Μια φορά στο τόσο μας δημιουργείται η ανάγκη να ασχοληθούμε με πιο μικρά παιχνίδια, με τίτλους που δεν απαιτούν πολύ σκέψη ή δεν θα μας εντυπωσιάσουν πάντα με τα αληθοφανή γραφικά τους. Έτσι, όταν είδαμε την κυκλοφορία του Claybook, ενός νέου Puzzle Platformer από την Second Order, το παιδί μέσα μας φώναζε πως έπρεπε να το δοκιμάσουμε. Εξάλλου, πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε παίξει με πλαστελίνη κατά την διάρκεια των παιδικών μας χρόνων, οπότε το γεγονός ότι το άλλοτε αγαπημένο μας παιχνίδι ψηφιοποιήθηκε δεν μας άφησε αδιάφορους.

Το Claybook είναι ένα μοναδικό παιχνίδι σε έναν κόσμο που τα πάντα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από πηλό. Κάθε ίντσα του περιβάλλοντος μπορεί να μορφοποιηθεί. Τα πάντα έχουν πάνω από ένα εξωτερικό κέλυφος το οποίο μπορεί να αλλάξει και να διαμορφωθεί κατάλληλα. Ο πηλός μπορεί να είναι υγρός ή στερεός και μπορεί να παραμορφωθεί και να καταστραφεί.

Στο παιχνίδι, αναλαμβάνουμε τον ρόλο μικρών παιδιών που φέρνουν το Claybook στη ζωή. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου μας προκαλεί με μοναδικά εμπόδια και γρίφους. Κάθε σχήμα που θα κάνυομε έχει τα πλεονεκτήματά του και τις αδυναμίες του, ενώ μερικά έχουν ακόμη και ειδικές ικανότητες ή ιδιαιτερότητες.

Το Claybook, όπως δηλώνει και το όνομα, είναι ένα βιβλίο γεμάτο δημιουργίες από πηλό. Τα πάντα μέσα σε αυτό έρχονται στην ζωή με σκοπό να δοκιμάσουν τις ικανότητες των παιδιών-κατόχων τους. Υπάρχουν πέντε διαφορετικά βιβλία, με τέσσερις κόσμους στο καθένα, άρα καλούμαστε να ολοκληρώσουμε 20 μοναδικά επίπεδα. Μας δίνεται και η επιλογή να δημιουργήσουμε τους δικούς μας τόπους και να τους μοιραστούμε με άλλους παίκτες του κόσμου αλλά το κυριότερο κομμάτι έχει να κάνει με τους ήδη υπάρχοντες.

Όσο χρησιμοποιούμε το σχήμα μας για να περιηγηθούμε στον κόσμο, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις ιδιότητες του πηλού. Η υγρασία και η μορφολογία του επιπέδου παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση και την περιπλάνηση. Ο πηλός μας είναι ικανός να αλλάξει την μορφή του εδάφους και των γύρω εμποδίων ενώ το νερό του αφαιρεί όγκο και αλλοιώνει την μορφή του. Για παράδειγμα, υπάρχουν σημεία με μικρές εισόδους και εξόδους μπροστά από τις οποίες θα πρέπει να σκάψουμε για να τις μεγαλώσουμε.

Μπορούμε να αλλάξουμε σχήμα σε αυτό της σφαίρας, του κύβου, του κυλίνδρου και του δίσκου, με ορισμένα ‘ειδικά’ σχήματα που έχουν μοναδικές ικανότητες. Αυτά περιλαμβάνουν σχήματα όπως ένα κανόνι, το οποίο μπορεί να πυροβολήσει νερό, και ένα μαγνήτη, που μπορεί να προσελκύσει τη υγρασία ώστε να μετατραπεί σε μπαλόνι και να αιωρηθεί στον χώρο. Δυστυχώς, αυτά δεν είναι συχνά διαθέσιμα, και όταν είναι γίνονται για συγκεκριμένο λόγο. Όσο για τα επίπεδα, ο σχεδιασμός τους είναι αρκετά ικανοποιητικός αλλά η διάρκειά τους μου θύμισε παιχνίδια κινητών. Αυτό σημαίνει πως παρά την γοητεία τους, τα επίπεδα είναι σύντομα και με λίγη σκέψη ολοκληρώνονται και αρκετά εύκολα.

Το Claybook απευθύνεται κυρίως σε μικρά παιδιά, αλλά και όσους θέλουν κάτι ιδιαίτερο στην συλλογή τους. Όσο προχωράμε και ολοκληρώνουμε βιβλία δεν αποκλείεται να δούμε το επίπεδο δυσκολίας να ανεβαίνει. Στην πλειοψηφία τους οι αποστολές είναι απλές, και επαναλαμβανόμενες, με κάποιες από αυτές να προσθέτουν μερικούς νέους μηχανισμούς.

Για άλλη μια φορά, αυτό που τράβηξε την προσοχή μας ήταν το στυλ του παιχνιδιού και των γραφικών του. Τα πάντα, από τα μοντέλα των παιδιών μέχρι και τις πήλινες κατασκευές, είναι φωτεινά, πολύχρωμα και έχουν μια ρεαλιστικά μορφή. Ο κόσμος σχηματίζεται όπως θα γινόταν και στην πραγματική ζωή και μας αποσπά από την μονοτονία των γρίφων και της μουσικής που τα συνοδεύει.

Για να παίξουμε το Claybook δεν θα χρειαστούμε κάποιο δυνατό σύστημα. H απόδοσή του βασίζεται στις κάρτες γραφικών μας καθώς θα χρειαστούμε μια NVIDIA GTX 750 ή AMD R7 260 με 4GB μνήμης RAM. Όσο παίζαμε στον υπολογιστή μας δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα καρέ παρέμεναν σταθερά στα 60fps, δεν εντοπίσαμε κολλήματα, και το Level Creator ήταν όσο σταθερό θα θέλαμε παρά τον αριθμό των αντικειμένων στην οθόνη.

Σε γενικές γραμμές, το Claybook είναι ένα απλό παιχνίδι που δεν θα μας προσφέρει πάνω από 5-6 ώρες διασκέδασης. Ίσως το Level Editor καταφέρει να βγάλει προς τα έξω την δημιουργική μας πλευρά αλλά μέχρι εκεί. H τιμή του είναι αρκετά τσιμπημένη για όσα προσφέρει οπότε θα ήταν καλύτερο να περιμένετε κάποια έκπτωση πριν προχωρήσετε σε αγορά, εκτός και αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο σε κάποιον μικρό σας φίλο – ή ακόμα και στο παιδί σας.

Το Claybook είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 12,49€.

Claybook - Review
GAMEPLAY7
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ6
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ7.5
7Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0