Η AMD, στο φετινό CES 2016, ανέφερε λίγο για την αρχιτεκτονική επεξεργαστών της με όνομα ΖΕΝΣυγκεκριμένα, η εταιρεία αποκάλυψε το socket που θα χρησιμοποιεί και ανακοίνωσε τις κωδικές ονομασίες από τους καινούργιους CPUs και APUs.

amd-project-skybridge-arm-x86

Η AMD αυτή τη στιγμή από CPUs και APUs έχει διάφορα socket επεξεργαστών όπως:

Τους FX, μια σειρά από επεξεργαστές με socket ΑΜ3+. Από APU χρησιμοποιεί socket FM2+ ενώ o Athlon και ο Sempron έχουν ΑΜ1. Επίσης, υπάρχουν 3 διαφορετικά socket επειδή το καθένα έχει διαφορετική αρχιτεκτονική.

Οι FX επεξεργαστές απαιτούν μια Southbridge και Northbridge στην μητρική, ενώ οι APUs έχουν ήδη μια Northbridge και Southbridge ενσωματωμένη στην μητρική. Τέλος οι ΑΜ1 Athlon και Sempron είναι SoC (system on chip) επεξεργαστές με τα USB και SATA controllers ενσωματωμένα.

Η AMD ανακοίνωσε ότι η ερχόμενη ZEN αρχιτεκτονική θα μοιράζεται ένα socket αντίστοιχα με CPU και APU σειρές. Το ΑΜ4 socket θα διαδεχθεί τους ΑΜ3+, FM2+ και AM1 για να γίνει το μόνο socket που χρειάζεται για κάθε AMD ZEN επεξεργαστή. Η εταιρεία ανέφερε πως όλα τα ΖΕΝ Chips θα υποστηρίζονται από όλες τις μητρικές.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η AMD αποκάλυψε και τις κωδικές ονομασίες των CPU και APU τα οποία κατασκευάζονται και θα είναι έτοιμα αργότερα αυτόν τον χρόνο. Ο ZEN επεξεργαστής είναι γνωστός ως Summit Ridge και ο APU ονομάζεται Bristol Ridge. Οι επεξεργαστές αυτοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο socket, μιας και είναι SoCs και υποστηρίζουν DDR4.

Δυναμική είσοδο φαίνεται να κάνει η AMD για το έτος 2016. Για να δούμε όμως και την απάντηση της INTEL.Τι πιστεύετε εσείς?