Τα παιχνίδια της σειράς SteamWorld έχουν καταφέρει να στολίσουν τις κονσόλες μας για αρκετά χρόνια τώρα με απλά, αλλά άκρως διασκεδαστικά παιχνίδια. Με βασικότερα τα SteamWorld Heist και SteamWorld Dig, η Image & Form Games έχει εδραιώσει την ταυτότητά της στο είδος βιντεοπαιχνιδιών στο οποίο ειδικεύεται, δημιουργώντας παράλληλα έναν κόσμο που της επιτρέπει να πειραματιστεί με νέα στοιχεία και μηχανισμούς. Μαζί με τις γερές βάσεις, και τους χαριτωμένους χαρακτήρες, η μικρή ομάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει το δικό της κοινό και να μετατρέψει τα άλλωτε μικρά παιχνίδια της σε μια σειρά που βρίσκει όλο και μεγαλύτερο αντίκρυσμα.

Το SteamWorld Quest παραμένει στα όρια της στρατηγικής υιοθετώντας μηχανισμούς που έχουμε δει σε παιχνίδια όπως το Slay the Spire και Paper Mario. Τα περίεργα Steam-bots επιστρέφουν σε μια επική περιπέτεια, μια ιστορία βγαλμένη από τα Dungeons & Dragons αλλά με την χαρακτηριστική ‘υπογραφή’ της ομάδας και εμφανώς βελτιωμένη εμφάνιση και υπόθεση.

Συνήθως, το σύμπαν του SteamWorld έχει μια αρκετά κατανοητή (αν όχι απλή, ιστορία). Αυτή την φορά, η διήγηση γίνεται μέσω ενός ναυτικού ο οποίος διαβάζει ένα νέο μυθιστόρημα στον εγγονό (ή γιο του). Αντί για μια πειρατική ιστορία, κάτι που θα ταίριαζε περισσότερο στο προφιλ των δύο αναγνωστών, θα διαβάσουμε τις περιπέτειες τριών πολεμιστών σε ένα μαγικό βασίλειο. Θα βρεθούμε σε Δάση, μπουντρούμια και χωριά, προσπαθώντας να σώσουμε τον κόσμο από κάποια βέβαιη καταστροφή. Με άλλα λόγια, υπόθεση που έχουμε ξαναδεί σε άλλα RPG.

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που κατοικείται από Steam-bots, με την μαγεία, τα σπαθιά και τους ιππότες να αποτελούν τον βασικό πυρήνα. Οι θεοί δημιούργησαν έναν ειρηνικό κόσμο ώσπου μια μέρα βαρέθηκαν (όπως αναφέρει το βιβλίο) και δημιούργησαν ρομπότ από σκοτάδι για να σπείρουν τον πανικό και την διχόνοια. Για να αντιμετωπίστει αυτή η νέα απειλή, ένας πολεμιστήw ονόματι Gilgamech αντιμετώπισε την στρατιά του σκότους επαναφέροντας την ειρήνη στον κόσμο. Αποτελώντας τον πρώτο ήρωα και το παράδειγμα προς μίμηση, πολλοί κάτοικοι προσπάθησαν να τον μιμηθούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι πρώτες Guilds και το βασίλειο να γίνεται η βάση πολεμιστών και αρχάριων που θέλουνε και αυτοί να μείνοιυν στην ιστορία. Με την ειρήνη όμως να επικρατεί, οι ‘ήρωες’ έχουν μετατραπεί σε «αγγαριομάχους» και απλούς μισθοφόρους που αναλαμβάνουν οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί

Η ιστορία χωρίζεται σε κεφάλαια με το κάθε ένα να διηγείται κάποια σημαντική στιγμή των ηρώων ή μια αποστολή που καλούνται να ολοκληρώσουν. Θα γνωρίσουμε τους Armilly, Copernica και Galleo, τρεις ήρωες που προσπαθούν να αποκτήσουν μια θέση στην Guild των Ηρώων και για να το καταφέρουν θα πρέπει να πάρουν ένα σπάνιο μανιτάρι από το δάσος του βασιλείου. Επιστρέφοντας όμως στο κοντινό χωριό, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια μεγάλη φωτιά και τις δυνάμεις του ‘Σκοτεινού Άρχοντα’, μιας νέας σκοτεινής απειλής που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της με κυριότερο σκοπό να αιχμαλωτίσει και να στρατολογήσει τους ήρωες του βασιλείου, με το ‘Χέρι του Gilgamech’ να παίζει έναν σημαντικότερο ρόλο απ’ότι νομίζουμε.

Ακολουθώντας το μοτίβο άλλων παιχνιδιών, το SteamWorld Quest μας τοποθετεί σε δυσδυάστατους χάρτες που χωρίζονται σε τμήματα. Η αποτύπωση τους είναι παρόμοια με εκείνη του Muramasa Rebirth, δηλαδή κινούμαστε σε όλο το τμήμα αναζητώντας θησαυρούς και εχθρούς και φτάνοντας στο τέλος της πίστας αντιμετωπίζουμε κάποιον αρχηγό ή δυνατότερους εχθρούς. Επιπλέον, υπάρχουν εμπόδια που μπορούν να μας δώσουν χρήματα ή αντικείμενα αν τα σπάσουμε, αλλά και NPCs όπως Merchants και Quest-givers.

Το σύστημα μάχης είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εδώ έχουμε ένα κλασσικό Turn-based Combat με τις επιθέσεις να γίνονται με τη χρήση καρτών. Κάθε κάρτα πραγματοποιεί μια διαφορετική κίνηση, με τους χαρακτήρες να έχουν μια τράπουλα 8 καρτών. Με μόλις 8 κάρτες να είναι διαθέσιμες θα πρέπει πάντα να προσέχουμε πως θα φτιάχνουμε την τράπουλα κάθε χαρακτήρα ώστε να έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό επιθέσεων και καρτών. Φυσικά, μετά από κάθε μάχη και αποστολή αποκτούμε νέες κάρτες για την συλλογή μας, ή αντικείμενα για να δημιουργήσουμε άλλες μέσω του Merchant.

Ακόμα και οι μικρότερες κάρτες έχουν μεγάλη σημασία. Θα διαπιστώσουμε αμέσως πως ακόμα και οι δυνατότερες κάρτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την ύπαρξη των πιο απλών και αυτό οφείλεται στο ‘Steam Pressure’. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μια απλή επίθεση ή ικανότητα μαζεύουμε και από ένα γρανάζι. Αυτά τα γρανάζια μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε πιο δυνατές ή πολύπλοκες επιθέσεις με μεγαλύτερη ζημιά, buffs και debuffs αντίστοιχα – σκεφτείτε κάτι σαν το Mana στο Hearthstone, απλά εδώ πρέπει να το μαζέψουμε για να το αξιοποιήσουμε.

Στην αρχή κάθε γύρου μπορούμε να αλλάξουμε μέχρι και δύο κάρτες από το χέρι μας. Αυτό μας βοηθάει στην αρχή, μιας και οι πιο δυνατές κάρτες δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, αλλά μην ξεχνάμε πως και η τύχη παίζει ρόλο. Αφού ‘κλειδώσουμε’ την τράπουλα στο χέρι μας, μπορούμε να επιλέξουμε μέχρι και τρεις κάρτες για να επιτεθούμε, με αυτές των αντιπάλων μας να είναι γυρισμένες ανάποδα και να παίζονται προς το τέλος του γύρου.

Οι κάρτες κάθε ήρωα διακρίνονται με το χαρακτηριστικό του χρώμα. Για παράδειγμα, η Armilly έχει κόκκινες κάρτες και η Copernica μπλε και το χρώμα τους συντελεί στην εκτέλεση Combo κινήσεων, γνωστών ως Heroic Chains. Τα Heroic Chains μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε μια ακόμα ‘κρυφή’ κάρτα όταν πραγματοποιούμε τρεις επιθέσεις ίδιου χρώματος. Προσωπικά, βρήκα τα Heroic Chains των Copernica και Galleo να με βγάζουν από δύσκολες καταστάσεις διότι ήταν οι καλύτερες αμυντικές λύσεις. Συγκεκριμένα, η Copernica μπορεί να δώσει ένα Mana Barrier σε όλη την ομάδα, ενώ ο Galleo να ανεβάσει τα αμυντικά μας στατιστικά.

Όσο προχωράμε την ιστορία ξεκλειδώνουμε όλο και περισσότερους μηχανισμούς και στοιχεία που μας βοηθάνε σε νέες μάχες. Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε στοιχεία όπως τις περιβαλλοντικές αδυναμίες των εχθρών μας και τον τύπο των ικανοτήτων τους, μιας και θα στηρίξουμε πολλά από τα decks μας πάνω σε αυτά. Τέλος, θα βρούμε νέα όπλα και αξεσουάρ που ορισμένες φορές θα περιέχουν στατιστικά και ικανότητες που θα συνδέονται με τις κάρτες και τα combo τους.

Τα γραφικά του SteamWorld Quest διατηρούν την αναβαθμισμένη οπτική των πρόσφατων παιχνιδιών της ομάδας. Τα σχέδια είναι λεπτομερή, τα χρώματα ζωντανά και ζωηρά, προσθέτοντας μεγαλύτερο βάρος στους εκάστοτες χαρακτήρες. Ο κόσμος μοιάζει μεγαλύτερος από άλλα παιχνίδια της σειράς, αλλά η dungeon-based οργάνωσή τους δεν μας επιτρέπει να το διαπιστώσουμε. Για άλλη μια φορά, κάθε χαρακτήρας έχει την δική του ξεχωριστή εμφάνιση και προσωπικότητα, κάτι που ενισχύει την διήγηση και την κάνει ακόμα πιο ευχάριστη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το παιχνίδι τρέχει σε 60FPS και ανάλυση 1080p σε οποιοδήποτε mode (Portable ή Docked). Η σειρά SteamWorld μας έχει συνηθίσει σε φανταστικές αποδόσεις, ειδικά στις φορητές κονσόλες στις οποίες και άνθισε, οπότε περιμέναμε και κάτι ανάλογο για το Nintendo Switch.

To SteamWorld Quest είναι ένα πολύ δυνατό στοίχημα για την Image & Form, καθώς και ένα εγχείρημα που θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί κατάλληλα σε μια βιομηχανία που συνεχώς εξελίσσεται και αναζητά κάτι αναζωογονητικό και διασκεδαστικό. Ευτύχως, το νέο παιχνίδι της σειράς SteamWorld καταφέρνει να μας διασκεδάσει και να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο είδος των Turn-based RPG, και ειδικά σε μια σχετικά νέα κονσόλα που συνεχώς «ανεβαίνει» στην προτίμηση του κόσμου.

Το SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech είναι διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 24,99€.

[Alt-tab Galaxy] SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
7.5Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

About The Author

Με τα βιντεοπαιχνίδια να του κρατάνε συντροφιά από μικρή ηλικία αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπυ του σε κάτι πιο δημιουργικό. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και ταξίδια. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts