Τα Pokemon: Let’s Go Pikachu και Let’s Go Eevee αφηγούνται ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια στην ιστορία της σειράς, σε μια ιστορική περιοχή που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια. Οι δύο νέοι τίτλοι που διηγούνται πως ξεκίνησαν όλα μέσω ανανεωμένων γραφικών, μηχανισμών και μιας ιστορίας που θα μας ταξιδέψει στο μακρινό παρελθόν της παιδικής μας ηλικίας, θα διδάξει στους νεώτερους παίκτες όλα όσα θα χρειαστούν για τις πιο απαιτητικές περιπέτειες που θα βιώσουν ως εκπαιδευτές.

Θα ταξιδέψουμε στο στο Kanto, την περιοχή των Pokemon Red, Blue, και Yellow. Εκεί θα βρούμε όλα τα χαρακτηριστικά που θυμόμαστε από παλιά, με την μόνη διαφορά πως τα μονοδιάστατα, άχρωμα, και απλά κτήρια και χαρακτήρες έχουν αντικατασταθεί από νέα μοντέλα γεμάτα λεπτομέρειες, ζωντάνια και προσωπικότητα. Σημεία όπως το Viridian Forest, η Fuchsia City και η Lavender Town ξεχειλίζουν από ομορφιά και η μεταφορά τους τόσο στην μικρή οθόνη του Nintendo Switch αλλά και στην τηλεόρασή μας θα μας ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Η πυκνή βλάστηση που μέχρι πριν μερικά χρόνια έκρυβε τα μικρά πλάσματα αποτελεί απλά ένα ακόμα μονοπάτι ταξιδιού μιας και τα Pokemon τριγυρνούν ελεύθερα στην φύση γεμίζοντας την οθόνη με χρώμα και ζωή. Μέχρι και το μέγεθος έχει αποτυπωθεί με ιδιαίτερη προσοχή αφού πλάσματα όπως το Arcanine και ο Snorlax υπερυψώνονται, και μας δίνουν την δυνατότητα να τα καβαλήσουμε για να κάνουμε το ταξίδι μας όλο και πιο γρήγορο.

Θα βρούμε παλιούς, αγαπημένους χαρακτήρες που θα είναι οι μεντορές μας, και εκπαιδευτές που αγαπήσαμε για τις αψυχολόγητες ατάκες τους πριν από κάθε μάχη (π.χ. I like Shorts). Το παιχνίδι αναγνωρίζει όλα τα χρόνια ανάμεσα στις πρώτες κασσέτες και στα νέα παιχνίδια αναφέροντας ακόμα πιο γνωστός εκπαιδευτές όπως οι Red, Blue και Green(Manga) αλλά και πιο πρόσφατους όπως  την Trial Captain Mina από την περιοχή της Alola.

Το Let’s Go λειτουργεί ως o ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ της 7ης και της 8ης γενιάς συνδυάζοντας την νοσταλγία της Yellow, την ιστορία της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων και τους μηχανισμούς του Pokemon Go. Όπως πάντα ξεκινάμε με τον πιστό συνεργάτη μας είτε αυτός είναι ο Pikachu ή το Eevee και ξεκινάμε ένα ταξίδι για να καταγράψουμε όλα τα 151 Pokemon, να αποκτήσουμε όλα τα εμβλήματα από τους γυμναστές, να αντιμετωπίσουμε την Team Rocket και να γίνουμε οι πρωταθλητές. Θα περιπλανηθούμε μέσα από πόλεις που αγαπήσαμε και περιοχές που κάποτε μισούσαμε για την πυκνότητά τους σε ενοχλητικά Pokemon όπως τα Rattata, Zubat και Diglett.

H βασικότερη και σημαντικότερη αλλαγή εντοπίζεται στον τρόπο αιχμαλωσίας. Τα ‘Wild Battles’ και η στρατηγική για την αιχμαλώτιση ενός Pokemon αντικαθιστώνται με τους μηχανισμούς του Pokemon Go. Τα Pokemon κυκλοφορούν ελεύθερα στην φύση και αφού εντοπίσουμε εκείνο που μας ενδιαφέρει, περπατάμε πάνω του για να ξεκινήσουμε την διαδικάσία. Έτσι, αντί να τα αποδυναμώσουμε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες αιχμαλωσίας, απλά πετάμε την μπάλα την κατάλληλη στιγμή για να το πιάσουμε.

Ο μηχανισμός αιχμαλωσίας ίσως είναι και ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά που θα ενοχλήσει τους βετεράνους και πιο ανταγωνιστικούς παίκτες. Παρά την αίσθηση χαλάρωσης και αμεσότητας που προσφέρει, η ευκολία είναι ο κυριότερος παράγοντας που τον χαρακτηρίζει την αντικατάσταση της στρατηγικής που παρατηρούνταν σε μια μάχη. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αν το άγριο Pokemon που ψάχναμε με τις ώρες λιποθυμήσει αφού αν έχουμε αρκετές μπάλες τότε έχουμε και πολλές πιθανότητες να το πιάσουμε – κάτι που δεν ισχύει πάντα μιας και υπάρχει η περίπτωση να ξεφύγει, να εξαφανιστεί από την περιοχή ή λόγω της δύναμής του να μην κάθεται μέσα.

Απλοποίηση θα παρατηρήσουμε και στον τρόπο που μαθαίνονται τα HM (Hidden Moves), κινήσεις που μέχρι πρότινος αντικαθιστούσαν μια από τις τέσσερις κινήσεις του Pokemon μας και δεν μπορούσαν να ξεχαστούν. Κάθε μια από αυτές βοηθούσε στην εξερεύνηση αφαιρώντας εμπόδια ή βοηθώντας στην επίλυση γρίφων. Στο παρελθόν, έπρεπε να έχουμε προβλέψει και ένα Pokemon της ομάδας μας να αποτελεί την ‘μηχανή’ για αυτές τις πράξεις. Τώρα, ο φίλος μας και συνεργάτης μας Pikachu ή Eevee μπορεί να μάθει τα «Secret Techniques» ανεξάρτητα από τις επιθετικές ικανότητες με αποτέλεσμα να μας δίνεται ελευθερία στον τρόπο που θα στήσουμε την ομάδα μας και ποιες κινήσεις να κρατήσουμε.

Το Let’s Go επικεντρώνει κυρίως στην αιχμαλώτιση των Pokemon και την ολοκλήρωση του Pokedex που με την σύνδεση του Pokemon GO γίνεται ακόμα πιο εύκολη υπόθεση μιας και δεν χρειάζεται να αγοράσουμε και τους δύο τίτλους. Δεν θα περάσουμε εκατοντάδες ώρες πάνω από ένα χειριστήριο ψάχνοντας κάθε πλάσμα ούτε κάποιον φίλο για να ανταλλάξουμε με καλώδια και συμφωνίες. Με κάθε επιτυχή αιχμαλωσία, η εξάδα μας λαμβάνει και πόντους εμπειρίας εξοικονομώντας χρόνο από το ατελείωτο Grind του παρελθόντος. Σε αυτό συμβάλλουν και τα Catch Combos, μετρητές που ενεργοποιούνται όταν πιάνουμε συνεχόμενα το ίδιο Pokemon, και ανεβάζουν τόσο τους πόντους εμπειρίας που αποκτώνται όσο και τις πιθανότητες εύρεσης ενός πιο σπάνιου (Shiny) Pokemon με καλύτερα IVs. Για παράδειγμα, ανεβάζοντας το Catch Combo στο 31+ τότε οι πιθανότητα να βρούμε το Pokemon που θέλουμε με τα τέλεια στατιστικά εκτοξεύεται στα ύψη.

Κάθε Pokemon έχει έξι IVs και ένα από 25 Natures (Adamant, Jolly κλπ) που ευνοούν δύο από τα έξι βασικά στατιστικά. Με την αιχμαλώτιση ενός πλάσματος έχουμε άμεση πρόσβαση σε όλες αυτές τις λεπτομέρεις που θα μας βοηθήσουν στην απόφαση του να το κρατήσουμε ή να το στείλουμε πίσω στον Prof. Oak. Ακόμα, η λειτουργία του ‘Judge’ μας ενημερώνει για την «ποιότητα» του Pokemon μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους νέους παίκτες. Θα δούμε όμως πως οι συνεργάτες μας είναι τα τέλεια Pokemon. Οι Pikachu και Eevee έχουν τέλεια στατιστικά που ενισχύονται όταν κάνουμε καλές σχέσεις μαζί τους παίζοντας ή ταίζοντάς τα.

Ένας ακόμα μηχανισμός του Pokemon GO κάνει την εμφάνισή του και αυτός είναι τα Pokemon Candies. Το Billy’s PC έχει αντικατασταθεί με το Pokemon Bag που κουβαλάμε πάντα πάνω μας και έτσι δεν χρειάζεται να επιστρέφουμε σε κάποιο Pokemon Center για να αλλάξουμε την ομάδα μας. Για να ελευθερώσουμε θέση στο κιβώτιο – κάτι που θα κάνουμε συχνά αν λάβουμε υπόψιν πως θα αιχμαλωτίσουμε πολλές φορές το ίδιο πλάσμα – επιλέγουμε το Pokemon που δεν θέλουμε και το στέλνουμε στον Καθηγητή. Ως αντάλλαγμα θα λάβουμε αρκετά Candies που βοηθούν στην αύξηση συγκεκριμένων στατιστικών όπως η ταχύτητα και οι πόντοι ζωής. Ειδικευμένοι εκπαιδευτές που θα συναντήσουμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας είναι πηγές τέτοιων αντικειμένων αλλά ίσως αποδειχθούν μια ιδιαίτερη δοκιμασία για όσους δεν κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Δυστυχώς, τα Catch Combos και τα Stat Candies δεν θα βοηθήσουν σε κάτι πέρα από την βασική ιστορία. Η ανταγωνιστική πλευρά της σειράς Pokemon θυσιάστηκε για χάρη της προσβασιμότητας. Αυτό παρατηρείται περισσότερο στην διαδικτυακή σκηνή όπου τα παλιά Competitive Modes, όπως τα Ranked Battles και το Online Matchmaking, έχουν αντικατασταθεί από πιο απλές επιλογές όπως Local ή Online Battles with Friends. Και η απουσία των ειδικών ικανοτήτων, των αντικειμένων και της αναπαραγωγής περιορίζουν αισθητά τις επιλογές για το Pokemon-φονική μηχανή που σε άλλες περιπτώσεις θα θέριζε στα στάδια του διαδικτύου.

Ο περιορισμένος αριθμός του PokeDex με την απουσία της Competitve σκηνής αφαιρούν κάθε κίνητρο επιστροφής στο Let’s Go. Αφού ολοκληρώσουμε την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδειά μας αιχμαλωτίζοντας όλα τα χαριτωμένα πλάσματα, θα χρειαστεί να κάνουμε μερικά ακόμα βήματα για να χαρακτηριστούμε οι απόλυτοι εκπαιδευτές και αυτό είναι οι μάχες ενάντια στους 151 Master Trainers. Κάθε ένας από αυτούς, μας προκαλεί σε μάχες με συγκεκριμένα Pokemon. Για παράδειγμα, και οι δύο εκπαιδευτές θα πρέπει να έχουν στην ομάδα τους ένα μόνο Pidgey και να τα βάλουν να διαγωνιστούν ώστε να αποφασιστεί πιο από τα δύο είναι το δυνατότερο.

Μερικές από τις πιο απλές αλλαγές, που βλέπουμε και σε άλλους τίτλους της Nintendo όπως το Super Mario Odyssey, είναι η ύπαρξη Co-op μεταξύ δύο παικτών. Κουνώντας ελαφρά το δεύτερο Joy-Con, μπορούμε να φέρουμε δίπλα μας έναν ακόμα εκπαιδευτή που ελέγχεται από τον φίλο/η μας για να μας βοηθάει στις μάχες. Ο δεύτερος παίκτης δεν μπορεί να ακουμπήσει τα Pokemon ή να περπατήσει μπροστά από τους NPCs και να ξεκινήσει την μάχη. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ακόμα μπάλα συγχρονίζοντας τις ρήξεις ώστε έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία, ενώ στις μάχες πολεμάμε μαζί επιλέγοντας 2 Pokemon αντί για ένα.

Τα νέα χαρακτηριστικά του Pokemon Let’s Go Pikachu και Let’s Go Eevee διακρίνονται και από μερικά αξιοσημείωτα, και ενίοτε ενοχλητικά, προβλήματα. Δυστυχώς, δεν είχαμε πρόσβαση στο Pokeball Plus οπότε η εμπειρία μας περιορίζεται στα Joy-Cons, που προορίζονται ως ένας από τους κυριότερους τρόπους χειρισμού, και στο Switch Portable. Τα Motion Controls ενώ βρίσκονται στο επίκεντρο, πολλές φορές είναι ανακριβή ή ακόμα και απρόβλεπτα. Η Nintendo συμβουλεύει να σημαδεύουμε με το Joy-con ευθεία στην οθόνη μας για την μέγιστη ακρίβεια, αλλά ακόμα και τότε θα δούμε πως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο μόνος έμπιστος τρόπος είναι στο φορητό gameplay που παίζουμε είτε με τον γυροσκοπικό αισθητήρα της κονσόλας ή με τους μοχλούς.

Η απόδοση είναι ένα στοιχείο που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα καθώς και στα δύο Mode της κονσόλας θα παρατηρήσουμε προβλήματα. Παίζοντας σε Docked Mode, όταν η οθόνη μας γεμίσει με άγρια Pokemon τότε τα καρέ μας θα αρχίσουν να πέφτουν και όλα να πηγαίνουν όλο και πιο αργά. Από την άλλη, αν προτιμήσουμε το Portable Mode τότε θα παρατηρήσουμε την πτώση αυτή και σε άλλες περιπτώσεις όπως στην οθόνη απόκτησης πόντων εμπειρίας και στην εκμάθηση κινήσεων. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι ενοχλητικό αλλά μας κάνει να ανησυχούμε για το νέο παιχνίδι της σειράς που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2019.

Τα Pokemon: Let’s Go Pikachu και Let’s Go Eevee είναι μια αναζωογονητική επιστροφή στο παρελθόν. Είναι ένα διάλειμμα από την δύσκολη καθημερινότητα αφού δεν χρειάζεται να περάσουμε εκατοντάδες ώρες ψάχνοντας το τέλειο pokemon ή ετοιμάζοντας την ομάδα μας για κάποιο παγκόσμιο τουρνουά. Το Kanto είναι πιο έγχρωμο και ζωντανό από ποτέ και οι νέοι μηχανισμοί είναι αρκετά προσβάσιμοι αλλά ίσως μας αφήσουν να ζητάμε κάτι παραπάνω. Ο συνδυασμός με το Pokemon GO ανοίγει τον κόσμο των Pokemon σε ακόμα περισσότερους παίκτες και μας προετοιμάζει για την 8η γενιά η οποία ευελπιστούμε να διατηρήσει τα θετικά στοιχεία των Let’s Go. Έτσι, το Nintendo Switch αποκτάει έναν σύντομο, διασκεδαστικό τίτλο που προκάλεσε έκπληξη παρά την αμφιλεγόμενη κριτική που δέχθηκε από παίκτες και τον τύπο.

Τα Pokemon: Let’s Go Pikachu και Let’s Go Eevee πωλούνται μέσω του Nintendo e-Shop και των ελληνικών καταστημάτων στην τιμή των 59,99€.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παροχή του Review Code.

[Alt-tab Galaxy] Pokemon: Let's Go Pikachu & Let's Go Eevee Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
8Πολύ Καλό
Reader Rating: (1 Vote)
6.5