Η NIS America είναι μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας παιχνίδια της, και προσπαθεί συνεχώς να μας φέρει νέες ιστορίες με μοναδικά γραφικά και ευχάριστους χαρακτήρες. Τα περισσότερα παιχνίδια της θεωρούνται indie RPGs που με δυσκολία θα έρθουν αντιμέτωπα με τους «μεγάλους» του είδους, αλλά παραδόξως, πολλά από αυτά διαθέτουν μηχανισμούς και πολυπλοκότητα που δύσκολα θα εντοπίσουμε αλλού. Δεν μπορούμε με τίποτα να ξεχάσουμε τις εκατοντάδες ώρες που μας πρόσφερε η σειρά Disgaea με τους damage counters που έφταναν σε αστρονομικά ποσά, ούτε την ένταση και την ασταμάτητη δράση του Ys, αλλά ούτε και τον διηγηματικό θησαυρό του Danganronpa.

Τα παραμύθια και οι ιστορίες είναι απαραίτητα στοιχεία που συνθέτουν ένα RPG. Οι παίκτες μπορούν να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες και να θελήσουν να τους καθοδηγήσουν μέχρ το τέλος με τις κατάλληλες επιλογές. Αλλά ένα καλό παραμύθι, πρέπει να συνοδεύεται και από εξίσου ελκυστικές εικόνες, που ως απώτερο σκοπό έχουν να διαμορφώσουν την μορφή του κόσμου και των χαρακτήρων στο μυαλό μας ώστε να φτιάχνουμε ανενόχλητοι την δική μας εκδοχή της ιστορίας.

Με την κυκλοφορία του Nintendo Switch, η NIS America βρήκε την ευκαιρία να δημιουργήσει νέους τίτλους αφιερωμένους στην πλατφόρμα, και να αδράξει το μέλλον της δοκιμάζοντας νέα πράγματα και συνθέσεις. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι και το The Princess Guide, ένα παιχνίδι γεμάτο χαριτωμένες πριγκίπισσες, έναν φανταστικό κόσμο, και πολύπλοκα συστήματα που θα πρέπει να «σκάψουμε» για να βρούμε.

Το The Princess Guide είναι ένα αφηγηματικό RPG δράσης και μας τοποθετεί στην θέση ενός βετεράνου πολεμιστή που βγαίνει στην σύνταξη για να γίνει δάσκαλος και μέντορας άλλων ανερχόμενων πολεμιστών. Οι επιτυχίες και τα κατορθώματά μας είναι γνωστά σε όλο το κόσμοπ, και έτσι τέσσερις Βασιλείς μας προσεγγίζουν για να εκπαιδεύσουμε τις κόρες τους. Ξεκινάμε επιλέγοντας μια από τις πριγκίπισσες – πριν αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλες- και μαζί τους προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε αποστολές και κεφάλαια της βασικής ιστορίας πάνω σε έναν ‘γεμάτο χάρτη’ με πόλεις, χωριά, και σημεία ενδιαφέροντος.

Επιλέγουμε ανάμεσα στις Liliartie, Veronica, Monomaria, και Alpana, κοπέλες με διαφορετικές δυνάμεις, ικανότητες, και προσωπικότητες. Για παράδειγμα, η Veronica είναι ικανή να εξαπολύει ξόρκια από μεγάλη απόσταση, ενώ η Monomaria κρατάει ένα πολυβόλο-σπαθί που μπορεί να βλάψει εχθρούς τόσο από κοντά όσο και από μακριά. Από την άλλη, η Alpana χρησιμοποιεί μαχαίρια για να πετσοκόψει τους εχθρούς της, ενώ η Liliartie χρησιμοποιεί ένα τσεκούρι για να προκαλεί μεγάλη ζημιά. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τον χαρακτήρα μας με το σπαθί και την ασπίδα του, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό στυλ μάχης στις πέντε.

Το The Princess Guide φέρει χαρακτηριστικά από διάφορα είδη RPG παιχνιδιών, όπως ένα σύστημα περιπλάνησης που έχουμε δει στο Final Fantasy Tactics με το σύστημα μάχης του Penny-Punching Princess (χωρίς τους υπολογισμούς). Βασικά στοιχεία όπως η άμυνα απουσιάζουν, και με την αναπλήρωση της ζωής να γίνεται σε περιορισμένο βαθμό, κάθε αποστολή θα αποτελεί μια διαδικασία ταχύτητας και αντανακλαστικών. Οι εχθροί γεμίζουν τον χάρτη σε σημείο που μπορεί να χάνουμε τον χαρακτήρα μας μέσα στο χάος.

Αν επιλέξουμε να αφήσουμε τον χαρακτήρα μας σε θέση προπονητή και να λάβουμε τον έλεγχο κάποιας πριγκίπισσας, μας δίνεται η επιλογή να «μαλώσουμε (Scold)» ή να «επαινεύσουμε (Praise)» την εκάστοτε μαθητευόμενη. Κάθε επιλογή έχει στρατηγική σημασία για την εξέλιξη κάθε μάχης καθώς, για παράδειγμα, αν επαινεύσουμε την πριγκίπισσα όταν έχει χαμηλή ζωή ένα τμήμα της αναπληρώνεται. Αν όμως την μαλώσουμε τότε θα νευριάσει ανεβάζοντας την επιθετική της δύναμη, σκοτώνοντας πιο εύκολα τους αντιπάλους της. Δυστυχώς, η αδυναμία χρήσης αντικειμένων κατά την διάρκεια της μάχης μας επιβάλει την αξιοποίηση του συστήματος μετατρέποντάς το σε αγγαρία παρά σε βοήθημα.

Σε κάθε χάρτη θα βρούμε και ορισμένα relics -σε μορφή αγαλμάτων- που μας βοηθούν ή μας εμποδίζουν στην αποστολή μας. Ορισμένα από αυτά είναι ικανά να μας ξαναγεμίσουν την ενέργεια, ενώ άλλα αποτελούν παγίδες που αν θέλουμε να της χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να τις πάρουμε από την κατοχή των εχθρών μας. Αυτό θα το κάνουμε με την χρήση των στρατιωτών που μας ακολουθούν κατά την διάρκεια της μάχης. Δίνοντας διαταγές για επιθέσεις ή σχηματισμούς προστατεύουμε την πριγκίπισσά μας ρισκάροντας παράλληλα τον αριθμό του δυναμικού μας.

Πέρα από τις απλές επιθέσεις αποκτούμε πρόσβαση και σε ειδικές επιθέσεις που ξεκλειδώνονται ανάλογα με τον εξοπλισμό που φοράμε. Αυτό σημαίνει πως οι ειδικές ικανότητες δεν περιορίζονται σε έναν χαρακτήρα αλλά στο κομμάτι της πανοπλίας που μας τις δίνει. Φυσικά, δυνατός εξοπλισμός δεν σημαίνει πως θα λάβουμε και μια δυνατή επίθεση, κάτι που έχουμε δει και σε roguelike παιχνίδια. Άρα, για κάθε αποστολή θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πρώτα τις παραμέτρους της και μετά να επιλέξουμε το κατάλληλο κομμάτι εξοπλισμού.

Το στοιχείο που γοητεύει στο The Princess Guide είναι τα γραφικά και ο τρόπος που απεικονίζεται το Visual Novel-like κομμάτι της εξιστόρρησης. Οι χαρακτήρες έχουν μια ιδιαίτερη κίνηση όταν μιλάνε, κίνηση που είναι δύσκολο να εξηγήσουμε, και το σχέδιο τους είναι ευχάριστο, πολύχρωμο και…μοναδικό. Με μια γρήγορη ματιά καταλαβαίνουμε αμέσως πως έχει την υπογραφή της NIS.

Τα γραφικά όμως δεν είναι ικανά να καλύψουν ορισμένα προβλήματα, που παρατηρήθηκαν συγκεκριμένα στην έκδοση του Switch. Ανά διαστήματα, χωρίς κάποια ένδειξη, το παιχνίδι ‘κράσαρε’ στην αρχική την στιγμή που όλα έδειχναν να είναι καλά. Σε άλλες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τόσο ενοχλητικό αλλά το ‘χειροκίνητο’ σύστημα αποθήκευσης λειτουργεί κατά μας. Πρέπει να θυμόμαστε να αποθηκεύουμε μόνοι μας την πρόοδό μας αφού το Autosave δεν υπάρχει σε κανένα σημείο.

Εκτός από τα προβλήματα απόδοσης, ορισμένα σφάλματα στις game design αποφάσεις, που μπορούν να διορθωθούν με τις ανάλογες ενημερώσεις, θα κάνουν το παιχνίδι μια πιο επίπονη δραστηριότητα απ’ότι θα περιμέναμε. Το μεταβαλλόμενο επίπεδο δυσκολίας από την άλλη, είναι κάτι που δεν αλλάζει αλλά μπορούμε να ‘αποφύγουμε’ με παραπάνω εκπαίδευση και εξοικείωση. Το Grinding είναι κάτι που περιμέναμε από ένα RPG αλλά όταν τα υπάρχοντα συστήματά μας τιμωρούν για τις ατέλειες και την προχειρότητά τους τότε το φαινομενικά ευχάριστο gameplay επισκιάζεται και γίνεται μονότονο και βαρετό.

Παρόλα αυτά, το The Princess Guide είναι ένα βαθύ παιχνίδι, με ενδιαφέρουσες ιδέες, και ενίοτε διασκεδαστικό gameplay. Τα γραφικά και το σχέδιό του είναι όμορφα και μοναδικά, με μια ιστορία που ενισχύει την αισθητική του. Δυστυχώς, ο σχεδιασμός, τα χαρακτηριστικά, και τα συστήματά του αποτελούν εμπόδια και δεν επιτρέπουν στον τίτλο της NIS να αναδείξει τα θετικά του. Όσο προχωράμε πιο βαθειά στην ιστορία, και με περισσότερες και δυσκολότερες αποστολές να ανοίγονται σταδιακά, θα νιώσουμε πως κάνουμε μια αγγαρεία για να δικαιολογήσουμε τα λεφτά που δώσουμε. Αν είστε από εκείνους όμως, που απολαμβάνουν την έρευνα σε περίπλοκα παιχνίδια, αρέσκονται σε δύσκολα RPG δράσης, και μπορούν να παραβλθα ευχαριστηθείτε με όσα έχει να σας προσφέρει.

Το The Princess Guide είναι διαθέσιμο για PS4 και Nintendo Switch στην τιμή των 39,99€.

Ευχαριστούμε την NIS America και Enarxis Dynamic Media για την παροχή του Review Code.

[Alt-tab Galaxy] The Princess Guide - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ6.5
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ6.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6
ΣΧΕΔΙΟ8
7Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0