To πρώτο πράγμα που τράβηξε την προσοχή μας, όταν πρωτοείδαμε τον νέο τίτλο της Rockfish, Everspace, ήταν τα απίστευτα γραφικά του. Το παιχνίδι ανακοινώθηκε για πρώτη φορά μια περίοδο που διαστημικοί προσωμοιωτές όπως το Star Citizen και το Elite Dangerous είχαν ακόμα μια θέση στην προτίμηση των καταναλωτών, οπότε και η επιρροή από αντίστοιχους τίτλους για την ανάπτυξή του ήταν αυτή που θα περιμέναμε. Αυτό όμως που τράβηξε τους περισσότερους από εμάς ήταν η πιστή απεικόνιση του διαστήματος, μια απεικόνιση που προέρχεται κυρίως από ταινίες και βιβλία και αποτυπώνει το άγνωστο χάος όπως θα το φανταζόμασταν.

Η γοητεία των γραφικών του μας ώθησε στο να δοκιμάσουμε το παιχνίδι και να δούμε από μόνοι μας αν αξίζει την προσοχή μας ή αν όλη αυτή η παρουσίαση πηγαίνει χαμένη.

Το Everspace είναι ένα roguelike space combat simulator που μας καλεί να εξερευνήσουμε τμήματα του διαστήματος την στιγμή που πειρατές και παράνομοι ψάχνουν τα επόμενα θύματά τους. Η ιστορία που υπάρχει λειτουργεί ως καταλύτης προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να φτάσουμε στο τέλος της, ώστε να ανακτήσουμε τις αναμνήσεις μας και να βελτιώσουμε το σκάφος μας ή να αγοράσουμε ένα πιο δυνατό. Αναβαθμίσεις και αλλαγές μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την αμυντική και την επιθετική μας ικανότητα και να καταφέρουμε να περάσουμε από τα διάφορα εμπόδια ανενόχλητοι.

Το σύστημα μάχης είναι αυτό που θα περιμέναμε από τον συνδυασμό ενός Space Shooter Roguelike. Το σκάφος μας έχει ασπίδες που προστατεύουν τα τμήματά του από εχθρικές επιθέσεις, και για να τους απαντήσουμε έχουμε τα πρωτεύοντα όπλα όπως πολυβόλα και λέιζερ, και πυραύλους που καταστρέφουν ότι αγγίζουν.

Κάθε κομμάτι του διαστήματος χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα (ή δωμάτια). Κάθε τμήμα έχει διαφορετική εμφάνιση, με πλανήτες να στολίζουν το παρασκήνιό τους, αστεροειδείς να αποτελούν εμπόδια και πηγές καυσίμων, και εχθρούς ή ουδέτερα σκάφη να αποτελούν την μόνη μορφή ζωής. Καθαρίζοντας το τμήμα από τους εχθρούς μας το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε καύσιμα και υλικά για να βελτιώσουμε ή να επιδιορθώσουμε τις ζημιές στο σκάφος μας.

Έχοντας μαζέψει αρκετά καύσιμα μπορούμε να μεταφερθούμε στο επόμενο τμήμα ‘κλειδώνοντας’ πάνω στην πύλη και επιταχύνοντας προς αυτή. Ανάμεσα σε κάθε ‘πήδημα’ έχουμε έναν σύντομο χρόνο φόρτωσης και ενδείξεις για το τι μας περιμένει στην επόμενη μάχη μας. Κάθε χάρτης και τμήμα αλλάζει σε κάθε προσπάθεια οπότε δεν ξέρουμε τι μας περιμένει στο άγνωστο του διαστήματος.

Ο χειρισμός είναι ένα κομμάτι που μας απασχόλησε ιδιαίτερα αφού χρειάζονται αρκετές ώρες μέχρι να τον συνηθίσουμε. Με μια πρώτη ματιά είναι αρκετά εύκολος αλλά ο συγχρονισμός ματιών και δακτύλων παίζει καθοριστικό ρόλο. Σαν παιχνίδι που κάνει την μετάβασή του στο Switch θα περιμέναμε πως υπάρχουν Gyro Controls για να στοχεύουμε καλύτερα ενώ αποφεύγουμε τους εχθρούς μας. Ευτυχώς, το lock-on σύστημα λειτουργεί ως ένα καλό υποκατάστατο.

Πέρα από το αρχικό σκάφος, η Stellar Edition μας φέρνει δύο ακόμα σκάφη που μπορούμε να ξεκλειδώσουμε με το απαραίτητο χρηματικό ποσό. Κάθε σκάφος έρχεται με τα δικά του θετικά και αρνητικά, ενώ όλα μπορούμε να τα προσαρμόσουμε στα μέτρα μας αλλάζοντας εμφάνιση και χρώμα.

Η απόδοση στην υβριδική κονσόλα της Nintendo ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Η Rockfish έκανε τις κατάλληλες αλλαγές προκειμένου να έχουμε το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και απόδοση όσο παίζουμε σε Portable Mode, αλλά η εμφάνιση όσο βρισκόμαστε σε Docked Mode δύσκολα εντυπωσιάζει. Σε μεγαλύτερες αναλύσεις τα καρέ θα υποστούν μεγάλο ‘χτύπημα’ με αποτέλεσμα να έχουμε ενεργοποίηση του Adaptive Resolution κάθε φορά που θα κινούμαστε στον χάρτη. Παρόλα αυτά, αν παίζουμε σε portable mode τότε έχουμε μια πολύ καλή εμπειρία που δύσκολα θα ζητούσαμε από κάποια φορητή κονσόλα.

Παρά τα προβλήματά του, το Everspace είναι ένας εθιστικός τίτλος που αναδεικνύει την δύναμη των roguelikes. Το να σκοτώνεις τους πειρατές του διαστήματος στο δικό σου σκάφος χωρίς να έχεις κάποιον διοικητή στο αυτί σου είναι τόσο διασκεδαστικό που πάντα σε οδηγεί σε ένα νέο session. Και για τους πιο σκληροπυρηνικούς, το Hardcore Mode προσφέρει το άγχος και την δυσκολία που ζητάμε, δηλαδή, κάθε πράξη μας μετράει. Μειώνοντας το επίπεδο δυσκολίας βέβαια, περιορίζουμε και τον αριθμό των αντικειμένων ή χρημάτων που θα κερδίσουμε αλλά μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε κάθε άκρη του διαστήματος ή να ολοκληρώσουμε την ιστορία του.

Η Stellar Edition προσθέτει και το Encounters Expansion που κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια, μαζί με νέο περιεχόμενο, αντικείμενα, χαρακτήρες και αποστολές, καθώς και τα artbooks που είναι προσβάσιμα από το βασικό μενού. Στον πυρήνα του όμως, το Everspace θα «μιλήσει» σε όσους απολαμβάνουν παιχνίδια σαν το Elite Dangerous, το FTL ή το Binding of Isaac αφού αποτελεί έναν συνδυασμό όλων αυτών. Απαιτεί ταχύτητα, προσοχή, τακτική και σωστές αποφάσεις αν θέλουμε να κερδίσουμε και να ολοκληρώσουμε την ιστορία του.

Το Everspace: Stellar Edition καταφέρνει να αποκτήσει μια θέση ανάμεσα στην ήδη εμπλουτισμένη συλλογή του Nintendo Switch. Το σύστημα μάχης του είναι αρκετά διασκεδαστικό, γεμάτο με ελκυστικόα roguelike στοιχεία, και μια υποτυπώδη ιστορία που παραδόξως καταφέρνει να εντυπωσιάζει με το χιούμορ και την ιδιαιτερότητά της. Ωστόσο, η εμφάνισή του και οι περιορισμοί του συστήματος δεν αναδεικνύουν τα όμορφα γραφικά του οπότε ίσως και η επιλογή του Steam να είναι καλύτερη για κάποιον που θέλει πανέμορφη εμφάνιση και 60fps. Παρόλα αυτά, το Everspace δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή του Switch μας.

Το Everspace: Stellar Edition είναι διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 39,99€.

[Alt-tab Galaxy] Everspace: Stellar Edition - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ6.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ6.5
7.5Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0