Ξέρω-ξέρω αμέσως θα πείτε Nvidia GeForce Durex αλλά μη το κάνετε! Η ΑMD ρίχνει στην αγορά τον απόγονο της R9 295X, της πρώτης της διπλής GPU. Η δεύτερη απόπειρα της να φέρει Dual-GPU βασίζεται φυσικά στον πυρήνα Fiji και η τιμή της ούτε λίγο ούτε πολύ θα είναι κάπου στα 1500€ στην Ελλάδα κρίνοντας από την τάση των ελληνικών εταιριών να κάνουν την ισοτιμία $/€ 1:1 .

Τι θα περιέχουν τα 1500€ GPU όμως;

Θα περιέχουν εκτός από 2 Fiji GPU’s, 8GB HBM, 4 Display ports και 16TFLOPS, δύναμη που τυπικά την κάνει την δυνατότητα GPU που κυκλοφορεί εκεί έξω. Αν και ήταν να βγει γύρω στα τέλη 2015 η κυκλοφορία καθυστέρησε προκειμένου να ενσωματώσουν οι μηχανικοί της εταιρίας όλα όσα χρειάζονται για το VR όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια GPU που απευθύνεται στο κοινό του VR.

Επειδή όμως, επιδόσεις χωρίς κόστος δε γίνεται, η AMD χρησιμοποίησε 3*8pin για την τροφοδοσία της κάρτας με ρεύμα που σημαίνει 525W κατανάλωση. Φυσικά διπλή GPU σημαίνει και διπλάσιο Memory Bandwidth αλλά η μνήμη παραμένει χωρισμένη, όπως στο crossfire με 2 GPU. Ουσιαστικά παίρνεις 2 GPU στο σώμα μίας γλυτώνοντας Slots στο κουτί αλλά με 200€ παραπάνω από ότι αν αγόραζες 2 ξεχωριστές Fury X.

Στα υπόλοιπα specs συναντάμε 8192 Shader Cores,512 TMU’s και 128ROPS  ενώ η ψύξη της γίνεται 100% με νερό από την coolermaster με 120MM radiator παρόμοιο με αυτόν που συναντήσαμε στις Fury X.

Το πρόβλημα με την αργοπορία της κυκλοφορίας της είναι ότι Poralis και Pascal θα ανακοινωθούν μέσα στον χρόνο και έτσι η αγορά ενός κατά κοινή ομολογία ζεστού και ενεργοβόρου πυρήνα δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδόσει τα αναμενόμενα κέρδη στην εταιρία.  Ουσιαστικά η AMD έπεσε στην ίδια λούμπα που είχε πέσει πριν ένα χρόνο η Intel με τους Broadwell CPU.