Ποτέ δεν ήμουν φαν των ρομπότ. Ακόμα και σήμερα, δύσκολα κάποιο εγχείρημα, εφεύρεση ή προϊόν ψυχαγωγίας θα μου αλλάξει γνώμη. Δεν αντιλέγω πως ταινίες όπως το Pacific Rim, σειρές όπως το Tengen Toppa Gurren Lagann και ορισμένα βιντεοπαιχνίδια μου πρόσφεραν αρκετές ώρες ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αλλά με μεγάλη δυσκολία. Στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών βέβαια, το γεγονός να μην μου αρέσει κάτι είναι πιο αραιό μιας και ποιος δεν θα ήθελε να έχει υπό τον έλεγχό του κάποιο τεράστιο μηχάνημα και να περπατάει μέσα από εκρήξεις σαν πρωταγωνιστής σε ταινία του Michael Bay.

Και αφού σας κούρασα με την εισαγωγή, ας μιλήσουμε τώρα για το κεντρικό θέμα αυτού του άρθρου που “ακούει” στο όνομα BattleTech. Το BattleTech θεωρείται μια από τις πιο παλιές σειρές στον τομέα του gaming, είτε μιλάμε για βιντεοπαιχνίδια είτε μιλάμε για επιτραπέζια παιχνίδια. Ως RPG, πολλοί παίκτες του κόσμου έχουν αναλάβει τον ρόλο κάποιου πιλότου σε έναν αιώνα ανάπτυξης για την Γη και το διάστημα. Τίτλοι όπως τα MechWarrior Online και MechAssault έχουν μεταφέρει το σύμπαν του BattleTech στο First-person Shooting είδος, αλλά κανένα δεν μας πρόσφερε την RPG εμπειρία που θα επιθυμούσαμε Το πιο πρόσφατο παιχνίδι της Harebrained Schemes έρχεται να το αλλάξει αυτό.

To BattleTech 2018 – όπως το ονομάζω για λόγους ευκολίας – είναι ένα Turn-based/Tactical RPG που δίνει βάση στην διήγηση. Λαμβάνει χώρα το έτος 3025 μετά τους Succession Wars, μια περίοδο όπου οι δυνατότερες οικογένειες του διαστήματος χρησιμοποίησαν μια πληθώρα γιγαντιαίων μαχητικών οχημάτων με το όνομα “Battlemechs”, τα οποία οδηγούσαν αντίστοιχα οι MechWarriors. Σκοπός του πολέμου ήταν η κατάκτηση και ο έλεγχος της Εσωτερικής Σφαίρας (Inner Sphere). Η μάχη κράτησε για πάρα πολλά χρόνια και ήταν τόσο έντονη που προκάλεσε τεχνολογική οπισθοδρόμηση με τον αριθμό των εναπομείναντων Mech να δίνουν αξία στις οικογένειες. Έτσι, σαν παίκτες καλούμαστε να πιλοτάρουμε ένα από αυτά τα οχήματα κάτω από την σημαία ενός εκ των οίκων.

Αφού επιλέξουμε έναν από τους οίκους, δημιουργήσουμε το πορτραίτο του χαρακτήρα μας, και παραμετροποιήσουμε το όχημά μας, μαθαίνουμε πως το Inner Sphere αποτελεί μια περιοχή στον χάρτη του διαστήματος που εκτείνεται από 400 μέχρι και 600 έτη φωτός μακριά από την Γη προς κάθε κατεύθυνση. Είναι χωρισμένο ανάμεσα σε πέντε μεγάλους οίκους και τέσσερα μικρότερα κρατίδια. Τα μεγαλύτερα κρατίδια έχουν ως βάση την Γη και εκτείνονται προς την αντίστοιχη άκρη του διαστήματος, στα πλαίσια της μεγάλης Περιφέρειας. Εμείς θα βρεθούμε στα σύνορα του Aurigan Reach. Η Aurigan Reach κυβερνάται από την Aurigan Coalition, έναν συνασπισμό που δημιουργήθηκε από διάφορα ανεξάρτητα συστήματα – που για ακόμα μια φορά διαχειρίζονται μεγάλοι οίκοι – σύμφωνα με το φεουδαρχικό σύστημα του Inner Sphere.

Παλεύουμε για τρεις μεγάλες αξίες: δύναμη, πλούτο ή δόξα. Την απόφαση για ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε την λαμβάνουμε εμείς, και το πλήρωμά μας θα μας ακολουθήσει πιστά και θα μας βοηθήσει για να επιτύχουμε. Κατά την διάρκεια της οδύσσειάς μας, οι σύμμαχοι, τα μέλη μας αλλά και οι εχθροί μας θα μας προσφέρουν διάφορους διαλόγους που θα μας παρασύρουν σιγά-σιγά πιο βαθιά μέσα στην διήγηση. Κάθε χαρακτήρας έχει την δική του προσωπικότητα, γεγονός που τους κάνει να ξεχωρίζουν, παρόλο που η διήγηση δεν μας δίνει το κάτι παραπάνω. Ίσως να μην εξιστορεί κάποια τρομερή υπόθεση, είναι αρκετή όμως για να μας βάλει στο κλίμα και να δικαιολογήσει την εξέλιξή μας στο διάστημα.

Το “ζουμί” του BattleTech βρίσκεται στις μάχες. Το Turn-based σύστημα μάχης δανείζεται πολλά καλά στοιχεία από παιχνίδια όπως το XCOM 2 όπως μηχανισμούς κάλυψης και τοποθέτησης μονάδων, με την μόνη διαφορά ότι η κίνησή μας δεν περιορίζεται σε τετραγωνικά μονοπάτια αλλά σε πιο ελεύθερες διαδρομές. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο επίσης, είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, τα οχήματά μας μπορεί να υπερθερμανθούν οπότε μια βουτιά σε μια λακούβα με νερό ή μια λίμνη είναι ότι πρέπει για να επιστρέψουμε σε φυσιολογική θερμοκρασία, ενώ αν χωθούμε μέσα σε ένα δάσος τα δέντρα θα μας προστατεύσουν από τα πυρά. Από την άλλη, αν τρέχουμε από σημείο σε σημείο μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε αντίπαλες επιθέσεις.

Αν και στην θεωρία ακούγονται πολύπλοκοι, οι μηχανισμοί αυτοί είναι πιο κατανοητοί και προσφέρουν διάφορους τρόπους προσέγγισης των εχθρών μας. Το οπλοστάσιο του Mech μας ξεκλειδώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά και παραμέτρους. Στο melee – που χρησιμοποιεί τις ικανότητες του πιλότου και παραμερίζει τα Evasion και Guard Buffs – δίνει λύσεις εκεί όπου ένα Ranged Mech υστερεί, δηλαδή σε μάχες σώμα-με-σώμα. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε ανάμεσα από δεκάδες Loadouts για να βρούμε ποιο είναι εκείνο που θα μας βολέψει στο μεγαλύτερο ποσοστό των σεναρίων.

To σύστημα μάχης είναι και το καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχει και το κομμάτι της διαχείρισης. Σε αυτή την περίπτωση καλούμαστε να διαχειριστούμε την ομάδα μας, χρησιμοποιώντας λεφτά που βγάλαμε μέσω των αποστολών ώστε να πληρώσουμε τις αναβαθμίσεις και την επεξεργασία των οχημάτων μας. Σαν μηχανισμός δεν έχει πολύ βάθος όπως έχουμε σε ορισμένα JRPG, έχει όμως όλα όσα χρειάζονται για να μας δίνονται διαφορετικές στρατηγικές επιλογές για την ώρα της κρίσης.

Όσον αφορά το τεχνικό και γραφικό κομμάτι, η γνώμη πολλών διαφέρει. Προσωπικά, καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay μου δεν αντιμετώπισε κάποιο “τρανταχτό” πρόβλημα στην απόδοση παρόλο που είχα τα γραφικά ρυθμισμένα στο μέγιστο. Μερικές φορές είχα το αναμενώμενο Crash ή τις πτώσεις στα καρέ αλλά συνηθίζω να έχω ανοιχτό το Chrome με YouTube να παίζει στο παρασκήνιο – οπότε και η μνήμη μου περιορίζεται κατά πολύ. Με μια μικρή έρευνα βέβαια, διαπίστωσα πως πολλοί παίκτες αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα όσον αφορά την απόδοση καθώς υπήρχαν αναφορές για πολλά crashes, πτώσεις στα καρέ και ανεξήγητα κολλήματα. Η Harebrained Schemes βέβαια, συνεχίζει μέχρι και σήμερα τις ενημερώσεις προκειμένου να επιδιορθώσει την πληθώρα των bugs που έχουν αναγνωριστεί, και να κάνει το παιχνίδι πιο αποδοτικό.

Το BattleTech 2018 είναι ένα από τα επιτυχημένα Kickstarter Projects. Η Harebrained Schemes κατάφερε να πάρει ένα franchise και να το “απεγκλωβίσει” από τα δεσμά των FPS. Ωστόσο, μερικές ατέλειες στο gameplay και στους online αγώνες, καθώς και η πιθανότητα τεχνικών προβλημάτων ίσως διώξει αρκετούς από εμάς από μελλοντικούς αγώνες. Θεωρώ πως αξίζει μια ματιά ειδικά από τους φίλους της σειράς και από όσους αρέσκονται σε Turn-based/Tactical RPGs.

Μπορείτε να βρείτε τον νέο τίτλο της Harebrained Schemes στο Steam, στην τιμή των 39,99€.

Ευχαριστούμε την Paradox Interactive για την παραχώρηση του Review Code.

BattleTech - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ6.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
7Αρκετά Καλό
Reader Rating: (1 Vote)
8.3