Πριν από μερικές μέρες, η Respawn Entertainment, η ομάδα ανάπτυξης πίσω από την σειρά Titanfall, έκανε την έκπληξη και λάνσαρε έναν νέο τίτλο στο ψηφιακό κατάστημα της Electronic Arts που φέρει τον τίτλο Apex Legends. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για ένα νέο δωρεάν Battle Royale παιχνίδι που λαμβάνει χώρα στο σύμπαν του Titanfall αλλά έχει υποστεί τις απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του είδους.

Μέχρι σήμερα, το Apex Legends έχει συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατομμύρια παίκτες απ’όλο τον κόσμο με τους 1 εκατομμύριο να είναι ενεργοί παίκτες. Η ανάπτυξη του τίτλου έγινε σε απόλυτη μυστικότητα – αν εξαιρέσουμε τις φήμες περί Titanfall 3 – με την κυκλοφορία να έρχεται από το πουθενά και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι δηλώσεις της Respawn πως η Electronic Arts δεν είχε καμία ανάμειξη με την ανάπτυξη και ήταν υπεύθυνη μόνο για την έκδοση του. Ποιος να τους έλεγε όμως πως θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, και πολλοί παίκτες το θεωρούν το ‘Fortnite killer’, και μια αναγέννηση των Battle Royale παιχνιδιών.

Μιας και μιλάμε για έναν εντελώς νέο τίτλο, που απέκτησε μεγάλο κοινό από τις πρώτες ώρες ύπαρξης, λογικό θα ήταν να υποθέσουμε πως θα υπήρχαν προβλήματα τόσο στην απόδοση των Servers όσο και στην απόδοση των συστημάτων μας. Εξάλλου, είναι δεκάδες οι φορές που είδαμε νέες κυκλοφορίες να υποφέρουν από τα κλασσικά προβλήματα των multiplayer παιχνιδιών.

Το Apex Legends είναι κάτι που κανείς δεν ήξερε ότι ήθελε, και όλοι θέλουν να δοκιμάσουν. Είναι μια διαφορετική ματιά στο είδος των Battle Royale και ο σχεδιασμός του είναι συνάμα απλός και πολύπλοκος ώστε να ανταποκρίνεται σε νέους και βετεράνους παίκτες. Έχει λεπτομέρειες που λείπουν από άλλα αντίστοιχα, και επικεντρώνεται στην συνεργασία και την στρατηγική είτε παίζουμε με φίλους, είτε με αγνώστους.

Ο πρώτος μας φόβος ήταν αν ως free-to-play game είναι γεμάτο από Pay-to-win microtransactions και άλλες παρόμοιες τακτικές για τις οποίες είναι φημισμένη η Electronic Arts. Ευτυχώς, για τα έσοδά του, το Apex Legends βασίζεται σε loot boxes που μπορούμε να αγοράσουμε με χρήματα, ή να τα κερδίσουμε παίζοντας, και μας ανταμείβουν με διακοσμητικά αντικείμενα για τα όπλα μας, τους χαρακτήρες μας, τα banner μας και την εμφάνιση του προφίλ μας. Είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να μην επενδύσουμε αν θέλουμε απλά να παίξουμε με την παρέα μας.

Στο κατάστημα θα βρούμε και μερικούς χαρακτήρες προς αγορά. Στην αρχή, μας δίνονται έξι διαφορετικοί χαρακτήρες, ο καθένας με τις δικές του ικανότητες και κλάση – στοιχείο που συναντάμε και στο Overwatch – με δύο από αυτούς να είναι κλειδωμένοι. Ενώ έχουν διαφορετικές ικανότητες και εμφανίσεις, δεν είναι απαραίτητοι για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Αν θέλουμε να τους ξεκλειδώσουμε τότε μπορούμε, μαζεύοντας το in-game currency από τα lootboxes των επιπέδων μας. Ενδεχομένως, με την προσθήκη νέων ηρώων να χρειαστεί να δαπανήσουμε μερικά χρήματα αν θέλουμε να έχουμε ένα πλήρες λογαριασμό.

Στον πυρήνα του, το Apex Legends είναι ένα παραδοσιακό Battle Royale παιχνίδι. Ομάδες των τριών ατόμων συμμετέχουν σε έναν αγώνα επιβίωσης με απώτερο σκοπό την δόξα. Ο μέγιστος αριθμός των διαγωνιζομένων ανέρχεται στους 60 και δεν υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε σόλο. Σε πολλά σημεία του χάρτη υπάρχουν κτήρια και υπόστεγα γεμάτα με πανοπλίες, κιβώτια πρώτων βοηθειών, ασπίδες, όπλα και σφαίρες που οδηγούν σε συνδυασμούς που ενθαρρύνουν την τακτική και την αξιοποίηση των ικανοτήτων.

Η βασική φόρμουλα ενισχύεται με μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν την διαφορά, όπως την εισαγωγή μηχανισμών από άλλα Competitive Shooters ή στοιχεία από το Titanfall. Παρόλο που δεν υπάρχουν Τιτάνες ή το οριζόντιο τρέξιμο πάνω στους τοίχους, η μετακίνηση στο πεδίο της μάχης γίνεται με απλό τρέξιμο, ziplines, σύρσιμο σε πλαγιές και σκαρφάλωμα πάνω σε ανυψώματα και κτήρια. Τα όπλα του Titanfall 2 επιστρέφουν ανανεωμένα και ξεφεύγουν από την πολυπλοκότητα των attachments και των παραφορτωμένων inventories που μας αποσυντονίζουν από την δράση. Εδώ, κάθε όπλο έχει τις δικές του σφαίρες και μοναδικά attachments που αντικαθιστώνται αυτόματα όταν βρούμε κάποιο καλύτερο, και δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε δύναμη παρά μόνο σε χρησιμότητα.

Τα μενού και η διαχείριση του χώρου μας είναι εξίσου φιλικά προς τους παίκτες. Διάφορα εικονίδια μας ενημερώνουν ποια αντικείμενα είναι χρήσιμα και ποια πρέπει να αφήσουμε πίσω, και ο αποθηκευτικός χώρος είναι τέτοιος που απαιτεί στρατηγικές επιλογές και όχι «σαβουρομαζέματα».

Το καλύτερο, και πιο χρήσιμο εργαλείο, κατά την γνώμη μου, είναι το «Ping System». Με αυτό μπορούμε να καθοδηγήσουμε τους συμπαίκτες μας σε σημεία ενδιαφέροντος, να τους ενημερώσουμε για χρήσιμα αντικείμενα στον χώρο, να προειδοποιήσουμε για επιθέσεις ή εχθρούς, ή να τους δώσουμε κάποια πιο γενικευμένη αναφορά. Προορίζεται κυρίως για όσους δεν διαθέτουν μικρόφωνο και θέλουν να συντονιστούν με τους υπόλοιπους, και η εφαρμογή του είναι εύκολη και άμεση καθώς είναι αντιστοιχισμένο στο μεσαίο κουμπί του ποντικού (με την ροδέλα να μας δίνει συγκεκριμένες επιλογές).

Το gameplay είναι αυτό θα κλέψει την παράσταση, αλλά και τις καρδιές μας, αφού είναι διασκεδαστικό, έντονο και εθιστικό. Προσωπικά, δεν ήμουν ποτέ καλώς στα Battle Royale, πόσο μάλλον στο Fortnite που θέλει multitasking για να νικήσει κάποιος, αλλά παίζοντας τον νέο τίτλο της Respawn, ένιωθα πως θέλω να επιστρέψω ακόμα και μόνος μου. Τα όπλα είχαν ευχάριστη αίσθηση αλλά οι μικροί γεμιστήρες και η έλλειψη πυρομαχικών με έκαναν να αισθάνομαι ευάλωτος χωρίς βοήθεια από την ομάδα μου. Το μόνο όπλο που μπορεί με σιγουριά να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις είναι το shotgun, ικανό να ‘καταστρέψει’ τους εχθρούς μας.

Αν πεθάνουμε εμείς ή κάποιος σύμμαχός μας, το σύστημα αναβίωσης θα μας δώσει μια ακόμα ευκαιρία. Πιο συγκεκριμένα, αν πεθάνουμε και υπάρχουν ζωντανά μέλη στην ομάδα, μπορούν να σηκώσουν την σημαία μας και να την παραδώσουν στα διάσπαρτα Respawn Beacons ώστε να μας ξαναφέρουν στον αγώνα. Το ρίσκο που περιλαμβάνει κάτι τέτοιο γίνεται αρκετά μεγάλο όταν βουτάς μέσα από πυρά και εκρήξεις για να πάρεις την σημαία και να την πας σε κάποιον σταθμό. Η ανταμειβή όμως είναι το ίδιο μεγάλη αφού το 1v2 μπορεί κάλλιστα να γίνει 3v2.

Όσον αφορά τα γραφικά, το Apex Legends κυμαίνεται στα πλαίσια του Titanfall 2. Ενώ δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, διαθέτει μια μοναδική γοητεία ειδικά αν σκεφτούμε το είδος του. Το περιβάλλον είναι γεμάτο οχήματα, κτήρια, όπλα, αντικείμενα, και σημαίες αγώνων, με σκάφη να αιωρούνται από πάνω μας. Από μακριά όλα αυτά τα στοιχεία μοιάζουν όμορφα, εστιάζοντας όμως θα δούμε την πικρή αλήθεια. Αν είστε από εκείνους που δεν εστιάζουν στα γραφικά όμως, τότε σίγουρα θα απολαύσετε αυτά που έχει να σας προσφέρει.

Για μια πιο ισορροπημένη και σταθερή εμπειρία, μπορούν να προσαρμόσουμε τα γραφικά μας με τις επιλογές του βασικού μενού. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να αλλάξουμε το Display Mode, Aspect Ratio, Resolution, FOV, V-sync, Adaptive Resolution Type και Supersampling, Amti-aliasing, Texture Streaming Budget, Texture Filtering, Ambient Occlusion Quality, Sun και Spot Shadow Quality, Volumetric Lighting, Dynamic Spot Shadows, Model και Effects Detail, Impact Marks και Ragdolls. H πλειοψηφία των επιλογών βασίζεται στην κάρτα γραφικών μας, με ελάχιστες να χρειάζονται τον επεξεργαστή μας.

Χρησιμοποιώντας έναν Intel Core i5-4690, μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX1060 (3GB) και 8GB μνήμης Ram, κατορθώσαμε να φτάσουμε τα 60fps για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μέγιστες ρυθμίσεις. Ωστόσο, σε αρκετά σημεία παρατηρήσαμε πτώσεις στα καρέ και ορισμένα κολλήματα κατά την διάρκεια συρράξεων. Μειώνοντας την ποιότητα σε στοιχεία όπως τις σκιές, τα textures, τα bufferings και άλλα πιο ‘ασήμαντα’ στοιχεία, μπορέσαμε να σταθεροποιήσουμε την εμπειρία μας χωρίς να χάσουμε πολύ από το οπτικό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές, το Apex Legends είναι το πιο διασκεδαστικό Battle Royale που υπάρχει αυτή την στιγμή. Μπορεί να προτιμάτε πιο μοναχικά μονοπάτια στους αγώνες σας, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μας με τον τίτλο, την συνεργασία με άλλους παίκτες και τον τρόπο λειτουργίας των squads του, είναι κάτι παραπάνω από θετική. Πολλές αδυναμίες του είδους συμπληρώνονται με έξυπνες ιδέες και καταλήγουν σε ένα έντονο, άμεσο και εθιστικό shooter. Ας ελπίσουμε πως το μέλλον θα είναι λαμπρό και πως δεν θα στιγματιστεί από pay-to-win προσθήκες.

Το Apex Legends είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν μέσω Origin.

Apex Legends - Review
GAMEPLAY9
ΓΡΑΦΙΚΑ7
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ9
NETCODE8.5
8Πολύ καλό
Reader Rating: (3 Votes)
6.6