O Super Mario, ο μουστακαλής Ιταλός υδραυλικός, που μας κρατάει συντροφιά εδώ και χρόνια στις κονσόλες της Nintendo, είναι ο μεγάλος ήρωας της Ιαπωνικής εταιρείας και αυτός που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για φορητές κονσόλες και παιδικά χρόνια. Πέρα από τα βασικά platformers, το Super Mario έχει γνωρίσει και δεκάδες spin-offs όπως turn-based RPGs, Kart Games, παιχνίδια καρτών και παιχνίδια αγώνων που σχεδόν πάντα καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν ακόμα και με το πιο απλό gameplay. Έτσι, με την κυκλοφορία του Nintendo Switch και του Super Mario Odyssey το έδαφος είχε στρωθεί με ροδοπέταλα για την εταιρεία.

Το τελευταίο spin-off του Super Mario που κυκλοφόρησε για την υβριδική κονσόλα θα μας γυρίσει στην παιδική μας ηλικία, στο παρελθόν, τότε που μαζευόμασταν μεγάλη παρέα στο σπίτι κάποιου φίλου και λιώναμε με τις ώρες μπροστά από την οθόνη. Ο λόγος για το Super Mario Party, το τελευταίο παιχνίδι της σειράς ψηφιακών επιτραπέζιων, που χαρακτηρίζεται από εκατοντάδες minigames και ανατροπές τελευταίας στιγμής. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Franchise, θα δούμε μερικές νέες προσθήκες, μεγαλύτερη γκάμα στα μίνι-παιχνίδια, νέα modes και την πολυαναμενόμενη προσθήκη του Online Play ενάντια σε άλλους παίκτες.

Το Super Mario Party, όπως και τα περισσότερα παιχνίδια της Nintendo, αξιοποιεί όλες τις λειτουργίες του Switch. Παραμερίζοντας το Switch Controller Pro, καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά τα JoyCons μιας και η ανάπτυξη του τίτλου έγινε γύρω από αυτά. Φυσικά, διατηρείται η γραφική ομορφιά που θα περίμενε κανείς από ένα παιχνίδι της, με όλους τους γνωστούς και αγαπημένους χαρακτήρες, περιβάλλοντα, εχθρούς και εφέ να κάνουν την επιστροφή τους και να μαγεύουν ακόμα και τους πιο μεγάλους.

Για όσους δεν έχουν παίξει κάποιο παιχνίδι της σειράς τότε δεν έχετε γνωρίσει πραγματική οργή και χάος. Κάνουμε λόγο για ένα ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι που καλεί τέσσερις παίκτες να συμμετέχουν σε έναν αγώνα ταχύτητας για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα νομίσματα και αστέρια. Ρίχνουμε το ζάρι, μαζεύουμε νομίσματα και αντικείμενα και προσπαθούμε να προσπεράσουμε τους αντιπάλους μας μέσα από τυχαία γεγονότα, τυχερές καταστάσεις και τα δεκάδες minigames στο τέλος κάθε γύρου. Αν δεν έχετε άτομα να παίξετε, τότε μην ανησυχείτε αφού και το A.I. είναι ικανό να δοκιμάσει τις ικανότητες και την υπομονή σας μέσα από τα διάφορα επίπεδα δυσκολίας που προσφέρονται.

Δεν μπορούμε να παίξουμε κάποιο Mario Party με άκρως θετική ψυχολογία γιατί ποτέ δεν είναι σίγουρη η νίκη. Στοιχεία που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, ειδικά power-ups, γεγονότα και τελείως τυχαίες ζαριές μπορεί να μας πάνε από την πρώτη στην τελευταία θέση ή να ευνοήσουν εκείνον τον παίκτη που μέχρι τον προτελευταίο γύρο ήταν στο τέλος χωρίς σημάδια ανάκαμψης. Ακόμα και όταν τελείωσει το παιχνίδι, η βράβευση μπορεί να αναδείξει κάποιον άλλο νικητή από αυτόν που νομίζαμε.

Το παιχνίδι αφιερώνει πόρους και τραβάει την προσοχή με τα minigames του. Μπορεί το επιτραπέζιο να είναι η βασική ασχολία, όλοι όμως παίζουν για να συμμετέχουν σε αυτά τα χαοτικά events που αναδεικνύουν νικητές και χαμένους με έναν ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο. Μια θετική προσθήκη σε σχέση με το παρελθόν είναι αυτή της προετοιμασίας πριν από κάθε παιχνίδι. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν τους κανόνες και να παίξουν δοκιμαστικά για να αντιληφθούν την θέση και την αποστολή τους. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και το καταλαβαίνουμε όχι μόνο από το gameplay τους αλλά και από τον τρόπο χειρισμού καθώς άλλα χρησιμοποιούν πλήκτρα και άλλα έναν συνδιασμό τους με τα Motion Controls.

Η ευελιξία του Switch ανοίγει πόρτες για παραπάνω μηχανισμούς και παιχνίδια. Όπως παρουσιάστηκε και από την ίδια την Nintendo, αν παραπάνω από ένα συστήματα έχουν το παιχνίδι μπορούν να συνδεθούν για να συμμετέχουμε σε περίπλοκα παιχνίδια που έχουν ως κύριο σκοπό να σκοτώσουμε την ώρα μας παρά να διαγωνιστούμε για κάτι ουσιαστικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η ποιότητα είναι χαμηλή. Αντιθέτως, πολλά από αυτά τα παιχνίδια θα μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε νέους χάρτες, χαρακτήρες και αντικείμενα για να χρησιμοιήσουμε, είτε παίζουμε μόνοι μας είτε με φίλους. Έτσι, ενθαρρύνεται η επανάληψη, χωρίς να απαιτείται από εμάς να παίζουμε μόνοι μας για να ξεκλειδώσουμε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Μέχρι στιγμής, τα νέα στοιχεία ξεκλειδώνονται ευχάριστα και εμπλουτίζουν το Lobby μας, το Toad’s Plaza, μέσα από το οποίο έχουμε πρόσβαση σε διάφορα modes.

Υπάρχει ένα competitive mode, το River Survival, που επιτρέπει στους παίκτες να σχηματίσουν μια μεγάλη ομάδα μέσα σε μια βάρκα. Η βάρκα αυτή κατεβαίνει ένα ποτάμι γεμάτο εμπόδια και εχθρούς και σκοπός μας είναι να φτάσουμε στο τέρμα της σε όσο καλύτερο χρόνο γίνεται. Καθώς κατεβαίνουμε τον ποταμό, υπάρχουν διάσπαρτα κόκκινα μπαλόνια που οδηγούν σε Mini-games συνεργασίας. Όσο καλύτερη βαθμολογία πάρουμε σε αυτά, τόσο περισσότερο χρόνο βάζουμε στην αντίστροφη μέτρηση της καθόδου. Είναι μια ευχάριστη αλλαγή από την ανταγωνιστική φύση του βασικού παιχνιδιού και πιστεύω πως έχει ως σκοπό την συνεργασία και την ηρεμία μέσα στην παρέα.

Το Online Play κάνει και αυτό την εμφάνισή του στο Super Mario Party, αλλά περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο mode, το Online Mariothon. Εκεί μπορούμε να παίξουμε με άλλους παίκτες στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι έχουμε ενεργή Nintendo Online συνδρομή. Επιλέγουμε μέσα από διάφορα «κύπελλα» και πέντε τυχαία παιχνίδια με σκοπό το καλύτερο σκόρ, καλύτερη θέση στα Leaderboards και έπαθλα για το Lobby. Δυστυχώς όμως, το Party mode, περιορίζεται στο Offline Play οπότε αν θέλουμε επιτραπέζια δράση καλό θα ήταν να βρούμε παρέα.

Ένα από τα σημαντικότερα αρνητικά είναι οι τέσσερις χάρτες που εμπειριέχονται στην κυκλοφορία. Δεν αντιλέγω πως τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα, οι χαρακτήρες έχουν αυτή την ομορφιά που αναδεικνύεται μέσα από το Switch, και δεν είναι τόσο γραμμικά σε σχέση με το παρελθόν προσφέροντας εναλλακτικές διαδρομές που καταλήγουν σε στρατηγικές αποφάσεις. Οι χάρτες αυτοί βασίζονται σε μερικά κλασσικά στοιχεία του Mario Party, όπως η προσγείωση σε ένα πεδίο και η μεταφορά μας σε κάποιο άλλο ή η πληρωμή για να περάσουμε σε άλλο μονοπάτι ή η ενεργοποίηση κάποιας παγίδας που θα μας στείλει πολλές θέσεις πίσω. Τα περισσότερα από αυτά υστερούν σε σημεία παρόλο που έχει «πέσει» αρκετή δουλειά από την ομάδα ανάπτυξης.

Η αλήθεια είναι ότι, ανεξάρτητα από το mode του Super Mario Party που θα παίξουμε, η εμπειρία είναι άκρως διασκεδαστική. Είναι ένα παιχνίδι που μας επιβραβεύει ακόμα και όταν χάνουμε ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε αυτά που προσφέρει με φίλους ή συγγενείς. Είναι ένα παιχνίδι που μας επιτρέπει να γίνουμε MVP ακόμα και αν έρθουμε τελευταίοι. Ως παιχνίδι, έχει κάποια όρια, αλλά είναι εύκολο να τα ξεπεράσεις όταν όλα είναι τόσο ευχάριστα και διασκεδαστικά.

Το Super Mario Party είναι ένας ενδιαφέρον τίτλος που έχει να προσφέρει πολλά, ειδικά οταν παίζουμε με παρέα. Το περασμένο Σάββατο, η ομάδα μας πέρασε αρκετές ώρες παίζοντας στα διάφορα modes και η εμπειρία ήταν απολύτως διασκεδαστική. Όταν έχεις παραπάνω από 2 JoyCons όλα γίνονται ευκολότερα και γίνεται άμεσα αντιληπτό πως με τέσσερις παίκτες το παιχνίδι δείχνει την λάμψη του. Ακόμα και αν παίζουμε μόνοι μας το παιχνίδι προσφέρει ακριβώς αυτό που θα θέλαμε.

Είναι ένα επαναλαμβανόμενο εικονικό επιτραπέζιο παιχνίδι που δεν απειλεί την φιλία μας, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ψυχοσύνθεσή μας με το χαμό που επικρατεί στην πλειοψηφία των παιχνιδιών του. Είναι κορεσμένο με πινελιές που δίνουν υπόσταση στο παιχνιδιού, και βελτιώνει την κλασσική φόρμουλα. Το χάος εξακολουθεί να βασιλεύει, αλλά με περισσότερες ευκαιρίες για στρατηγική, το Super Mario Party έχει επαναφέρει την σειρά σε μια καλή θέση.

Το Super Mario Party είναι διαθέσιμο στα ελληνικά καταστήματα στην τιμή των 59,99€ (ή 49,99€).

Ευχαριστούμε την CD Media S.E και την Nintendo για την παροχή του Review Code.

[Alt-tab Galaxy] Super Mario Party - Nintendo Switch Review
GAMEPLAY8.5
ΗΧΟΣ8
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
8Πολύ Καλό
Reader Rating: (1 Vote)
9.0