Απολύσεις αναμένονται στο Studio του Disco Elysium

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Φεβρουάριος 19 12:13μμ] Η ZA/UM αναγνώρισε τις απολύσεις που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς και την ακύρωση του Standalon Expansion του Disco Elysium.

Σύμφωνα με δήλωση στο VG247, εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει:

“Όπως συμβαίνει με όλα τα στούντιο, προσαρμόζουμε το μέγεθος της ομάδας μας στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυξάνοντας όταν ξεκινάμε ένα νέο έργο και συρρικνώνουμε αν ένα ακυρωθεί. Είναι πάντα δύσκολο να χάσεις ταλαντούχους συναδέλφους και ευχαριστούμε όσους φεύγουν για τις πολλές συνεισφορές τους στην ZA/UM.”

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Φεβρουάριος 16 3:44 μμ] Μια νέα αναφορά της GLHF έρχεται να “ρίξει λάδι στην φωτιά” με τις συνεντεύξεις δύο βασικών μελών της ομάδας που παρομοιάζουν την κατάσταση μέσα στην εταιρεία ως καζάνι που βράζει.

Σε ένα εντυπωσιακό απόσπασμα, η κύρια συγγραφέας Dora Klindžić συνέκρινε την ένταξη της στην ZA/UM μετά την εξαγορά του από τον CEO Ilmar Kompus και τον κουνιάδο του Tõnis Haavel με το quote: “γεννήθηκες στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ’90: μόλις έχασες το πάρτι και τώρα το μόνο που παίρνεις είναι η αιματοχυσία. Οι τελευταίοι δύο μήνες [της ακυρωθείσας επέκτασης] ήταν γεμάτοι από κρίση, εξάντληση και συγκρούσεις.”

Κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, τα αφεντικά της εταιρείας ανακοίνωσαν την ακύρωση του έργου και τις απολύσει μαζί με μια υπόσχεση ότι η εταιρεία «θα καλλιεργούσε την πνευματική ανάπτυξη, ενισχύοντας μια ισχυρή αίσθηση κοινότητας με την ομάδα».

Λίγο αργότερα, ο Argo Tuulik, μέλος του προσωπικού, είπε ότι το προσωπικό που απολύθηκε έλαβε μια επιστολή που τους ενημέρωνε ότι «θα τους αποδοθεί μια βαθμολογία βάσει αντικειμενικά εφαρμοσμένων κριτηρίων και τα άτομα με τη χαμηλότερη βαθμολογία θα φύγουν εκτός».

Ο Klindžić ισχυρίστηκε ότι το προσωπικό που επηρεάστηκε περισσότερο από τις απολύσεις ήταν εκείνοι “που υπέβαλαν παράπονα για τις συνθήκες εργασίας”. Τονίζεται επίσης η αντιληπτή αντιμετώπιση των γυναικών από το στούντιο και η έλλειψη γυναικείου προσωπικού σε ανώτερες θέσεις.

[ΑΡΧΙΚΟ: Φεβρουάριος 15 8:19 μμ] Η ZA/UM, το στούντιο πίσω από το αναγνωρισμένο RPG Disco Elysium, αναμένεται να κάνει σημαντικές αλλαγές στο προσωπικό του, που θα οδηγήσουν σε απολύσεις περίπου 24 εργαζομένων, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της.

Αυτή η αναδιάρθρωση ακολουθεί την ακύρωση ενός standalone expansion για τo Disco Elysium, με την κωδική ονομασία X7, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες απείχε ένα έως δύο χρόνια από την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο GLHF, η ακύρωση του X7 σηματοδοτεί το τρίτο έργο που είτε ακυρώνεται είτε διακόπτεται επ’ αόριστον από την ZA/UM τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας ακυρωμένης συνέχειας του Disco Elysium το 2022 και μιας παύσης ενός IP επιστημονικής φαντασίας το 2023.

Οι απολύσεις αναμένεται να επηρεάσουν διάφορους ρόλους στα γραφεία της ZA/UM στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο στούντιο της ΕΕ, επηρεάζοντας όχι μόνο την ομάδα ανάπτυξης του X7 αλλά και ομάδες άλλων τμημάτων.

Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν είναι εργαζόμενοι όπως συγγραφείς, μηχανικοί, καλλιτέχνες, animators και προσωπικό παραγωγής και ΙΤ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ZA/UM Kompus διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους σε ένα email που βρήκε η GLHF ότι το στούντιο χειρίζεται την κατάσταση με προσοχή και σεβασμό, τονίζοντας την ανάγκη να αναδιαμορφωθεί η ομάδα για να υποστηρίξει τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, με την κωδική ονομασία C4 και M0, αν και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτά.

Η ZA/UM έγινε γνωστή από την κυκλοφορία του Disco Elysium το 2019, αλλά έκτοτε έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νομικής διαμάχης με πρώην βασικά μέλη της ομάδας του Disco Elysium. Παρά ορισμένες αναφορές για ένα πιθανό Disco Elysium 2, το στούντιο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κανένα νέο έργο πέρα από αόριστες αναφορές.

Η τρέχουσα εστίαση του στούντιο φαίνεται να είναι στην αναδιάρθρωση της ομάδας του για να υποστηρίξει τα εναπομείναντα έργα του, ενώ παράλληλα εξετάζει τον απόηχο της ακύρωσης του X7 και τον αντίκτυπο που προκύπτει στο εργατικό του δυναμικό.