Όταν το GameBoy Advance ήταν η φορητή αρρώστια της περιόδου, υπήρχαν πολλά παιχνιδάκια που μπορεί να μας κρατούσαν συντροφιά στις ατελείωτες ώρες ταξιδιού ή στα βαρετά απογεύματα των Χριστουγέννων. Φυσικά, παιχνίδια όπως τα Pokemon, Super Mario Bros και Legend of Zelda ήταν πάντα στην κορυφή των επιλογών μας οπότε οτιδήποτε έφερε το όνομά τους ήταν μια σίγουρη αγορά. Έτσι, μια μέρα είχα την χαρά να αποκτήσω το Mario & Luigi: Superstar Saga, ένα turn-based RPG βασισμένο πάνω στο Super Mario αλλά με διαφορετικό gameplay από αυτό που είχαμε συνιθίσει ως έφηβοι και μικρά παιδιά.

Έχοντας μια εμπειρία από αντίστοιχα RPG όπως το Final Fantasy και Chrono Trigger, είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά για αρκετό grinding και επιθέσεις που θα με υποχρέωναν να παίζω ολόκληρα τμήματα από την αρχή. Προς έκπληξή μου όμως, διαπίστωσα πως το Superstar Saga δεν ήταν παρά ένα ευχάριστο RPG με ευπρόσδεκτα ρίσκα στο gameplay και γραφικά που δοκίμαζαν τις δυνατότητες της συσκευής.

Αρκετά χρόνια αργότερα, και με την κυκλοφορία πολλών τίτλων στην σειρά, το Superstar Saga επιστρέφει ανανεωμένο, καινούργιο και καλύτερο ως remake για το Nintendo 3DS. Μαζί με το Bowser’s Minions, ένα από τα νέο mode που θα βρουν οι παίχτες να τους περιμένει, η Nintendo ετοίμασε έναν τίτλο που υπόσχεται πάνω από 20 ώρες παιχνιδιού.

Μασκαρεμένοι ως διπλομάτες, μια σατανική μάγισσα και ο ακόλουθός της έχουν επισκεφθεί το βασίλειο και την Princess Peach. Βρισκόμενοι στο δωμάτιο του θρόνου μαζί της, η σατανική μάγισσα κλέβει την φωνή της Πριγκίπισσας και την αντικαθιστά με ένα λεξιλόγιο γεμάτο γράμματα που εκρήγνυνται. Έτσι, ο Toad τρέχει να βρει τους Mario και Luigi προκειμένου να βοηθήσουν την Πριγκίπισσα και να βάλουν ένα τέλος στα σχέδια της μάγισσας.

Ο Bowser, ο Mario και ο Luigi ταξιδεύουν στο Bean Kingdom προκειμένου να βρουν την μάγισσα και να πάρουν την φωνή της πίσω αλλά εκεί θα βρεθούν πιο χωμένοι στην υπόθεση αφού η μάγισσα κλέβει και ένα αστέρι από το εν λόγω βασίλειο αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη.

Η υπόθεση του Superstar Saga δεν είναι ούτε σκοτεινή, ούτε σοβαροί αλλά κάτι που θα περιμέναμε από ένα παιχνίδι του αχτύπητου δίδυμου. Είναι μια ιστορία κλοπής και μαγείας, μια ιστορία στην οποία τα δύο αδέρφια καλούνται να σώσουν τα δύο βασίλεια και να βοηθήσουν την Πριγκίπισσα με το πρόβλημά της. Στο ταξίδι τους θα αντιμετωπίσουν πολλούς διαφορετικούς εχθρούς, θα συναντήσουν παλιούς φίλους και σύμμαχους, και θα αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

Το gameplay του Mario & Luigi: Superstar Saga & Bowser’s Minions δεν ξεφεύγει από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα. Τα δύο αδέρφια περιπλανιούνται σε έναν δισδιάστατο κόσμο. Μπορούν να πηδήξουν εναλλάξ ή ταυτόχρονα προκειμένου να χτυπήσουν τα αιωρούμενα κιβώτια, να ανέβουν σε διαφορετικές πλατφόρμες ή για να πατήσουν διαφορετικά κουμπιά. Με την χρήση του σφυριού μπορούμε να αποκτήσουμε το προβάδισμα στις μάχες ενάντια στους εχθρούς μας ή να λύσουμε παζλ που είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε σε νέες περιοχές. Ορισμένες ιδιότητες όπως το High Jump, Spin, Shrink η Dig είναι μια παραπάνω βοήθεια για να φτάσουμε σε δύσβατες περιοχές ή για να ανακαλύψουμε κρυμμένα μυστικά.

Το σύστημα μάχης ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Θα περάσουμε αρκετές ώρες σε μικρές ή μεγάλες μάχες που απαιτούν συγχρονισμό, καλή ανταπόκριση από τον παίχτη και προσοχή στις κινήσεις του αντιπάλου. Οι αμυντικές πράξεις μας και οι αντεπιθέσεις είναι βασισμένες στον συγχρονισμό κίνησης και πλήκτρων. Για παράδειγμα, μπορούμε να πηδήξουμε πάνω από τις μπάλες φωτιάς που μας ρίχνουν οι εχθροί μας, να πατήσουμε τους εχθρούς μας, και να στείλουμε πίσω τις επιθέσεις τους προκαλώντας παραπάνω ζημιά.

Προχωρώντας την ιστορία και χρησιμοποιώντας τις ικανότητές μας κατά την διάρκεια της μάχης, το πλήθος και η ποιότητα των κινήσεών μας ανέβαινε σε αριθμό. Οι κινήσεις που χρησιμοποιούμε στην περιπλάνησή μας γίνονται διαθέσιμες στην μάχη ως BP Moves με περισσότερες κινήσεις, και κουμπιά για να συγχρονιστούμε. Με λίγο χρόνο και προσπάθεια, μπορούμε να εξαπωλύσουμε αρκετά δυνατές επιθέσεις χωρίς να πάθουμε απολύτως τίποτα.

Το κομμάτι της ανακάλυψης είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πιο διασκεδαστικά χαρακτηριστικά. Κάθε νέος εχθρός που θα βρούμε έχει διαφορετικά σύνολα επιθέσεων που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Kαι παρόλο που αυτό δεν είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο παιχνίδι, όταν στοχεύουμε για τις τέλειες αντεπιθέσεις και αποφυγές, οι μάχες γίνονται πιο διασκεδαστικές και μας επιβραβεύουν ανάλογα τις επιδόσεις μας.

Κάτι που δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα είναι η αλλαγή στα γραφικά. Δεν υπάρχει υποστήριξη 3D, κάτι που συμβαίνει τώρα τελευταία σε όλους τους νέους τίτλους της Nintendo – μάλλον λόγω της κυκλοφορίας του Nintendo 2DS – οπότε τα γραφικά, παρόλο που έχουν λάβει μια πιο τρισδιάστατη προοπτική, είναι λίγο θολά και έχουν χάσει αρκετή από την γοητεία του παρελθόντος.

Επιπλέον, το Bowser’s Minions mode χρησιμεύει ως μια άλλη προοπτική σε ό, τι συνέβη κατά τη διάρκεια των γεγονότων του κύριου παιχνιδιού, αλλά δυστυχώς δεν μας αποκαλύπτει κάτι που δεν ξέρουμε ήδη. Το σύστημα μάχης είναι ελάχιστα διαφορετικό αλλά διατηρεί τους μηχανισμούς του κύριου παιχνιδιού.

Σε γενικές γραμμές, το Superstar Saga είναι ένα νοσταλγικό RPG γεμάτο εκπλήξεις και καλές στιγμές. Η ανανέωση που υπέστει ίσως μας ξεγελάσει και να νομίζουμε ότι είναι ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο για όσους έχουν απολαύσει το πρώτο παιχνίδι αλλά είναι σίγουρα ότι πρέπει για όσους παίζουν για πρώτη φορά.

[Alt-tab Galaxy] Mario & Luigi: Superstar Saga & Bowser’s Minions - Nintendo 3DS Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8
GAMEPLAY9
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0