Πάνω από 10 χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή τους σε υπολογιστές και κονσόλες, οι παγκοσμίως γνωστοί γαλάτες Asterix και Obelix επιστρέφουν για άλλη μια φορά προκειμένου να προκαλέσουν χάος στις Ρωμαικές μονάδες που απειλούν την ειρήνη του χωριού τους. Οι γενναίοι γαλάτες που έχουν χαρίσει άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους γυρνάνε στα παλιά λιμέρια με νέα «οχήματα» και εμφάνιση.

Σε μια εποχή που μεγάλες εταιρείες και θρυλικές ομάδες ανάπτυξης επαναφέρουν παλιές επιτυχίες τους σε μορφή Remaster ή Remake, όπως το Crash Bandicoot και το Spyro the Dragon, η Microids είναι μια από εκείνες που συμμετέχει σε όλη αυτή την έκρηξη αναμνήσεων με την επαναφορά του Asterix & Obelix XXL2:  Misson – Las Vegum. Ο τίτλος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2006 για Windows PC και Playstation 2 και είχε ως πρωταγωνιστές τους ήρωες των René Goscinny και Albert Uderzo. Ένα από τα βασικότερα στοιχεία του ήταν η παρωδική ατμόσφαιρα τόσο των επιπέδων αλλά και των χαρακτήρων καθώς σε όλη την διάρκεια του gameplay θα βρίσκαμε παραπομπές σε άλλα γνωστά παιχνίδια. Ακόμα και το πρώτο εξώφυλλο του παιχνιδιού παρέπεμπε στο τότε Grand Theft Auto III.

Με το Asterix & Obelix XXL 3 να αχνοφαίνεται στο μέλλον, η εταιρεία θέλησε να μας γεμίσει με νοσταλγία λανσάροντας την Remastered έκδοση του παιχνιδιού πριν μερικές μέρες (29 Νοεμβρίου) για υπολογιστές και κονσόλες όπως τα PS4, Xbox One και Nintendo Switch.

Το Mission: Las Vegum ξεκινάει με τους Δρυΐδες να συναντώνται σε ένα από τα δάση της Γαλατίας. Ο Πανοραμίξ, ο αγαπημένος μας από τους Δρυΐδες, έχει οργανώσει την συνάντηση προκειμένου να ανακοινώσει κάτι σημαντικό στους συναδέλφους του. Όμως κάτι δεν πάει καλά. Οι Ρωμαίοι κάνουν έφοδο στο σημείο και αιχμαλωτίζουν όλους τους Δρυΐδες εκτός από τον «Πανοραμίξ» ο οποίος φαίνεται να είναι το πιόνι-κλειδί στα σχέδια του Ιούλιου Καίσαρα. Όλη αυτή την σκηνή παρακολουεί ο Ρωμαίος κατάσκοπος Sam Shieffer(αναφορά στον Sam Fisher της σειράς Splinter Cell).

Ο Shieffer πηγαίνει στο χωριό του Πανοραμίξ και αποκαλύπτει την προδοσία του με αποτέλεσμα οι Αστερίξ και Οβελίξ να επισκέπτονται το θεματικό πάρκο του Las Vegum. Εκεί οι δύο ήρωες πρέπει να βρούν τον Πανοραμίξ, να εξερευνήσουν το, ακόμα κλειστό, πάρκο, να ελευθερώσουν τους αιχμαλώτους, και να αποκαλύψουν τα σχέδια του Καίσαρα ώστε να λυθεί μια και καλή η παρεξήγηση.

Το Las Vegum είναι χωρισμένο σε 6 βασικές ζώνες. Αυτές είναι οι Lutetia, WCW, LuckSore (Luxour), Little Venetia (παρωδία της Βενετίας), το Pirate Island, και το SeizeUs Palace. Σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, θα συναντήσουμε απλούς Ρωμαίους, αλλά και στρατιώτες που απεικονίζουν γνωστούς ήρωες όπως τον Super Mario (από το Sunshine), τoν Sonic, τη Lara Croft, τον Rayman, τον Ryu από το Street Fighter και άλλους. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα μιας και πολλά από τα εμπόδια είναι τουβλάκια από το Tetris και βόμβες από το Bomberman. Θα μπορούσαμε να περάσουμε ώρες αναλύοντας τις παραπομπές στην ποπ κουλτούρα και τον σατηρικό χαρακτήρα του παιχνιδιού αλλά αυτά είναι στοιχεία που θα συναντήσουμε και στα εκατοντάδες κομικς των Γάλλων δημιουργών οπότε για τους φίλους της σειράς θα είναι κάτι ιδιαίτερα γνώριμο.

To Asterix & Obelix XXL2 είναι φτιαγμένο με τα πρότυπα των 3D Platformers του παρελθόντος. Σε κάθε επίπεδο υπάρχουν κρυμμένα μυστικά για να ανακαλύψουμε, γρίφοι για να λύσουμε, αντικείμενα για να πάρουμε και εχθροί για να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε την δυνατότητα να εναλλάσουμε ανάμεσα στον μικρό και γρήγορο Αστερίξ, και στον δυσκίνητο αλλά δυνατό Οβελίξ, ώστε να λύσουμε γρίφους συνεργασίας που θα μας ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εξερεύνηση του Las Vegum. Υπάρχουν τρύπες που χρειάζονται την περιφέρεια του Οβελιξ για να ενεργοποιήσουν τον προωθητήρα του Αστεριξ, ή αιωρούμενα κουτιά που χωράνε μόνο τον Αστεριξ και χρειάζονται την δύναμη του Οβελιξ για να μετακινηθούν από την μια άκρη της πλατφόρμας στην άλλη.

Το σύστημα μάχης εξακολουθεί να διατηρεί το μοτίβο του «συνεχόμενου πατήματος». Οι δύο πρωταγωνιστές πραγματοποιούν έναν απλό συνδυασμό επιθέσεων ικανού να κατατροπώσει τους πολυμήχανους Ρωμαίους και να τους εξαφανίσει με τον κλασσικό αστείο τρόπο της εκτόξευσης. Από την άλλη, μπορούν να γραπώσουν έναν Ρωμαίο και να τον χρησιμοποιήσουν ως μαστίγιο ενάντια στους υπόλοιπους ή να τον ισοπεδώσουν καρφώνοντάς τον στο έδαφος.

Νέες προκλήσεις μάχης, που προσθέθηκαν από την ομάδα ανάπτυξης προκειμένου να ενισχυθεί η έκδοση, μας βοηθούν να πειραματιστούμε και να εξερευνήσουμε το σύστημα μάχης, παρουσιάζοντας παράλληλα όλες τις πιθανές αναβαθμίσεις και τα αποτελέσματά τους προκειμένου να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αγορά μέσω του εικονικού χρήματος. Κάθε εχθρός μας δίνει κράνη που μπορούμε να μαζέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε τις αναβαθμίσεις. Αυτά θα τα βρούμε διάσπαρτα σε κάθε επίπεδο ή ως Secrets σε κρυμμένες γωνίες. Νέα αντικείμενα, νέα μυστικά και προκλήσεις μπορούν να μας κρατήσουν το ενδιαφέρον για ένα παιχνίδι που παρά την ανανέωση μπορεί ενίοτε να γίνει μονότονο και επαναλαμβανόμενο.

Ως Remaster, το Asterix & Obelix XXL2 δεν έχει «μεγαλώσει καλά». Τα ανανεωμένα γραφικά και τα υψηλής ανάλυσης μοντέλα δεν ήταν αρκετά για να μας ξεγελάσουν. Από τα πρώτα λεπτά θα διαπιστώσουμε πως ορισμένα στοιχεία δεν αναπτύχθηκαν όπως θα περιμέναμε. Για παράδειγμα, το αρχικό cutscene έρχεται κατευυθείαν από την έκδοση του 2006 χωρίς αλλαγές. Η ανάλυση είναι περιορισμένη στα 720p και περιθωριοποιημένη στο κέντρο της οθόνης. Ίσως να είναι ένα άστοχο παράδειγμα αλλά υποδηλώνει πως παρά τις προσθήκες και ορισμένες γραφικές αλλαγές, κάποια από τα πιο σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος παραμένουν. Πολλά ηχητικά εφέ μοιάζουν απαρχαιωμένα και συμπιεσμένα, και μηχανισμοί όπως το σύστημα μάχης δεν έχουν δεχθεί τις αλλαγές που θα το μετέτρεπαν σε κάτι πιο ουσιώδες.

Ευτυχώς δεν θα χρειαστούμε δυνατό σύστημα για να καταφέρουμε να πιάσουμε τα 60 καρέ. Ένας υπολογιστής με επεξεργαστή Intel Core i7-3820 (3.6 GHz)/AMD FX-8350 (4.0 GHz), 8GB μνήμης RAM και μια κάρτα γραφικών GeForce GTX 760/Radeon R7 370 θα μπορεί να το τρέξει με μέγιστες ρυθμίσεις, ενώ στο δικό μας σύστημα είχαμε μια αρκετά καλή απόδοση χωρίς κολλήματα ή πτώσεις. Παραδόξως, η ομάδα ανάπτυξης δεν διαθέτει πολλές επιλογές στις ρυθμίσεις οπότε αν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα δεν μας δίνονται αρκετές εναλλακτικές.

Το Asterix & Obelix XXL2 είναι ένα Remaster που υπόσχεται περισσότερα απ’όσα δίνει. Οι προσθήκες και η ευκολία του θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των περισσότερων αλλά σίγουρα δεν μιλάμε για ένα ‘All-time Classic’. Η διατήρηση σημαντικών προβλημάτων και οι μέτριες αλλαγές στα εφέ και τα cutscenes δεν δικαιολογούν την ελάχιστα «τσιμπημένη» τιμή του, ειδικά για έναν τίτλο που κυκλοφόρησε πριν 12 χρόνια. Ίσως αυτή ήταν μια κίνηση προετοιμασίας για τον επόμενο τίτλο της σειράς αλλά η κατάσταση στην οποία παραδόθηκε δεν του δίνει το απαραίτητο πάτημα για να ανταγωνιστεί τους τιτάνες της μοντέρνας βιομηχανίας.

Το Asterix & Obelix XXL2 βρίσκεται στο Steam στην τιμή των 29,99€.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για την παροχή του Review Code.

Asterix & Obelix XXL2 - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ6
GAMEPLAY6
ΓΡΑΦΙΚΑ6.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
6.5Καλό
Reader Rating: (1 Vote)
8.5