Έχουμε γράψει πολλές φορές πως το Nintendo Switch αποτελεί την ιδανική κονσόλα για τους λάτρεις του PC gaming. Η Ιαπωνική εταιρεία κατάφερε να κάνει το…ακατόρθωτο, δημιουργώντας ένα ονειρικό σύστημα που με μόνο μια κίνηση μετατρέπεται από κονσόλα σαλονιού σε φορητή. Εκτός αυτού, η αποσυναρμολόγηση των JoyCons μας επιτρέπει να βάλουμε έναν δεύτερο παίκτη σε δευτερόλεπτα και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια με τους φίλους ή ακόμα και με το άλλο μας μισό.

Πολλοί μεγάλοι και indie τίτλοι έχουν μεταφερθεί από τους υπολογιστές στο Switch και μας έχουν εντυπωσιάσει ιδιαίτερα, όπως το Wolfenstein 2: The New Colossus από την Panic Button και το Warframe, αλλά και πιο μικρά αλλά εξίσου εθιστικά όπως το Hollow Knight, το Enter The Gungeon, και το The Binding of Isaac. Φυσικά, δεν μπορούν να λείπουν οι «σημαιοφόροι» της Nintendo όπως το Breath of the Wild, Mario Odyssey και το Xenoblade Chronicles 2. Όταν λοιπόν, η Square Enix ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Nintendo, και την κυκλοφορία πολλών παραδοσιακών (Remastered) Final Fantasy παιχνιδιών, τότε ένιωσα πως ήρθε η ευκαιρία να ξαναζήσω τα παιδικά μου χρόνια με μια νέα ματιά.

Πρόσφατα, λάβαμε το Final Fantasy XII: The Zodiac Age για το Nintendo Switch. Ομολογώ πως όταν το είδα οι προσδοκίες μου δεν ήταν πολύ υψηλές διότι δεν είχα παίξει στο παρελθόν και απ’όσο γνώριζα ο τίτλος είχε διχασμένο κοινό με πολλούς παίκτες να το βρίσκουν αδιάφορο, και άλλους να το απολαμβάνουν.

Να θυμίσουμε πως To Final Fantasy XII: The Zodiac Age είναι το High-Definition Remaster του ομώνυμου τίτλου και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2017 για το Playstation 4 προσθέτοντας Achievements, ανανεωμένα μουσικά κομμάτια και βελτιωμένη απόδοση και εμφάνιση. Το Remake κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο του Καλύτερου Remaster στα 2017 Game Awards του Game Informer, και μετά την κυκλοφορία του στους υπολογιστές το 2018, έφτασε και στο Nintendo Switch με τις απαραίτητες αλλαγές σε γραφικά και απόδοση ώστε να τρέχει τόσο σε Portable όσο και σε Docked Mode

Για πρώτη φορά στην σειρά, λαμβάνουμε μέρος σε έναν αρκετά σκοτεινό κόσμο κατακερματισμένο από τις συνέπειες του πολέμου ενώ καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις και να βρούμε στήριξη σε ένα αργό πολιτικό παιχνίδι, δίνοντας βάση στα κράτη και τις κινήσεις τους. Ξεκινάμε στον κόσμο της Ivalice, στο μικρό κράτος ονόματι Dalmasca. Η Dalmasca έχει την κακή τύχη να συνυπάρχει μαζί με την Nabradia ανάμεσα στα δύο βασίλεια που κήρυξαν πόλεμο μεταξύ τους, της Rozaria και της Archadia. Σε μία από τις πολιτικές κινήσεις που ακολουθούν, ο βασιλιάς Raminas έχει κανονίσει με τον βασιλιά της Nabradia, να παντρέψει την κόρη του Ashe με τον πρίγκηπα Rasler.

Η ειρήνη όμως δεν αναμενόταν να κρατήσει και πολύ, αφού ο πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει, και δυνάμεις τις Archadia έχουν εισβάλει στο βασίλειο. Ο πρίγκηπας Rasler πεθαίνει, και έτσι η Nabradia γίνεται μια ακόμα επέκταση της Archadia. Η Ashe αφήνει σημείωμα πως έχει αυτοκτονήσει, και χάνεται από τα πολιτικά δρώμενα. Παράλληλα, ο Captain Basch οδηγεί ένα σύνολο από ιππότες, στους οποίους βρίσκεται και ο Reks, ο αδερφός του πρωταγωνιστή μας, προς τον βασιλιά Raminas, για να τον σώσουν. Η ομάδα χωρίζεται, και ο Reks φτάνει μόνος του στο θρόνο, οπού αντικρίζει νεκρό τον βασιλιά Raminas, από τα χέρια του Basch. Ο Basch τραυματίζει και τον Reks, σε μια όπως φαίνεται κίνηση προδοσίας, και ο Vayne, γιος του Βασιλιά της Archadia, βρίσκεται εκεί για να τον συλλάβει. Έτσι, η Dalmasca, χωρίς κάποιο στο θρόνο, υποκύπτει στον ανελέητο πόλεμο, και την αναλαμβάνει η Archadia.

Δυστυχώς, η ιστορία δεν είναι το δυνατότερο κομμάτι του Zodiac Age, και οι πρωταγωνιστές τους παιχνιδιού δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. Ο Vaas είναι αδιάφορος σαν χαρακτήρας και δεν μπορούμε να συμμεριστούμε τον πόνο ή τις δυσκολιες που περνάει καθώς σε πολλές περιπτώσεις επικεντρωνόμαστε στις πολιτικές εξελίξεις και όχι στο χτίσιμο των χαρακτήρων. Αυτό όμως που ίσως μας τραβήξει την προσοχή είναι τα πρώτα σημάδια «στροφής» του gameplay σε σχέση με τα παραδοσιακά παιχνίδια της σειράς. Πιο συγκεκριμένα, θα γνωρίσουμε τα Gambit και Job Systems.

Το Gambit System, που αποτελεί το κύριο σύστημα μάχης, μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε με απόλυτη ακρίβεια της δράσεις των χαρακτήρων μας εν ώρα μάχης. Για κάποιον σαν εμένα, που δεν έχει παίξει το Zodiac Age, το σύστημα μάχης θυμίζει πολύ εκείνο του Xenoblade Chronicles 2 αλλά με αρκετές αισθητές διαφορές. Οι μάχες γίνονται σε πραγματικό χρόνο με ένα σύστημα που λέγεται ADB (Active Dimension Battle). Οι χαρακτήρες επιτήθονται μόνο και όταν έχει γεμίσει η αντίστοιχη μπάρα ενώ αν θέλουμε να αλλάξουμε στόχο το κάνουμε μέσω του pop-up μενού που παγώνει και την μάχη για να κάνουμε την επιλογή με την ησυχία μας. Αν έχουμε πολλά μέλη στην ομάδα μας, τότε οι μάχες γίνονται όλο και πιο εύκολες γιατί μπορούμε να δώσουμε εντολή να εστιάζουν σε έναν χαρακτήρα και να τον χτυπάνε όλοι μαζί. Όλα αυτά ενισχύονται και με την ύπαρξη των White and Black Magicks με τους συνδυασμούς να είναι αμέτρητοι και το παιχνίδι να αποκτάει μεγαλύτερο βάθος όσο προχωράμε.

Από την άλλη, το Job System μας δίνει την δυνατότητα να διαλέξουμε ανάμεσα σε 12 Jobs για τους χαρακτήρες μας. Ο κάθε χαρακτήρας μπορεί να αναλάβει από 2 ξεχωριστά Jobs, και το καθένα να ξεκλειδώνει ένα προσωπικό license tree απ’ όπου αναβαθμίζουμε τις ικανότητες μας με όποια σειρά επιθυμούμε. Μαζί με τα exp points μετά από κάθε μάχη, παίρνουμε και license points, που είναι άκρως απαραίτητα, αθώς μας δίνουν την δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε τα quickening, τις ειδικές επιθέσεις κάθε χαρακτήρα.

Κάτι που ενοχλεί πολλούς στα JRPGs, ειδικά σε μια εποχή με δεκάδες καθημερινές κυκλοφορίες και περιορισμένο χρόνο, είναι ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να πάμε από την μια πόλη στην επόμενη. Ευτυχώς, το Zodiac Age υιοθετεί ένα «Fast-Forward» σύστημα που ανεβάζει την ταχύτητα μέχρι και τέσσερις φορές οπότε μπορούμε να τρέξουμε σαν τον Sonic γλυτώνοντας αρκετό χρόνο (αλλά χάνοντας εύκολα τον έλεγχο).

Αφού μιλάμε και για ένα Final Fantasy παιχνίδι δεν θα γινόταν να λείπει το περιεχόμενο που απαιτεί ώρες για να το ολοκληρώσουμε. Θα αντιμετωπίσουμε παντοδύναμα αφεντικά, θα ολοκληρώσουμε δύσκολα side-quests, θα αποκτήσουμε όπλα και ικανότητες που θα δημιουργούν «σπασμένους» συνδυασμούς, και γενικά, στοιχεία που θα περιμέρναμε να δούμε από ένα JRPG που σέβεται τον παίκτη του.

To Final Fantasy XII: The Zodiac Age HD στο Nintendo Switch έχει δεχθεί τις κατάλληλες βελτιώσεις και αλλαγές προκειμένου να τρέχει ικανοποιητικά στο σύστημα και χωρίς ιδιαίτερα προβλαματα. Ο τίτλος είναι κλειδωμένος στα 30FPS με αισθητές υποβαθμίσεις στα εφέ των επιθέσεων, τα πλαίσια των μοντέλων, και σε ορισμένα textures. Παρόλα αυτά, το οπτικό αποτέλεσμα, ειδικά στην παρούσα έκδοση, δεν κουράζει το μάτι και είναι κατάλληλο για πλήρεις λεπτομέρειες στην φορητή λειτουργία.

Ένα στοιχείο στο οποιο εξακολουθώ μέχρι και τώρα να είμαι διχασμένος, είναι το κομμάτι των γραφικών. Το Zodiac Age είναι παλιό, αλλά τα γραφικά, τα σκηνικά και τα animations, αφού υπέστησαν remaster, φαίνονται πιο λεπτομερή και καθαρά. Ωστόσο, το καφέ παραμένει το κυρίαρχο χρώμα, ενώ αν έχουμε περισσότερα ανοιχτά χρώματα στην οθόνη πάλι δίνεται μια μουντή αίσθηση. Ίσως αυτό αποτελεί μια διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση από την ομάδα ανάπτυξης αλλά δεν καταφέρνει να κάνει την διαφορά.

Σε γενικές γραμμές, το Final Fantasy XII: The Zodiac Age είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην συλλογή του Nintendo Switch. Είναι ένα όμορφο remaster μιας αγαπημένης σειράς, και αξίζει την προσοχή των οπαδών των JRPG. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να οπλιστούμε για άλλη μια φορά με επιμονή και υπομονή μιας και το παιχνίδι είναι χρονοβόρο, αρκετά αργό, γεμάτο δραστηριότητες, και η απουσία δυνατού σεναρίου για να μας κρατήσει το ενδιαφέρον, ίσως μας κουράσει. Ευτυχώς, η speed-up επιλογή που μας προσφέρει, μαζί με το πολύπλοκο και ξεχωριστό σύστημα μάχης, σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας.

Το Final Fantasy XII: The Zodiac Age είναι πλέον διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 49,99€.

Ευχαριστούμε την CD Media και την Square Enix για την παροχή του Review Code.

[Alt-tab Galaxy] Final Fantasy XII: The Zodiac Age - Nintendo Switch Port Review
ΙΣΤΟΡΙΑ5.5
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ8
8Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0