Υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα αυτό. Χρησιμοποιώντας διαφόρων ειδών Task Killers ή RAM Boosters (τα οποία τερματίζουν διεργασίες για να ελευθερωθεί RAM) κάνετε «κακό» στις Android συσκευές σας.

Για να καταλάβουμε τον λόγο, πρέπει να ξέρουμε πως δουλεύει η RAM. Η RAM ή αλλιώς μνήμη τυχαίας προσπέλασης, είναι απίστευτα γρήγορη και κρατάει πληροφορίες προσωρινά σε περίπτωση που χρειαστούμε αυτές τις πληροφορίες ξανά.

Αρχικά πολλοί θα πουν «και γιατί όχι; Όσο περισσότερη RAM έχω ελεύθερη τόσο το καλύτερο». Δεν είναι όμως έτσι.

Στα Windows, ναι, χρειαζόμαστε ελεύθερη RAM έτσι ώστε τα προγράμματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε περίπτωση που γεμίσει η RAM τα Windows αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τον σκληρό μας δίσκο σαν «Virtual RAM» (εικονική μνήμη) κάτι το οποίο θα ρίξει την απόδοση του συστήματός μας. Το θέμα είναι πως οι RAM είναι περίπου 1000 φορές γρηγορότερες από τους σημερινούς SSD, πόσο μάλλον από τους παλαιούς μηχανικούς σκληρούς δίσκους.

ΌΛΑ αυτά που είπαμε παραπάνω για τα Windows, ΔΕΝ ισχύουν για τα Android.

Το Android έχει έμφυτο, έναν διαχειριστή, για να αναθέτει την RAM σε εφαρμογές, και να σιγουρεύεται ότι αξιοποιούνται βέλτιστα. Στην πραγματικότητα το Android, προσπαθεί να φορτώσει εφαρμογές στην μνήμη RAM για καλύτερη επίδοση. Διότι, όπως είπαμε πριν η RAM είναι γρήγορη, και στις κινητές συσκευές μας κάθε κλάσμα του δευτερόλεπτου μετράει έτσι ώστε να έχει ο χρήστης μια ομαλή χρήση. Οπότε το να έχουμε εφαρμογές στην RAM είναι κάλο.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να σας φαίνεται ότι τα Task Killer ή RAM Boosters δεν είναι ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Δυστυχώς όμως έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην Android συσκευή μας.

Όταν «καθαρίζουμε» την RAM με τέτοιου είδους εφαρμογές, αυτό που θα κάνει από μόνο του το Android είναι να τα φορτώσει και πάλι στην μνήμη. Για να γίνει αυτό πρέπει να ανοίξει ένα μέρος των εφαρμογών, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανηθούν πολλοί κύκλοι της CPU ώστε να φορτωθεί στην μνήμη RAM κομμάτι της εφαρμογής. Επίσης για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρόσβαση στην εσωτερική μνήμη του τηλεφώνου (θυμηθείτε ότι είναι αργή). Και όλα αυτά εν κατακλείδι, έχουν αντίκτυπο στην μπαταρία και στην ομαλότητα χρήσης.

Όχι η μπαταρία σας δεν αδειάζει επειδή «ανοίγουν πολλές εφαρμογές μόνες τους», αλλά επειδή όταν τις κλείνετε αυτές πρέπει να ανοίγουν ξανά και ξανά.

Δοκιμάστε αυτό. Βγάλτε ότι εφαρμογή σας «βελτιστοποιεί» την RAM, αφήστε τις εφαρμογές στην μνήμη και θα δείτε βελτίωση και στην απόδοση αλλά και στην μπαταρία της Android συσκευής σας.