Μόνο να φανταστώ μπορώ, την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες ομάδες ανάπτυξης όταν επιχειρούν να μεταφέρουν τα παιχνίδια τους σε νέες κονσόλες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν η μεταφορά γίνεται από τους υπολογιστές σε κάποια κονσόλα μιας και θα πρέπει να τροποποιήσουν τα γραφικά και την επεξεργασία προκειμένου οι τίτλοι τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εκάστοτε συστημάτων. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως έχει να κάνει με τα ports του Nintendo Switch μιας και η κάθε ομάδα θα πρέπει να αλλοιώσει τα γραφικά και να αλλάξει τον χειρισμό σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό.

Αυτό συμβαίνει και με το Mainlining, ένα παιχνίδι γρίφων που λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια εργασίας ενός υπολογιστή. Ως ένα ‘hacking simulation’ παιχνίδι οι παίκτες θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο ενός νεοσύλλεκτου πράκτορα και να «βουτήξουν» βαθιά στο διαδίκτυο για να εντοπίσουν εγκληματίες, παράνομες ενέργειες και στοιχεία για τις υποθέσεις που μας δίνονται από την κυβέρνηση. Ο τίτλος κυκλοφόρησε το 2017 στο Steam και όπως είναι αναμενόμενο, το περιβάλλον και ο χειρισμός ήταν απόλυτα ταιριαστά με την πλατφόρμα.

Είμαστε ένας πράκτορας της MI7 ο οποίος εργάζεται για την κυβέρνηση στην υπόθεση του ‘Blu Pill Act’. Κάθε ημέρα μας δίνονται διαφορετικές υποθέσεις σε έναν κόσμο όπου τα πάντα ελέγχονται και η τεχνολογία είναι προσβάσιμη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από εγκληματίες που πάντα επιζητούν το κάτι διαφορετικό. Η δουλειά μας γίνεται σε έναν υπολογιστή γεμάτο με εργαλεία απαραίτητα για να εισβάλλουμε στους υπολογιστές και τα κινητά των υπόπτων. Προκειμένου να βρούμε τα ενοχοποιητικά στοιχεία για τον ύποπτο μας μέσω της πρόσβασής μας σε αρχεία, φακέλους, ιστοσελίδες, τραπεζικούς λογαριασμούς και την ηλεκτρονική του αλληλογραφία.

Το Mainlining είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον παιχνίδι γρίφων. Μπορεί τα γραφικά του να μην είναι αυτά του Simulacra ή του _Hacknet, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι κάπως γοητευτικό. Το περιβάλλον εργασίας προσομοιώνει ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα Windows με όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για να μπούμε στις τοποθεσίες ενδιαφέροντος. Οι περισσότερες υποθέσεις είναι απλές και για να τις ολοκληρώσουμε θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε προκαθορισμένα βήματα. Καθώς προχωράμε όμως, τα στοιχεία που πρέπει να βρούμε κρύβονται πίσω από τείχη προστασίας και μυστικές θέσεις, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ψάξουμε καλά στο διαδίκτυο και σε οδηγίες που ίσως μας δωθούν.

Τα εργαλεία που έχουμε μας δίνουν πληροφορίες που μπορεί να είναι κρυμμένες σε ιστοσελίδες. Χρησιμοποιώντας τα θα βρούμε κρυμμένους φακέλους, αρχεία, και σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να αναζητήσουμε σε διάφορες ιστοσελίδες. Ο τρόπος που μας διοχετεύεται η πληροφορία, και ο τρόπος που τις αναζητούμε δεν διαφέρουν πολύ από άλλα παιχνίδια του είδους, και προσωπικά μου θύμισε το ‘Welcome to the Game’ (χωρίς όμως τα mini-games και το afk roleplay).

H ατμόσφαιρα, η εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας, και τα εργαλεία μας θα μας θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως αυτό που κάνουμε είναι δουλειά και όχι παιχνίδι. Η οθόνη μας θα γεμίσει από παράθυρα και αρχεία που θα πρέπει να οργανώσουμε κατάλληλα προκειμένου να μην χαθούμε, κάτι που σε οθόνες με μεγάλη ανάλυση και εύκολο χειρισμό είναι εφικτό και ευχάριστο στο μάτι.

Και μιας και μιλάμε για δουλειά, το Mainlining είναι πιο απαιτητικό απ’ότι νομίζουμε. Δεν υπάρχουν πολλές οδηγίες (πέρα από τις βασικές) και θα πρέπει να ανακαλύψουμε τα πάντα μόνοι μας. Ευτυχώς, στην αρχή έχουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να εξοικειωθούμε με την θέση μας, με την πρώτη υπόθεση να μας μαθαίνει σωστή διαχείριση και αναζήτηση, με τις επόμενες να γίνονται όλο και πιο πιεστικές. Θα αλλάξουμε web browsers και πλατφόρμες, την στιγμή που στα αριστερά έχουμε ένα παράθυρο με μηνύματα συζητήσεων που μας δίνουν οδηγίες ή κοροϊδίες από άτομα που δεν τους αρέσει η δουλειά μας.

Στις πρώτες υποθέσεις με έπιασε η τελειομανία μου και άνοιξα μέχρι και σημειωματάριο για να γράφω τις πληροφορίες και ότι θα με ενδιέφερε για την πορεία. Αλλά εκτός από τις σημειώσεις, το Mainlining απαιτεί και αρκετή πληκτρολόγηση μιας και θα περάσουμε πολλές εντολές και μηνύματα στην πλατφόρμα μας. Πολλές από αυτές τις εντολές αντιστοιχούν σε άλλες που βρίσκουμε στα Windows και σε γλώσσες προγραμματισμού δίνοντας έτσι μια αίσθηση ρεαλισμού. Και αφού είμαστε σίγουροι για τα στοιχεία που έχουμε βρει, τότε καλούμαστε να συντάξουμε την αναφορά μας και το ένταλμα σύλληψης ενός συγκεκριμένου ατόμου. Αν είναι ο σωστός, τότε η υπόθεση κλείνει και έχουμε έναν καλό βαθμό στον φάκελό μας. Αν όμως, πιάσουμε το λάθος άτομο τότε…δεν γίνεται τίποτα, γεγονός που αφαιρεί την ουσία του λάθους μιας και δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει απλά να συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε τον σωστό εγκληματία.

Η δοκιμή του τίτλου έγινε στο Nintendo Switch και όχι μέσω του Steam. Αμέσως καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως ο χειρισμός δεν είναι και ο καλύτερος, ειδικά αν αποφασίσουμε να παίξουμε στην τηλεόρασή μας. Το ποντίκι προσομοιώνεται με τα analog sticks και το πληκτρολόγιο μέσω του αντίστοιχου ψηφιακού της κονσόλας. Φυσικά, αν αποφασίσουμε να παίξουμε στην φορητή λειτουργία η πληκτρολόγηση και η οργάνωση των παραθύρων γίνεται ευκολότερη λόγω της προσθήκης touch χειρισμού από την ομάδα ανάπτυξης. Αλλά και πάλι, το χειριστήριο και το μικρό μέγεθος της οθόνης, αλλά και της ανάλυσης, μας φέρνουν πονοκέφαλο και ένα χάος που θα θέλαμε να αποφύγουμε.

Παρά τον αμφιλεγόμενο χειρισμό του όμως, το Mainlining είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Πλέον δεν είμαστε ένας «κακός» χάκερ αλλά ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος οπότε δεν φοβόμαστε για την ζωή μας ή την αλλοίωση της προόδου μας. Επιπλέον, είναι ωραία η αίσθηση της αναζήτησης και της επίλυσης των γρίφων χωρίς κάποια βοήθεια, ακόμα και όταν αυτή γίνεται με ανορθόδοξα μέσα. Ακόμα και έτσι όμως, αν δεν μας αρέσει η παρουσίαση του παιχνιδιού, και το gameplay του, τότε δεν υπάρχει κάτι παραπάνω για να μας κρατήσει το ενδιαφέρον.

Το Mainlining είναι διαθέσιμο στο Steam και στο Nintendo eShop στην τιμή των 14,99€.

Ευχαριστούμε την Merge Games για την παροχή του Review Code.

[Alt-tab Galaxy] Mainlining - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ7
ΑΠΟΔΟΣΗ7
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ5.5
7Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0