Το είδος των Ιαπωνικών Παιχνιδιών Ρόλων είναι κάτι που δύσκολα εντυπωσιάζει αλλά εύκολα ξεχνιέται. Με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παιχνιδιών να βρίσκουν τον δρόμο τους στις αγαπημένες πλατφόρμες και κονσόλες μας, είναι λογικό τα περισσότερα από αυτά να περνάνε απαρατήρητα. Ένα τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί και το Azure Saga: Pathfinder που κυκλοφόρησε εχθές για το Nintendo Switch.

To Azure Saga: Pathfinder πρόκειται για ένα αφηγηματικό RPG τακτικής με σύστημα μάχης γύρων που συνδιάζει μια μίξη επιστημονικής και μεσαιωνικής φαντασίας. Η ιστορία αποτυπώνεται με cutscenes και κινούμενες χειροποίητες εικόνες, ενώ η περιπλάνηση γίνεται σε έναν 2.5D κόσμο με ισομετρική προοπτική. Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του Synch, του γιού ενός μεγάλου επιστήμονα, ο οποιος παρέα με το ανδροειδές του ταξιδεύουν στον γαλαξία προς αναζήτηση του πλανήτη Azure, ενός πλανήτη που ίσως να αποτελεί την σωτηρία της ανθρωπότητας.

Η ιστορία ξεκινάει με τους δύο χαρακτήρες να βρίσκονται σε κηνυγητό με εχθρικά σκάφη. Η μάχη θα τους οδηγήσει σε έναν άγνωστο πλανήτη γεμάτο φυτά και άγνωστες μορφές ζωής. Ο πλανήτης αυτός δείχνει τα δόντια του από τις πρώτες ώρες μιας και τα πλάσματα μας επιτίθενται χωρίς διακρίσεις, ενώ οι ιθαγενείς προσπαθούν να μείνουν όσο πιο μακριά μας γίνεται. Ωστόσο, όσο προχωράμε και ανακαλύπτουμε κοινότητες, πολιτισμούς και μυστικά, οι δύο χαρακτήρες εμπλέκονται σε έναν ξένο πόλεμο, πολιτικές διακρίσεις και φιλίες που εν τέλει θα τους βοηθήσουν να επιστρέψουν σπίτι με νέα στοιχεία και μια νέα οπτική στην ζωή.

Η ομάδα ανάπτυξης MassHive φαίνεται πως αγαπάει τα JRPG λόγω των επιρροών που εμπλουτίζουν τον κόσμο του Azure Saga. Τα Star Ocean, Breath of Fire, και Legend of Legaia, δίνουν τις ανάλογες επιρροές τόσο για την ιστορία, όσο και για την περιπλάνηση και το σύστημα μάχης. Μετά από κάθε υποκεφάλαιο, οι χαρακτήρες καλούνται να εξερευνήσουν έναν μικρό χάρτη γεμάτο γρίφους, κρυμμένους εχθρούς, θησαυρό και χρήσιμα αντικείμενα. Η ισομετρική προοπτική του θα μας θυμίσει κάτι από Bastion ή Into The Breach μιας και τα πάντα απεικονίζονται σε κύβους, εκτός από τους χαρακτήρες, κάποια αντικείμενα, και τα οχήματα. Οι εχθροί εμφανίζονται α-λα Final Fantasy, δηλαδή εξερευνώντας θα μπούμε τυχαία σε μάχη αντιμετωπίζοντας κάποιο από τα τοπικά τέρατα.

Το σύστημα μάχης διατηρεί το παραδοσιακό Turn-based Combat που έχουμε συνηθίσει από τα JRPGs. Κάθε ήρωας έχει μια κανονική επίθεση και διαφορετικές ικανότητες που μπορούν να αποκαλύψουν αδυναμίες των εχθρών μας. Αυτές χωρίζονται ανάλογα την κλάση του κάθε χαρακτήρα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση των United Skills.

Τα United Skills είναι ικανότητες που πραγματοποιούνται από όλα τα μέλη του party μας ταυτόχρονα, και προκαλούν μεγάλη ζημιά σοτυς αντιπάλους μας. Είναι οι καλύτερες επιθέσεις όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιον δύσκολο αρχηγό ή όταν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε γρήγορα από κάποια μάχη. Τα Buffs και Debuffs που προσδίδουν εξαρτώνται από τα μέλη που έχουμε στην ομάδα μας και τις περισσότερες φορές προσφέρουν προστασία και παραπάνω πόντους ζωής ή επιθετικής ικανότητας.

Μαζί με τις βασικές επιθέσεις και ικανότητες, η προετοιμασία της μάχης εξαρτάται από τα αντικείμενα που φοράνε οι χαρακτήρες μας, την θέση που τους έχουμε βάλει, και το πόσο καλά γνωρίζουμε τις αδυναμίες των εχθρών μας. Οι αδυναμίες αυτές αποκαλύπτονται είτε τυχαία κατά την διάρκεια της μάχης με την κατάλληλη επίθεση, είτε σκανάροντας με το αντίστοιχο κουμπί (στην προκείμενη, το L). Φυσικά, μετά από κάθε μάχη μας δίνονται και οι ανάλογοι πόντου εμπειρίας, που μοιράζονται ταυτόχρονα σε όλα τα μέλη της ομάδας μας – ακόμα και σε αυτούς που δεν παλεύουν.

Πέρα από τα θετικά του συστήματος μάχης, όλα τα υπόλοιπα έχουν ελλείψεις που εύκολα εντοπίζονται λόγω της φύσης του παιχνιδιού. Οι χάρτες είναι γεμάτοι φυτά και εμπόδια που πολλές φορές καλύπτουν στοιχεία ενδιαφέροντος, η κίνηση των χαρακτήρων σε σχέση με το περιβάλλον μοιάζει αφύσικη, ενώ η μουσική, πέρα από περιπτώσεις που συνδυάζεται αρμονικά με κάποιο σκηνικό, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Το Azure Saga: Pathfinder είναι ένα από εκείνα τα JRPG που δεν θα μας εντυπωσιάσουν αρκετά. Έχει ιδιαίτερο παρουσιαστικό και αρκετά μελετημένα συστήματα, αλλά του λείπει αυτό το «κάτι» που θα το έκανε να ξεχωρίσει. Η MassHive ακολούθησε έναν πιο ασφαλή δρόμο και δημιούργησε έναν τίτλο που θα ταίριαζε καλύτερα σε κάποια φορητή κονσόλα, ή ακόμα και κινητά τηλέφωνα, αλλά είναι και δύσκολο να πει κανείς όχι στην καινοτόμα κονσόλα της Nintendo. Παρόλα αυτά, είναι ένας φθηνός τίτλος που αξίζει την προσοχή όσων αρέσκονται σε τέτοια παιχνίδια.

Το Azure Saga: Pathfinder DELUXE Edition είναι διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 9,99€.

[Alt-tab Galaxy] Azure Saga: Pathfinder DELUXE Edition - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ6.5
GAMEPLAY7
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ6.4
6.5Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0