Όταν το Criminal Girls πρωτοκυκλοφόρησε στην Δύση, οι παίχτες – και ιδιαίτερα εκείνοι του αντρικού φύλου – είχαν ελπίδες ότι θα λάβουν επιτέλους έναν τίτλο που θα ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και θα επικεντρώνει σε σέξυ ηρωίδες με…πλούσια τα ελέη. Ωστόσο, λόγω των κανόνων της Δύσης καθώς και διαφόρων οικονομικών εμποδίων, το παιχνίδι ήρθε σε Αμερική και Ευρώπη με φίλτρα για το ακατάλληλο περιεχόμενο. Αυτό δεν το εμπόδισε όμως από το να πουλήσει αρκετά αντίτυπα και να κάνει αίσθηση στο κοινό του PSVITA.

Πέρα από την σεξουαλική ατμόσφαιρα και μηχανισμούς του παιχνιδιού, η σειρά Criminal Girls δανείζεται πολλά cliché που έχουμε δει σε Ecchi και Harem Anime. Κύριοι πρωταγωνιστές είμαστε εμείς, ένας εκπαιδευτής που δουλεύει στην άβυσσο μεταξύ Γης και Κόλασης. Δουλειά μας είναι να αναμορφώσουμε μια ομάδα κοριτσιών που μετά τον θάνατό τους, παγιδεύτηκαν στην Άβυσσο αυτή για έναν φαινομενικά ανεξήγητο λόγο. Οι κοπέλες που λαμβάνουμε υπό την επίβλεψή μας, και όπου η κάθε μία έχει διαφορετικό χαρακτήρα και συμπεριφορά, κατηγορούνται για βαριά εγκλήματα τα οποία δεν έχουν διαπράξει ακόμα. Σκοπός μας λοιπόν, είναι να βγάλουμε από μέσα τους τον καλό τους εαυτό και να τους κάνουμε παραγωγικά μέλη για την κοινωνία.

Το Criminal Girls 2, βαδίζει στα ίδια χνάρια με τον προκάτοχό του και διατηρεί το ενδιαφέρον Turn-based σύστημα μάχης. Σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους, οι επιθέσεις και οι ικανότητες των κοριτσιών ξεκλειδώνονται μέσω της τιμωρίας – ή motivation όπως μετονομάστηκε ο μηχανισμός στην Δύση – όπου είναι μια ποικιλία από minigames και χρησιμοποιούνται για να αφυπνίσουν τις ξεχωριστές ικανότητες των κοριτσιών. Για να μπορέσουμε να παίξουμε σε αυτά, αξιοποιούμε τους πόντους εμπειρίας που μαζέψαμε από τις μάχες καθόλη την διάρκεια της περιπλάνησής μας.

Οι γενικότεροι μηχανισμοί είναι κλασσικοί. Περιπλανιόμαστε τριγύρω με την ομάδα μας, ανοίγοντας νέα δωμάτια, μαζεύοντας χρήσιμα αντικείμενα και σκοτώνοντας διάφορους εχθρούς. Οι μάχες είναι τυχαίες, όπως γίνονται και στο Final Fantasy, με την μόνη διαφορά πως ο χαρακτήρας μας δεν λαμβάνει ενεργά μέρος σε αυτές. Αντιθέτως, ως εκπαιδευτής, κάθεται σε μια γωνιά και δίνει εντολές στις κοπέλες για το τι επιθέσεις να κάνουν ή τι ικανότητες να χρησιμοποιήσουν.

Το σύστημα μάχης θα μας παραπέμψει σε παιχνίδι καρτών ή ένα πιο γρήγορο turn/action-based υβρίδιο. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται οι επιθέσεις είναι κάπως ασυνήθιστος. Οι τέσσερις κοπέλες που θα έχουμε στο πεδίο της μάχης, θα μας δίνουν και από μια επιλογή. Αυτές οι επιλογές θα είναι είτε ένα Buff που προστατεύει όλο το party, είτε ομαδικό healing, είτε επίθεση δύο ή τριών κοριτσιών σε έναν στόχο. Σε κάθε γύρο, η επιλογή αυτή αλλάζει ανάλογα την θέση στην οποία βρισκόμαστε. Για παράδειγμα, αν κάποια κοπέλα ή ολόκληρη η ομάδα είναι έτοιμη να πεθάνει, τότε η κοπέλα με τις μαγικές ικανότητες μας προσφέρει την επιλογή του ομαδικού healing. Διαφορετικά, αν κάποιος εχθρός ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια δυνατή επίθεση, μια από τις κοπέλες μας προσφέρει την δυνατότητα του ομαδικού Shielding Buff.

Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά και Skill points που θα πρέπει να δαπανήσουμε για να δυναμώσουν οι κοπέλες μας (το ανέβασμα του επιπέδου είναι αυτό που επιδρά στην κύρια δυναμή τους), το Grinding είναι παρόν και εδώ. Θα περάσουμε πολλές ώρες σκοτώνοντας τέρατα για να μαζέψουμε τους πόντους για τις τιμωρίες. Τα αφεντικά είναι αρκετά δύσκολα και θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε δυναμικά αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας. Τα Save Points είναι εκείνα τα σημεία που αρχίζει το «καλό» κομμάτι. Εκεί θα δούμε τα κορίτσια με κανονικά ανθρωπόμορφα σχέδια (και όχι chibi) και θα μας δίνεται η δυνατότητα να «παίξουμε» μαζί τους και να τις τιμωρήσουμε.

Ο ροζ καπνός που υπήρχε στο πρώτο παιχνίδι δεν εφαρμόζεται πλέον, αλλά το Censorship αποκτάει άλλη μορφή. Η φωνή των κοριτσιών απουσιάζει καθόλη την διάρκεια των Minigames, ενώ σε μερικές από αυτές καλύπτονται τα επίμαχα σημεία από ρούχα και επιπλέον σχέδια. Μπορούμε μελλοντικά να ξεκλειδώσουμε νέα outfits που είναι πιο αποκαλυπτικά αλλά οι γενικότερες απαγορεύσεις μας αφήνουν παραπονεμένους και να ζητάμε περισσότερα.

Είναι αρκετά απογοητευτικό το γεγονός ότι το Criminal Girls απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο δημογραφικό και προσπαθεί να καλύψει τις ατέλειες με ανούσια συστήματα που βασίζονται σε ατελείωτο grinding. Η ιστορία του παιχνιδιού και το σύστημα μάχης είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και γεμίζει με τις ξεχωριστές προσωπικότητες και το μυστήριο που κρύβεται από πίσω. Και όλα αυτά, σε μια αγορά που αποδεικνεύει πως δεν χρειάζονται γραφικά και gameplay για να αγαπηθούν τα RPG από τον κόσμο.

H Ιαπωνία είναι μια χώρα γνωστή για το περίεργο περιεχόμενό της και για τα αμήχανα σκηνικά σε παιχνίδια και σειρές. Ενώ έχουμε στον νου μας ότι «τιμωρούμε» τις κοπέλες ερεθίζοντάς διάφορα σημεία του σώματός τους, υπάρχουν στιγμές που θα νιώσουμε ενοχές αφού προκαλούμε ελαφρύ πόνο ακόμα και σε μικρά κοριτσάκια.

Σε γενικές γραμμές, το Criminal Girls 2 προσφέρει έξυπνα συστήματα μάχης και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Δυστυχώς, τα στοιχεία αυτά «θάβονται» κάτω από το ατελείωτο Grinding και το πρόχειρο, ανούσια σύστημα του Motivation. Πρόκειται για ένα σαδομαζοχιστικό παιχνίδι που θέλει να αναδείξει την σεξουαλική φύση των χαρακτήρων, αποτυγχάνει όμως λόγω του Censorship και της επαναληπτικότητας-μονοτονίας.

Το Alt-tab Galaxy είναι μια νέα προσθήκη στα κεφάλαια της αγαπημένης μας σελίδας. Στη σειρά αυτή θα μοιραζόμαστε μαζί σας ειδήσεις, κριτικές και αξιοπερίεργα που δεν αφορούν άμεσα το PC Gaming. Όπως για παράδειγμα νέα για κονσόλες, κινητά, ταινίες, σειρές και όχι μόνο… Ελπίζουμε να σας αρέσει!