Ο ανταγωνισμός των εταιρειών ανάπτυξης και έκδοσης βιντεοπαιχνιδιών είναι μια αρκετά παλιά πραγματικότητα και αποτυπώνεται μέχρι και σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό φαίνεται κυρίως με την ανάπτυξη παρόμοιων – ή ακόμα και ίδιων – βιντεοπαιχνιδιών που προσπαθούν να κλέψουν την δόξα από τους άμεσους ανταγωνιστές τους. Μια τέτοια ‘έχθρα’ ήταν και εκείνη της SEGA με την Nintendo, με τις δύο βασικότερες μασκότ τους (Sonic και Mario αντίστοιχα) να είναι οι σημαιοφόροι αυτής της μάχης μέχρι και σήμερα. 

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τα πρώτα παιχνίδια της κάθε σειράς και νομίζαμε πως τίποτα δεν θα άλλαζε. Πόσο λάθος κάναμε. Η SEGA φαίινεται πως έχει αναπτύξει μια φιλική και σταθερή σχέση με την Nintendo όλον αυτόν τον καιρό, ειδικά αν κρίνουμε την συνεργασία τους για την ανάπτυξη παιχνιδιών όπως το Ultimate Super Smash Bros. και το νέο Mario & Sonic at the Olympic Games. Αυτή την φορά, το παιχνίδι που είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Tokyo 2020, στοχεύει στην νοσταλγία και τα νέα αγωνίσματα που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η νέα προσθήκη στην σειρά που ξεκίνησε το 2007 περιέχει μερικά εντυπωσιακά στοιχεία και fun facts για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και γεγονότα που αφορούν τους αγώνες που έχουν λάβει χώρα στο Τόκυο, όπως του ότι η Ιαπωνική Πρωτεύουσα ήταν η πρώτη Ασιάτικη χώρα που υποδέχθηκε την διοργάνωση το 1964. Να τον θυμάστε αυτόν τον αριθμό γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. 

Στο Mario & Sonic at the Olympic Games βρισκόμαστε στο Tokyo του 2020, λίγο πριν την εκκίνηση των Ολυμπιακών. Ο Sonic και ο Mario βρίσκονται στο Εθνικό στάδιο της Kasumigaoka εκεί όπου συναντάνε τους Bowser και Dr. Eggman. Οι δύο ανταγωνιστές των πρωταγωνιστών έχουν δημιουργήσει μια παιχνιδομηχανή γνωστή ώς Tokyo 64 η οποία απορροφά και τους τέσσερις σε έναν εικονικό pixelated κόσμο γεμάτο νοσταλγία. Οι χαρακτήρες μετατρέπονται στους 8bit/16bit παρελθοντικούς εαυτούς τους και πλέον προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο.

Θα περάσουμε αρκετές ώρες παίζοντας την ιστορία του παιχνιδιού. Η παρέα των Mario & Sonic ψάχνει τους δύο πρωταγωνιστές με την μόνη λεπτομέρεια πως ο Luigi είναι αυτός που τους παγίδευσε άθελά του στην μηχανή του Eggman. Έτσι, αναζητάμε τον Tails που το ‘έχει’ με τις μηχανές προκειμένου να προτείνει κάποια λύση ή ακόμα και να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. 

Η διαφορά των δύο κόσμων – του πραγματικού και του εικονικού – απεικονίζονται μέσω των  2D και 3D μοντέλων. Στον ‘πραγματικό κόσμο’ βρισκόμαστε στο Tokyo και επισκεπτόμαστε διάφορα αξιοθέατα όπως το Kabuki Theater, τον σταθμό του Μετρό και τα διάφορα στάδια που θα λάβουν χώρα τα παιχνίδια των αγώνων. Κάθε τοποθεσία λειτουργεί ως ξεχωριστό hub με NPCs και αντιπάλους, αλλά και κομμάτια trivia που παραδόξως κρύβουν αρετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την χώρα, την πόλη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ασία. Κάθε Trivia κομμάτι που ξεκλείδωνα ήταν μια ευχάριστη ανάγνωση και όντως ένιωθα πως μάθαινα πράγματα που δεν ήξερα ή που θα ήθελα να ξέρω. Πάντως, είτε γνωρίζουμε την απάντηση στα Trivia, είτε όχι, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτή δίνεται πάντα κάτω από την ερώτηση.

H διήγηση και η κύλιση της ιστορίας “διακόπτονται” από τα διάφορα mini-games και αγωνίσματα που παίρνουμε μέρος (είτε γιατί κάποιος χαρακτήρας μας προκαλεί, είτε γιατί έχουμε κάποιον απώτερο σκοπό). Η ιστορία έχει και τα δικά της ξεχωριστά mini-games που χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς των αγωνισμάτων αλλά καταφέρνουν να ξεχωρίζουν με τα ζητούμενα και το περιεχόμενό τους.

Το δεύτερο μεγάλο mode, δηλαδή το Tokyo 2020 mode, περιέχιε μια ποικιλία από 2D ή 3D minigames, με αγωνίσματα και μοναδικές παραλλαγές τους. Μέσα σε αυτά έχουμε το Karate (Kumite) που μοιάζει με ένα μικρό mode στρατηγικής, καθώς και τα skateboarding, surfing (shortboard), και sport climbing τα οποία θα είναι και τα νέα αναγνωρισμένα από την επιτροπή, αγωνίσματα.  Πολλά από αυτά θα μας θυμίσουν αντίστοιχα SNES Games, ειδικά στην 2D μορφή τους. Χρειάζονται απο 30 δευτερόλεπτα μέχρι και αρκετά λεπτά για να τα ολοκληρώσουμε και κάποιες φορές και αρκετές προσπάθειες. Δυστυχώς όμως, αυτό το mode υστερεί αρκετά μιας και δεν υπάρχει κάποιο party ή arcade mode για να παίξουμε με φίλους μας. Αντιθέτως, πρέπει να διαλέγουμε ένα – ένα τα αγωνίσματα και αφού τα ολοκληρώσουμε επιστρέφουμε στο βασικό μενού για να επιλέξουμε το επόμενο. Ομολογουμένως, θα θέλαμε να δούμε ένα Party Mode (σαν του Super Mario Party) που θα βάζαμε έναν στόχο, ένα όριο που θα έπρεπε να φτάσει κάποιος παίκτης για να βγει νικητής.  

Για τους πιο ανταγωνιστικούς υπάρχει και το Online mode με τα casual και Ranked Matches. Εκεί συμμετέχουμε μαζί με άλλους παίκτες απ’όλο τον κόσμο σε διάφορα αγωνίσματα και προσπαθούμε να μαζέψουμε όσους περισσότερους πόντους γίνεται για να βγούμε πρώτοι και να μαζέψουμε ακόμα περισσότερους πόντους για το προφιλ και την καρτέλα μας. 

Στο ίδιο μενού έχουμε και το Tokyo 1964 Mode με τα ίδια παιχνίδια σε 2D απεικόνιση. Τα περισσότερα από αυτά δανείζονται επιρροές από παρόμοια παιχνίδια του SNES ή διατηρούν τους μηχανισμούς των αντίστοιχων 3D Modes. Προσφέρουν μια γερή δόση νοσταλγίας και δείχνουν την αφοσίωση των δύο Ιαπωνικών εταιρειών για την παροχή ενός ποιοτικού παιχνιδιού. Τα πάντα από τα γραφικά μέχρι και τους ήχους παραμένουν πιστά στην παλιά εποχή. Μέχρι και ο εκφωνητής έχει την βουβή “χαλασμένη” φωνή που θα περιμέναμε από ένα αντίστοιχο παιχνίδι εκείνης της εποχής, ενώ η πιο σύγχρονη απεικόνιση μπορεί άνετα να θυμήσει ένα διαφορετικό Super Mario Party.

Το Mario & Sonic at the Olympic Games είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι που αφιερώνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Tokyo 2020 με ορισμένους ενδιαφέροντες τρόπους. Τα trivia που είναι σκορπισμένα στον κόσμο μας ωθούν στο να εξερευνήσουμε τον κόσμο για να μάθουμε κάτι καινούργιο, ενώ τα minigames “σπάνε” την μονοτονία με την διάρκεια, την αμεσότητα και την ευκολία τους. Ακόμα και η ιστορία έχει ένα μικρό ενδιαφέρον μιας και συνδυάζει απόλυτα τους κόσμους των δύο μεγάλων εταιρειών με μια γνώριμη διήγηση και events που μοιάζουν βγαλμένα από τους πιο παραδοσιακούς τίτλους τους.

Το Mario & Sonic at the Olympic Games είναι διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 59,99€.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παροχή του review code.

[Alt-tab Galaxy] Mario & Sonic at the Olympic Games - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
8Ενδιαφέρον
Reader Rating: (0 Votes)
0.0