Η Arc System Works είναι εδώ και χρόνια αρκετά γνωστή για το ταλέντο της με το είδος των παιχνιδιών ξύλου. Σειρές όπως τα Guilty Gear και Blazblue, συνεχίζουν να βρίσκουν μια θέση στο lineup των eSport Events, με το Dragon Ball FighterZ να βρίσκεται ακόμα στην κορυφή λόγω της ευκολίας του, της γοητείας του, και άλλων παραγόντων που συνεχώς αλλάζουν ή βελτιώνονται. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τα παιχνίδια τους, και κατά κύριο λόγο τα fighting games, καταφέρνουν να αποκτήσουν παίχτες που παραμένουν πιστοί και ενεργοί στην Competitive σκηνή τους. Το Guilty Gear Xrd Revelator, για παράδειεγμα, εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα σταθερό playerbase χάρη στα ζωντανά και χρωματιστά γραφικά του και στα λεπτομερή σχέδιά του – πέρα από τους ιδιαίτερους και ίσως καινοτόμους μηχανισμούς.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην παιχνιδοθήκη της Arc System Works ακούει στον τίτλο Blazblue Centralfiction Special Edition για το Nintendo Switch, και φέρνει τους ιδιόρυθμούς, ιδιαίτερους και ξεχωριστούς χαρακτήρες του σύμπαντος του Blazblue στην μικρή οθόνη της κονσόλας της γνωστής Ιαπωνικής εταιρείας. Η Special Edition περιέχει όλους τους DLC χαρακτήρες του παιχνιδιού ανεβάζοντας τον αριθμό στους 36 συνολικά. Και ναι, η ιδιαιτερότητα παραμένει το κυριότερο στοιχείο του roster αφού θα μπορούμε να επιλέξουμε άντρες, γυναίκες, παιδιά, ρομπότ, περίεργα τέρατα, πλασματα και παντοδύναμα θηρία. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως την Definitive έκδοση του τίτλου που κυκλοφόρησε το 2016 αφού πέρα από τους χαρακτήρες έχουμε δύο διαφορετικούς τρόπου χειρισμού, μια πληθώρα από game modes, αρκετές επιλογές για να παραμετροποιήσουμε το παιχνίδι μας και μια λεπτομερή ιστορία που αναμένεται να λύσει αρκετές απορίες.

Το πολυαγαπημένο παιχνίδι ξύλου παραμένει όμορφο μετά από τόσα χρόνια. Κάθε επίπεδο έχει μια τρισδιάστατη αισθητική αλλά δένει αρμονικά με τους δυσδιάστατους χαρακτήρες και τα εφέ των επιθέσεών τους. Κάθε κίνηση είναι καθαρή και η αξιοποίηση των combo κάθε χαρακτήρα είναι ένα θέαμα που χαιρόμαστε να βλέπουμε όσες φορές και αν το κάνουμε. Τα animations είναι καλοφτιαγμένα και προσεγμένα, και συνοδεύνται από εντυπωσιακά και ευχάριστα ηχητικά εφέ. Είτε σε Docked Mode είτε σε Handheld, τα μοντέλα των χαρακτήρων και τα επίπεδα δεν επηρεάζονται από τους περιορισμούς του υλικού καθιστώντας το Switch μια από τις καλύτερες κονσόλες για τέτοιου είδους παιχνίδια.

Το κυριότερο κομμάτι της Single-player εμπειρίας είναι το Story Mode. Με περιεχόμενο που ανέρχεται στις 40 ώρες ενός πλήρες Campaign, θα δούμε μια τρελή ιστορία που ξεκίνησε στο Calamity Trigger και τελειώνει με τα γεγονότα του Central Fiction. Η υπόθεση είναι χαοτική και φτάνει τα επίπεδα του Kingdom Hearts αφού ο πρόλογος και η διήγηση γενικότερα μας αφήνουν με περισσότερες απορίες για τον κόσμο και τα γεγονότα. Παρόλα αυτά, κατορθώνει να μας μαγνητίσει και να συνεχίσουμε τα επεισόδια προκειμένου να δούμε τι είναι αυτό που κηνυγάνε οι κακοί, αν ο πρωταγωνιστής θα καταφέρει να πάρει την εκδίκησή του, και ποια είναι η συμβολή των υπόλοιπων χαρακτήρων στην έκβαση της. Και αυτό που θα μας κρατήσει περισσότερο, είναι οι χαρακτήρες. Οι διάλογοι είναι διασκεδαστικοί και σε αυτό βοηθάει και το voice acting που μοιάζει βγαλμένο από κάποια ταινία ή σειρά. Και αν όλα αυτά δεν σας πείθουν, τότε σκεφτείτε πως μιλάμε για το τέλος μιας μακροχρόνιας ιστορίας, μιας ιστορίας που χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Πέρα από το Story έχουμε και την επιστροφή του Abyss Mode ως ‘Grim of Abyss Mode’. Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε έναν χαρακτήρα και να παλέψουμε σε μια πληθώρα από επίπεδα, μπουντρούμια και αφεντικά, ενδυναμώνοντας παράλληλα τον χαρακτήρα μας. Μοιάζει με το Story mode του Dragon Ball FighterZ αφού πέρα από την άνοδο στο επίπεδο του χαρακτήρα μας και τις συνεχόμενες μάχες, δεν υπάρχει κάτι άλλο για να λειτουργήσει ως κίνητρο να συνεχίσουμε.

Φυσικά, δεν λείπουν και πιο απλά modes όπως το Arcade, το Versus, Survival, Score Attack και Speed Star. Το Practice μας βοηθάει να δοκιμάσουμε διάφορους συνδυασμούς επιθέσεων, να τους καταγράψουμε με το record και να τους δοκιμάσουμε εκ νέου ώστε να τους τελειοποιήσουμε. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν και τα δύο διαφορετικά presets χειρισμού, το τεχνικό/παραδοσιακό και το αυτόματο/stylish. Με το τεχνικό, κάθε κουμπί πραγματοποιεί μόνο μια κίνηση ενώ το αυτόματο μας επιτρέπει να εξαπωλύουμε καταστροφικούς συνδυασμούς με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου.

Τέλος, το Competitive Multiplayer είναι και αυτό που θα τραβήξει τους πιο προχωρημένους της σειράς. Σε γενικές γραμμές, η σύνδεση και η εύρεση κάποιου αγώνα δεν έπαιρνε πολύ ώρα, ειδικά τις ώρες αιχμής, αλλά υπήρχαν στιγμές που τα δωμάτια ήταν άδεια και δεν μπορούσαμε να βρούμε κάποιον αγώνα, τουλάχιστον στην περιοχή της Ευρώπης (όπου και το ping είναι καλύτερο).

Η ποιότητα του συστήματος μάχης είναι για άλλη μια φορά από τις υψηλότερες που υπάρχουν. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε δυνατές και αδύναμες επιθέσεις, περίπλοκα combo, ειδικές επιθέσεις, και finishers που συνοδεύονται από δυναμικά μουσικά σύνολα και σκηνές βγαλμένες από κάποιο anime. Και μιλώντας για μουσικά σύνολα, το Blazblue δεν «κολλάει» πουθενά αφού περιέχει μουσικά κομμάτια που ανάβουν τα αίματα και καθιστούν κάθε μάχη μια φανταστική εμπειρία.

Το Blazblue: Central Fiction Special Edition είναι η καλύτερη έκδοση της σειράς μέχρι σήμερα. Το παραδοσιακό gameplay και οι αξιαγάπητοι χαρακτήρες επιστρέφουν στην κονσόλα της Nintendo για να δώσουν στους fan αυτό που ζητάνε. Απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν είχαν παίξει το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, και σε όσους διασκέδασαν με το σύστημα μάχης και την ένταση παιχνιδιών όπως το Dragon Ball FighterZ.

Το Blazblue: Central Fiction Special Edition είναι διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 49,99€.