Attack on Titan 2: Final Battle | Review [Restored]

Last updated:

Τιτάνες απειλούν την ζωή μας. Μπορεί να μην είναι μεγαλόσωμα θηρία που με μια μπουκιά μας έχουν αφαιρέσει την ζωή ή που με μια κλωτσιά μπορούν να αφανίσουν ολόκληρες πόλεις, έρχονται όμως με διαφορετική μορφή. Το χρήμα, οι δυσκολίες της καθημερινότητας και οι δοκιμασίες της ζωής, μπορούν να θεωρηθούν “τιτάνες” με τον τρόπο τους. Τι θα κάναμε όμως, αν ζούσαμε υπό τον ζυγό τέτοιων θηρίων και ο μόνος τρόπος για να τα αντιμετωπίσουμε ήταν ένα περίεργο κατασκεύασμα με προωθητήρες και σπαθιά; Αυτό το πρόβλημα έρχεται να απαντήσει η φαντασία ενός Ιάπωνα Mangaka μέσω ενός πασίγνωστου έργου του που έχει γεννήσει τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες, manga και βιντεοπαιχνίδια.

Το Attack on Titan είναι μια πασίγνωστη σειρά που διηγείται την παραπάνω ιστορία. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τεράστια ανθρωπόμορφα πλάσματα, τους Τιτάνες. Για να προστατευτούν οι μόνοι επιζήσαντες, έχουν δημιουργηθεί τρία μεγάλα τείχη που διατηρούν ειρηνική την ζωή των κατοίκων τους. Έξω από τα τείχη ο κίνδυνος παραμονεύει διαρκώς με αποτέλεσμα ένα ειδικό στράτευμα να έχει αναλάβει την προστασία από τους τιτάνες, την έρευνά για τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητές τους, και την εξερεύνηση της γης πέρα από τα τείχη. Η ιστορία αυτή εξιστορρείται με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους όπως αυτών των anime και των manga, με την Koei Tecmo να έχει αναλάβει την ψηφιοποίησή τους σε βιντεοπαιχνίδια για κονσόλες και υπολογιστές. Η επιτυχία του Wings of Freedom οδήγησε την εταιρεία στην ανάπτυξη και κυκλοφορία του δεύτερου τίτλου που ίσως να είναι και ο καλύτερος PC τίτλος της εταιρείας μέχρι σήμερα.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται εδώ και εκατό χρόνια κάτω από των τρόμο των τιτάνων, τεράστιων ανθρωπόμορφων τεράτων που μπορούν με ευκολία να εξαφανίσουν χωριά και ανθρώπους με ένα τους μόνο βήμα. Λόγω αυτής της απειλής, οι άνθρωποι που επιβίωσαν από τις επιδρομές τους έχτισαν τρία ψηλά τείχη – Wall Maria, Wall Rose, Wall Sheena – για να προστατευθούν από μελλοντικές εισβολές. Αυτός είναι ο πρώτος μηχανισμός άμυνας. Ο στρατός αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη αντίστασης της ανθρωπότητας και την ελπίδα ότι κάποια μέρα όλοι οι άνθρωποι θα ελευθερωθούν. Η δύναμη αυτή χωρίζεται σε τρία κύρια στρατεύματα: το Survey Corps που είναι το στράτευμα που πολεμά κατά μέτωπον τους τιτάνες, την Military Police Brigade που προστατεύει τον Βασιλιά και εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών μέσα από τα τείχη και τους Garrison που είναι η φρουρά του τείχους.

Το Attack on Titan 2 ξεκινάει την ιστορία από την πρώτη περίοδο του anime και συνεχίζει με την δεύτερη και μερικά κομμάτια από την επερχόμενη τρίτη περίοδο. Αυτή την φορά, θα δούμε τα γεγονότα να ξετυλίγονται από τα μάτια ενός μοναδικού χαρακτήρα που τον φτιάχνουμε εμείς. Η ιαπωνική εταιρεία κατόρθωσε να συνδυάσει αυτό το “τρίτο πρόσωπο” με τις ζωές των πρωταγωνιστών συνδέοντάς τους με έναν κοινό στόχο, τον αφανισμό των τιτάνων. Ο πρωταγωνιστής της ιστορία χάνει τους γονείς του από την επίθεση του Armored Titan και κατεφεύγει στα πλοία μετακίνησης. Εκεί θα δει τους Eren, Mikasa και Armin να ορκίζονται εκδίκηση με αποτέλεσμα να τους ακολουθεί πιστά σε όλα τα βήματα της ζωής τους καταλήγοντας και αυτός/η στο Military Training Division. Μετά από τα χρόνια εκπαίδευσης, έφτασε η στιγμή να ανακοινωθούν οι πρώτοι 10 μαθητές που θα έχουν το προνόμιο να διαλέξουν το στράτευμα που επιθυμούν. Ευτυχώς, ο χαρακτήρας μας δεν είναι ένας από αυτούς διατηρώντας την “canon” εκδοχή της ιστορίας. Στην ουσία είναι σαν να παίζουμε στην ζωή ενός τυπικού στρατιώτη που παίζει όμως μεγάλο ρόλο στην έκβαση της ιστορίας και των γεγονότων γενικότερα.

Το Gameplay παραμένει ίδιο με εκείνο του Wings of Freedom αλλά δέχεται αρκετές βελτιώσεις που αφορούν το σύστημα μάχης, τα RPG στοιχεία, και το User Inteface που στο παρελθόν ήταν πιο “χοντροκομμένο” απ’όσο θα θέλαμε. H  περιπλάνηση του ήρωά μας γίνεται μέσω του 3D Maneuver Gear, ενός μηχανισμού που επιτρέπει την εύκολη άνοδο σε κτήρια, βράχους ή δέντρα αλλά και την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε μικρό χρόνο. Ο μηχανισμός αποτελείται από προωθητήρες, σύρματα και θήκες για τα ξίφη μας. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το αέριο του προωθητήρα μπορεί να τελειώσει μετά από πολύ χρήση και τα σπαθιά να σπάσουν με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλλαγή. Εδώ παρατηρείται η πρώτη αλλαγή μιας και οι εφοδιαστές που είχαμε στο παρελθόν αλλάζουν και στην θέση τους έρχονται ψηλά κτήρια που μπορούμε να τα τοποθετήσουμε κατά την διάρκεια μιας μάχης.

Το σύστημα μάχης είναι πραγματικά ικανοποιητικό και βασίζεται για άλλη μια φορά στην κίνηση και το σημάδι. Εκτός από το πόσο διασκεδαστικό είναι να ρίχνεις τον εαυτό σου προς τον ουρανό, η δυσκολία βρίσκεται στο να έχεις συγχρονισμό ματιού και κινήσεων. Αν καταφέρουμε να χτυπήσουμε τον εχθρό μας την κατάλληλη στιγμή θα είμαστε ικανοί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά, ρισκάροντας την αποτυχία με αποτέλεσμα την κατάπωση από τους τιτάνες. Αυτός ο τρόπος μας προκαλεί να σκεφτούμε περισσότερο πριν προβούμε σε επιθέσεις και μας αποτρέπει από το να βουτήξουμε με τα μούτρα ενάντια σε εχθρούς – ειδικά όταν αυτοί είναι πιο δυνατοί από τους απλούς τιτάνες. Όσο προχωράμε όμως και ανεβαίνουμε σε επίπεδο, θα νιώθουμε όλο και πιο δυνατοί και θα διαπιστώσουμε μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το ξεκίνημά μας. Θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέα όπλα και αντικείμενα, θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε καλύτερο και πιο δυνατό εξοπλισμό και να ενισχύσουμε τα υπάρχοντά μας μέσω των αντίστοιχων υλικών.

Το πιο ‘ελκυστικό’ χαρακτηριστικό του Attack On Titan 2 είναι ότι προσπαθεί να διηγηθεί μια διαφορετική ιστορία μέσω διαφορετικών τρόπων. Μπορούμε φυσικά να ζήσουμε τα γεγονότα μέσω Single-player, όμως πλέον δίνεται και η ευκαιρία του Co-op Multiplayer για την ιστορία ή του Versus για να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας ενάντια σε άλλους παίχτες. Ένα από τα PVP-modes είναι το ‘Annihilation’, ένα 4v4 mode όπου οι κανόνες αλλάζουν καθώς η δράση εκτυλλίσεται. Ο βασικός στόχος είναι να συγκεντρώσουμε περισσότερους πόντους από την αντίπαλη ομάδα. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σκοτώσουμε όσους περισσότερους τιτάνες γίνεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα, με τους πόντους να διπλασιάζονται στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Πρόσφατα, και λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του βασικού παιχνιδιού, η Koei Tecmo λάνσαρε το The Final Battle DLC, ένα νέο μεγάλο κομμάτι περιεχομένου που προσθέτει την ιστορία της τρίτης τηλεοπτικής περιόδου της ομώνυμης σειράς καθώς και περισσότερα game modes για να συμμετέχουμε εμείς και οι φίλοι μας. Επιπλέον, στο βασικό gameplay έχουμε και ενισχύσεις στους διάφορους μηχανισμούς όπως την προσθήκη ευκολότερου χειρισμού και την αφαίρεση του αίματος από τα κοψίματα. Ο στόχος στα διάφορα κομμάτια των Τιτάνων απαιτεί πλέον καλύτερη τοποθέτηση καθώς η ύπαρξη ενός στόχαστρου μας βοηθάει να κεντράρουμε και να χτυπήσουμε αποτελεσματικά.

To Attack on Titan 2: The Final Battle επικεντρώνει και στα Character Episodes, μια σειρά από επεισόδια που διηγούνται τα γεγονότα της τρίτης σεζόν με πρωταγωνιστές τους Eren, Mikasa και Levi. Πρόκειται για μια σειρά αποστολών με στόχους και απαιτούμενα που είδαμε και στην σειρά, ενώ εκτός από Τιτάνες θα αντιμετωπίσουμε και ανθρώπους με τα νέα Anti-personnel Guns και Vertical Maneuvering Gears, αλλά και τα Thunder Spears που στην ουσία αποτελούν One-hit KO όπλα.

Μία ακόμα σημαντική προσθήκη είναι και το Territory Recovery Mode που μας τοποθετεί σε δυσκολότερες αποστολές. Σε αυτές διαμορφώνουμε μια ομάδα τεσσάρων ατόμων και καλούμαστε να ελευθερώσουμε περιοχές από την κυριαρχία των Τιτάνων. Φυσικά, ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εξίσου παραμετροποιήσιμος και θα χρειαστεί να μαζέψουμε αρκετούς πόρους και αντικείμενα για να ενισχύσουμε τις επιθετικές τους ικανότητες και την ευελιξία τους.

Η Omega Force έκανε μια πολύ καλή δουλειά όσον αφορά το PC Port – ίσως μιλάμε για το πρώτο παιχνίδι, μετά από καιρό, που έχει πολύ καλή απόδοση. Πριν μπούμε στο παιχνίδι έχουμε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία από ρυθμίσεις γραφικών και απόδοσης. Μπορούμε να αλλάξουμε τα Texture Filters, Textures, Effects και τα Shadows, όπως και τα Light Shafts, Anti-Aliasing, Reflections, Ambient Occlusion, Depth of Field, Motion Blur, Radial Blur, Outline Effects και το Grass. Για τις ανάγκες του παρόντος Review χρησιμοποιήσαμε μια Intel Core i5-4690 με μια κάρτα γραφικών Nvidia GTX 1060 και μια μνήμη RAM της τάξεως των 8GB.

Ευτυχώς, το Attack on Titan 2 δεν απαιτεί “βαρύ” επεξεργαστή, θα χρειαστούμε όμως μια δυνατή κάρτα γραφικών για να διατηρήσουμε τα 60 καρέ σταθερά στις υψηλές ρυθμίσεις. Η GTX 1060 δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα καθόλη την διάρκεια του gameplay, παρά μόνο όταν πολλοί Scouts περικύκλωναν τους Τιτάνες σαν τις μύγες, ή όταν οι εχθροί μας καταστρέφουν τα κτήρια τριγύρω μας. Στην καλή απόδοση βοηθάνε και τα πανέμορφα γραφικά που παραπέμπουν αρκετά στο anime και μας βυθίζουν ακόμα περισσότερο στον σκοτεινό και αφιλόξενο κόσμο. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι καλοφτιαγμένα και ταιριάζουν στο περιβάλλον γύρω μας, η κίνηση φαντάζει φυσική και οι μάχες παραμένουν χαοτικές λόγω των πολλών αντικειμένων και της καταστροφής που μπορούμε να προκαλέσουμε. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ περισσότερα εφέ απ’ότι στο παρελθόν με το αίμα να ρέει άφθονο και να λούζει τον χαρακτήρα μας και την γύρω περιοχή.

Η έκδοση του Nintendo Switch, την οποία είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, είναι εξίσου απολαυστική. Τα γραφικά είναι καθαρά, το περιεχόμενο άφθονο και η απόδοση σταθερή. Δεν έλειπαν πολλά Downgrades σε textures και εφέ, ενώ παρατηρήθηκαν ορισμένα pop-in σε πόλεις και σε Τιτάνες. Παρόλα αυτά, είτε παίζαμε σε portable, είτε σε Docked Mode τα καρέ παρέμεναν σταθερά και η ανάλυση υψηλή.

Σε γενικές γραμμές, το δεύτερο παιχνίδι της σειράς Attack on Titan μας αφήνει ευχαριστημένους. Είναι ένα καλό port που απευθύνεται κυρίως στους φίλους της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς και σε όσους αρέσκονται στα anime games. Η προσθήκη ενός ικανοποιητικού Co-op Multiplayer σε συνδυασμό με το αντίστοιχο PvP-mode θα μας κρατήσουν απασχολημένους λίγες παραπάνω ώρες μετά την βασική ιστορία. Εντυπωσιακές μάχες πιστές στην ένταση της σειράς, πολλές ευπρόσδεκτες βελτιώσεις και προσθήκες, νέο περιεχόμενο και τύποι αποστολών, χτίζουν πάνω στην επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού και μας δίνουν έναν τίτλο που θα δοκιμάσει τις ικανότητες και την πίστη μας στην σειρά.

Από την άλλη, το Final Battle DLC αποτελεί την Definitive έκδοση. Προσθέτει ακόμα παραπάνω περιεχόμενο σε ένα ήδη μεγάλο παιχνίδι, κλείνει “τρύπες” στο σενάριο, και πραγματοποιεί βελτιώσεις και αλλαγές στο βασικό gameplay που θα θέλαμε να δούμε και από την αρχική κυκλοφορία. Προσωπικά, βρήκα έναν παραπάνω λόγο για να παίξω το spin-off της Koei Tecmo καθώς και το Online Multiplayer του φαντάζει καλύτερο από ποτέ.

Attack on Titan 2: Final Battle | Review [Restored]
ΣΥΝΟΨΗ
Σε γενικές γραμμές, το δεύτερο παιχνίδι της σειράς Attack on Titan μας αφήνει ευχαριστημένους. Είναι ένα καλό port που απευθύνεται κυρίως στους φίλους της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς και σε όσους αρέσκονται στα anime games. Η προσθήκη ενός ικανοποιητικού Co-op Multiplayer σε συνδυασμό με το αντίστοιχο PvP-mode θα μας κρατήσουν απασχολημένους λίγες παραπάνω ώρες μετά την βασική ιστορία. Εντυπωσιακές μάχες πιστές στην ένταση της σειράς, πολλές ευπρόσδεκτες βελτιώσεις και προσθήκες, νέο περιεχόμενο και τύποι αποστολών, χτίζουν πάνω στην επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού και μας δίνουν έναν τίτλο που θα δοκιμάσει τις ικανότητες και την πίστη μας στην σειρά.
8
ΒΑΘΜΟΣ