Θυμάστε το Wipeout; Ένα από τα καλύτερα και καινοτόμα παιχνίδια της γενιάς του, υπεύθυνο για την δημιουργία των παιχνιδιών αγώνων ταχύτητας σε μελλοντικά σκηνικά, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Playstation One και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα νοσταλγικό δείγμα game design και διασκέδασης στο είδος.

Τοποθετημένο στο 2052, οι παίκτες ανταγωνίζονται στο διαγωνισμό αγώνων αντιβαρύτητας F3600, οδηγώντας ένα από μια επιλογή σκαφών σε αγώνες σε διάφορες πίστες από όλο τον κόσμο. Ως μοναδικό στην εποχή του, το Wipeout σημειώθηκε για το φουτουριστικό σκηνικό του, όπλα σχεδιασμένα τόσο για να ακινητοποιούν όσο και να καταστρέφουν εχθρούς και την καμπάνια μάρκετινγκ. Το παιχνίδι δέχτηκε θετικές κριτικές, έχοντας επαινεθεί για τη πρωτοτυπία του και το soundtrack του, αλλά επικρίθηκε για τα Physics του.

Αρκετά χρόνια αργότερα, σε μια εποχή που τα βιντεοπαιχνίδια έχουν εξελιχθεί στο καλύτερο μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης, η 34BigThings ανέλαβε να δημιουργήσει έναν τίτλο που ‘κουβαλάει’ την κληρονομιά της σειράς και μαθαίνει σε νέους παίκτες την ένταση και την ταχύτητα των αγώνων αντιβαρύτητας, το Redout.

Στο Redout, οι παίκτες μπαίνουν για άλλη μια φορά στο κάθισμα του πυραυλοκίνητου οχήματος στο έτος 2560, ώστε να λάβουν μέρος στο SRRL (Solar Redout Racing League) σε μια πληθώρα από διαφορετικές πίστες και διαδρομές. Υπάρχουν εφτά διαφορετικές ομάδες για να επιλέξουμε, με κάθε ομάδα να έχει πρόσβαση σε τέσσερα σκάφη. Κάθε σκάφος φέρει ξεχωριστά χαρακτηριστικά όπως επιτάγχυνση, μέγιστες ταχύτητες, χειρισμό, ενεργειακές πηγές και αναπληρώσεις, και αντοχή. Αν θέλουμε, μπορούμε να ενισχύσουμε τα στοιχεία αυτά μέσω αναβαθμίσεων που εγκαθιστούμε πριν τους αγώνες.

Η λογική του Redout είναι η ίδια με αυτή του προγόνου του. Λαμβάνουμε μέρος σε διάφορα events που ποικίλλουν από απλούς αγώνες κατάταξεις, σε μάχες με καταστροφικά όπλα και ‘eliminations’ (ο τελευταίος παίκτης σε κάθε γύρο αποκλείεται). Κάθε Event χωρίζεται σε κλάσεις, και όταν τα ολοκληρώνουμε παίρνουμε πόντους εμπειρίας για τον πιλότο μας με αποτέλεσμα να μας ανοίγονται δυσκολότεροι αγώνες με το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο να ανεβαίνει. Αυτά τα χρήματα είναι σημαντικά για την αναβάθμιση του σκάφους και των όπλων μας, αλλά και την απόκτηση νέων πόρων και εξαρτημάτων.

Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι το gameplay, ο συνδυασμός υψηλών ταχυτήτων με τον απίστευτο χειρισμό. Η επιτάγχυνση γίνεται μέσω του ανάλογου κουμπιού στο χειριστήριο, με τις στροφές και την αιώρηση να γίνεται με την χρήση του δεξιού μοχλού. Ευτυχώς, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι στροφές σε σχέση με την (υψηλή) ταχύτητα είναι τέτοιος που μας βοηθάει να στρίψουμε όσο χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να μην καταλήξουμε σε κάποιον τοίχο, ή και στο κενό, και να διατηρήσουμε το όχημά μας ακέραιο. Φυσικά, δεν θα έλειπε η προώθηση που χρησιμοποιεί ενέργεια για να ενεργοποιηθεί. Η ενέργεια αυτή αναπληρώνεται σταδιακά και η σωστή χρήση της μπορεί να διαχωρίσει τους νικητές από τους ηττημένους. Αν καταφέρουμε να βρούμε την σωστή κλίση της στροφής, το βάθος και την στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε τότε θα βρεθούμε θεατές φανταστικών αγώνων σε ένα ‘φουτουριστικό’ περιβάλλον.

Σε όλες τις πίστες έχουμε πρόσβαση σε nitro boosts, που βρίσκονται έξυπνα τοποθετημένα στο έδαφος για να μας ωθούν ακόμα περισσότερο, αλλά και κάποια power-ups που ξεκλειδώνονται όσο προοδεύουμε. Τα power-ups χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, σε active και passive. Σε κάθε αγώνα εξοπλίζουμε ένα ανά είδος με την χρήση τους να απαγορεύεται στους «Pure» αγώνες. Στην πρώτη κατηγορία θα βρούμε δυνάμεις και όπλα που μας βοηθούν να ανεβάζουμε την ταχύτητά μας ή να επαναφέρουμε την ζωή του οχήματός μας γρηγορότερα. Στην κατηγορία των Passive, μπορούμε να εξοπλίσουμε τις ικανότητες αλλά να τις έχουμε συνεχώς ενεργοποιημένες, και πολλές φορές ανεβάζουν τα επίπεδα ταχύητας, ζωής, ή ενέργειας του οχήματός μας.

Αυτό που θα εντυπωσιάσει τους φίλους των αγώνων ταχύτητας (αλλά και των βιντεοπαιχνιδιών γενικότερα), είναι το περιεχόμενο το οποίο θα ξεκλειδώσουμε. Με πάνω από 60 πίστες σε 12 περιβάλλοντα, 28 διαφορετικά οχήματα, 11 τύπους αγώνων, και πάνω από 100 διαφορετικά event στο Career mode, αλλά φυσικά και τα Split-screen/Online VS Modes, το Redout είναι το Futuristic AntiGrav Racing παιχνίδι που περιμέναμε. Και όσοι προτιμήσουν την νέα έκδοση – ή ακόμα και την έκδοση του Switch για την οποία λάβαμε έναν έξτρα κωδικό – θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις επιλογές τροποποίησης και σε όλα τα DLC Packs που κυκλοφόρησαν μαζί με την αρχική έκδοση.

Εντύπωση προκαλούν επίσης και τα γραφικά του παιχνιδιού που μοιάζουν με μια μίξη του WipeOut με το Matrix και το Star Wars. Καθαρά γραφικά, ωραία αλλά ελλειπή εφέ, και την αίσθηση της ταχύτητας να είναι πιο έντονη από ποτέ, ίσως χρειαστούμε ένα καλό σύστημα για να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε χωρίς πολλά προβλήματα. Η έκδοση των υπολογιστών παραμένει και η καλύτερη. Μια κάρτα γραφικών σαν την NVIDIA GTX 1060 3GB είναι ικανή να μας προσφέρει καθαρά και εντυπωσιακά γραφικά, ειδικά για έναν τίτλο σαν αυτόν.

Τέλος, στον ηχητικό τομέα, τα εφέ από τις μηχανές και τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως και οι αναγγελίες των αγώνων και της κατάστασης του σκάφους μας βοηθούν στο να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα. Αυτό έρχεται και δένει με την μουσική που δίνει τον έντονο και φουτουριστικό τόνο που χαρακτηρίζουν το Redout.

Σε γενικές γραμμές, το Redout είναι ο καλύτερος διάδοχος του Wipeout μέχρι και σήμερα. Η ομάδα ανάπτυξης έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο να μεταφέρει τον τόνο και την ατμόσφαιρα του παρελθόντος στην Unreal Engine 4, και οι υπολογιστές μαζί με τις κονσόλες νέας γενιάς μπορούν με χαρά να το υποδεχθούν στις συλλογές τους. Οι παίκτες θα βρούν αρκετούς ενδιαφέροντες μηχανισμούς και περιεχόμενο που θα τους κρατήσει για ώρες στην θέση του αγαπημένου τους σκάφους, ενώ η μουσική θα μας κάνει να κουνιόμαστε στον ρυθμό της. Προσοχή όμως! Το Redout αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση αφού είναι εύκολα προσβάσιμο αλλά μαθαίνεται δύσκολα. Στην αρχή ίσως νιώσουμε πως ο χειρισμός είναι περίεργος, αλλά όταν συνηθίσουμε δεν θα μας σταματάει τίποτα από το να δοκιμάσουμε τις ικανότητές και τις αντιδράσεις μας ενάντια στους παίκτες του υπόλοιπου κόσμου.

Το Redout είναι διαθέσιμο στο Steam (PC), Xbox One, PS4 και Nintendo Switch στην τιμή των 39,99€.

Ευχαριστούμε την Nicalis PR για την παροχή του Review Code.


[Alt-tab Galaxy] Redout - Review
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ8
ΗΧΟΣ7
8Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0