Η Square Enix είναι αρκετά γνωστή για τα βιντεοπαιχνίδια ρόλων όπως το Final Fantasy, το Secret of Mana, το NieR: Automata, αλλά και κάποια όπως το σχετικά πρόσφατο Bravely Default. Και ενώ έχουμε φτάσει σε μια εποχή που τα Action RPG κερδίζουν έδαφος λόγω του μεγέθους, του συστήματος μάχης και της αμεσότητάς τους, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αίσθηση που είχαμε από τους τίτλους του παρελθόντος. Ιστορίες που παραμένουν χαραγμένες στην μνήμη μας, συστήματα μάχης που δοκίμαζαν την στρατηγική μας σκέψη, και χαρακτήρες που μέχρι και σήμερα αποτελούν αθάνατους ήρωες στα μάτια μας, τα παλιά JRPGs έχουν αρχίσει να χάνονται από την μοντέρνα βιομηχανία.

H κυκλοφορία του Bravely Default στο Nintendo 3DS πριν από μερικά χρόνια έκανε μια φανταστική δουλειά στο να επαναφέρει τα Turn-based RPG στο προσκήνιο, ενώ το I Am Setsuna κατάφερε να αναγεννήσει το στυλ και τα συστήματα μάχης του παρελθόντος, κάνοντας αλλαγές και βελτιώσεις εκεί που χρειαζόταν. Όταν λοιπόν, η ομάδα πίσω από την ανάπτυξη του Bravely Default ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός νέου RPG για το Nintendo Switch, δημιουργώντας ένα μεγάλο ενδιαφέρον στην gaming κοινότητα.

Το Octopath Traveler είναι ένα JRPG που συνδυάζει όλους τους ελκυστικούς μηχανισμούς του παρελθόντος με γραφικά που αποκαλούνται «HD-2D» καθώς υιοθετούν το Pixelated στυλ και με πιο καθαρά γραφικά, μοντέλα και εφέ. Το παιχνίδι καινοτομεί στην διήγησή του παρουσιάζοντας οκτώ διαφορετικούς ήρωες, με τον καθένα να ξεκινάει την περιπέτειά του με διαφορετικό τρόπο και σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες. Κάθε ήρωας διαθέτει δύο κατηγορίες ικανοτήτων που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφονται με τους υπόλοιπους ήρωες και NPCs. Χαρακτηριστικό στοιχείο του παιχνιδιού αποτελούν και οι μάχες του, στις οποίες οι παίκτες μπορούν να επιτεθούν με μια σειρά διαφορετικών όπλων, επιθέσεων, ικανοτήτων και αντικειμένων.

Η ιστορία του Octopath Traveler takes λαμβάνει χώρα στην Orsterra, και επικεντρώνει στις ζωές οκτώ διαφορετικών χαρακτήρων. Ξεκινώντας, πρέπει να επιλέξουμε με ποιον χαρακτήρα θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση μας και αφού ολοκληρώσουμε το πρώτο κεφάλαιο, τότε ξεκινάμε την αναζήτηση των άλλων επτά ηρώων. Αυτή η νέα προσέγγιση μας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στην εξερεύνηση, στον τρόπο που θα προσεγγίσουμε τα διάφορα προβλήματα και με ποια σειρά θα στρατολογήσουμε τους υπόλοιπους ήρωες – κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό να κάνουμε αν δεν θέλουμε.

Οι αυτοτελείς ιστορίες των ηρώων φαντάζουν περισσότερο ως προσωπικά θέματα, παρά ως μια συλλογική επιχείρηση. Κάθε χαρακτήρας έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί και μας επεξηγεί τα γεγονότα και τις επιλογές που θα φέρουν κοντά την παρέα των πολεμιστών. Θα βρεθούμε σε σκηνικά εκδίκησης, σε πόλεις με προβλήματα ασθενειών και άλλα που ενώ μοιάζουν καθημερινές και κοινές, καταφέρνουν να δημιουργήσουν ξεχωριστές στιγμές και προσωπικότητες. Τα κεφάλαια των χαρακτήρων βοηθούν στο να ανοίξει ο κόσμος του παιχνιδιού, και ο επεισοδιακός χαρακτήρας τους μας παραπέμπει σε οκτώ μικρότερα RPGs που λαμβάνουν χώρα στον ίδιο κόσμο.

Η εξέλιξη των χαρακτήρων χωρίζεται σε δύο διαφορετικούς τομείς, στην δαπάνη πόντων για την ενδυνάμωση του Job System και στην αύξηση των επιπέδων του χαρακτήρα. Για να αποκτήσουμε αυτούς τους πόντους το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς διάφορες μάχες. Κάθε μάχη στήνεται όπως αυτές των παραδοσιακών JRPGs, ενώ παράλληλα δίνονται μερικά πιο μοντέρνα στοιχεία. Πρώτο απ’όλα είναι το σύστημα του Boost Point με το οποίο κάθε χαρακτήρας μπορεί να μαζέψει μέχρι 5 BP, με το καθένα να αποθηκεύεται κάθε φορά που δεν τα χρησιμοποιούμε. Αν θέλουμε να κάνουμε μια κίνησή μας ή ικανότητά μας πιο δυνατή, να αυξήσουμε τις φορές που μπορεί να πραγματοποιηθεί, ή την αποτελεσματικότητά τους, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3BP για να το κάνουμε. Από την άλλη, κάθε εχθρός έχει διαφορετικά όπλα ή ξόρκια για να μας χτυπήσει ενώ κατέχει και ασπίδα για να προστατεύεται από δικές μας επιθέσεις. Αν καταφέρουμε να σπάσουμε την ασπίδα του, τότε δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει κάποια επίθεση αφήνοντάς τον ευάλωτο. Το σύστημα μάχης βασίζεται στο Boost Point και Break System και στους πιο βασικούς μηχανισμούς, καθιστώντας το πιο ελκυστικό και διασκεδαστικό.

Στο τέλος της μάχης, αποκτούμε μια συγκεκριμένη ποσότητα από Job Points που μπορούμε να δαπανήσουμε σε καλύτερες ικανότητες. Στο σύνολό τους υπάρχουν οκτώ ικανότητες που προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα. Οι δευτερεύουσες ικανότητες συντελούν στο ξεκλείδωμα περισσότερων πλεονεκτημάτων που μας βοηθούν στην μάχη και μας φέρνουν πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προφιλ μας και στην εξοικείωση με την αντίστοιχη κλάση. Τότε θα μπορούμε να ξεκλειδώσουμε και ένα δεύτερο job για τον ήρωά μας δινοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε πιο περίπλοκους συνδυασμούς στην ομάδα μας.

Πέρα από τις μάχες, καλούμαστε να εξερευνήσουμε έναν μεγάλο κόσμο, άλλοτε σκοτεινό και άλλοτε ελκυστικό, γεμάτο πόλεις, μπουντρούμια και κρυφά δρομάκια. Μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με όλους τους NPCs με τους οποίους θα έρθουμε σε επαφή, ακόμα και να παλέψουμε με αυτούς, έχοντας τις αντίστοιχες επιπτώσεις ανάλογα με τις πράξεις μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επικαλούμαστε τα Path Actions, κινήσεις που είναι ξεχωριστές για κάθε ήρωα και ενδέχεται να είναι χρήσιμες και κατά την διάρκεια των Side-quests προκειμένου να αποκτήσουμε περισσότερα λάφυρα ή να τα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα.

Το Octopath Traveler θα μας εντυπωσιάσει με τα γραφικά του και το εναλλακτικό 16-bit Paper Mario στυλ του. Με πιο απλά λόγια, οι χαρακτήρες, τα περιβάλλοντα, τα εφέ και οι εχθροί, φαντάζουν ως Pixelated ζωγραφιές σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό που ενώ μας ταξιδεύουν σε ένα πιο νοσταλγικό τίτλο, με μοντέρνα χαρακτηριστικά. Δεν θα δούμε μεγάλη διαφορά είτε παίζουμε σε Portable Mode είτε σε Docked Mode, μιας και οι κόσμοι που θα επισκεφτούμε εστιάζουν διαφορετικά ανάλογα με το πόσο πλησιάζουμε. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα παρά μόνο πως ο νέος αποκλειστικός τίτλος είναι πανέμορφος.

To Octopath Traveler είναι ένα φανταστικό  JRPG, που η αναμονή του άξιζε τον κόπο. Είναι ένα αποκλειστικό παιχνίδι ρόλων από μια εταιρεία που φημίζεται για τις ιστορίες και το gameplay των τίτλων της. Ίσως να μιλάμε για το πιο ελκυστικό, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον RPG στο Switch αυτή την στιγμή, μιας και διαθέτεί όλα εκείνα τα στοιχεία και τους μηχανισμούς που θα μας κρατήσουν καρφωμένους για ατελείωτες ώρες. Η επεισοδιακή φύση της ιστορίας και οι δεκάδες διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να την προσεγγίσουμε οδηγούν σε μεγαλύτερη διάρκεια, και φυσικά, περισσότερους λόγους για να επιστρέψουμε στην Orsterra.

Το Octopath Traveler συστήνεται σε βετεράνους των RPGs αλλά και σε όσους θα ήθελαν να πάρουν μια γεύση από το ένδοξο παρελθόν. Είναι βαθύ, ιδιαίτερα άμεσο και γεμάτο περιεχόμενο. Το κλασσικού-τύπου gameplay, μαζί με τα ενδιαφέροντα γραφικά και την φανταστική μουσική, μας δίνουν έναν τίτλο για τον οποίο θα μιλάμε για πολύ καιρό ακόμα.

Το Octopath Traveler είναι πλέον διαθέσιμο στο Nintendo eShop.

Ευχαριστούμε την CDMedia και την Nintendo για την παροχή του Review Code.

[Alt-tab Galaxy] Octopath Traveler - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8.5
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ9
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
REPLAYABILITY8.6
Θετικά
  • Όμορφα γραφικά που μας επιστρέφουν σε μια άλλη εποχή
  • Διασκεδαστικό σύστημα μάχης
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία
Αρνητικά
  • Αρκετό Grinding
  • Πολλά αρνητικά του παρελθόντος επιστρέφουν
9Πολύ καλό
Reader Rating: (1 Vote)
9.5