Η AMD ψάχνοντας τρόπους να μπορέσει να ξαναδεί στα ίσια την Intel στον χώρο των CPUs, σκέφτεται τον διαχωρισμό της σε δύο διαφορετικές εταιρείες, των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά σε όλους.

Η AMD το 2006 αγόρασε την ATI με σκοπό να επεκταθεί και στον χώρο των GPUs και πράγματι από τότε μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί αρκετά με αποτέλεσμα να κερδίζει την εμπιστοσύνη πελατών αλλά και εταιριών. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η AMD είναι η εταιρία που προμηθεύει με κάρτες γραφικών την Sony και την Microsoft για τις κονσόλες τους (PS4 και XBOX ΟΝΕ). Παρόλα αυτά, η AMD τελευταία ακολουθεί μια καθοδική πορεία στις αγορές. «Όταν μια εταιρία ασχολείται με την τεχνολογία η λέξη κλειδί είναι: καινοτομίες, όχι rebrands». Έτσι η AMD τα τελευταία χρόνια ακολουθούσε την «ασφαλή οδό», βγάζοντας στην σειρά των CPU και συγκεκριμένα στην FX είτε manufactory overclocked επεξεργαστές (FX8310 και FX8370) είτε επεξεργαστές με μικρότερη κατανάλωση (FX8320E και FX8370E) όλοι βασισμένοι στους αρχικούς FX 8320 και 8350.

Την ίδια οδό ακολούθησε και στις κάρτες γραφικών, με την R7 260X να είναι το rebrand της Radeon 7790, η R9 270X να είναι το rebrand της Radeon 7870 και τέλος η R9 280X να είναι της Radeon 7970.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι πωλήσεις να πέφτουν κατακόρυφα και οι υποστηρικτές της AMD να είναι δυσαρεστημένοι. Μάλιστα, τα έσοδα της AMD τους πρώτους 4 μήνες του 2015 έπεσαν κατά 1.03 δισεκατομμύρια δολάρια (ναι καλά ακούσατε). Αγκάθι μάλιστα για την AMD ήταν και η μη εξαγωγή GPU που θα είχαν ως στόχο διαφορετικούς καταναλωτές/κοινό από αυτό των Gamers όπως κάνει η NVIDIA με τις σειρές Quadro και Tesla. Αυτή η κατάσταση καθιστά όλο και πιο πιθανό τον χωρισμό των δύο εταιριών (AMD και ATI) όπως ήταν πριν συνεργαστούν, με την πρώτη να ασχολείται με την δημιουργία καινούργιων επεξεργαστών και την δεύτερη καινούργια chipsets για τις κάρτες γραφικών.