H παιδική μας ηλικία χαρακτηρίζεται από ιστορικά παιχνίδια που λίγο – πολύ θυμόμαστε όλοι. Ένα από αυτά τα παιχνίδια είναι το Bubble Bobble της Taito που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 και αποτέλεσε έναν βασικό τίτλο για τα arcades της εποχής. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο και χαριτωμένο παιχνίδι που για πολλούς θεωρείται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της εποχής. Σαν σειρά κατάφερε να βγάλει και ορισμένα sequels όπως το Rainbow Islands και Parasol Stars που επέτρεψαν στους πρωταγωνιστές να διατηρήσουν την ανθρώπινη μορφή τους υιοθετώντας όμως την ίδια φόρμουλα. Έτσι, μετά από περίπου 30 χρόνια ησυχίας, η Taito επιστρέφει με το νέο Bubble Bobble 4 που διατηρεί τα στοιχεία του παρελθόντος με νέα γραφικά σε νέες πλατφόρμες.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά απλή. Ο ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Bub, βρίσκεται στο κρεβάτι του και κοιμάται ειρηνικά. Μαζί του είναι και ο ανταγωνιστής τους Bonner. Εκεί που κοιμούνται λοιπόν, δέχονται μια μαγική επίθεση και μεταμορφώνονται για ακόμα μια φορά στους παλιούς ερπετικούς εαυτούς τους ξεκινώντας έτσι τα γεγονότα του παιχνιδιού. 

Για όσους έχουν παίξει ένα παιχνίδι της σειράς, τότε είναι γνωστό το περιεχόμενο και το gameplay του. Μιλάμε για ένα arcade game που χωρίζεται από επίπεδα και έναν συγκεκριμένο στόχο. Οι παίκτες καλούνται να ολοκληρώσουν πάνω από 100 επίπεδα μόνοι τους ή με έναν φίλο τους. Κάθε επίπεδο έχει εχθρούς που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και collectibles για να συλλέξουμε. Για να νικήσουμε και να σκοτώσουμε τους εχθρούς μας ρίχνουμε φούσκες από το στόμα μας που μας επιτρέπουν είτε να εκγλωβίσουμε τους εχθρούς μας είτε να φτάσουμε υψηλότερες πλατφόρμες μέσα στην πίστα. 

Εγκλωβίζοντας τους εχθρούς μας, μας δίνεται η ευκαιρία να σκοτώσουμε τους εχθρούς μας με το να σκάσουμε την φούσκα στην οποία είναι εγκλωβισμένοι. Αφού σκοτώσουμε όλους τους εχθρούς μέσα στο επίπεδο ξεκινάμε να μαζεύουμε φρούτα που προσθέτουν πόντους στο συνολικό μας σκορ. Σε αυτό βοηθάνε και οι αλυσιδωτές επιθέσεις ή το αλυσιδωτό pop των εχθρών μας. Κάθε κόσμος που υπάρχει διακρίνεται από ένα συγκεκριμένο θέμα και ένα συγκεκριμένο αριθμό επιπέδων. Στο τέλος του εκάστοτε κόσμου συναντάμε ένα αφεντικό που έχει συγκεκριμένες αδυναμίες και επιθέσεις. 

Τα πρώτα επίπεδα λειτουργούν ως τα μαθήματα που θα χρειαστούμε για να ξανασυνηθίσουμε τις ιδιαιτερότητες του gameplay. Όπως είπαμε, η λογική περιορίζεται στο “αντιμετώπισε τους εχθρούς, καθάρισε την πίστα και μάζεψε τα φρούτα που εμφανίζονται”. Επιπλέον, υπάρχουν και τα γράμματα E-X-T-E-N-D τα οποία είναι απλωμένα στα επίπεδα του κάθε κόσμου και μας δίνουν μια ζωή καθώς και upgrades για τις μαγικές ικανότητες που μας δίνονται μετά από κάθε μάχη με αφεντικά. Οι δυνάμεις αυτές ποικίλουν από κεραυνούς μέσα στις φούσκες – κεραυνούς που μπροούν να καθαρίσουν μια σειρά με εχθρούς – ή βόμβες που μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμες σε πιο πολύπλοκα επίπεδα.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς, το Bubble Bobble 4 περιλαμβάνει την δυνατότητα προσθήκης άλλων τριών παικτών. Όσο περισσότερα άτομα βρίσκονται στην οθόνη τόσο μεγαλύτερο χάος δημιουργείται αλλά αυξάνονται και οι περιπτώσεις επιτυχίας μιας και αν μας χτυπήσει ένας εχθρός έστω και μια φορά, περικυκλωνόμαστε από μια φούσκα με αποτέλεσμα ένας συμμαχός μας να πρέπει να μας βοηθήσει. Αλλά θα πρέπει να κατευθύνουμε τους φίλους μας καθώς δεν είναι τόσο εύκολο να σκάσει η φούσκα (θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα αγκάθια του ερπετικού εαυτού μας για να σκάσουνε το περίβλημα μας). 

Παρά την δυσκολία και το skill gap ορισμένων επιπέδων, το παιχνίδι επιβραβεύει την καλή προσπάθεια ενώ άλλες φορές, αν δούμε πως δυσκολευόμαστε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να επιχειρήσουμε το επίπεδο με ενεργή την αθανασία ως βοήθεια. Έτσι, όλοι οι παίκτες κάθε ηλικίας θα μπορούν να διασκεδάσουν με τον τίτλο και να τον προχωρήσουν όσο θέλουν χωρίς περιορισμούς. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι που προορίζεται για την παρέα ή την οικογένειά μας. To Bubble Bobble 4 υστερεί από Competitive (VS) modes. Για ένα παιχνίδι που προορίζεται για πολλούς παίκτες θα θέλαμε να δούμε κάποιο Score attack mode για εκείνους που νιώθουν πιο απαιτητικοί.

Είπαμε πως το BB4 είναι ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε με σκοπό να κυκλοφορήσει σε πιο σύγχρονα συστήματα. Αυτό φαίνεται στα γοητευτικά και πιο “δουλεμένα” γραφικά του. Οι παλαιότεροι τίτλοι ήταν 2D arcade Platformers με αυτό να αλλαζει στο σήμερα. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και των εχθρών μας είναι τρισδιάστατα και πιο σφαιρικά σαν πολύγονα, αλλά διατηρούν το 2D στοιχείο του gameplay. Ευτυχώς, η γοητεία των γραφικών συνοδεύεται από τα χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτι και ηχητικά εφέ που σημαδέψανε την σειρά. Η απλότητα των γραφικών αποτυπώνεται και στην απόδοση με τα καρέ να παραμένουν σταθερά και το gameplay να κυλάει φυσιολογικά χωρίς προβλήματα.

Μια ευχάριστη έκπληξη στο παιχνίδι είναι πως συμπεριλαμβάνει και την arcade έκδοση του πρώτου παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι προσβάσιμο μέσω ενός Arcade cab που βρίσκεται στο δωμάτιο του πρωταγωνιστή ή πιο συγκεκριμένα στο World Map. Εδώ επιβεβαιώνεται το γεγονός των 100 επιπέδων μιας και το βασικό παιχνίδι έχει συνολικά 50 επίπεδα με τα υπόλοιπα 50 να εντοπίζονται στον επιπρόσθετο τίτλο.

Σε γενικές γραμμές, το Bubble Bobble 4 Friends είναι το απόλυτο ταξίδι νοσταλγίας στην σειρά. Είναι ευχάριστο, διασκεδαστικό και οι κλασικοί ήχοι του σε συνδυασμό με το γνώριμο gameplay και τους αγαπημένους μας χαρακτήρες στην νέα εποχή – με εξίσου νέα εμφάνιση – θα αποτελέσουν τους λόγους για να ξαναπαίξουμε ένα τέτοιο παιχνίδι. Είναι ένας από τους καλύτερους co-op τίτλους μιας και μπορούμε με ευκολία να μάθουμε τους μηχανισμούς του και να διασκεδάσουμε λόγω του arcade feeling που προσφέρει.

Το Bubble Bobble 4 Friends είναι διαθέσιμο στο Σ

Bubble Bobble 4 Friends - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ8
ΗΧΟΣ/ΜΟΥΣΙΚΗ7.5
8Φουσκωτό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

About The Author

Με τα βιντεοπαιχνίδια να του κρατάνε συντροφιά από μικρή ηλικία αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπυ του σε κάτι πιο δημιουργικό. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και ταξίδια. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts