Το είδος των Visual Novels είναι αρκετά παρεξηγημένο αλλά και αγαπητό από πολλούς παίκτες στον κόσμο. Στο παρελθόν είδαμε τίτλους όπως το Phoenix Wright: Ace Attorney, και το Danganronpa, να μας ταξιδεύουν σε κόσμους με παράλογες αλλά ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η συνταγή επιτυχίας των παιχνιδιών αυτών είναι η ιστορία τους σε συνδυασμό με τα σχέδια που σχηματίζουν τον κόσμο. Με άλλα λόγια, αν ένα Visual Novel δεν έχει ευχάριστα σχέδια και μια ιστορία που να μας τραβάει το ενδιαφέρον, τότε θα δυσκολευτούμε να ‘διαβάσουμε’ μέχρι το τέλος.

Το Our World is Ended της PQube, μαζί με τον παράξενο τίτλο του μας προσφέρει και μια γνώριμη ιστορία γεμάτοι ιδιαίτερους χαρακτήρες και μια υπόθεση που συνδυάζει την πραγματικότητα με τον φανταστικό κόσμο. Ωστόσο, ο κεντρικός χαρακτήρας συνοδεύεται από αρκετές θηλυκές συμπρωταγωνίστριες μετατρέποντας το παιχνίδι σε ένα Harem Visual Novel ικανό να απομακρύνει αρκετούς παίκτες μακριά από τον κόσμο του. Οι κεντρικοί χαρακτήρες υιοθετούν όλα τα «cliche» που έχουμε δει σε anime και manga. Για παράδειγμα, υπάρχει ο πρωταγωνιστής που η προσωπικότητά του προσπαθεί να εναρμονιστεί με αυτή του παίκτη, με τα υπόλοιπα μέλη να έχουν τις τυπικές κοπέλες με τα μεγάλα (ή μικρά) στήθη, την 13άχρονη αυθεντία, έναν ντροπαλό εσώκλειστο άντρα, και μια πιο πληθωρική φιγούρα με τον χαρακτήρα που θα περιμέναμε.

Η υπόθεση του Our World is Ended είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε διαφορετικά μονοπάτια, ανάλογα της φαντασίας μας. Κεντρικός ήρωας είναι ο Reiji Gozen, ένα μέλος της ομάδας ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Judgement 7. Η J7 ετοιμάζει ένα νέο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας γνωστό και ως ‘W.O.R.L.D. program’. Κατά την διάρκεια των δοκιμών, ο Reiji ανακαλύπτει μερικές κρυφές δυνατότητες του προγράμματος όπως την ικανότητα να αλλάζει την πραγματικότητα στα μάτια του παίκτη. Προχωρώντας πιο βαθιά στην προσωμοίωση ανακαλύπτει μια ερειπωμένη πόλη με τα πτώματα των φίλων του κάτω από τα συντρίμμια. Αυτή η εικόνα όμως προσπερνάται λόγω της επιστροφής του χαρακτήρα στην ‘τωρινή’ πραγματικότητα.

Με την επιστροφή μας στο περιβάλλον του studio, συναντάμε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Μέσα σε αυτά είναι και ο Sekai Owari, ο ιδρυτής της ομάδας και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Και αυτό διότι σε αντίθεση με τον Reiji, o Sekai ανακαλύπτει ένα forum που υποβαθμίζει την ομάδα και τις προσπάθειές της, οπότε καλεί μια συνάντηση των μελών για να βρουν μια λύση προκειμένου να αποκτήσουν πίσω την αγάπη των παικτών, και συνεπώς, να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που θα επιτύχει.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης η ομάδα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τα AR headsets και να δημιουργήσουν ένα νέο παιχνίδι γύρω από αυτά. Όταν όμως, όλα τα μέλη φοράνε τον εξοπλισμό τους, το «πρόβλημα» που εντόπισε ο Reiji, μετέφερε τους χαρακτήρες σε ένα παράλληλο σύμπαν γεμάτο με τους χαρακτήρες από προηγούμενα παιχνίδια τους. Ο κόσμος αυτός ελέγχεται από κάποια άλλη ομάδα, και κατοικείται από μια κοπέλα η οποία έχει χάσει την μνήμη της. Κάθε στοιχείο σε αυτόν τον κόσμο θα βοηθήσει τον Reiji να αποτρέψει το τέλος του πραγματικού κόσμου οπότε και κάθε κίνησή του έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Reiji είναι ένα από τα νεώτερα μέλη της ομάδας οπότε μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έχει αποδείξει την αξία του. Πολλές φορές βρίσκεται και απέναντι στην ομάδα του η οποία είτε τον αποπαίρνει είτε τον αγνοεί επιδεικτικά. Ωστόσο, προχωρώντας την ιστορία θα δούμε πως ο χαρακτήρας αναπτύσσεται αισθητά και πως η σχέση του με τους υπόλοιπους γίνεται όλο και καλύτερη βοηθώντας σε μια πιο θετική έκβαση στο τελικό αποτέλεσμα.

Με φόντο την γνωριμία των υπόλοιπων μελών, θα συναντήσουμε διάφορες επιλογές κατά τηγν διάρκεια του Gameplay. Πολλές από αυτές τις επιλογές οδηγούν σε συγκεκριμένα μονοπάτια που μας βοηθούν να ξεκλειδώσουμε παραπάνω σκηνές και backstories, χωρίς όμως αυτές να έχουν αντίκτυπο στην πορεία της βασικής ιστορίας. Με πιο απλά λόγια, μπορούμε να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε εξαιρετική σχέση με όλους, και το μόνο που θα αλλάζει είναι ο τρόπος που θα μας μιλάνε κατά την διάρκεια των συζητήσεων.

Πέρα από το βασικό gameplay, τα σχέδια και ο ήχος είναι αρκετά καλοφτιαγμένα, με τους χαρακτήρες να εμφανίζουν τα συναισθήματά τους με όμορφες και έντονες εκφράσεις. Οι εικόνες που ξεχωρίζουν ορισμένα στιγμιότυπα στην ιστορία είναι πολύχρωμες και ‘ζωντανές’ προσδίδοντας έτσι προσωπικότητα τόσο στα σκηνικά, όσο και στους ίδιους τους ήρωες. Ακόμα και τα σκηνικά στα οποία θα βρεθούμε φαντάζουν μοναδικά και μας βοηθούν να βυθιστούμε στην υπόθεση και το περιβάλλον.

Σε γενικές γραμμές όμως, το Our World is Ended περνάει εύκολα απαρατήρητο. To παιχνίδι επικεντρώνει περισσότερο στο «πονηρό» περιεχόμενό του αφήνοντας πολλές φορές στην άκρη την υπόθεσή του. Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με τα (υπερβολικά) πολλά Harem Anime που βγαίνουν κάθε τρίμηνο στην Ιαπωνία, και χάνει την ουσία του αρκετά γρήγορα. Αν όμως είστε από εκείνους που παίζουν μόνο Visual Novels για τους χαρακτήρες και τα σχέδιά τους, τότε ίσως να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Το Our World is Ended είναι διαθέσιμο στην τιμή των 59,99€.