Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια μυστηρίου και τα manga/anime γραφικά τότε κοιτάτε έναν τίτλο που τα συνδιάζει και τα δύο. Αν τώρα δεν γνωρίζετε πολλά περί του DanganRonpa, αρχικά, είναι ένας πρώην playstation-exclusive τίτλος μιας και η Spike Chunsoft και η Abstraction Games αποφάσισαν να μεταφέρουν τους τίτλους της σειράς και στην πλατφόρμα του Steam για PC. Με την κυκλοφορία του «Trigger Happy Havoc” τον προηγούμενο Φλεβάρη, οι εταιρείες αποφάσισαν να συνεχίσουν με το δεύτερο παιχνίδι το DanganRonpa 2: Goodbye Despair ο οποίος κυκλοφοόρησε στις 19 Απριλίου.

Πριν προχωρήσετε στην δοκιμή του παιχνιδιού αυτού, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με το THH μιας και υπάρχουν διάφοροι υπαινιγμοί από τον προηγούμενο τίτλο με αποτέλεσμα να γίνεται αρκετά πιο διασκεδαστικό. Αν πάλι δεν μπορείτε να πάρετε το προηγούμενο, μπορείτε να δείτε και το αντίστοιχο anime αφού δίνει μια πιο περιληπτική (αλλά και βασισμένη στο παιχνίδι) εξιστόρηση για το τι μπορεί να περιμένει κανείς.

Ώντας αρκετά ”καμμένη” με τίτλους όπως τη σειρά παιχνιδιών «Phoenix Wright” αλλά και μεγάλη λάτρης των Light Novels και των Visual Novels, και οι δύο τίτλοι σίγουρα δεν με αφήνουν δυσαρεστημένη από θέμα πλοκής και μυστηρίων που απαιτούν την σκέψη και παρατηρητικότητά μας για να λυθούν. Το DanganRonpa 2 είναι ένα Ψυχολογικό Thriller Visual Novel  (με έντονα τα στοιχεία του point-and-click gameplay), που λίγο πολύ έρχεται να μας λύσει μερικές απορίες από το τέλος του προηγούμενου τίτλου αλλά καταφέρνοντας να μας δημιουργήσει περισσότερες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Για να μπείτε όμως λίγο στο κλίμα, καλό θα ήταν να εξετάσουμε το σκηνικό στο οποίο θα βρεθούμε. Ο χαρακτήρας μας βρίσκεται σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί μαζί με άλλα 15 άτομα, ενώ κανένας από την παρέα αυτή δεν θυμάται πως κατέληξε εκεί. Ενώ στην αρχή όλα φαίνονται να είναι πολύ ρόδινα και ωραία, ταυτοχρόνως από τον πρόλογο του παιχνιδιού μέχρι και ο πρωταγωνιστής αναρωτιέται πότε θα ξεκινήσουν τα πράγματα να παίρνουν την κάτω βόλτα. Έτσι, καταλήγετε να βρίσκεστε στην ίδια νοοτροπία του πρώτου παιχνιδιού που ο μόνος τρόπος για να φύγετε από το νησί είναι να γίνει φόνος και φυσικά να διελευκάνετε ποιος είναι ο δράστης για να μην πεθάνουν όλοι. Και κάπως έτσι, ξεκινά η επίλυση των μυστηρίων.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα έχετε ελεύθερο χρόνο να εξερευνήσετε όλα τα διαθέσιμα περιβάλλοντα (υπάρχει και κομμάτι του που λέγεται Free Time), να γνωρίσετε τους άλλους χαρακτήρες και φυσικά χρόνος για να μαζέψετε στοιχεία (truth bullets) για να μπορέσετε να προχωρήσετε στο Class Trial. Τώρα, όπως ανέφερα και πιο πριν, η ιστορία/plot δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους μιας και φτάνει να ξεπερνά το ίδιο το gameplay του παιχνιδιού. Σίγουρα πολλές θα είναι οι φορές που θα βρεθείτε να λέτε «Τι κάνω με τη ζωή μου..” μιας και ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώσετε στο κάθε κεφάλαιο είναι πραγματικά υπέρ αρκετός (δεν έχει skip), αλλά συνολικά είναι 6 κεφάλαια μαζί με τον πρόλογο και τον επίλογο. Εκεί σκέφτεσαι ότι «εμ… δεν είναι πολλά” αλλά για 2 κεφάλαια και ένα πρόλογο ήδη θέλεις 15 ώρες (αρχίζεις να κλατάρεις στις 5 ώρες συνεχόμενα – υπομονή: 2). Άρα μιλάμε για ένα παιχνίδι που θέλει αρκετό χρόνο για να το τερματήσετε ακόμα και στην πιο μικρή δυσκολία. Το ερώτημα όμως είναι εάν αξίζει.

Η απάντηση μου στο παραπάνω ερώτημα είναι καταφατική μόνο και μόνο από την άποψη του σεναρίου και την διαφορετικότητα και μοναδικότητα που έχει δωθεί στον κάθε χαρακτήρα. Ωστόσο, εκεί που υστερεί το παιχνίδι είναι στα Class Trials, δηλαδή στο βασικότερο κομμάτι. Κατά την διάρκεια των Trials πρέπει να συζητηθούν όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν, ο τόπος και τρόπος του εγκλήματος και τα μοτίβα τα οποία μπορεί να κρύβονταν πίσω από τον φόνο ώστε να βρεθεί και ο ένοχος. Όμως, το να βρει κανείς τον τρόπο που έγινε το έγκλημα αλλά και τον υπαίτιο μπορεί να χρειαστεί αρκετή φαντασία. Το ίδιο ισχύει και στο ποιος είναι ψευδής και ποιος αληθής δίνοντας στο τέλος ένα αρκετά όμορφο αποτέλεσμα: το παιχνίδι σε αυτό το στάδιο σε βομβαρδίζει με πολλά mini-games στα οποία τα tutorials δεν εξηγούσαν καθόλου καλά στον παίκτη τι πρέπει να κάνει και μέχρι και το παιχνίδι σου δίνει την αίσθηση ότι είναι αντιληπτό ότι δεν ξέρει τι λέει. Οι χειρισμοί είναι δύσκολοι στα περισσότερα από αυτά και όχι τόσο από πολυπλοκία των κουμπιών αλλά από την έλλειψη επεξηγήσεων στα προαπαιτούμενά τους. Το αστείο είναι ότι όσες φορές και να αποφασίσετε να δείτε και να ξαναδείτε τους χειρισμούς από το men, δεν θα βοηθήσει . Και επειδή το ξέρω ότι σε μερικούς θα αρέσουν, για λόγους που δεν μπορώ να διανοηθώ, σας δίνεται η ευκαιρία να ξεκλειδώσετε μερικά ακόμα modes για όταν θέλετε ένα διάλειμμα από το κύριο παιχνίδι, δηλαδή ποτέ!

Άξιο αναφοράς είναι η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πληκτρολόγιο/ποντίκι ή χειριστήριο. Και στις δύο περιπτώσεις ο έλεγχος του παιχνιδιού είναι άμεσος και εύκολος. Προσωπικά έπαιξα περισσότερο με το πληκτρολόγιο μιας και στα σημεία εξερεύνησης, βολεύει περισσότερο το ποντίκι.

Από άποψη γραφικών, το παιχνίδι δίνει δυνατά το Anime Style με μερικές περιοχές να προσδίδουν 3D πινελιές καμουφλαρισμένες σε δισδιάστατα σχέδια. Σε αρκετά σημεία βέβαια μερικά μοντέλα φαίνονται εκτός τόπου λόγω της γενικότερης αισθητικής ατμόσφαιρας του παιχνιδιού. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι σε μερικά σημεία, τα sprites ορισμένων χαρακτηρών αλλά και διαφόρων αντικειμένων φαίνονται να έχουν επεξεργαστεί λίγο «βιαστικά” καθώς υπάρχουν πολλά σημεία μέτριου «cropping” ή χαμηλής ανάλυσης των ίδιων των sprites. Επίσης, «pixelated” στοιχεία συνδυάζονται όμορφα στα μενού του παιχνιδιού, ενώ τα cinematics έχουν μία πολύ όμορφη και σαδιστικά καθαρή εικόνα. Σε γενικές γραμμές, τα γραφικά δεν θα σας απογοητεύσουν αλλά μην περιμένετε και την ποιότητα ενός μεγάλου τίτλου. Τέλος, ο ακουστικός τομέας του παιχνιδιού συνδέεται άριστα με το παιχνίδι και πάντα τονίζει την κατάσταση και τον συναισθηματικό φόρτο στον οποίο βρίσκονται οι χαρακτήρες. Για τα διάφορα ελάχιστα ηχητικά εφέ δεν έχω να πω και πολλά εκτός από το ότι γίνονται κουραστικά μετά τις 50 φορές που θα τα ακούσεις σε έναν διάλογο.

Εν κατακλείδι, το DanganRonpa 2 είναι ένα παιχνίδι που θα σε βάλει σε αρκετούς ενδοιασμούς για το αν πραγματικά αξίζει, όχι μόνο λόγω των «κουφών” φόνων που γίνονται κατά τη διάρκεια αλλά και από άποψη gameplay. Παρόλα αυτά, είναι ένα παιχνίδι το οποίο, όπως ανέφερα, θα χρειαστεί αρκετή υπομονή για να μπορέσετε να το τερματίσετε αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα σας ικανοποιήσει.

Spoiler Alert: Your pet will die…

Ευχαριστούμε την Spike Chunsoft για την παροχή του Review Code.

DanganRonpa 2: Goodbye Despair - PC Review
Gameplay5.6
Storyline8.5
Graphics7
Sound7
AI7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ιστορία
  • Ιαπωνικό Voice Acting
  • Εκτός από πληκτρολόγιο και ποντίκι, δυνατότητα χρήσης controller
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πολλά mini-games
  • Αγγλικό voice Acting, μπορείτε και καλύτερα
  • Pixels everywhere
7.1Overall Score
Reader Rating: (1 Vote)
5.5