Πριν από λίγο καιρό κάναμε ένα πλήρες Review για ένα Ελληνικής προέλευσης Rogue-like παιχνίδι, το Hunters of the Dead. Μια αξιόλογη προσπάθεια από την Traptics, με πάρα πολύ καλή εκτέλεση. Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε άλλο ένα Ελληνικό Project το οποίο όμως δεν είναι παιχνίδι αλλά έχει εξίσου μεγάλη σημασία στον χώρο του Industry.

coconut-happy-2

Το Coconut 2D είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών ή αλλιώς IDE το οποίο συνδυάζει δημιουργία παιχνιδιών πάνω σε HTML5, Android και iOS πλατφόρμες με JavaScript, Emscripten και OpenGL ES2 μέσα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει λίγο-πολύ το Flash. Assets Browser με Drag-n-Drop δυνατότητες, Timeline panel με το οποίο μπορείτε να οργανώσετε τα Layers και KeyFrames, και άλλα πολλά εύχρηστα εργαλεία.

[symple_box color=»gray» text_align=»left» width=»100%» float=»none»]
IDE είναι λογισμικά που παρέχουν τους προγραμματιστές με τις αναγκαίες «υπηρεσίες» για την ανάπτυξη άλλων εφαρμογών. Συνήθως περιλαμβάνουν κάποιον editor πηγαίου κώδικα, Libraries, Compiler (μεταφραστή), Linker (συνδέτη), Debugger και ένα γραφικό περιβάλλον (GUI) με το οποίο οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν.
[/symple_box]

Το Coconut2D, όπως λέει και το όνομα του, σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε δισδιάστατα cross-platform παιχνίδια/εφαρμογές χρησιμοποιώντας μία μόνο γλώσσα προγραμματισμού που τρέχει πάνω σε ανοιχτού κώδικα 2D Engine.

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση κάποιων δυνατοτήτων του Coconut2D:

Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σας, από εκεί και πέρα μπορείτε να φτιάξετε ότι εσείς επιθυμείτε. Από Side-Scrolling Platformers μέχρι και παιχνίδια με Physics… Τίτλοι όπως Candy Crush, Flappy Bird, Angry Bird μέχρι και Plants vs. Zombies είναι λίγα από τα παραδείγματα…

 

Σίγουρα είναι μια πλατφόρμα που λύνει πολλά χέρια και το οποίο έχει φυσικά άμεσο αντίκτυπο στην εξοικονόμηση χρόνου και budget. Το Coconut2D έχει να αντιμετωπίσει το GameMaker της YoYo και το Construct 2 της Scirra, πιστεύω όμως πως η MobileFX θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στους στόχους της και να αναδειχθεί σε μια επικίνδυνα ανταγωνιστική αγορά.

Kickstarter Campaign

Το Coconut2D ψάχνει να μαζέψει μέσα σε 30 ημέρες το ποσό των 50 χιλιάδων Αγγλικών λιρών. Για όσους θέλουν να ασχοληθούν σε επαγγελματικό επίπεδο, αποκτώντας και ενός χρόνου License, θα χρειαστεί να κάνουν Pledge ποσά των 100 λιρών ή άνω. Φυσικά, εάν ενδιαφέρεστε να υποστηρίξετε την προσπάθεια αυτή, μπορείτε να κάνετε pledge με το ελάχιστο διαθέσιμο ποσό της μιας Λίρας (1.2 Ευρώ).

Επίσης μπορείτε να πάρετε μια πλήρη εικόνα στο παρακάτω video.

Τα χρήματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για την MobileFX (ίσως για κάποιους να φανούν πολλά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρό το ποσό… Το να ξεκινήσεις μια Indie επιχείριση στον τομέα του Gaming Industry απαιτεί ένα σεβαστό budget με το οποίο θα καλύψεις τις ανάγκες μιας ομάδας, τις άδειες για τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται, το νοίκι του γραφείου και πολλά άλλα) γιατί θα τους δοθεί η δυνατότητα διατήρησής τους για τους επόμενους μήνες, μέχρι το project τους να ολοκληρωθεί και να είναι σε θέση να είναι αυτάρκης.

Υπάρχουν αρκετά σκέλη που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα πριν καταστεί το Project έτοιμο και φυσικά χρειάζεται να περάσει από την διαδηκασία διόρθωσεις διαφόρων Bugs. Προσωπικά ελπίζω να μπορέσουμε να δούμε στο μέλλον κάποιο Technical Preview, με το οποίο θα μπορούμε να δώσουμε επιπλέον και κάποιο εποικοδομητικό Feedback.

Η MobileFX έθεσε και διάφορα Stretch Goals, σε περίπτωση που ξεπεράσουν το ζητούμενο ποσό. Sprite Editor, υποστήριξη για MAC/Linux, «δωρεάν Licenses για όλους;;» και άλλα πολλά είναι μερικά από τους υποσχόμενους extra στόχους του project στο Kickstarter.

Το Alt-Tab εύχεται καλή επιτυχία στο Coconut2D και σε ακόμα μεγαλύτερα Milestone της MobileFX στον χώρο του Gaming Industry.