Όλο αυτόν τον καιρό βλέπουμε ένα σωρό διαφημίσεις από Cosmote και Vodafone για Hybrid Internet Access. Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναλύσουμε τι στο καλό είναι αυτό, όπως επίσης και το Fiber to Home που συνδέεται σχετικά άμεσα με αυτό.

Τι είναι Hybrid;

Γενικά με τον όρο Hybrid στη γλώσσα της αγοράς εννοούμε ένα προϊόν που υλοποιείται με συνδυασμό των θετικών στοιχείων 2 ή περισσότερων τεχνολογιών. Για παράδειγμα τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι αυτοκίνητα που κουνιούνται μέχρι 40 χλμ/ώρα μέσω ηλεκτρικού κινητήρα ενώ για παραπάνω υπάρχει ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης. Οι SSHD είναι HDD με ένα κομμάτι γύρω στα 8GB (σαν μια μεγαλύτερη cache) να είναι SSD based τεχνολογία.

Τι είναι Fiber to the Home

Με τον όρο Fiber to the Home αναφερόμαστε στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι κάθε καταναλωτή που αντικαθιστά τα δίκτυα χαλκού και προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και εύρος ζώνης με πολύ μικρότερο κόστος. Άρα Fiber to Home είναι με απλά λόγια να έχεις οπτικές ίνες στο σπίτι σου.

 

Hybrid Internet Access

Μπορεί και ο πιο αδαής να καταλάβει ότι πρόκειται για ADSL/VDSL σε συνδυασμό με 3G/4G. Άρα έχουμε τα καλά του ADSL/VDSL που είναι η σταθερότητα στις γραμμές και τα καλά του 3G/4G που είναι η μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχει ένα Modem/Router που πέρα των βασικών του λειτουργιών, όπως η κατανομή του bandwidth και η εκπομπή SSID, διαθέτει επιπλέον και μια υποδοχή για κάρτα Sim με πίστωση κάποια GB όγκου δεδομένων.

Ως γνωστόν το VDSL φτάνει μέχρι 50ΜΒPS και το 4G+ πάνω 100-150 σε ιδανικές συνθήκες.

Όταν προσπαθήσει ο – συνδεδεμένος στο Wi-Fi – χρήστης να ανακτήσει ένα αρχείο μεγαλύτερο από κάποια ΜΒ τότε το Modem/Router που έχει μέγιστο Bandwidth τα 50MBPS ζητάει τη συνδρομή του 4G δικτύου στην επέκταση του διαθέσιμου Bandwidth προκείμενου το αρχείο να κατέβει πιο γρήγορα.

Τη λειτουργία hybrid internet access την είδα και στο τηλέφωνο μου, το S6 Edge. Όπως θα δείτε κατεβάζω update για word και δίνει 9 Mbps το Wi-Fi και 20Mbps το 4G. Με αυτό τον τρόπο το αρχείο κατεβαίνει με 29Mbps.

Hybird Access

Ωστόσο, η ταχύτητα ανάκτησης της πληροφορίας δεν εξαρτάται μόνο από το Modem/Router. Αν δούμε εσωτερικά τον χώρο που θα βρίσκεται το router και ο υπολογιστής που δέχεται την πληροφορία, θα διαπιστώσουμε μερικούς κρίσιμους για την ταχύτητα παράγοντες όπως οι τοίχοι, οι παρεμβολές από άλλες ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, η απόσταση, η παλαιότητα των καλωδίων σταθερής τηλεφωνίας, το ίδιο το Wi-Fi Chip του PC και που είναι στραμμένο (αν έχει κεραία), την ποιότητα του ίδιου του router να δώσει στο 100% την πληροφορία χωρίς απώλειες. Και αν βγούμε από το σπίτι και πάμε στο ίδιο το δίκτυο θα δούμε ότι παράγοντες όπως το traffic του ISP, την απόσταση του server μέσα στον οποίο υπάρχει το μεγάλο αρχείο από εμάς (το ping) ή στα P2P πόσοι το δίνουν με τι upload speed και πολλά ακόμα!

Το χειρότερο ίσως  σενάριο λέγεται ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Είναι ΌΛΟΙ με ένα κινητό στο χέρι και ανεβάζουν αβέρτα φωτογραφίες και βίντεο ή είναι ΟΛΟΙ στο Facebook και κάνουν check ins ενώ ταυτόχρονα ακούνε μουσική από internet για να περάσει η ώρα στην παραλία. Επειδή όμως είναι καλοκαίρι NO WIFI, άρα 24 ώρες στο 4G. Έτσι, γεμίζει το δίκτυο της Cosmote/Vodafone και αντί να έχει το 4G 60MBPS έχει 20 και με μεγάλη καθυστέρηση! Γενικά μην περιμένετε πάνω από 40 σε μια μέση περιοχή της Αθήνας και ειδικά σε Router που είναι αρκετά χωμένο στο σπίτι και μακριά από παράθυρο. Άρα πληρώνετε επιπλέον 15€ το μήνα για ΟΧΙ εγγυημένες ταχύτητες, για περιορισμένο σχετικά όγκο 20GB. Ωστόσο πολλοί (μαζί και ο γράφων) θα το εκτιμήσουν, καθώς το upload speed του 4G είναι ικανό να μπορέσει κάποιος να κάνει live streams από το σπίτι. Και αν τα κινητά μπορούν να δώσουν καλή ποιότητα και σταθερές ταχύτητες τότε γιατί όχι ένα Router. Εντάξει είναι Cosmote, είναι λίγο της πλάκας, αλλά είναι λίγο καλύτεροι από κινητό λόγω λιγότερων περιορισμών στο Power Efficiency.

Η gaming εμπειρία με άλλα λόγια όχι μόνο δεν επηρεάζεται αλλά αναβαθμίζεται αφού τα upload speeds επιτρέπουν live streams δυνατότητες. Και αυτό καθώς τα περισσότερα games έχουν φορτωμένους τους χάρτες στα αρχεία εγκατάστασης και εσείς απλά περιμένετε να φορτώσουν συντεταγμένες παικτών πάνω σε αυτούς. Γενικά δε θα δείτε ξαφνικά την εμπειρία σας να γίνεται καλύτερη απλά θα κατεβάζετε παιχνίδια και ταινίες πιο γρήγορα. Αν 15€ το μήνα σας περισσεύουν τότε καλό είναι. Αν όχι, μπορείτε να έχετε VDSL και να δώσετε ένα σεβαστό ποσό για ένα καλό router εφόσον ο stock είναι κακός.

Κάπως έτσι θα είναι ο Router σας. Στη δεύτερη σειρά είναι η ισχής του LTE σήματος

Fiber to the Home

Το θέμα είναι ότι πληρώνετε έξτρα χρήματα για ημίμετρες λύσεις την ίδια ώρα που Βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία τρέχει με οπτικές ίνες χωρίς την ανάγκη του 4G! Η Ελλάδα ΈΠΡΕΠΕ να έχει ήδη Fiber to Home στα σπίτια όλων αντί αυτές να υπάρχουν μόνο μέσω του GU Net σε Πανεπιστήμια/ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα ή έναντι πολλών χρημάτων για λίγους και μετά από προσωπική αίτηση βλέπε Internet Cafe. Γυμνάσιο ή Δημοτικό πήγαινα – ακόμα και τώρα που κοντεύω να τελειώσω το Πανεπιστήμιο – όταν έβλεπα την Intracom που ήταν πίσω από την HOL να περνάει οπτικές ίνες. Δεν είναι το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου και δεν κοστίζει σαν οπτική ίνα. Ωστόσο, κοστίζει το σκάψιμο για να περάσει και φυσικά η αναβάθμιση των καφάο καθώς δε μπορεί να διακοπεί η παροχή internet για να περάσει οπτική ίνα προς το σπίτι. Άρα χρειάζεται επιπλέον καλωδίωση. Μπορούσε άνετα να γίνει νωρίτερα. Αλλά γιατί δεν είχε την ανάπτυξη που περιμέναμε;

Ο βασικός λόγος που δεν προχώρησε τόσο γρήγορα το FTTH είναι η στροφή στην κινητή τηλεφωνία. Ο κόσμος στράφηκε στο κινητό και το tablet μιας και το PC ήταν αρκετά πιο χαώδες. Άλλωστε έτοιμα PC ή Hardware πουλάνε πλέον λίγα μαγαζιά. Αυτοί που ήθελαν PC έφτιαχναν μόνοι τους κομμάτι-κομμάτι ή συμβουλεύονταν τεχνικό υπολογιστών και δεν περίμεναν κανένα πωλητή να τους πει τι θα βάλουν εκτός αν πήγαιναν πλαίσιο. Οι θείτσες θα βολευτούν με ένα laptop 500€ που θα το κρατήσουν 10 χρόνια, άρα η αγορά δεν νοιάζεται και δεν επενδύει να αγοράσουν αυτές PC γιατί δεν ξέρουν κάτι παραπάνω από το πώς ανοίγει και πως μπαίνεις Facebook από Smartphone ή Tablet. Έτσι, οι ISPs της κινητής που πριν 5-6 χρόνια δεν ήταν απαραίτητα και ISPs σταθερής, άλλα πούλαγαν τηλέφωνα, στράφηκαν στην υποστήριξη της αγοράς του κινητού σε όλα τα στάδια. Αφού το hardware είναι fix και όχι παραμετροποιήσιμο μπορούν να το πουλήσουν πιο εύκολα οι ανειδίκευτοι και φθηνοί πωλητές τους μιας και υπήρχε ανάλογο κοινό απέναντί τους. Επιπλέον, έχουν δικά τους service, δικά τους προγράμματα pre-installed και δικά τους αποκλειστικά μοντέλα. Κοστίζουν λιγότερα και σε πιθανή βλάβη υπάρχουν πρόθυμοι να δώσουν χρήματα για νέο και άλλοι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν χαλασμένο καλό κινητό και να το αναστήσουν μόνοι τους σχετικά ανέξοδα. Έτσι, αφού υπήρχε χρήμα στην αγορά της κινητής προχώρησε πιο γρήγορα το 4G και το FTTH πήγε πίσω και πολλές φορές η ανάπτυξή του στηριζόταν στα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία εφόσον υπήρχε ενιαίος φορέας. Και επειδή οι γραμμές είναι του ΟΤΕ, αυτός είχε το μεγαλύτερο βάρος να διαθέσει χρήματα για FTTH. Ακόμα και ιδιόκτητο δίκτυο να έχει ένας ISP σταθερής (βλέπε HOL-VODAFONE, Forthnet) στο τελικό στάδιο από το καφάο μέχρι το σπίτι πάλι από τον ΟΤΕ εξαρτάται. Γι’αυτό θες 3 εβδομάδες για δημιουργία γραμμής από τους ISPs και από τον ΟΤΕ θες 3 μέρες.

Μια άλλη πλευρική παράμετρος είναι ότι λόγω των κινητών έφυγε βάρος από τους υπολογιστές. Δηλαδή ολοένα και περισσότεροι ασχολούνταν με το κινητό και ο υπολογιστής ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Αυτοί που το έκαναν αυτό είναι συνήθως όλοι εκτός από την γενιά των 90’s που μεγάλωσε μαζί με τα Windows και έχει περισσότερο ανάγκη το PC παρά το smartphone/Tablet μέσα στο σπίτι. Και δεδομένου ότι το κινητό δεν κατεβάζει μεγάλα αρχεία λόγω Fat 32 και μικρής σχετικά χωρητικότητας σε σχέση με τα PC/laptops δεν υπήρξε και απαίτηση από το καταναλωτικό κοινό για υψηλότερες ταχύτητες όσο για ποιοτικότερες υπηρεσίες χωρίς DC, lags κλπ. Αυτοί που επιζητούν πιο γρήγορο Internet είναι όσοι χρησιμοποιούν PC για τη δουλειά τους και για την προσωπική τους ψυχαγωγία. Δηλαδή οι gamers, όσοι κατεβάζουν 24/7 ταινίες παιχνίδια, οι youtubers, όσοι κάνουν επαγγελματικό video editing κλπ.

Και όλα αυτά τα λέω για να αποδείξω ότι το Hybrid Internet Access στην Ελλάδα ήλθε από Cosmote/Vodafone που δίνουν και σταθερό και κινητό επειδή έχουμε μια από τις μεγαλύτερες σε κέρδη αγορές smartphones/Tablets στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα μια σταθερή αλλά σχετικά φειδωλή αγορά σε λύσεις σπιτιού όπως PC/Laptop και συνδρομητική TV. Όλοι λίγο έως πολύ έχουν μια 4ρα/8ρα/24ρα γραμμή με πακέτο δωρεάν τηλεφώνου. Ο άλλος που ξέρει ότι έχει πχ. 500 λεπτά αστικά, δε θα μιλήσει 501, θα μιλήσει skype/viber. Το internet είναι απεριόριστο άρα δε μπορούν να βγάλουν λεφτά από εκεί. Έτσι, το μόνο που τους μένει είναι η συνδρομητική και οι κρυφές ύπουλες  χρεώσεις.

Συμπέρασμα

Κακά τα ψέματα: Πιο εύκολα δίνει ο άλλος 800€ και μια 5ρα κάρτα το εξάμηνο για το νέο IPhone/Galaxy που θα το έχει 3 χρόνια, με πιθανότητα να του σπάσει ή να αγοράσει νέο να είναι 80%, παρά 60€ το μήνα για 50ρι και συνδρομητική. Ατυχής σύγκριση; Κάθε άλλο. Δείχνει τις προτεραιότητες του μέσου Έλληνα. Κατά την άποψή μου, θεωρώ το smartphone ένα εργαλείο δουλειάς και ο συνδυασμός ενός αξιόπιστου κινητού με καλό internet είναι ιδανικός. Άλλωστε τι να το κάνεις το γρήγορο Internet αν δεν έχεις συσκευές να το αξιοποιήσουν.