H σειρά Ice Age αποτελεί πλέον μια από τις πιο μεγάλες σειρές κινουμένων σχεδίων (αν και είναι 3D σχέδια παρά 2D) με 5 ταινίες στο ενεργητικό της και άλλες τόσες τηλεοπτικές σειρές και mini βίντεο. Παρά την απόδοσή τους όλες οι ταινίες κατάφεραν να τραβήξουν πολλά έσοδα και ένα πιστό κοινό μικρών και μεγάλων που μαγεύτηκαν από τους χαρακτήρες και τα σκηνικά του. Προφανώς, αυτή η επιτυχία δεν θα έλειπε και από τον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών με την πρώτη απόπειρα να γίνεται πριν αρκετά χρόνια με το αντίστοιχο παιχνίδι Ice Age 2: The Meltdown – καθώς και αρκετούς τίτλους σε κινητά τηλέφωνα.

Στο Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure αναλαμβάνουμε τον ρόλο του αγαπημένου μας προϊστορικού σκίουρου ο οποίος εμπλέκεται σε μια νέα περιπέτεια για να αποκτήσει το καλύτερο και μεγαλύτερο βελανίδι που υπάρχει (αναρωτιέμαι αν τα τρώει ποτέ). Κάνουμε λόγο για ένα 3D platformer που έχει έναν μοναδικό πρωταγωνιστή που εξερευνά διάφορες τοποθεσίες προς αναζήτηση του θησαυρού του. Και πριν ξεκινήσουμε τον ‘έλεγχο’ του παιχνιδιού καλό θα ήταν να θυμόμαστε προς πρόκειται για έναν τίτλο που προέρχεται από ένα κινηματογραφικό περιβάλλον και έχει πάρει τις αντίστοιχες άδειες για να μετατραπεί σε βιντεοπαιχνίδι.

O πρωταγωνιστής μας, o Scrat βρίσκεται ακόμα μια μέρα στους προϊστορικούς τόπους του Ice Age ψάχνοντας να βρει το αγαπημένο του βελανίδι. Ως γνωστόν, το βελανίδι αυτό έχει αποτελέσει πηγή ταλαιπωρίας και αστείων καταστάσεων για τον μικρό σκίουρο μιας και του πέφτει σε μέρη και σημεία που είτε είναι δύσβατα είτε μια μικρή απροσεξία μπορεί να καταστρέψει τα πάντα γύρω του. Αυτή την φορά, η τροφή του θα βρεθεί μέσα στον Ναό Scratazon εκεί όπου θα κλειδωθεί μαζί με έναν μεγάλο θησαυρό. Ο ναός αναγνωρίζει το βελανίδι ως προσφορά και έτσι ενεργοποιεί τα 4 Crystal Nuts. Έτσι, για να το πάρει πίσω θα πρέπει να πάει σε 4 διαφορετικές τοποθεσίες για να βρει τα Κρυστάλλινα βελανίδια και να τα επιστρέψει στον ναό.

Όπως είναι αναμενόμενο, το ταξίδι και ο σκοπός του Scrat είναι αρκετά απλά και λειτουργούν ως «καύσιμο» για να κυλήσει το gameplay του παιχνιδιού. Ο Scrat, όπως και στις ταινίες, είναι μόνος του σε αυτό το εγχείρημα οπότε δεν θα δούμε τους πρωταγωνιστές των ταινιών αλλά τον μικρό σκίουρο να εμπλέκεται σε τραγελαφικές καταστάσεις και να αντιμετωπίζει επικίνδυνους εχθρούς και περιβάλλοντα. Ο χαρακτήρας παραμένει αξιαγάπητος και μοιάζει να ταιριάζει γάντι σε αυτό το είδος ψυχαγωγίας – με αποτέλεσμα όμως το υπόλοιπο παιχνίδι να μοιάζει κενό.

Σαν platformer είναι…κλασσικό. Ο Scrat καλείται να συγκεντρώσει τέσσερα κλειδιά ώστε να φτάσει στον τελικό του σκοπό και έτσι θα περιπλανηθεί σε πολύχρωμες και πολυδιάστατες περιοχές γεμάτες εμπόδια, εχθρούς και συλλεκτικά αντικείμενα. Μπορούμε να τρέξουμε, να πηδήξουμε, να αποφύγουμε επιθέσεις, να ωθήσουμε τον χαρακτήρα για να αποφύγουμε πιο περίπλοκα εμπόδια, να πετάξουμε αντικείμενα για να αποπροσανατολίσουμε αντιπάλους ή να λύσουμε γρίφους, και προφανώς να επιτεθούμε σε ότι μπορούμε. Αφού νικήσουμε τα οποιαδήποτε αφεντικά της περιοχής και συγκεντρώσουμε τους κρυστάλλους, θα μας δοθούν νέες ικανότητες, όπως διπλό άλμα. Κάθε ικανότητα υλοποιείται στα επόμενα επίπεδα ώστε να μάθουμε τις ιδιαιτερότητες και την χρησιμότητά τους.

Οι χαρακτήρες και τα στοιχεία του περιβάλλοντος γύρω μας δεν απέχουν πολύ από την αισθητική των ταινιών. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι τα επίπεδα. Θα βρεθούμε σε απλές πράσινες περιοχές γεμάτες ζωή, παγωμένα βουνά και χιονισμένες πεδιάδες, και σε περιοχές όπου στολίζονται με λάβα και λιώνουν όσα ακουμπάνε. Το περιεχόμενο των επιπέδων αυτών όμως είναι μια άλλη ιστορία. Όλα απαιτούν από εμάς να μαζέψουμε διάφορα μωβ διαμαντάκια, να συγκεντρώσουμε collectibles και κλειδιά, να ξεκλειδώσουμε μυστικά δωμάτια και να καταλήξουμε στο μεγάλο Crystal Nut. Παρόλα αυτά, κάθε επίπεδο μοιάζει ίδιο (τουλάχιστον από αυτην την έννοια) καθώς τα απαιτούμενα δεν αλλάζουν και κάθε φορά πρέπει να μαζεύουμε πράγματα και να αντιμετωπίζουμε τα ίδια ή παρόμοια είδη εχθρών.

Σε γενικές γραμμές, το Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι της γενιάς μας. Χάνει στον τομέα του gameplay με την επαναλαμβανόμενη φύση του και το απλό design του αλλά κερδίζει πόντους με το level design και την εμφάνισή του. Ο τίτλος προτείνεται για άτομα μικρότερης ηλικίας που κάνουν μια πρώτη επαφή με τα βιντεοπαιχνίδια και ψάχνουν κάτι απλό για να περάσουν την ώρα τους. Αν ψάχνεται κάτι πιο περίπλοκο, με παραπάνω περιεχόμενο και περισσότερες προκλήσεις τότε θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείται αλλού.

Το Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure είναι διαθέσιμο στην τιμή των 39,99€.

About The Author

Με τα βιντεοπαιχνίδια να του κρατάνε συντροφιά από μικρή ηλικία αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπυ του σε κάτι πιο δημιουργικό. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και ταξίδια. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts