Πρώτα απ ‘όλα, να σας εξηγήσω πως φτάσαμε στο «τέλος του κόσμου». Μία ασθένεια ξεσπάει κάποια στιγμή το 2012 στα βορειοδυτικά της ρωσικής Chernarus. Γρήγορα η κατάσταση κρίνεται εκτός ελέγχου, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει προσβληθεί από τον ιό. Οι ρωσσικές στρατιωτικές δυνάμεις αδυνατούν να τον συγκρατήσουν και εγκαταλείπουν την περιοχή όταν η ασθένεια φέρνει παγκόσμια κρίση. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την ίδια την ασθένεια, πέρα από το ότι μετατρέπει σε ελάχιστο χρόνο τον φορέα σε άμυαλο ζώο που τριγυρίζει άσκοπα αναζητώντας φρέσκο κρέας. Σε αυτόν τον όμορφο κόσμο καλούμαστε να επιβιώσουμε κυρίες και κύριοι. 

Όταν κάνετε spawn, δεν έχετε τίποτα, μόνο τα ρούχα πάνω μας, έναν φακό και μία μπαταρία. Δεν έχετε πολλά δηλαδή για να επιβιώσετε. Εκτός αν σας αρέσει να τρώτε φακούς και να πίνετε οξύ μπαταρίας. Όπου και να κάνετε spawn ο στόχος είναι ίδιος. Να βρείτε προμήθιες για να επιβιώσετε ακόμα μία ημέρα. Η επιλογή της αρχικής κετεύθυνσης που θα πάρετε είναι δική σας. Όπου και να πάτε υπάρχουν ένα κάρο πράγματα που θέλουν να σας (ξανα)στείλουν στην οθόνη “You are dead”. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι βαριά οπλισμένοι ληστές που νιώθουν καλοί στο παιχνίδι σκοτώνοντας άμαχους παίκτες (βλ. χαζούληδες), Mike Tyson ζόμπι με γροθιές μέσα από τοίχους (βλ. Early Access) και σκάλες που θα μας σπάσουν τα πόδια με την πρώτη ευκαιρία (ξανά βλ. Early Access). Μένοντας κοντά στην ακτή είναι καλός τρόπος να μάθετε λίγα πράγματα για το χάρτη. Αν ξεκινήσετε κατ’ ευθείαν προς το εσωτερικό, πιο πιθανό είναι μετά από μισή ώρα είστε χαμένοι, πεινασμένοι ή νεκροί. Μάλλον όμως και τα τρία.

Το inventory μου!

Inventory και Looting

Το Inventory είναι το μέρος που μπορείτε να δείτε όλα τα αντικείμενα που κουβαλάει πανω του ο χαρακτήρας σας. Ανάλογα με το είδος των αντικειμένων, ποικίλουν σε μέγεθος, πιάνοντας περσσότερες θέσεις στο inventory. Αλλάζοντας ρούχα βεβαιωθείτε ότι έχετε μεταφέρει τα αντικείμενά σας στο καινούριο, ΠΡΙΝ τα αλλάξετε. Έτσι δεν θα χρειαστεί να νιώσετε την απογοήτευση του να εξαφανίζεται το αντικείμενο που μόλις βάλατε στο πάτωμα. 

Μπορείτε να βρείτε τρόφιμα στα περισσότερα κτίρια. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το κάθε ένα θα έχει στα σίγουρα κάτι.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες κτιρίων, ανάλογα με το είδος αντικειμένων που βρίσκει κανείς μέσα σε αυτά.

 • Βιομηχανικά / Αγροτικά κτίρια
 • Κατοικίες
 • Καταστήματα
 • Στρατιωτικές / Αστυνομικές Εγκαταστάσεις

Τα βιομηχανικά και αγροτικά κτίρια είναι κυρίως μεγάλα γκρίζα υπόστεγα, εργοστάσια, μικρότερα υπόστεγα και αχυρώνες. Τα κτίρια αυτά μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες τροφίμων / ποτών και απλά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Οι κατοικίες είναι το μέρος που βρίσκει κανείς περισσότερο κονσέρβες, μπουκάλια, φρούτα, λαχανικά και ρούχα… πολλά ρούχα… Αλλάξτε το στυλ σας όπως θέλετε, προσέξτε όμως να κλείνετε τις πόρτες πίσω σας για να μην σας πιάσουν τα zombies με τα παντελόνια κάτω!

Σε καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ, μικρά εστιατόρια και μικρά περίπτερα μπορείτε να βρείτε σακίδια, φαγητό και νερό καθώς και ανοιχτήρια! Φυσικά υπάρχει και μία ποικιλία όπλων που εμφανίζονται σε πόλεις. Μην φανταστείτε τίποτα ιδιαίτερο, είναι συχνά όμως αυτά που σας σώζουν από δύσκολες συναντήσεις με άλλους παίκτες.

Τέλος υπάρχουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εγκαταλείφθηκαν με την οπισθοχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή. Υπάρχουν αεροδρόμια, στρατιωτικά υπόστεγα, στρατώνες, μικρές φυλακές και πύργοι ελέγχου. Τα αστυνομικά τμήματα στις μεγαλύτερες πόλεις είναι πολύ καλά μέρη για να βρείτε όπλα και πυρομαχικά αν δεν είστε κοντά σε κάποια από τις μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Επίσης σε πυροσβεστικά τμήματα μπορεί κανείς να βρεί τσεκούρια και αντιπυρικές φορεσιές.

Νυχτερινή συνάντηση! Αδρεναλίνη στα ύψη!

Ενώ λοιπόν ψάχνετε για προμήθιες είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε άλλους παίκτες που κάνουν το ίδιο. Είναι στο χέρι σας πως θα αντιδράσετε. Ο κάθε παίκτης που θα συναντήσετε θα είναι διαφορετικός, με διαφορετικές εμπειρίες. Αυτή είναι και η μαγεία των συναντήσεων. Μάθετε να μην κάνετε απότομες κινήσεις και χρησιμοποιήστε το μικρόφωνο για να επικονωνήσετε. Αν από την άλλη σας γυάλισε το ωραίο στρατιωτικό γιλέκο που φοράει ο άλλος, στοχεύστε στο κεφάλι για να αποφύγετε να καταστρέψετε το ωραίο του γιλέκο.

Η ποιότητα ή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα αντικείμενο είναι σημαντική λοιπόν. Οι διαφορετικές ενδείξεις στα αντικείμενα δείχνουν πόσο ζημιά έχει δεχτεί το εν λόγω αντικείμενο και αν είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί. Η ποιότητα ενός αντικειμένου εξαρτάται από το αν δεχτήκατε ζημιά και σε πιο σημείο. Μία σφαίρα στο πόδι μπορεί να καταστρέψει αρκετά από τα αντικείμενα που έχετε μέσα, αφήνοντάς σας και με σπασμένο πόδι. 

Παρακάτω υπάρχει λίστα με τα επίπεδα καταστρεψιμότητας των αντικειμένων στο DayZ.

 • Pristine (Άριστη Κατάσταση)
 • Worn (Μεταχειρισμένο)
 • Damaged (Με ζημιές)
 • Very Damaged (Με πολλές ζημιές)
 • Ruined (Κατεστραμένο)

Τα κατεστραμένα αντικείμενα είναι άχρηστα, ενώ τα Pristine φαίνονται και λειτουργούν άπταιστα.
Το crafting είναι εξαιρετικά σημαντικό στο DayZ. Μπορείτε να πειραματιστείτε με το σύστημα αυτό σέρνοντας αντικείμενα πανω σε άλλα στο inventory. Όταν το πλαίσιο σου αντικειμένου γίνεται πορτοκαλί, τα δύο αντικείμενα μπορούν να συνδιαστούν για να κατασκευάσετε κάτι.

Ενδείξεις, αίμα, υγεία και unconscious

Στο inventory σας υπάρχουν διάφορες χρωματιστές ενδείξεις, που δείχνουν αν πεινάτε, διψάτε, αιμοραγείτε κλπ. Το χρώματα αυτών αλλάζουν ανάλογα με την σπουδαιότητα. Το κόκκινο σημαίνει πάντα ότι κάτι πολύ κακό συμβαίνει, και πρέπει να ξεφορτωθείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται πριν μαυρίσουν τα πάντα (όχι τα χνουδωτά ασπρόμαυρα ζωάκια). Άλλες ενδείξεις που εμφανίζονται, δείχνουν αν μουσκέυεστε από τη βροχή, αν είστε άρρωστοι ή αν έχετε φάει/πιεί αρκετά και νιώθετε υγιείς.

Ο κάθε χαρακτήρας σας έχει ένα επίπεδο αίματος και ένα επίπεδο υγείας. Και τα δύο ξεκινάνε στο μέγιστο 5000. Το επίπεδο υγείας φαίνεται για παράδειγμα από το πόσο η οθόνη έχει θολώσει, ενώ το επίπεδο του αίματος φαίνεται από το πόσο έχει χάσει το χρώμα της η οθόνη σας.

Χάνετε αίμα από κάθε είδους τραυματισμούς, δηλητηριάσεις και από την αφυδάτωση και την ασιτία. Υπάρχει φυσικά το σύστημα της αιμορραγίας που φέρει την άμεση αναγκη επίδεσης του τραύματος και το καθαρισμό του. Έχοντας χαμηλό αίμα, σας κάνει πιο επιρρεπή σε shock damage, (χτυπήματα/τραυματισμούς). Αν το shock damage ξεπερνάει το υπόλοιπο αίματος του παίκτη τότε θα χάσει τις αισθήσεις του. Αν το αίμα πέσει κάτω από 500 τότε ο παίκτης θα πέσει αναίσθητος ανεξάρτητα από το shock damage. 

Υγεία χάνετε με οποιοδήποτε είδος τραυματισμού. Μόλις η υγεία του παίκτη φτάσει στο μηδέν, ο παίκτης πεθαίνει ανεξαρτήτως περιστάσεων.

Άουτς!

Η φυσική επανάκτηση είναι ο πιο κοινός τρόπος. Υπάρχουν δύο είδη φυσικής επανάκτησης αίματος και υγείας: η αργή και η πλήρης.

Η αργή επανάκτηση ξεκινάει μόλις ο παίκτης έχει φτάσει στη σκουροπράσινη ένδειξη “Energized” και δεν είναι διψασμένος. Όταν γίνει αυτό, το αίμα και η υγεία θα αρχίσουν ανεβαίνουν με αργούς ρυθμούς. Η πλήρης επανάκτηση αρχίζει μόλις ο παίκτης έχει φτάσει την φωτεινή πράσινη ένδειξη “Energized” και την σκουροπράσινη ένδειξη “Hydrated”. Έτσι επιτυνχάνεται μία γρηγορότερη επανάκτηση αίματος. Όταν το αίμα φτάσει στο μέγιστο δυνατό αριθμό, ξεκινά η επανάκτηση Υγείας. Μόλις ο παίκτης έχει φτάσει στην πλήρη υγεία, η ένδειξη αλλάζει σε “Healthy”. Η πλήρης ανάκαμψη από τις επιπτώσεις των τραυμάτων μας είναι μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται αρκετά τρόφιμα, με υψηλά ποσοστά ενέργειας. 

Ο δεύτερος τρόπος αναπλήρωσης αίματος είναι οι μεταγγίσεις με φυσιλογικούς ορούς. Πρέπει να βρούμε από νοσοκομεία ή κέντρα υγείας ένα Saline Bag και να το συνδιάσουμε με τον ορό (IV Start Kit). Μόλις χορηγηθεί, η αλατούχα μετάγγιση θα αποκαταστήσει αμέσως 500 αίμα στον παίκτη. Σημείωση: Απαιτούνται δύο παίκτες για να γίνει μια μετάγγιση. 

Οι μεταγγίσεις αίματος είναι η τρίτη μέθοδος επανάκτησης αίματος. Πρέπει να βρούμε αρχικά ένα Blood Bag Kit και έπειτα να βρούμε έναν συμβατό δότη. Δεν χρειάζεται να γίνει δότης οικειοθελώς πάντως!

Είναι ζωτικής σημασίας, αν σχεδιάζετε μετάγγιση αίματος, να γνωρίζετε την ομάδα αίματός σας και αυτή του λήπτη. Μπορείτε να βρείτε την ομάδα αίματός σας με ένα Blood Testing Kit, που βρίσκετε κυρίως σε νοσοκομεία.

Πείνα και Δίψα

Όπως είναι λογικό, ο παίκτης έχει κυρίως δύο ενδείξεις να διαχειρηστεί. Την πείνα και τη δίψα. Η ενέργεια και το νερό «καταναλώνονται» με διαφορετικούς ρυθμούς. Για πράδειγμα, το νερό καταναλώνεται πάντα με ταχύτερο ρυθμό από την ενέργεια και η συνολική κατανάλωση ενέργειας και νερού εξαρατάται από την δραστηριότητα του παίκτη. Πηγαίνοντας δηλαδή παντού τρέχοντας θα χρειαστεί να καταναλώσετε περισσότερη τροφή.
Όλα τα τρόφιμα έχουν διαφορετικές ενεργειακές αξίες. Για παράδειγμα το ρύζι, δίνει την περισσότερη ενέργεια, αλλά όντας άβραστο φέρνει δίψα. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα σε σκόνη. Τα φρούτα από την άλλη ξεδιψούν και προσφέρουν αρκετή ενέργεια. Δεν υπάρχουν και πολλά επιπλέον να πούμε για αυτά.

Είμαι ο χάρτης, είμαι ο χάρτης!

Ο Χάρτης

Η Chernarus είναι ένα τεράστιο μέρος, 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεμάτα κινδύνους! Ώντας νέος στο παιχνίδι, το να ξέρεις πού βρίσκεσαι και να προσπαθείς να συναντηθείς με άλλους φαντάζει εφιάλτης. Χάνεσαι μέσα στις τεράστιες δασώδεις εκτάσεις και τα χωριά στη μέση του πουθενά με τα περίεργα ονόματα. Παίζοντας όμως μαθαίνεις το χάρτη και χάνεται αυτή μαγική αίσθηση της εξερεύνησης. Μαθαίνετε όλα τα κατατόπια του χάρτη και σύντομα θα μπορείτε να πάτε παντού με σχετική ευκολία. 
Οι πινακίδες στα ρωσσικά είναι μεγάλο εμπόδιο για πολλούς. Θα μάθετε να τις διαβάζετε όσο παίζετε. Υπάρχει ενα in-game βιβλίο που θα σας βοηθήσει να διαβάσετε τα κυριλλικά. Παρακάτω έχω παραθέσει κάποιες από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις με τη κυριλική γραφή για να μπορείτε να τις αναγνωρίσετε αν τυχόν βρεθείτε εκεί.
 • Berezino – Березин
 • Nizhnoye – Нижнее
 • Solnichniy – Солнечный
 • Kamyshovo – Камышово
 • Elektrozavodsk – Электрозаводск
 • Chernogorsk – Черногорск
 • Balota – Балота
 • Komarovo – Комарово

 

grc2

Εκ μέρους της ελληνικής κοινότητας του DayZ, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον βάναυσο κόσμο της Chernarurs! 

Μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook, την ανοιχτή μας ομάδα και το Steam Group μας. 

Πληροφορίες για τον server μας εδώ.