας να το φάει η σκόνη.

Θα βρείτε το Dead Cells στο Steam, στην τιμή των 24,99€.

Dead Cells - PC Review
GAMEPLAY8.5
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ8
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
8.5Πολύ Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0